Šta je novo?

Pozdrav. Potrebna mi je preporuka znalaca za klima uređaj u staroj kući

crystal_danci

Zapažen
Učlanjen(a)
13.10.2025
Poena
2
Pre svega da naglasim da sam potpuno van svih tehničkih tema i znanja (završio sam književnost), pa molim za strpljenje ako nešto pogrešno razumem.

U unutrašnjosti Srbije, nedaleko od Pešterskih krajeva (nije baš hladno kao na Pešteru ali nije ni mnogo toplije), imamo kuću gde živi majka, koja se do sad grejala na čvrsto gorivo (smederevac). Odlučio sam da kupim klima uređaj i u tom cilju sam pročitao, pa, sigurno, jedno 100 stranica na ovom forumu u potrazi za idealnim uređajem. Međutim, takav izgleda ne postoji, jer se svi žale na našto :D Dole ostavljam našu situaciju i preferencije, zajedno sa nekoliko potencijalnih modela, a voleo bih vašu preporuku za modele koje navodim ispod, ili ako imate neku još bolju i optimalniju preporuku koja bi više odgovarala našim potrebama, još i bolje.

• U pitanju je kuća od 80 kvm, međutim samo jedna prostorija se greje (20 kvm) i tu bi stajala klima
  • Kuća ne poseduje spoljnu izolaciju. Zapravo, spoljni zidovi su debeli i dobro urađeni, međutim najveći problem je plafon odnosno krov, pa sva toplota ide gore i nestaje.
  • Cena nije bitan faktor. U ovom trenutku mi je kvalitet najvažniji kriterijum pa nek košta koliko košta.
  • Idealno neki model koji ne zahteva mnogo peripetija sa podešavanjima, difrostingom, alarmima i zvukovima, znači da starija osoba može da pritisne dugme i da zaboravi na sve.
  • Drugi bitan kriterijum je da je potrošnja optimalna, odnosno da mesečni računi ne budu u stotinama evra.

Modeli koje sam, čitajući ovaj forum i istražujući privatno, video su:

https://gigatron.rs/proizvod/hisense-energy-pro-x-12k-klima-6926597739847
https://gigatron.rs/proizvod/gree-clivia-aismart-12k-inv-kl-8606026590994
https://gigatron.rs/proizvod/midea-ag-12nxd1-wik-extreme-inverter-klima-uredaj-8606108610626

Zapravo, spoljni zidovi su debeli i dobro urađeni, međutim najveći problem je plafon odnosno krov, pa sva toplota ide gore i nestaje.
Pošto...
Cena nije bitan faktor.
...bez razmišljanja uradi prvo izolaciju, barem na plafonu, tj. tavanu, a minimalno iznad te prostorije! Inače ni od malih računa nema ništa! 😉🙃

S' tim rečenim, generalno: od navedenih, preskoči Hisense (problematičan generalno, za konkretan model proveri dobro pisanja ovde, mislim da ima tema), a možeš i Xtreme koji, iako je sasvim dobra klima uopšteno, ima "čudno" ponašanje sa defrost-om u prelaznom periodu (i o njemu imaš posebnu temu).
Clivia ti je od njih za date kriterijume možda najbolja, međutim zbog lokacije može potencijalno da ima problema na jako niskim temperaturama (relativno mala tj. lagana spoljašnja jedinica). Tako da nemoj se ni na nju "zatrčavati" dok ti neko ne potvrdi ili ne pronađeš da se pisalo kako radi na debelom minusu.

Takođe, ako ciljaš na max kvalitet - idi na Japance! Sve navedene su kineske (što ne znači i nekvalitetne, ali ipak je Japanac - Japanac).

Daikin Perfera 12 ako ti pare nisu problem, ne znam za bolju klimu a da je ima u standardnoj ponudi, ne racunem ove padobrance sto se dese 5 dana u godini da ima da se kupe, tipa Fujitsu KHCN ako nisam pogresio naziv

Istog sam mišljenja, ako nećeš izolovati tavanicu, preskoči razmišljanje o premalenim računima... Zapravo, neće biti u stotinama eura, jer inverter 12-ka naprosto ne može povući neke sulude količine energije, ali je pitanje koliko će biti kadar da na jakim minusima dovoljno ugrije, jer znamo da starije osobe vole da je baaaš toplo (25-26 vjerovatno bi bila zadana)...

Daikin Perfera 12 ako ti pare nisu problem, ne znam za bolju klimu a da je ima u standardnoj ponudi, ne racunem ove padobrance sto se dese 5 dana u godini da ima da se kupe, tipa Fujitsu KHCN ako nisam pogresio naziv
Hvala najlepse!

Pitanje: sta cini Daikin Perferu 12 superiornijim resenjem u odnosu na ove koje sam naveo? Hvala!
Pošto...

...bez razmišljanja uradi prvo izolaciju, barem na plafonu, tj. tavanu, a minimalno iznad te prostorije! Inače ni od malih računa nema ništa! 😉🙃

S' tim rečenim, generalno: od navedenih, preskoči Hisense (problematičan generalno, za konkretan model proveri dobro pisanja ovde, mislim da ima tema), a možeš i Xtreme koji, iako je sasvim dobra klima uopšteno, ima "čudno" ponašanje sa defrost-om u prelaznom periodu (i o njemu imaš posebnu temu).
Clivia ti je od njih za date kriterijume možda najbolja, međutim zbog lokacije može potencijalno da ima problema na jako niskim temperaturama (relativno mala tj. lagana spoljašnja jedinica). Tako da nemoj se ni na nju "zatrčavati" dok ti neko ne potvrdi ili ne pronađeš da se pisalo kako radi na debelom minusu.

Takođe, ako ciljaš na max kvalitet - idi na Japance! Sve navedene su kineske (što ne znači i nekvalitetne, ali ipak je Japanac - Japanac).
Hvala lepo na savetu, mislis da ima smisla izolovati barem tavan prostorije koja ce se grejati? Kamena vuna, 10cm, jel bi to napravilo razliku?

Već i 5 cm pravi DRASTIČNU razliku, preporuke su da ideš na barem 10-15 cm, slobodno možeš i staklenu, daleko je jefitnija, ima gotovo isti učinak termoizolacioni, a možeš staviti mnogo deblji sloj "za iste pare".
Lično nisam fan high-end brendova (Daikin, Mitsubishi), jer naprosto jeftiniji brendovi daju jako slične performanse, a samo 20 m2 nije neki prostor da moraš "ući u kredit" za 12-ku i platiti brdo novca, pogotovo sto ce nakon izolacije tavanice kudikamo slabiji uređaj završavati posao.
Konkretno, duplo jeftinija All Easy Pro Mideina će ti da ti uradi jako dobar posao. Da, Prefera je nesumnjivo kvalitetnija, bolja i štedljivija, ali je eksponencijalno skuplja, nipošto proporcionalno, po naški, možeš se grijati 5 godina na razliku u cijeni ta dva uređaja... Razlika u računima (potrošnji) ova dva uređaja će biti prilično mala.

Poslednja izmena:
Čovek je napisao da je u pitanju blizina Peštera i sa sigurnošću mu preporučuješ Mideu...

Hvala lepo na savetu, mislis da ima smisla izolovati barem tavan prostorije koja ce se grejati? Kamena vuna, 10cm, jel bi to napravilo razliku?
Nema na čemu! :)

Kao što reče @monstrum razlika je drastična između nemanja izolacije i postavljanja bilo kakve, tj. bilo koje debljine, pa onda dalje sa svakim dodavanjem fakat eksponencijalno manja (ali prisutna).

Takođe se slažem i da je mineralna bolji izbor.
A dodao bih samo da, ako je budeš postavljao sam (obavezno sa maskom), da obavezno uradiš dva sloja i preklopiš sastave (mineralna od 10cm se može razdvojiti na pola), ili u suprotnom proveriš majstora koji bi to trebao da zna (ne prepuštaj slučaju).

Vuna u dva sloja UNAKRSNO (jedan po dužini, jedan poprijeko)

Svakako ne znam šta je Pešter, ali kažem o generalnom principu uloženo-dobijeno, ako je prefera toliko "jača" da vrijedi duple pare, alal vera, onda nju neka i pazari.
Ako ce izolovati strop kako treba, i samo 20 m2 pokriva, ne mora finansijsku sepuku da radi...

Perfera nije duplo jaca od Midee, jaca je 30% lupam, ali je kvalitetnija duplo, u smislu kulture rada i kvaliteta komponenti, pa ti to lepo saberi, izmnozi i vidi gde si, a u pitanju je Pester i starija osoba??

Gree Amber Premium Ultra

NORDIK japanske proizvodnje. Najjeftiniji je Fujitsu. Džaba što je u 20 kvadrata, kad će okolne prostorije da "vuku" toplotu

Poredjenje Midea i Perfera je kao da poredis juga i bmw (aj sad ne bas toliko drasticna razlika al ono). I jedan i drugi auto ce te odvesti od tacke A do tacke B ali sta je kvalitetnije?
Zavisi koji sebi komfor hoces da pruzis, ako hoces kvalitet ides na Perfera i miran si (kvalitetnija klima, kvalitetniji delovi, kultura rade, ma sve), ako hoces nesto sto "radi" posao, a kako ce da ga radi, onda Midea

Hvala svima na odgovorima!
U kojim radnjama kod nas ima da se kupi Daikin Perfera 12k? Sve sto nalazim po internetu mi deluje shady.

Poredjenje Midea i Perfera je kao da poredis juga i bmw (aj sad ne bas toliko drasticna razlika al ono). I jedan i drugi auto ce te odvesti od tacke A do tacke B ali sta je kvalitetnije?
Zavisi koji sebi komfor hoces da pruzis, ako hoces kvalitet ides na Perfera i miran si (kvalitetnija klima, kvalitetniji delovi, kultura rade, ma sve), ako hoces nesto sto "radi" posao, a kako ce da ga radi, onda Midea
Тако смо говорили и за кинеске аутомобиле,кад оно они светлусну години испред других. Свако нека узме шта му одговара,али невидим разлог да се баца трећина новца више на "као квалитетнији уређај". Мидеа има и своје климе вишег ценовног ранга, и опет доста јефтиније од "реномираних " произвођача. Сваки произвођач било чега гледа да уштине где све може да би имао што већи профит. У последњој деценији им се то обија о главу,у смислу да ништа не улажу и хоће да живе од старе славе,нема тога више,Кинези улажу у знање, и што ме изненађује и у дизајн и полако али сигурно сви каскају за њима.

Kinezi kaskaju sa softverom za kontrolu rada uređaja tipa klima ili toplotna pumpa. Sve je to dobro do vrlo dobro, ali ODLIČNO je kod japanskih ili nemačkih uređaja. Da je sve to isto kao što kažeš, na tržištu bi bila samo Midea ili Gree.

Тако смо говорили и за кинеске аутомобиле,кад оно они светлусну години испред других. Свако нека узме шта му одговара,али невидим разлог да се баца трећина новца више на "као квалитетнији уређај". Мидеа има и своје климе вишег ценовног ранга, и опет доста јефтиније од "реномираних " произвођача. Сваки произвођач било чега гледа да уштине где све може да би имао што већи профит. У последњој деценији им се то обија о главу,у смислу да ништа не улажу и хоће да живе од старе славе,нема тога више,Кинези улажу у знање, и што ме изненађује и у дизајн и полако али сигурно сви каскају за њима.

Pusti se ti druze kola, to je sve novo, videcemo za 10tak godina na sta ce to "novo" da lici, u poredjenju sa recimo automobilima poput tojote ili jos bolje honde, koje prelaze i prelaze, dok verujem da ce se kinez za to vreme uveliko raspasti.
Ali to nije tema, bilo je samo poredjenja radi, a ta Midea ne moze da se poredi sa Perferom po pitanju kvaliteta, izdrzljivosti, godina rada, dostupnosti delova, potrosnje, kulture rada i ...

Svako ima svoje mišljenje,i zato i služi forum,da raspravljamo a ne da se ubeđujemo.Živimo u potrošačkom društvu,znači svi daju 2 godine garanciju,neka ona radi 5-6 i menjamo.
Kinezi kaskaju sa softverom za kontrolu rada uređaja tipa klima ili toplotna pumpa. Sve je to dobro do vrlo dobro, ali ODLIČNO je kod japanskih ili nemačkih uređaja. Da je sve to isto kao što kažeš, na tržištu bi bila samo Midea ili Gree.
Pa problem je baš taj da netreba da budu samo Midea i Gree,i evropljani su bili dominatni u nekim sferama,više nisu,a zašto? Kinezi su išli na masovnu proizvodnju i krali zanat i znanje. Mislim da to fali ostalima.Ne želim da ulazim u polemiku ko je bolji Japanac i Kinez,ali posmatram da za par godina ako ovako nastave i ovim tempom ,da će i Japanac biti u problemu. Mislim samo na cenu koju treba platiti za uređaj Japanski i Kineski. Sve vrhunske firme počinju da ulažu sve manje u razvoj i napredak,i dalje žele da samo skupljaju kajmak na brendu.Neko reče na forumu da su klime dostigle svoj vrhunac i da tu nema mesta nekom velikom unapređenju,ali ko zna tehnologija i znanje idu napred,i ako bude neke promene verujem da će je prvi izbaciti baš Kinezi,možda grešim,ali vreme će pokazati.

Poslednja izmena:
Da kinezi napreduju, napreduju, ali da su automobili ispred japanskih tesko da jesu i da ce biti u bliskoj buducnisti. Sto se tice softvera tu sh kinezi tanki, ipak je zapad mnogo ispred. Kinezi su dobri u smislu ulozeno-dobijeno, i to je to za sad.

Nazad
Vrh Dno