Šta je novo?

Izgubljen fiskalni racun

Ga100n

Poštovan
Učlanjen(a)
23.11.2023
Poena
55
Izgubio sam fiskalni racun koji mi je potreban za refundaciju novca u firmi.
Da li mogu na mestu na kom je izdat racun da dobijem kopiju racuna ili neku potvrdu?
Na racunu je bio upisan PIB firme.
Unapred se zahvaljujem na odgovorima.

Mogli bi da ti izdaju kopiju računa tamo gde su kupio ali je samo njihova dobra volja da li žele da traže po onim koturima sa računima i kopiraju.
Ja sam jednom tražio za dečiji dušek kupljen u TC Piramida i izašli su mi u susret ali sam tada video da im to nije bilo baš jednostavno i brzo da nađu taj račun...

Mogli bi da ti izdaju kopiju računa tamo gde su kupio ali je samo njihova dobra volja da li žele da traže po onim koturima sa računima i kopiraju.
Ja sam jednom tražio za dečiji dušek kupljen u TC Piramida i izašli su mi u susret ali sam tada video da im to nije bilo baš jednostavno i brzo da nađu taj račun...

Nema više kontrolne trake. To je sada online.

Hvala vam na brzim odgovorima.
@marantz
Da li mislis da ce praviti problem oko izdavanja kopije racuna?
Racun sam dobio pocetkom ove nedelje.

Hvala vam na brzim odgovorima.
@marantz
Da li mislis da ce praviti problem oko izdavanja kopije racuna?"

Ne znam da li u maloprodaji imaju pristup portalu poreske uprave (ne bi trebalo) i softveru u kasi gde bi mogli da urade kopiju računa.
Tehnički je moguće naravno, ali verovatno moraju da pošalju zahtev u svoje finansije.

U drzavnoj ustanovi sam dobio racun. Tesko da ce mi na salteru dati kopiju racuna. Mislio sam da ce to lakse ici ako se zna vreme i datum na racunu.
Lepo bi bilo da se javi neko ko je uspeo negde da dobije kopiju racuna.
Jos jednom hvala svima.

prelistajte temu koju sam linkovao. računi su sada i on-line, i prodavac bi trebalo lako da nađe ako ima iole kršten softver
u toj temi ima i iskustva sa ponovnim štampanjem računa

ako si taj račun skenirao za "Uzmi račun i pobedi", možeš da nađeš još podataka, osim datuma i vremena, u aplikaciji u delu "Moji računi"
onda bi verovatno preko ovoga mogao da odštampaš račun

Poslednja izmena:
Tesko da ce radnica na salteru imati vremena da trazi taj racun a vidim da ce to zavisit i od njene dobre volje.
U posti verovatno ne bi imali vremena da mi daju kopiju fiskalnog racuna.

Posalji mail firmi i objasni situaciju. Onaj ko cita mail mozda moze to da odradi.

zakon kaze da moraju da cuvaju i da izdaju na zahtev nema tu dobra volja

Ja zbog toga koristim aplikaciju pa svaki fiskalni skeniram preko nje i uvek ih imam.

Po kom članu zakona pravno lice mora da izda kopiju računa na zahtev?
po zakonu o fiskalizaciji , pitaj svog knjigovodju koji je clan ...... ali je predvidjeno zakonom da postoji kopija racuna knjiga dnevnih prometa i u obavezi si da ih cuvas 10 godina. (član 20. stav 4)

a ja bih otisao trazio kopiju racuna a ako mi nebi dali obratio bih se poreskoj inspekciji sa sumnjim da su racun ponistili jer mi ga nisu spakovali u kesu kako sam prvobitno mislio, pa neka se peglaju sa inspekcijom. meni je moj knjigovodja rekao da sam u obavezi da izdam kopiju racuna na zahtev klijenta.

zakon kaze da moraju da cuvaju i da izdaju na zahtev nema tu dobra volja
Zakon definitivno ne kaže tako
po zakonu o fiskalizaciji , pitaj svog knjigovodju koji je clan ...... ali je predvidjeno zakonom da postoji kopija racuna knjiga dnevnih prometa i u obavezi si da ih cuvas 10 godina. (član 20. stav 4)
Postoji kopija koju oni imaju ali niko nije dužan tebi na zahtev to da traži.
a ja bih otisao trazio kopiju racuna a ako mi nebi dali obratio bih se poreskoj inspekciji sa sumnjim da su racun ponistili jer mi ga nisu spakovali u kesu kako sam prvobitno mislio, pa neka se peglaju sa inspekcijom. meni je moj knjigovodja rekao da sam u obavezi da izdam kopiju racuna na zahtev klijenta.

Vidi se da si mnogo pametan...
Ali to ne prolazi u realnom zivotu
Izgubio sam fiskalni racun koji mi je potreban za refundaciju novca u firmi.
Da li mogu na mestu na kom je izdat racun da dobijem kopiju racuna ili neku potvrdu?
Na racunu je bio upisan PIB firme.
Unapred se zahvaljujem na odgovorima.
ako ta firma ima dobar softver to nece biti nikakav problem da ih zamolis da ti odstampaju kopiju,
ako nema to je prava golgota rucno traziti

Poslednja izmena:
u obavezi da izdaju kopiju racuna i racuni se cuvaju na serverima poreske , pretraga ide po datumu prometa tacnom iznosu vremenu ....... nesto od podataka je potrebno .
vidi ovako kupio si automobil i u garanciji je ali si imao peh da tti je izgorela kuca u kojoj se nalazio i racun za automobil. odes kod prodavca zatrazis kopiju i on ti se iskezi u facu i kaze hahahha nemas garanciju. a o pameti ne bih bas ovde .... nesto mi se ne ulazi u polemiku kojoj tezis

Ja sam tako kada sam sredjivao kuhinju izgubio racun za ugradnu rernu,kontaktirao prodavnicu(sve pohvale za njih) i poslali mi fiskalni racun na mail.
Takodje imam svoju pred.radnju i bez problema mogu izdati duplikat racuna(treba mi samo datum kada si bio i otprilike neko vreme)

u obavezi da izdaju kopiju racuna i racuni se cuvaju na serverima poreske , pretraga ide po datumu prometa tacnom iznosu vremenu ....... nesto od podataka je potrebno .
Kao sto sam vec napisao: "sve je tacno da oni cuvaju sve fiskalne racune" ali nisu u obavezi da izdaju kopiju.

Citiraj slobodno clan zakona gde pise da je neko obavezan da izda kopiju racuna koji je kupac izgubio.

Po Zakonu o fiskalizaciji („Službeni glasnik RS“, br. 153/2020 i 138/2022) i Pravilniku o elementima fiskalnog računa („Službeni glasnik RS“, br. 31/2021, 100/2021 i 35/2022), kupac ima pravo da zatraži kopiju fiskalnog računa.

Član 22. Pravilnika kaže:

Kopija fiskalnog računa:

(1) Fiskalni uređaj omogućava izdavanje kopije fiskalnog računa.
(2) Na kopiji fiskalnog računa mora biti jasno naznačena oznaka „KOPIJA“.
(3) Kopija fiskalnog računa se može izdati kupcu na njegov zahtev.

Ono što mene lično takođe buni jeste to što piše može a ne mora , pa ostaje i dalje nejasno da li je to obaveza ili dobra volja prodavca.

U Srbiji je obavezno izdavanje kopije fiskalnog računa na zahtev kupca koji je izgubio originalni račun. Ova obaveza proizilazi iz Zakona o fiskalizaciji ("Službeni glasnik RS", br. 13/2022) i povezanih propisa, poput Pravilnika o vrstama fiskalnih računa, tipovima transakcija, načinima plaćanja i pozivanju na broj drugog fiskalnog računa ("Službeni glasnik RS", br. 23/2022).

Ključni razlozi i procedure:
  • Pravna osnova: Kopija računa (duplikat) se smatra fiskalnim dokumentom koji se izdaje istovremeno sa originalnim računom ili naknadno, za potrebe kupca dobara ili korisnika usluga. Ovo je eksplicitno navedeno u Pravilniku (član 3, stav 4), gde se naglašava da se kopija može izdati ili preuzeti naknadno na zahtev kupca.
  • Način izdavanja: Obveznik fiskalizacije (prodavac) može izdati kopiju preko elektronskog fiskalnog uređaja (EFU), a ako to nije moguće, može se koristiti evidencija iz Sistema za upravljanje fiskalizacijom (SUF) Poreske uprave. Kupac može samostalno proveriti ili preuzeti podatke o računu preko portala TaxCore na sajtu Poreske uprave, koristeći QR kod sa originalnog računa (ako ga pamti) ili druge podatke (npr. datum, iznos, zaštitni kod).
  • Primena u praksi: Ova obaveza je posebno relevantna za reklamacije, povraćaj novca ili zamenu robe. Na primer, ako kupac traži povraćaj, prodavac mora evidentirati refundaciju preko fiskalnog računa "Promet Refundacija" (PR), a kopija originalnog računa pomaže u identifikaciji transakcije. Ako original nije dostupan, prodavac je dužan da potraži evidenciju u fiskalnoj kasi (pretragom po datumu) ili knjizi dnevnih izveštaja.
Ako kupac nema nikakve podatke o računu, prodavac nije uvek obavezan da pretražuje celokupnu evidenciju (koju čuva najmanje 2 godine), ali zakon ne dozvoljava odbijanje zahteva bez pokušaja. Preporučuje se da kupci sačuvaju QR kod ili digitalnu kopiju za lakše rešavanje.

Baš sam hteo da napišem da kupac mora da ima informaciju o datumu i vremenu kupovine i iznosu fiskalnog računa, što naravno niko od nas nema.
U suprotnom se inače otvara mogućnost malverzacije.
Mogu nešto da kupim na KP ili u inostranstvu (recimo laptop), da odem u gigatron i zahtevam kopiju fiskalnog računa za taj proizvod. Navodno sam kupio pre, okvirno, godinu i po. Nađite mi neki fiskalni u tom periodu koji sadrži ovaj proizvod. Hvala lepo, sada imam garanciju na proizvod. Isto važi i za isteklu garanciju.

Imaš model i serijski broj, to priložiš i nije problem da se nađe kada je kupljen.

Ako imaju normalan softver mogu da ti odštampaju kopiju. Tamo će biti svi podaci, uključujući QR kod i PIB, ali će gore pisati "Kopija" a dole "Ovo nije fiskalni račun". Off topic, ne znam o čemu se radi i koliko si upoznat ali ako kupuješ nešto sebi što će ti firma refundirati onda po pravilu treba da navedeš JMBG, tj. svoj lični podatak a ne PIB. PIB navodiš ako nešto kupuješ za firmu.

Skroz se razvodnjava diskusija i pocetno pitanje.

Naravno da može i da će mu dati kopiju ako imaju dobar softver za pretraživanje računa ali to je dobra volja prodavca, nikako njegova obaveza.

Takodje mi ne znamo kakva vrsta robe je kupljena na fiskalnom računu jer je možda to bila nabavka potrebstina za firmu u maxiju ili goriva na benzinskoj pumpi
tu se u svakom satu iskucava na stotine računa i ako ga odmah ne tražite nemoguće je dobiti kopiju i nije realno da će vam izaći u susret zbog toga jer niko nema vremena da se bavi time.

...mogu li da odem u pekaru i tražim kopiju računa za burek i jogurt koji sam pojeo 18.11.2023?!?

Prodavac je duzan da izda kopiju racuna. Skoro su naseg kupca odbili u servisu za popravku jer nije imao fiskalni iako se fiskalni njih ne tice nego serijski. U svakom slucaju obratio nam se, izdali smo kopiju. Nikakav problem da se nadje ako imamo serijski broj. Sve ostalo su pokusaji da se otkaci kupac.

Baš ću da dobro pogledam burek sledeći put kad budem jeo - ne sećam se da sam ikada video serijski broj na njemu, al' možda samo nisam obraćao pažnju...
Pozdrav

Nazad
Vrh Dno