Šta je novo?

Odvlaživači vazduha iskustva

Prosek potrošnje je oko 200W na sat ukoliko radi non-stop. Kada sam ga kupio, nisam ga isključivao. Sada ga uključujem po potrebi, najčešće na 40% na nekih 8 sati (kad je jeftina struja) i za sad je to OK. Ali prvih godinu i po/dve nisam ga gasio.
Prosek ti je onda 200W ili 200W*h na sat = 200Wh na sat = 0.2 kWh na sat = 0.2 kilovatčasa na sat ( 0.2 kilovata )

Zdravo svima.
Koji odvlazivac bi preporucili za sobu od 20kv?
Neki od ovih gledam da uzmem na Ananasu:
Hisense D20HW, Xiaomi Smart lite, Beko BDPM020, Bosch Dry 2000?
Svaka preporuka dobrodosla 🙂

Hvala puno. I jos jedno laicko pitanje, koja bi vlaznost vazduha bila pozeljna u hladnijim mesecima?
Nailazim na razlicite informacije koje me bune.

Čini mi se da je 45 do 50% nesto optimalno, jer kod mene kada je vlažnost prelazila 50% počinjao bi da se stvara kondenz na prozorima.

Hvala puno, imali smo ovih godina problema bas sa kondenzacijom, pa bih da predupredim ove zime.
Uzela sam i merace vlaznosti da ispratim stanje i uzecu i odvlazivac za tu svrhu.

Što je vazduh topliji to više vode u vidu gasa može da ima u sebi. Vazduh na 27℃ i 60% relativne vlažnosti vazduha ima 15.5 grama vode na kubik vazduha a vazduh na 20℃ i 50% ima 8.6 grama vode. https://www.omnicalculator.com/physics/absolute-humidity

Kondenzacija tj buđ se dešava kada vazduh, koji je topao i vlažan, dodje do hladne površine i ohladi se. Pri hlađenju se smanjuje temperatura vazduha a povećava relativna vlažnost vazduha do 100%, a pošto ne može preko 100% onda se stvori voda. Ako uzmemo malopre pomenuti vazduh na 20℃ i 50% koji ima 8.6 grama vode i krenemo da ga hladimo mi ne menjamo količinu vode u vazduhu, samo temperatura opada. Kada temperatura opadne do 9 stepeni vlažnost vazduha se podigne 100% i tada kreće pretvaranje vode iz gasa u tečno stanje.

Postoje tri načina sprečavanja kondenzacije i samim tim buđi:

1) Manja temperaturna razlika
PVC stolarija sa 2-3 stakla u odnosu na drvene prozore sa 1 staklom, stiropor na spoljnom zidu tako da je ceo unutrašnji zid topliji...

2) Manja vlaga unutrašnjeg vazduha
Za ovo se koriste odvlaživači, ali ne zaboravite da se oni testiraju na 27℃ i 60% relativne vlažnosti vazduha što je u praksi za nas "veoma sparan dan par sati nakon kiše" i da zimi mnogo manje vode izvlače iz vazduha). Moje istraživanje je da mi zimi, u hladnom špajzu, Hisense D20 izvlači od 380 do 730 grama vode dnevno, a reklamira se da izvlači 20 litra vode dnevno.

3) Kretanje vazduha
Temperatura vazduha se smanjuje kada vazduh hladi hladan prozor ili zid, npr iza venecijanera ili iza velikih ormana. Ako se vazduh u sobi uvek kreće, uz pomoć klime ili odvlaživača, onda vazduh ne može da stigne da se ohladi toliko mnogo da se kondenzuje voda.

Hvala na iscrpnom objasnjenju, imamo pvc i 10cm stiropor, radijatori zimi rade u svim sobama i vrata su otvorena.
Otkako imamo i masinu za susenje vesa i "krupna" jela spremamo u letnjoj kuhinji, situacija je svakako bolja, ali se desi se da se pojavi kondenzija na dnu prozora i da se u nekim coskovima zida pojave tackice.
Ovog leta smo kriticne tacke premazali termobojom i zato uzimam i odvlazivac da budem mirna.
Za sada se troumim izmedju Xiaomia, Beka i Hisensea.

Pratim temu već neko vreme, i moram da pitam što niko ne spominje Mideu? Nema ih u ponudi ili nisu tako dobri kao Šaomi/Beko/Hajsens?

Pratim temu već neko vreme, i moram da pitam što niko ne spominje Mideu? Nema ih u ponudi ili nisu tako dobri kao Šaomi/Beko/Hajsens?
Midea/Hisense i svojevremeno Gorenje su isti uređaj, samo prepakovan tj. rebrandiran. Za Xiaomi Lite kažu ljudi da je tiši ali i manja mu (teoretska) snaga... što verovatno nije neka mana ako se koristi za sličnu kvadraturu koja nije totalna močvara.

Ja imam pomenutu Mideu (MDDF-20DEN7-QA3) više of godinu dana i definitvno radi ok a na buku sam se valjda navikao. Ali da sada uzimam, verovatno bih ozbiljno razmotrio Šomija.

Imam Mideu. Živim u potkrovlju nove zgrade, sa dobrom izolacijom, ali i mnogo staklenih površina. 5 godina sam imao problem sa vlagom i kondenzom na staklima, luftirao, dogrevao, i džaba, a od prošle godine i buđ na zidu. Vlaga iz stanova ispod mene se penje i prolazi kroz tavanice i dolazi do parne brane u potkrovlju, tj kod mene, pritom problemi sa grejanjem, a kap (haha, bukvalno) koja je prelila času je verovatno često sušenje veša otkad smo dobili bebu i eto buđi na zidu iza komode. Vlaga 65-75%, veš se suši po 2-3 dana. I onda kupim Mideu. Ja nisam mogao da verujem kolika je to količina vlage, prvih par dana sam praznio po 2-3 posude dok se vlaga nije dovela u normalu. Sad je uključim uglavnom uveče dok se suši veš, ujutru je veš sasvim suv, a vazduh prijatan, nema više buđi. Preko dana po potrebi uključim na najmanji nivo, čisto da održava vlažnost. Što se tiče buke, kao stoni ventilator otprilike, ima 3 nivoa jačine, meni tzv "bela buka" ne smeta, pa nisam merodavan po tom pitanju. Nema lampicu kao indikator napunjenosti posude već ima kao neki prozorcic na posudi i plovak/skalu. Kad je posuda puna, onda zapišti, sija crvena lampica, piše FULL na ekranu, a uređaj se sam ugasi. Na funkciji smart-home, održava vlagu između 45-55, što je pretpostavljam neki optimum. Merač vlage iz Lidla mi se pokazao nepreciznim, pokazuje veću vlagu i nižu temperaturu od realne. Kupio TGA merač u Okovu za cca. 1500rsd, mnogo je precizniji.

Interesantan stav za kretanje vlage iz "suterena" do poslednjeg sprata...
Kupi i mašinu za sušenje veša ili bar kombinovanu ako nemaš mesta...

Dobar dan. Molila bih za preporuku za odvlazivac vazduha, stan 50m2, na preciscivacu mi pokazuje vlaznost oko 60-67%. I ja sama osecam da je vazduh vlazniji. Uzela bih nesto sto mogu da koristim i za susenje vesa, jer nemam mesta za masinu za susenje. Jos uvek nemam ni kondenz ni nista, ali svakako bih to predupredila, grejemo se na inverter ali ne vidim da on nesto posebno susi vazduh.

Od pre par dana i ja postadoh vlasnik Xiaomi Dehumidifier Lite modela. Prvi utisci zaista odlični. Poprilično je tih u radu i za prvih 15 sati rada izvukao 4.5l vode. Nemam više ni kondenza na prozorima, a imao sam poprilično ovih dana dok je napolju visoka vlažnost vazduha.

Juče sam i veš ostavio i osušio se preko noći.

Drugari prethodnih zima sam imao problem sa vlagom i vrlo malo budji. Luftira se svaki dan.
Zasad jos uvek nemam, ali trenutno je u sobama vlaznost 60-70% (svuda imam xiaomi termometre)
Napolju je danima preko 80% vlaznost, pa realno samo jednom dnevno izluftiram, jer mi vise udje vlaga nego sto izadje?
Kuca je 75 kvadrata. Zasad nema onog kondenza na prozorima...
Planiram da ga svaki dan ukljucujem po par sati u razlicitim prostorijama (jedan dan u decijoj, drugi dan u spavacoj, treci dan u hodniku, cetvrti dan u dnevnoj, i tako u krug), a mozda bih i pratio termometre u decijoj i spavacoj (jer su one hladnije i sa visim procentom vlaznosti, pa samo kombinujem te dve prostorije), dnevna sa kuhinjom , hodnik i kupatilo nemaju problema.

Da li je dovoljan ovaj xiaomi lite, moze li se spavati sa njim? Kakvi su vam dosadasnji utisci, ukratko, prednosti/mane?
Vidim jedan clan je postavio da je potrosnja oko 160w/h sto mi je prihvatljivo.

Kakvi su sa potrosnjom i bukom ostali modeli koje spominjete, gorenje, beko, hisense, midea itd...?

Da napomenem da ne susim ves unutra, i nije potreban za tako nesto. Jedino sto se kuhinja koristi skoro svakodnevno.

Poslednja izmena:
Drugari prethodnih zima sam imao problem sa vlagom i vrlo malo budji. Luftira se svaki dan.
Zasad jos uvek nemam, ali trenutno je u sobama vlaznost 60-70% (svuda imam xiaomi termometre)
Napolju je danima preko 80% vlaznost, pa realno samo jednom dnevno izluftiram, jer mi vise udje vlaga nego sto izadje?
Kuca je 75 kvadrata. Zasad nema onog kondenza na prozorima...
Planiram da ga svaki dan ukljucujem po par sati u razlicitim prostorijama (jedan dan u decijoj, drugi dan u spavacoj, treci dan u hodniku, cetvrti dan u dnevnoj, i tako u krug), a mozda bih i pratio termometre u decijoj i spavacoj (jer su one hladnije i sa visim procentom vlaznosti, pa samo kombinujem te dve prostorije), dnevna sa kuhinjom , hodnik i kupatilo nemaju problema.

Da li je dovoljan ovaj xiaomi lite, moze li se spavati sa njim? Kakvi su vam dosadasnji utisci, ukratko, prednosti/mane?
Vidim jedan clan je postavio da je potrosnja oko 160w/h sto mi je prihvatljivo.

Kakvi su sa potrosnjom i bukom ostali modeli koje spominjete, gorenje, beko, hisense, midea itd...?

Da napomenem da ne susim ves unutra, i nije potreban za tako nesto. Jedino sto se kuhinja koristi skoro svakodnevno.
Aspirator je bitno da se kopristi ako se cesto kuva.

Ne znam kakav ti je raspored prostorija, možda bi neke sobe mogao da pokriješ odjedanput pozicioniranje u hodnik i otvorenim vratim u sobama. Bolje je otvoriti da se izjednače procenti vlaz. i onda odvl. da kupi višak.

Crvene prostorije se ne greju, i zatvorene su vrate ka njima non stop (hodnik 2, spavaca koja se ne koristi i stepeniste)

Na ostalim prostorijama (plavim) su uvek otvorene vrate, i preko dana i preko noci (decija, hodnik, kupatilo, spavaca i dnevna sa kuhinjom)

Trenutna grejna povrsina je oko 60kv (plavo obelezena)

Prilozi

• IMG_20251013_122337~2.jpg
    IMG_20251013_122337~2.jpg
    282.3 KB · Pregleda: 20
Poslednja izmena:
Odlično, u tvom slučaju hodnik je najboja pozicija, bez potrebe da se premeštaš

• Like
Reagovanja: s5p
Xiaomi lite je tih, može se spavati ako je uključen. Još ima i noćni mod. Pre njega sam imao Hisence i pored njega ne bih mogao da spavam.

Evo da dodam, taj Xiaomi sam uzeo pre par meseci, da mi sluzi za prelazne periode. Kad mi klima non stop radi, bilo na grejanju ili hladjenju, tada nemam problema sa vlagom.
Ali ima tih kratkih prelaznih perioda kad nit je za grejanje, ni za hladjenje, a vlaga tad zna da zasmeta ( tad obicno i neke kisurine budu )
Evo na primer 2-3 dana unazad, neka kisa, spoljna temperatura i nocu iznad 10c, klima naravno non stop ukljucena, a i ako ide do 150w u odrzavanju, svako malo ide on-off na zadatih 23c.
Iskljucim klimu, ukljucim ovaj Comi odvlazivac.
Vec sam ga istestirao za moj prostor, 40 i neki kvm, nasao sam mu idealnu poziciju da tretira dnevnu, i malu spavacu sobu. Kad radi, popne temp za oko pola stepena, za ovaj moj prostor, tako da, kad sam tad isklucio klimu, bilo palo od zadatih 23c na 22,5, i ovaj mali dopunio do 23 a ujedno se kontinualno resavao vlage dok je radio, da sam imao neki info kako je ovo dobro, jos davno bi uzeo neki.

Jos mogu da ga pohvalim sto su programirali da kad ga iskljucis, nastavlja jos 45 minuta da radi samo vent, da isusi uredjaj, ovo su dobro uradili jer vecinu ljudi bas briga dal ce se to ubudjati itd.
Naravno, moze i to da se iskljuci u app tamo kome ne treba, ili da s jos jednom klikne na off taster. Meni eto za pomenutu kvadraturu, ako je oko 60 % vlage, za pola sata skine na podnosljivih ( za mene ) 55%, posle ide sporije, ali ako ostavim preko noci, ujutru bude oko 50%. Ostalo nemam nista da dodam sto nije receno ( tih, zapremina rezervoara ok itd )

Ako nekome znaci, ja sam pre mesec dana uzela Hisense D20HW. (Dvoumila sam se izmedju njega i Xiaomi Lite).
Preporodili smo se po pitanju kondenzacije i vlage, pogotovo kada je bio ovaj kisni period.
Vazduh daleko prijatniji nego ranije.
Svaka preporuka za odvlazivace, pogotovo ako u nekim momentima ne mozete da izluftirate prostorije.

Jos mogu da ga pohvalim sto su programirali da kad ga iskljucis, nastavlja jos 45 minuta da radi samo vent, da isusi uredjaj, ovo su dobro uradili jer vecinu ljudi bas briga dal ce se to ubudjati itd.
Fenomenalno, mislim da niko do sad nije pomenuo da ima tu mogućnost. Vrlo bitna opcija

Dobar dan. Molila bih za preporuku za odvlazivac vazduha, stan 50m2, na preciscivacu mi pokazuje vlaznost oko 60-67%. I ja sama osecam da je vazduh vlazniji. Uzela bih nesto sto mogu da koristim i za susenje vesa, jer nemam mesta za masinu za susenje. Jos uvek nemam ni kondenz ni nista, ali svakako bih to predupredila, grejemo se na inverter ali ne vidim da on nesto posebno susi vazduh.
standardne inverter klime ne mogu da isušuju vazduh u režimu grejanja.

Ako nekome znaci, ja sam pre mesec dana uzela Hisense D20HW. (Dvoumila sam se izmedju njega i Xiaomi Lite).
Preporodili smo se po pitanju kondenzacije i vlage, pogotovo kada je bio ovaj kisni period.
Vazduh daleko prijatniji nego ranije.
Svaka preporuka za odvlazivace, pogotovo ako u nekim momentima ne mozete da izluftirate prostorije.
Da li je dosta bucan za spavacu sobu?
Za koju kvadraturu ga koristite?
Da li ste mozda merili potrosnju uredjaja?
U nedoumici sam izmedju njega i xiaomi lite koji ima potrošnju 158w/h.

Za trenutne vremenske prilike, kada je vlazno i napolju a nema grejanja odvlazivac je potreban u svakom stanu! Mislim da luftiranje ne moze puno da pomogne i vec hladne stanove dodatno rashladjuje i vlazi.

Nazad
Vrh Dno