Šta je novo?

Evropa predstavila prvi AI borbeni avion pune veličine kome nije potreban pilot

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Evropski-AI-lovac-avion.webp

Evropa predstavila prvi AI borbeni avion pune veličine kome nije potreban pilot​

Evropa je predstavila svoj prvi autonomni AI avion lovac: CA-1 Europa, razvijen od strane nemačke vojne industrije

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-...avion-pune-velicine-kome-nije-potreban-pilot/

And so it began ...

Pa ne igramo mi ove ratne igre bezveze. Ihaaaa Ender game incoming. Kada neki mali Tarkovac uleti, VR na vugla a na drugom kraju Combatbot, masala.

"Međutim, prelazak na autonomne borbene sisteme donosi izazove. Potrebna su tehnološka dostignuća, regulatorna odobrenja i rešenja za etička pitanja, poput odlučivanja o upotrebi sile bez čoveka u kontrolnoj sobi."

IMG_2386.jpeg

S obzirom da to radi EU, pogledajte koliko je trebalo od prve ideje o Eurofighteru do prvog serijskog aviona. Skoro 30 godina.

In the UK, as early as 1971, work commenced on the development of a maneuverable, tactical aircraft to replace the SEPECAT Jaguar (that was then about to enter service with the RAF). This work soon expanded to include an air superiority capability. A specification titled Air Staff Target 403 (AST 403), in 1972, led to the Hawker P.96, an unbuilt design with a relatively conventional planform, including a separate tail structure, in the late 1970s.

Simultaneously, in West Germany, the requirement for a new fighter had resulted in competition between Dornier, VFW-Fokker and Messerschmitt-Bölkow-Blohm (MBB) for a future Luftwaffe contract known as Taktisches Kampfflugzeug 90 ("Tactical Combat Aircraft 90"; TKF-90).[8] Dornier collaborated with Northrop in the US on an acclaimed but unsuccessful design known as the Northrop-Dornier ND-102 [de]. MBB was successful, with a design including a cranked delta wing, close-coupled-canard controls, and artificial stability.
The first production contract was signed on 30 January 1998 between Eurofighter GmbH, Eurojet and NETMA.[28] The procurement totals were as follows: the UK 232, Germany 180, Italy 121, and Spain 87. Production was again allotted according to procurement: BAe (37.42%), DASA (29.03%), Aeritalia (19.52%), and CASA (14.03%).

Eurofighter je ušao u naoružanje 2003, nije to baš toliko dugo, obzirom da je rađen u kolaboraciji sa toliko država.
Očigledno je da je bilo više pravaca u kome su išli dok se nisu dogovorili oko Eurofighter-a.
F-22, F-35, Su-57 svi su razvijani dosta dugo, jer su nastupila opuštenija vremena.
Obzirom da trenutno traje rat i da je razvoj AI u punom naletu, da su razne tehnologije lovaca 5. generacije dostupne svim naprednijim silama, ovo može da ode u serijsku proizvodnju solidno brzo.
Sigurno se na ovom autonomnom avionu ne radi od juče, a mogućnosti mogu biti zanimljive veoma.

Salji u Ukrajinu pa da vidimio koliko ce potrajati i da li valja.

Eurofighter je ušao u naoružanje 2003, nije to baš toliko dugo, obzirom da je rađen u kolaboraciji sa toliko država.
Očigledno je da je bilo više pravaca u kome su išli dok se nisu dogovorili oko Eurofighter-a.
F-22, F-35, Su-57 svi su razvijani dosta dugo, jer su nastupila opuštenija vremena.
Obzirom da trenutno traje rat i da je razvoj AI u punom naletu, da su razne tehnologije lovaca 5. generacije dostupne svim naprednijim silama, ovo može da ode u serijsku proizvodnju solidno brzo.
Sigurno se na ovom autonomnom avionu ne radi od juče, a mogućnosti mogu biti zanimljive veoma.

Ubrzalo se to zbog okolnosti, F35 je tek ušao u upotrebu, a 2029. bi trebalo da krenu sa F47. Nisu u pitanju identični avioni, tako da će kao npr. F22 Raptor i F35 da se dopunjuju u borbenim misijama. A vremenom će F47 da zameni Raptor.

Od Evrope nemam puno očekivanja.

Nakuplja sate leta F-35, leti već neko vreme, mada ga ja ne što ne volim, ali kontam donekle šta su ameri hteli sa njime, umrežavanje, svesnost situacije, ako sve radi dobro, može da bude skroz nezgodan avion. Što se tiče manevrisanja, ne znam koliko vredi, ali ako gledamo realno retko se desi dog fight, većinom BVR, vazduh-vazduh rakete imaju sve veći domet, bolje vođenje itd.
Pa, šta znam, Ne znam dokle je Tempest napredovao, vidim samo maketu u realnoj veličini. :D
Oni turci razvijaju lovac KAAN 5. generacije, i još će da ga prodaju dalje, već imaju narudžbine, čak i Španci se razmišljaju da ga uzmu umesto F-35, suludo malo.
Kinezi dobro gaze, već imaju prototipove lovaca 6. generacije.
Sad čitam, ako nije blefiranje, da su ameri već leteli na svom F-47 i to pre nekoliko godina.

Nakuplja sate leta F-35, leti već neko vreme, mada ga ja ne što ne volim, ali kontam donekle šta su ameri hteli sa njime, umrežavanje, svesnost situacije, ako sve radi dobro, može da bude skroz nezgodan avion. Što se tiče manevrisanja, ne znam koliko vredi, ali ako gledamo realno retko se desi dog fight, većinom BVR, vazduh-vazduh rakete imaju sve veći domet, bolje vođenje itd.
Pa, šta znam, Ne znam dokle je Tempest napredovao, vidim samo maketu u realnoj veličini. :D
Oni turci razvijaju lovac KAAN 5. generacije, i još će da ga prodaju dalje, već imaju narudžbine, čak i Španci se razmišljaju da ga uzmu umesto F-35, suludo malo.
Kinezi dobro gaze, već imaju prototipove lovaca 6. generacije.
Sad čitam, ako nije blefiranje, da su ameri već leteli na svom F-47 i to pre nekoliko godina.

F35 preuzima neke zadake strateskih bombardera. Veoma dobro se pokazao npr. u Izraelskim napadima na Iran.
Za turke ne verujem da imaju dogledno avion 5. ili 6. generacije, jer da je tako ne bi Erdogan trazio od Trampa F35. Prethodna administracija je izbacila Tursku iz F35 programa. Treba svakako imati respekta prema turskoj vojnoj industriji, ipak je to velika zemlja cija vojska, za razliku od npr. kineske, ima i realna iskustva ratova. Kinezi nisu ratovali vise poslednjih decenija. Amerikancima je u razvoju oruzja to velika prednost.

Ne znam, nisam ulazio toliko u detalje napada na Iran i šta su zaista pogodili F-35, obzirom da su Iranci danima zasipali Izrael sa balističkim raketama, kontam da su dobro sakrili svoje lansere, a ni ono postrojenje za obogaćivanje uranijuma nije uništeno. Ali, dobro, ko će im svima verovati, svako je pobedio. :p
Turci su nezgodni, 5. generaciju napreduju, e sada koliko će to zaista biti to, ne znam, ipak nemaju iskustva, ali eto, zove se 5. generacija, tako će ga i uvaliti.
Mi smo dobrano pomogli Kinezima i Rusima sa uzorcima F-117.
Slažem se za Kineze, može biti veliki tigar od papira, ostaje da se vidi, ali imaju jak razvoj, impresivan čak.
Ameri, voleo ih ili ne, imaju najveće iskustvo, na kopnu, na zemlji, na vodi, ratuju stalno, postavljaju trendove realno.
Rusi su kritikovali kako je stelt tehnologija glupost, ali su na kraju i oni krenuli istim putem, to govori nešto.

Nazad
Vrh Dno