Šta je novo?

Zamena matične ploče LG televizora veće dijagonale matičnom pločom tv-a manje dijagonale

milirad

Čuven
Učlanjen(a)
06.04.2005
Poena
630
Pozdrav svima. Bio sam u dilemi da li da ovaj post stvaim pod temu LG televizori, ali mislim da ipak ide ovde gde se raspravlja o servisiranju. Naime ja imam tv LG-50LB671V-ZB (znači 50 inča) kojem je neispravna matična ploča. Oznaka te ploče je EAX65384004(1.5) sa 24 pin-a sa desne strane i 18 PIN-ova sa leve strane (vidi sliku).
LG-50LB671V-ZB_EAX65384004(1.5)_24pin.jpg
Pronašao sam na oglasima tv kojem je polomljen ekran i koji je manje dijagonale (42 inča model 42LB671V-ZB), a ima matičnu ploču istih oznaka. (vidi sliku).
LG 42LB671v MB-cela.jpg

Moje pitanje je da li će biti sve u redu ako zamenim i stavim u moj tv od 50" matičnu ploču sa tv-a manje dijagonale tj. od 42"? Da li posle montaže treba nešto podešavati? Da li to može preko servisnog menija? Kako se ulazi u servisni meni?
Hvala na odgovorima ...

Siguran si da je do nje, nije do napajanja npr?
Ja bih probao :)

Siguran sam da je do MB. Ja sam tome kumovao 😬🤫 da ne pričam dalje i blamiram se. Dakle sve ostalo je ispravno samo sam sada izvadio MB i treba da je zamenim.

Pa jesu. Zato sam i dao slike. A da li treba nešto podešavati? Ipak je sada veća dijagonala, ali vidim da je na obe matične ploče nalepnica u stvari sa oznakom 55LB670V na donjoj strani (ili bočno, kako ko gleda - tamo gde piše model name). Zaključujem da je onda ta ploča za televizore do dijagonale od 55". Da li sam u pravu?

Verovatno jesi.

Na nekim televizorima, nakon zamene upravljačke ploče, potrebno je uneti podatak o veličini aktuelnog ekrana, a i još ponešto.

Najbolje je, ako si iole vičan, da konsultuješ servisno uputstvo za tvoj model, ili da celu zamenu prepustiš nekome ko se time bavi.

Matičnu ploču nije problem zameniti. To mogu i sam, ali nemam servisno uputstvo za moj LG-50LB671V-ZB. Imam samo korisničko uputsvo. Video sam na YT da postoje razni načini da se uđe u servisni meni, ali pogledaću još da li ima nešto specifično za taj model. Video sam još i da postoji poseban (servisni) daljinski za to. E sad da li mi je on neophodan ne znam. Videću ... Javiću vam ovde kako je sve prošlo.

Našao sam ovo, probaj:

Ako si raspoložen da vežbaš, imam jedan LG 42" kome se odlepilo osvetljenje, kupio sam i nove led trake, ali nikako da se nakanim da ga otvorim. Eno stoje već godinu dana 😀

Ja sam u međuvremenu našao Servisno uputstvo na elektrotanya.com a ako nekome treba i korisničko ima na manual.nz. DjoleMC hvala pogledaću. Kažem nisam neki stručnjak ali ako si dovoljno hrabar meni da poveriš da prčkam po tvom tv-u --- može, ali prvo bih morao da pogledam YT uputstvo kako se to radi :cool:

Zezao sam se, otvoriću ga ja nekad kad mi bude bas dosadno. Taj tv se ionako retko gleda, pa nije ni strasno

Baš juče dok sam tražio odgovor na pitanje koje sam postavio u naslovu teme, naleteo sam na video koji si mi predložio. Nije nešto dobar video, jer govori o tome da treba pritisnuti "OK" dugme na tv panelu istovremeno kad i "OK" dugme na daljinskom. Na tv-u postoji samo dugme za uklj/isklj. ako se na njega misli. U svakom slučaju probaću kada sve spojim. Ne znam da li može da se bilo šta menja preko tog menija. U stvari ja bih samo trebao da promenim naziv modela i dijagonalu ekrana. Ostalo valjda ne treba. Mislim MAC adresa će biti nova, ali šta me to briga, ruter će mu dozvoliti pristup mreži. Serijski broj me isto ne interesuje. Ako ne bude problema sa slikom neću ni ulaziti u servisni meni neka piše tamo šta god ...
Našao sam ovo, probaj:

Jesi li siguran da nema cetvorosmerni taster za naviciju po meniju? On može da se stisne, to je "Ok" . Pogledaj na zadnjoj strani kod konektor a, ili sa donje strane displeja.

Pa to dugme uklj/isklj, jeste 4-rosmerni taster, ali su u YT uputstvu tako trebali da napišu. :rolleyes::sneaky:
Nego vidite šta sam pronašao aplikaciju koja menja servisni daljinski, ali vam treba mobilni sa IC blasterom. (ja imam negde jedan Xiaomi RN 4).

Poslednja izmena:
U stvari ovo je pravi video koji objašnjava ono što mi treba:

Poslednja izmena:
Vrh Dno