Ja dobio, mislim da ne šalješ ništa sad ako ti već stiže na emailJel je još neko dobio kao dosadašnji kupac-proizvođač mail od kp@eps saglasnost za taj -7% popusta? Gde vraćam taj ispunjen saglasnost ? Ništa ne piše u mail-u. Samo prazan obrazac da se ispuni...
Investicija za "istu" elektranu moze da bude i 2x-3x veca. Kada trazis ponudu, jako je bitno da ti naglase sve pojedinosti,tipa oznake kablova koje postavljaju,tipove nosaca, opremu koja ide u orman, inverter iste snage moze da bude 3x skuplji itd. Recimo najveci broj pozara u mini elektranama upravo izbija zbog jeftinih instalacija. A razlog tome je mahom zato sto ljudi traze najbrzi moguci ROI, a to je apsolutno pogresno razmisljanje.Pozdrav svima, nemam apsolutno nikakvo poznavanje oko ove teme ali me zanima sledece....mesečna potrošnja struje je od 700-900kwh, kako stvari sada stoje računi će biti sve veći pa me zanima da li se isplati ugradnja panela tj koliko godina je potrebno da se investicija otplati? Kuća je na idealnoj poziciji tako da je obasjana suncem preko celog dana,
Koliko bi okvirno koštala cela investicija i da li imate neku firmu za preporuku ili proizvođača, kako ide taj ugovor sa distribucijom pošto bih želeo da budem prosumer?
Home assistant, ali nije plug and play resenje.Postoji li neki gotov sistem/uredjaj tipa imas preko 2kwh export, da automatski ukljuci bojler ili tako neki drugi veci potrosac? Da ukljuci klimu na 24C sat vremena prr nego sto dodjes kuci ako ima viska proizvodnje, a 15 min pre ako nemas viska proizvodnje. I slicno... Da se automatizuju malo neke stvari...
Kako se uzima subvencija? Da li su potrebni neki uslovi tipa da je kuća legalizovana i sl.?Najbolje da iščitaš temu od početka, ima tu sve informacije.
Gledaj koliko trošiš višu tarifu preko dana jer nju samo i praviš suncem, logično.
Po tvojoj potrošnji rekao bih da ti je viša tarifa bar 500kWh mesečno, 6KW elektrana je dovoljna. Obično je 1000e po KW snage ali sada je to i manje pa računaj da može da bude 4500 do 5000e ugrubo.
Isplati se jer će struja ići samo gore. Vreme otplate zavisi od dosta faktora, uvek je bolje uzeti preko subvencije jer onda košta duplo manje.
Meni su ugradili Sorabi iz Vranja, bilo je preko subvencije 6000e za 6KW, ja sam platio pola.
Nije mi cilj da mi se isplati brzo već da traje dugo i da ne razmišljam u narednih 15ak godina što se tiče struje. Samim tim što su mi računi oko 15k sada trebalo bi vrlo brzo da se isplati 😁Investicija za "istu" elektranu moze da bude i 2x-3x veca. Kada trazis ponudu, jako je bitno da ti naglase sve pojedinosti,tipa oznake kablova koje postavljaju,tipove nosaca, opremu koja ide u orman, inverter iste snage moze da bude 3x skuplji itd. Recimo najveci broj pozara u mini elektranama upravo izbija zbog jeftinih instalacija. A razlog tome je mahom zato sto ljudi traze najbrzi moguci ROI, a to je apsolutno pogresno razmisljanje.
I uslovi za prozjumere u buducnosti nece biti isti kao sada. Bese si ranije mogao besplatno da povlacis predatu energiju, sad se placa 3 din/kw? Kada dosta ljudi bude nakacilo solarne panele, u buducnosti cemo placati i kada predajemo visak u mrezu, a ne samo kada povlacimo. Takodje, moze da se desi da se skrati obracunaski period koji je sada 12 meseci, da bude 6, 3 ili cak samo jedan mesec..Cena struje i racuni ce biti samo veci i veci, manji sigurno nece biti.
Da kuća mora da bude legalizovana.Kako se uzima subvencija? Da li su potrebni neki uslovi tipa da je kuća legalizovana i sl.?
Nije mi cilj da mi se isplati brzo već da traje dugo i da ne razmišljam u narednih 15ak godina što se tiče struje. Samim tim što su mi računi oko 15k sada trebalo bi vrlo brzo da se isplati 😁
Koja je sustina mesec za mesec, totalno se gubi smisao..U vecini zemalja je to evoluiralo u mesec za mesec, neto obracun.
Stavise u dosta zemalja svaki povezani PV sistem MORA da ima mogucnost da elektro kompanija daljinski moze da iskljuci eksport ka mrezi ukoliko postoji potreba / rizik po mrezu.
Komplikuje stvari, ali nije nerazumno.
Koja je sustina mesec za mesec, totalno se gubi smisao..
"Koncesija na apsorbciju sunčevih zraka na teritoriji lokalne samouprave".Sve je to dobro dok ne počne da se plaća što uopšte imaš panele na krovu.
Realno, gubi smisao za 90% korisnika, barem kod nas. Povodom sve vece nesigurnosti oko snabdevanja gasom u buducnosti, mnogi od nas su poceli da razmisljaju o solarnim panelima i grejanju na struju. Jer na kraju krajeva, struju mogu da proizvodem, a gas ne mogu. Cela isplativost tog sistema lezi u tome da struju proizvedes leti, a koristis zimi, zato sto je zimi potrosnja najvisa, a proizvodnja simbolicna.Svakako je lošije, ali daleko od toga da "gubi smisao".

Biće drugi sajt, navodno je u izradi. Neodređeno dugo...Kolege, pitanje...
Do sada sam preko onog portala pratio potrosnju, uplate i slicno dok nisam postao drug clan proizvodjac. Na tom sajtu su mi ukinuli ugovor (potrosaca) i sad je moje pitanje da li ce se novi ugovor sa EPS-om videti tu ili mogu da batalim ovaj sajt? I da li ima neki drugi sajt preko koga mogu da vidim mesecne obaveze i slicno.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari