Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Pozdrav drugari, evo da se javim i ja, pocetkom avgusta smo pustili mini elektranu od 10.5kw(avgust je pravilo struju koliko smo trosili(tako je moralo da se pusti) jos uvek nije eps dosao da odradi svoje da bi mogli da saljemo visak u sistem), do sada nam je struja dolazila izmedju 22-24k mesecno, za avgust je stigao racun 9.3k, ja mislim da je ovo okej
Evo slike

Prilozi

• IMG_3758.png
    IMG_3758.png
    130.9 KB · Pregleda: 172
Da, to je to.
Evo kod mene 10kW inverter i 10kW panela.
Orijentacija jugoistok. Avgust 1802kW sto je napravio.
Jel imaš limiter?
Ne kontam koliko je napravio tvoj sistem ukupno 911kW ?

Prilozi

• Screenshot_2025-09-27-11-50-57-764_com.growatt.shinephones.jpg
    Screenshot_2025-09-27-11-50-57-764_com.growatt.shinephones.jpg
    37.3 KB · Pregleda: 135
Koliko kapiram ukljucen je limiter sad zbog epsa, dok ne dodju da odrade oni njihov posao, u avgustu sam proizveo 544kw sa panelima a od epsa uzeo 857kw

Da, export ti je isključen dok ne završiš sve.

EPS je trenutno u bulji sto se tice svega (procesa, posla, radne snage, ociavanja... svega). Ako ti je elektrana prosla sve tehnicke stvari i poslat je zahtev za neto merenje, predlazem da ne gubis vreme, trazi saglasnost da ti omoguce vracanje viskova u mrezu a papirologija ce se sredi vremenom. Nema potrebe da visak koji napravis propadne kad ga mozes vratiti u mrezu i stekati za naredni period.

Evo i moje proizvodnje za ovo kratko vreme

1759040827793.png

EPS je trenutno u bulji sto se tice svega (procesa, posla, radne snage, ociavanja... svega). Ako ti je elektrana prosla sve tehnicke stvari i poslat je zahtev za neto merenje, predlazem da ne gubis vreme, trazi saglasnost da ti omoguce vracanje viskova u mrezu a papirologija ce se sredi vremenom. Nema potrebe da visak koji napravis propadne kad ga mozes vratiti u mrezu i stekati za naredni period.

Evo i moje proizvodnje za ovo kratko vreme

Pogledajte prilog 506635
Ovo ni slučajno!
Dok EPS ne izađe da preuzme NE smeš.
Pišu izveštaj stanja kod peuzimanja
Piše ti i u ugovoru.

Treba mi pomoc oko saveta vredi li razmatrati uvodjenje solara na kucu u kojoj zivim. Uradio sam analitiku za poslednje 3 godine za potrosnju struje i gasa, grejanje (i sanitarna voda) je na gasni kotao.

Prosecna mesecna potrosnja struje nam je 300kWh tj. 4000din (ide ugrubo u rasponu 210-380kWh mesecno), ukupno godisnje oko 3.500kWh tj. 50.000din tj. 420Eur (zaokruzujem cifre da bude lakse).
Postrosnja gasa malo vise oscilira u zavisnosti od jacine zime tj. jacine i duzine peiorda grejanja, ide u opsegu 700-800Eur godisnje.

Ima li smisla raskaciti se sa gasa i ubaciti elektricni kotao i preci samo na struju, kako uopste uraditi dalju kalkulaciju na osnovu ovih informacija? :LOL:

Mislim da nema smisla. Možda bude smisla kada bude kotao prestao da radi i budete morali da kupujete nov. I tada uračunate u cenu i taj deo. Grejanje na struju se isplati jedino toplotnom pumpom, ali to je priča sama za sebe i treba videti da li vam se to isplati.
Ako mislite da koristite električni kotao, onda morate da imate mnogo veći solarni sistem da bi ste akumulirali puno kWh za zimu. A onda je pitanje da li vam se subvencije isplate, pošto samo do 10kW možete da dobijete subvenciju. Pored toga, mogu da promene uslove prosumerima mnogo pre nego što se investicija isplati.
Puno je promeljivih i stvari šta može poći po zlu.
Ili uzmite minimalan sistem koji vam sada odgovra i platite delom od subvencije. To je najisplativije.

Nisam razmisljao u vezi peripetija oko prelaska sa kotla na toplotnu pumpu, obzirom da sam pre 3 godine uselio u kucu gde je sve novo postavljeno i prilagodjeno gasnom kotlu, otpada mi ova prica. Ovo sto si spomenuo za minimalni sistem, mislis da bude takav da pokrivam trenutnu potrosnju struje preko panela (plus da visak saljem EPS-u), ili?

Ne vredi. Premala potrosnja.

Da sistem za godinu dana proizvede taman toliko koliko potrošiš za godinu dana. Sve preko toga bacaš i i džabe si kupio veliki sistem. Sve ispod toga nemaš dovoljno i ponovo kupuješ od EPS-a.
I ja mislim da je premala potrošnja da bi ulazio u celu prosumer priču. A moraš da budeš prosumer da bi dobio subvenciju.

Pozdrav svima, zeleo bih da ugradim na kucu sistem od 6kw i da postanem prozjumer, taj sistem mi je dovoljan, taman pokriva sve moje potrebe, orijentacija je jug i sve je to kako treba, medjutim zanima me cena sistema, zvao sam 10ak firmi, cene su od 4200-6500 eur, tako da nisam pametan sta da radim. A da paradoks bude veci najnizu cenu od 4200 eur mi je dala firma koja se bavi solarkama vec 18 godina, tako da sam sad malo zbunjen odakle ovolika razlika. Kako se vama cini ta ponuda od 4200 eur, paneli su Ulica solar 410w, inverter he FOXEss 6kw trofazni( nema ih puno kod nas, ali po evropi ih ima, korektni su, midrange kao i vecina kineza), garancija na inverter 12 god na panele 15 i 25 na efikasnost. Da li uzeti, sta mislite? Kljuc u ruke je paket, ostaje mi samo 16 000 prema EPSu.

Ja imam te panele, ista garancija, SAJ inverter 10god. Uzimaj i gledaj da završiš do kraja 2026 jer se posle menja način obračuna a ko do tad uzme njemu ostaje isto kao što je sada, računaj u proseku 60% uštede.
Imaj u vidu da u tu cenu ne ulaze dodatni radovi kojih uvek ima, ja sam platio više smart metar i da bude u garaži koja je u sklopu kuće a ne napolje ili u podrum gde ima više vlage.

Sad mi je lakse, generalno znam za to, uvek planiraj budzet 20 psoto preko, trenutno uvodim uzemljenje, pa da to zavrsim i zamenim stare osigurace sa automatskim ulazim u proces, verovatno cak do kraja ove godine. lakse mi je sad kad cujem da neko vec ima ove panele. Generalno firme se dosta ugradjuju, ja sam dobio ponudu od firme koja samo prodaje delove sa elektrane, isti ovaj sistem samo je imverter SAJ, 2400 eur. Firme znaci ladno uzimaju po 3k eur za montazu i dodatna merenja kako ih oni zovu.

Da, ali sve se plaća, ne možeš bez inženjera da proveriš instalaciju i da završiš papirologiju jer EPS neće da ti primi elektranu bez toga.

Samo napred, struja kao što vidiš poskupela, smanjili crvenu na 1200kWh a sa solarom kad vraćaš svoje kilovate oni se ne računaju u zone tako da se isplati itekako.

a sa solarom kad vraćaš svoje kilovate oni se ne računaju u zone tako da se isplati itekako.

Sam nesto propustio na casu :oops: zar nije zonski podeljeno i za proizvodnju?

Sad mi je lakse, generalno znam za to, uvek planiraj budzet 20 psoto preko, trenutno uvodim uzemljenje, pa da to zavrsim i zamenim stare osigurace sa automatskim ulazim u proces, verovatno cak do kraja ove godine. lakse mi je sad kad cujem da neko vec ima ove panele. Generalno firme se dosta ugradjuju, ja sam dobio ponudu od firme koja samo prodaje delove sa elektrane, isti ovaj sistem samo je imverter SAJ, 2400 eur. Firme znaci ladno uzimaju po 3k eur za montazu i dodatna merenja kako ih oni zovu.
бољи су стари него аутоматски

Hteo sam sunčane panele zbog TP, međutim danas odgledam emisiju na Blic tv u 11:00 i neka treba berovatno iz EPS-a između ostalog kaže da se državi malte ne ne isplati da građani imaju solarne panele kao prozjumeri jer je odnos jedan naprema jedan u kilovatima proizvedenih i predatih u odnosu na kasnije povučene i potrošene ....za EPS neisplativo i preskupo. Zato se sprema izmena regulative da mi njima damo kilovat a da oni nama kasnije vrate manje od kilovata!!!!
Ako ovo nije prevara i pljačka ja ne znam šta je. Zbog ovoga sam odmah odustao od solara i to i vama savetujem, nemojte ugrađivati solare.

a sa solarom kad vraćaš svoje kilovate oni se ne računaju u zone tako da se isplati itekako.

Sam nesto propustio na casu :oops: zar nije zonski podeljeno i za proizvodnju?
Jesi, evo moj račun, vidiš da se viša tarifa ne prikazuje u zonama uopšte dok god imam svoje kilovate, oni su iskazani u stavci 9: ¨Накнада за обр. прист. ДС за разлику преузете и утрошене ел. ен.¨. 119kWh je bila viša koja sam preuzeo, imao višak pa je to 3.878din (bez naknada) po vraćenom kWh.
Da se ispravim, ima ih u stavci ¨Preuzeta el. energija¨ ali kao što vidiš dole tih 1455,19din nema u obračunu naknada, nema te stavke 4.

1761051967260.png

@banacanin

Nisi lepo čuo i nije 1 za 1 kilovat kao što možeš da vidiš gore, oko 6din plaćaš kad vraćaš svoj kilovat od EPS-a. Ovako je neto merenje do kraja 2026 i posle se to menja to je tačno, zato i pričamo ovde da se uzima do tada.

Poslednja izmena:
Hteo sam sunčane panele zbog TP, međutim danas odgledam emisiju na Blic tv u 11:00 i neka treba berovatno iz EPS-a između ostalog kaže da se državi malte ne ne isplati da građani imaju solarne panele kao prozjumeri jer je odnos jedan naprema jedan u kilovatima proizvedenih i predatih u odnosu na kasnije povučene i potrošene ....za EPS neisplativo i preskupo. Zato se sprema izmena regulative da mi njima damo kilovat a da oni nama kasnije vrate manje od kilovata!!!!
Ako ovo nije prevara i pljačka ja ne znam šta je. Zbog ovoga sam odmah odustao od solara i to i vama savetujem, nemojte ugrađivati solare.
Ja se ne slažem, kao mladi prozjumer sa ovom rečenicom da nemojte ugrađivati solare.
Kao prvo što pravim u ovom trenutku i ne potrošim u kući šaljem u EDS komšija potroši on plati redovnu cenu. A ne treba da EDS salje tu količinu iz hidro/termo elektrane.
Kao drugo i osnovno struju ćeš moći proizvoditi sebi, a primer gas ne. Energija nikad a baš nikad ne pojeftini on će uvek biti samo skuplji.
U celom svetu solarni kapaciteti se povećavaju kao i hibrydni sistemi.(cena baterije padaju).
Jedino što se slažem što Srbija nema strategiju, nije ovde ništa sigurno što je juče bilo, al na to smo se na žalost i navikli....
Nekim zemljama se otkupljuje(plaćaju) predat kW. Ja gledam prošle godine isti mesec koliko sam platio struju i ove godine. Svaki mesec ~4000din manje. A tek sad dolazi zima gde računam da mesečno 9000din ce biti manji račun.

Poslednja izmena:
Tvoje mišljenje je tvoje mišljenje i ono je ispravno u ovom trenutku. A ako je tačno što je gospođica-gospođa rekla onda ja njima dam 100kw/h a oni meni kad ja povlačim iz mreže daju recimo 80kwh za mojih 100, tu svaka računica o isplativosti pada u vodu. Svaka tebi čast ali da uzračunamo malo, da uložim 7-8000 eura, ne povlačim im količinu struje koju sam do tada povlačio već značajno manje, praktično im dajem unapred količinu struje po principu prepejda. A oni meni kasnije vrate manje nego sam im dao jer bože moj njima se ne isplati!? Ej bre, daš im džabe kilovate i njima se ne isplati!? Kako se to zove? Hoštapleraj.

Pisah vec. Ima raznih modela ali racunajte da se prelazi na neto obracun najverovatnije. Kad njima predajete viskove kWh odmah vam to otkupljuju po 20-25% od cene koju oni prodaju. I dalje je isplativo, samo trazi uskladjivanje ponasanja - trosite kad najvise pravite da sto manje ode u viskove (ali i da vi sto manje vucete iz EPS).

Grejanje na struju je najelegantnije, zato kosta (i tek ce da kosta). Pola ovih mojih poznanika sa zapada sedi u dzemperima kuci zimi jer ih razvaljuji racuni. Nema toplana i luftiram jer mi je vruce a rwcun je svakako fiksan pa rokaj prozor.

Uvek mozete kupiti baterije ili biti ofgrid ako vam se ne svidja gornje. Meni ni iz dzepa ni u dzep, samo po iskustvu iz zapadne evrope. I tamo nema potpisao do 2019. pa mu vazi 1 povucen za 1 predat, nego za sve isto - odmah otkupljuju i to je to, ugradio PV u vreme Tesle ili juce. Jedino onaj sto je ranije ugradio je imao brzu otplatu zbog 1 za 1 dok je bilo aktuelno.

Poslednja izmena:
Ko uvede do kraja 2026 ostaje obračun kao sada, naravno uvek oni mogu da kažu nema više ništa i kraj, to niko ne može da spreči. U tom slučaju treba dodati baterije, jesu skupe ali biće i ovih novih natrijumskih koje debituju u EV, puniti EV i tako štedeti.. Svakako lakša otplata nama koji smo preko subvencije.

Samo naci kako najbolje (najvise) iskoristiti energiju koju PV naprave.

Pratim ovu temu,i sve više razmišljam da uđem u tu investiciju. Nisam veliki potrošač eletrične energije,za grejanje koristim zemni gas,ali koliko vidim dolazi neko "ludo" vreme. Trošim mesečno do 400 kw ali nabavkom klime ta potrošnja će biti veća. Kad preračunam grejanje na klimu i njenu potrošnju isplativija je od zemnog gasa.Imam na svom placu dva objekta,uknjižena i regilarna,a to je stambena kuća i ono što mi na selu zovemo" letnja kujna" koja u svom sklopu ima i garažu i još jednu sobu. E sad krov mi je 19.5 m x 3 m površine sa jedne strane i orjentisan je jug- zapad bez ikakvih prepreka( tipa ladovine i slično) pa me zanima do koje snage treba da idem (6kw ili 10kw) i da li će mi stati paneli za tu snagu na datom krovu.Imam i sliku koju Vam šaljem i nadam se nekom Vašem savetu, da li je isplativo,koliko to novca košta i koju firmu odabrati.Inače živim u okolini Vršca.

Prilozi

• Krov za panele.png
    Krov za panele.png
    1.3 MB · Pregleda: 76
550w paneli su obicno ~ 2.25x1.15m, mada variraju dimenzije. Oko 8.8kWp bi trebalo da stane bez problema i da nigde ne strci, samo je pitanje koliko tebi zaista treba?

Evo solidnog kalkulatora, pa se poigraj sa brojkama nakon sto se nadjes na mapi i podesis parametre krova (nagib i orjentacija ka jugu): https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html

Svako ima svoju računicu, al jedino što je sigurno što više trošiš više ti se isplati naravno najbolje direktna potrošnja(sija sunce a ti uključuješ veš mašimu, bojler....). Naravno do max 10kW za prozjumere. Struja nikad neće biti jeftinija. Treba gledati da prođes na subvencijama. Tako sam i ja radio meni je 10kW inverter sa 10kW panelima kljuc u ruke sa subvencijama 3500eu.
I niko ne može da kaže na ovo da se ne isplati. Moja računica za 4godine se isplati ova investicija. Godisnje trošim 10.000kW.

Nazad
Vrh Dno