Šta je novo?

Gree Premium Airy 12k wifi modulacija za grejanje

dekson

Zapažen
Učlanjen(a)
11.08.2025
Poena
1
Hteo bih da uzmem klimu Gree Airy 12k interesuje me modulacija u toku grejanja dali se spušta ispod 500w?
ili da uzmem Fujitsu klima uredjaj ASYG12KMCE-AOYG12KMCE ili Fujitsu AEOH12KMCG wi fi/ASEH12KMCG wi fi pošto kod ovih modela modulacija ide ispod 500w
vasa iskustva sa Gree Airy ko je koristio za grejanje koju potrosnju ima

Jos nema ovde iskustva za Airy 12!
I ne bi bilo lose da napises ---> sta planiras da grejes? stan/kuca, kavka je izolacije itd.

Poslednja izmena:
@style53

Biće... :)
Klime ugrađene Aprila ove godine, tako da za sad preliminarno i "ukratko", a naravno pisaću detaljno kad vremenski uslovi dozvole da se adekvatno isprati sve.

Kuća 215m2 (Beograd/Mirijevo), prizemlje dupla puna cigla i kamen spolja (55cm zid), sprat dupla puna cigla (29cm) i potkrovlje blok (29cm), sve izolovano sa 10cm stiropora.
PVC stolarija sa troslojnim staklima.

Glavno grejanje su radijatori i kotao na pelet (Kepo MC 25KW), zadnjih godina sa potrošnjom od oko 3.5t peleta (oktobar - maj) uz konstantnih 22.5-23.5C unutra, on/off način rada od 06 do 23h.

Prizemlje = tampon - ploča 20cm - stirodur 3cm - ravnjajući - keramika. 2.3m spratna visina.
Prizemlje -> sprat = sitnorebrasta međuspratna sa tankom pločom (starinski "avramenko" ako je nekom poznato), gips na plafonu sa 10cm vune.
Sprat = ravnjajući, folija i 10mm laminat. 2.75m spratna visina.
Sprat -> potkrovlje = fert/ploča, 3cm stirodur, ravnjajući, folija i 10mm laminat.
Potkrovlje = gips na ravnom delu plafona sa 25cm vune odozgo, i 20cm vune u krovu (uključujući i tavanski deo, crep ventilisan). 2.6m spratna visina na ravnom delu od oko 50%, ostatak su kosine ka nadzidu od 1.6m.

U prizemlju i u potkrovlju po jedna Clivia 12 i Midea Breezeless 9.
Prizemlje je jedna zasebna stambena jedinica (iz 4 takoreći jednakih prostorija), sprat takođe, dok su u potkrovlju dva jednosobna stana (36 i 30m2).

I najzad na temu...na spratu su dve Airy 12-ice, jedna postavljena na 2.25m od poda/23cm od plafona, a druga na 2.15m/32cm (bežalo se od struje/dozni).

@dekson

Konkretno kod mene obe Airy su u sobi od 18.5m2 i kroz vrata (1m širine, prekoputa klime) greju još toliko, jedna hodnik i kupatilo, druga sobu (sve u nastavku se odnosi na ovu).
Usmerena u srednji položaj*, fan na medium, setovana na 24C pri čemu u obe sobe drži istu temperaturu (od 22.9 do 23.4C on/off ili 23.2 kad se zakuca u modulaciji).
*srednji položaj == mene sa 1.78cm visine gađa pravo u glavu kad stojim na ~2.5m od klime.

Spušta do ~250w pa se gasi juče i danas (~11C napolju). ~25min greje, pa ~35min pauzira, a prekjuče je držala tih 250w skoro 3h u kontinuitetu pre nego što sam je ugasio (uveče, ~7C napolju).

Danas, u 11:40 startovana (isto ponašanje i juče):
Screenshot_2025-10-05-16-43-07-348_com.tplink.iot.jpg
Screenshot_2025-10-05-18-38-50-714_com.tplink.iot.jpg

Preksinoć (drugo paljenje tog dana, uz prethodnih 8h+ pauze):

Screenshot_2025-10-03-23-03-36-549_com.tplink.iot.jpg

Prosek za ova tri dana (14h on, 10h off) je oko 3KWh dnevno.

Meni je inače ovo on/off ponašanje idealno, jer nisam naročit fan kontinualnog duvanja i slušanja ventilatora. Tj. idealno drži balans između "drndanja" i oscilacije sobne temperature.

Na hlađenju sam je minimalno pratio, a i koristio, i to samo po potrebi (2x dnevno po ~sat), no par dana sam je ostavljao upaljenu da vidim ponašanje (25C set, u sobama 24C) -> spušta i do 80W, a obično se zakucavala na ~130W noću ili ~260W preko dana (~37-39C napolju), uz kratke "ekskurzije" do 500-700W (~5-10min), pritom je na sunčanoj strani do nekih 14h 👌

Za ovu prvu Airy nemam podatke, tj. utičnicu (nabaviću), mada ne bi ni značilo mnogo jer strahovito brljavi sa temperaturom na istim podešavanjima(!). Pregreje do 24.9C na koliko sam je i prekinuo pa onda nikad da upali (02.10-og - 18h pauze sve dok nije pala temp. na 22.6C 🤦‍♂️ ).
Čini mi se da se tek danas "ušlicovala" nakon 5-6-og vađenja iz struje, no toplo je i ne pada temperatura u sobi ispod 23.2C, pa je dremala 4-5h nakon što je stala na 24.3C, da bi nastavila kad je palo na 23C i konačno malopre opet stala, ovaj put na 24.7C.

Zašto tolika razlika u ponašanju između dve identične klime u fakat identičnom prostoru, ne znam (Gree/P.R.C!? 🤷‍♂️🙄), sem ako nije (a nije) ovih 15cm visinske razlike za koliko je "brljivko" niži... Ili je ova "kulturna" unikat...

Takođe, Airy sa trenutnim firmware-om (v2.09) ima bug kako sa daljincem tako i sa aplikacijom pri podešavaju vertikalnog položaja.
Položaj na daljincu/apllikaciji:
Položaj krilca/"lopate" u realnosti:
Skroz gore​
Niži​
Viši​
Najniži​
Srednji​
Najviši​
Niži​
Viši​
Skroz dole​
Srednji​

Za sad krajnje preliminarni (ne koristim klime lično pa još nisam stigao da po'vatam precizno i detaljno, ergo ne uzimati zdravo za gotovo):

Clivia ne ide ispod 500W, a na startu se zaliće samo tako. Obično oko 1.3KW (hvatao sam ih i na 1.5KW) u prvih ~10min, pa sledećih 10 na ~600-700W, pa se onda zakuca na 500W.
U većem stanu u potkrovlju, setovana na 25C** gotovo da ne pravi pauze, i kada ih pravi budu 5-15min, pa onda 2-3-4h radi u kontinuitetu (uz opisano zaletanje i nakon pauza).
Slično i u prizemlju, setovana na 21C (~23C u sobi), s' tim što duže pauzira i kraće radi (~30min oba) i što se trenutno sama bori sa celom površinom (Breezeless je na reklamaciji, ispustila gas 🙄)...

Ovaj drugi Breezeless (tj. "Brizla", kako je majstor zove 😆) u manjem stanu u potkrovlju, paljena samo nekoliko puta ujutru/uveče na po pola sata-sat, spušta do 290-300W, u proseku 400-500W i kao i Clivia zaliće se na startu do 1.1 - 1.3KW (doduše startovana na 20-21C sobne, a setovana na 23C**). Na hlađenju spušta do 90W, u proseku 130W, zaletanja u opsegu od 600 do 900W.

** Žene..... 🤪😅

Toliko za sad (i prvi post posle 13god lurkovanja 😋)... 🙃🍻

Onda se poklapa sa ovaj klip

I ovaj se cudio kad video :LOL:
asdasda.jpg

Ako te ne mrzi ne bi bilo lose da tvoje iskustvo kopiras u Gree temu :)

Poslednja izmena:
@cofi89 Kad budu krenuli minusi ili oko 0 daj bas iskustvo kako radi taj njen system brzog odmrzavanja. Zvuci interesantno sobzirom da nisko modulira jos ako ne ide na svakih 45min u df po 15 min kao Japanci to bi bilo lepo :) :)

Prilozi

• Screenshot_20251005-221311.png
    Screenshot_20251005-221311.png
    487 KB · Pregleda: 38
Onda se poklapa sa ovaj klip

I ovaj se cudio kad video :LOL:
Pogledajte prilog 507705

Ako te ne mrzi ne bi bilo lose da tvoje iskustvo kopiras u Gree temu :)

Done (y) + dodatak oko zabadanja prikaza sobne temperature u aplikaciji:

Kako si to uopste izdrzao? :D

Kontam da se nisam zadržavao, tj. nisam čitao dovoljno dugo, dok nisu došle klime na red + prethodno prezasićenje drugim forumima a onda i godine renoviranja kuće (čitaj: totalne restauracije)......
Uglavnom, bolje pitanje je kako (ni)sam izdržao do zime da testiram/podelim iskustva sa klimama, s' obzirom da sam ih prvi put u životu kupovao/koristio (pritom 6 komada odjednom), tj. s' obzirom koliko su mi svo pisanje, iskustva i saveti ovde bili od koristi i neizmerne pomoći 😆 😅 😅

S' tim rečenim, hvala puno tebi lično na istim, i pogotovo na skretanju pažnje silnim graficima koje si postavljao da ne treba štedeti pare nego lepo kupiti Tapo i gledati grafikone k'o čovek 😎🍻

EDIT:

@ivanojle
Obavezno, biće! :)

I ne bi bilo lose da napises ---> sta planiras da grejes? stan/kuca, kavka je izolacije itd.
Grejem kucu od nekih 80
Grejao bih kucu od nekih 80m sa izolacijom od 5cm, ALU stolarija,i na ploču staklena vuna 10cm...
Vec imam Gree amber 18 pro GWH18YDXF-K6DN1B koja lepo greje i greje dnevnu sobu sa kuhinjom i duva prema gore gde su mi spavace sobe,gde je razlika u 3 stepenika visine,e za gore bi mi trebala još jedna koja bi jos malo dogrejavala i samim tim rasteretila Amber...evo skice crveno su klime jedna je Amber a druga je gde bih stavio tu neku drugu Airy ili Fujitsu jer trebal bi mi jedna koja spušta modulaciju ispod 500 w pošto amber ne spušta ispod 550w,zato me interesuje Airy 12k pa ako moze još neko iskustvo sa modulacijom sad kad zahladnelo...hvala1759773419255.jpeg
@style53

Biće... :)
Klime ugrađene Aprila ove godine, tako da za sad preliminarno i "ukratko", a naravno pisaću detaljno kad vremenski uslovi dozvole da se adekvatno isprati sve.

Kuća 215m2 (Beograd/Mirijevo), prizemlje dupla puna cigla i kamen spolja (55cm zid), sprat dupla puna cigla (29cm) i potkrovlje blok (29cm), sve izolovano sa 10cm stiropora.
PVC stolarija sa troslojnim staklima.

Glavno grejanje su radijatori i kotao na pelet (Kepo MC 25KW), zadnjih godina sa potrošnjom od oko 3.5t peleta (oktobar - maj) uz konstantnih 22.5-23.5C unutra, on/off način rada od 06 do 23h.

Prizemlje = tampon - ploča 20cm - stirodur 3cm - ravnjajući - keramika. 2.3m spratna visina.
Prizemlje -> sprat = sitnorebrasta međuspratna sa tankom pločom (starinski "avramenko" ako je nekom poznato), gips na plafonu sa 10cm vune.
Sprat = ravnjajući, folija i 10mm laminat. 2.75m spratna visina.
Sprat -> potkrovlje = fert/ploča, 3cm stirodur, ravnjajući, folija i 10mm laminat.
Potkrovlje = gips na ravnom delu plafona sa 25cm vune odozgo, i 20cm vune u krovu (uključujući i tavanski deo, crep ventilisan). 2.6m spratna visina na ravnom delu od oko 50%, ostatak su kosine ka nadzidu od 1.6m.

U prizemlju i u potkrovlju po jedna Clivia 12 i Midea Breezeless 9.
Prizemlje je jedna zasebna stambena jedinica (iz 4 takoreći jednakih prostorija), sprat takođe, dok su u potkrovlju dva jednosobna stana (36 i 30m2).

I najzad na temu...na spratu su dve Airy 12-ice, jedna postavljena na 2.25m od poda/23cm od plafona, a druga na 2.15m/32cm (bežalo se od struje/dozni).

@dekson

Konkretno kod mene obe Airy su u sobi od 18.5m2 i kroz vrata (1m širine, prekoputa klime) greju još toliko, jedna hodnik i kupatilo, druga sobu (sve u nastavku se odnosi na ovu).
Usmerena u srednji položaj*, fan na medium, setovana na 24C pri čemu u obe sobe drži istu temperaturu (od 22.9 do 23.4C on/off ili 23.2 kad se zakuca u modulaciji).
*srednji položaj == mene sa 1.78cm visine gađa pravo u glavu kad stojim na ~2.5m od klime.

Spušta do ~250w pa se gasi juče i danas (~11C napolju). ~25min greje, pa ~35min pauzira, a prekjuče je držala tih 250w skoro 3h u kontinuitetu pre nego što sam je ugasio (uveče, ~7C napolju).

Danas, u 11:40 startovana (isto ponašanje i juče):
Pogledajte prilog 507674
Pogledajte prilog 507687

Preksinoć (drugo paljenje tog dana, uz prethodnih 8h+ pauze):

Pogledajte prilog 507676

Prosek za ova tri dana (14h on, 10h off) je oko 3KWh dnevno.

Meni je inače ovo on/off ponašanje idealno, jer nisam naročit fan kontinualnog duvanja i slušanja ventilatora. Tj. idealno drži balans između "drndanja" i oscilacije sobne temperature.

Na hlađenju sam je minimalno pratio, a i koristio, i to samo po potrebi (2x dnevno po ~sat), no par dana sam je ostavljao upaljenu da vidim ponašanje (25C set, u sobama 24C) -> spušta i do 80W, a obično se zakucavala na ~130W noću ili ~260W preko dana (~37-39C napolju), uz kratke "ekskurzije" do 500-700W (~5-10min), pritom je na sunčanoj strani do nekih 14h 👌

Za ovu prvu Airy nemam podatke, tj. utičnicu (nabaviću), mada ne bi ni značilo mnogo jer strahovito brljavi sa temperaturom na istim podešavanjima(!). Pregreje do 24.9C na koliko sam je i prekinuo pa onda nikad da upali (02.10-og - 18h pauze sve dok nije pala temp. na 22.6C 🤦‍♂️ ).
Čini mi se da se tek danas "ušlicovala" nakon 5-6-og vađenja iz struje, no toplo je i ne pada temperatura u sobi ispod 23.2C, pa je dremala 4-5h nakon što je stala na 24.3C, da bi nastavila kad je palo na 23C i konačno malopre opet stala, ovaj put na 24.7C.

Zašto tolika razlika u ponašanju između dve identične klime u fakat identičnom prostoru, ne znam (Gree/P.R.C!? 🤷‍♂️🙄), sem ako nije (a nije) ovih 15cm visinske razlike za koliko je "brljivko" niži... Ili je ova "kulturna" unikat...

Takođe, Airy sa trenutnim firmware-om (v2.09) ima bug kako sa daljincem tako i sa aplikacijom pri podešavaju vertikalnog položaja.
Položaj na daljincu/apllikaciji:
Položaj krilca/"lopate" u realnosti:
Skroz gore​
Niži​
Viši​
Najniži​
Srednji​
Najviši​
Niži​
Viši​
Skroz dole​
Srednji​

Za sad krajnje preliminarni (ne koristim klime lično pa još nisam stigao da po'vatam precizno i detaljno, ergo ne uzimati zdravo za gotovo):

Clivia ne ide ispod 500W, a na startu se zaliće samo tako. Obično oko 1.3KW (hvatao sam ih i na 1.5KW) u prvih ~10min, pa sledećih 10 na ~600-700W, pa se onda zakuca na 500W.
U većem stanu u potkrovlju, setovana na 25C** gotovo da ne pravi pauze, i kada ih pravi budu 5-15min, pa onda 2-3-4h radi u kontinuitetu (uz opisano zaletanje i nakon pauza).
Slično i u prizemlju, setovana na 21C (~23C u sobi), s' tim što duže pauzira i kraće radi (~30min oba) i što se trenutno sama bori sa celom površinom (Breezeless je na reklamaciji, ispustila gas 🙄)...

Ovaj drugi Breezeless (tj. "Brizla", kako je majstor zove 😆) u manjem stanu u potkrovlju, paljena samo nekoliko puta ujutru/uveče na po pola sata-sat, spušta do 290-300W, u proseku 400-500W i kao i Clivia zaliće se na startu do 1.1 - 1.3KW (doduše startovana na 20-21C sobne, a setovana na 23C**). Na hlađenju spušta do 90W, u proseku 130W, zaletanja u opsegu od 600 do 900W.

** Žene..... 🤪😅

Toliko za sad (i prvi post posle 13god lurkovanja 😋)... 🙃🍻
Ako moze za koji dan jos neka slika sa modulacijom dali drzi tako na 250w-300w duze vreme... hvala jer do vikenda bih nešto uzimao

Ako moze za koji dan jos neka slika sa modulacijom dali drzi tako na 250w-300w duze vreme... hvala jer do vikenda bih nešto uzimao
I juče i danas je konstantno u on/off režimu, a svaki dan je sve toplije (od srede 20C), tako da "za koji dan" od ove moje teško da će biti informacija.

S' tim rečenim i po svemu do sada viđenom, kao i po mestu gde ti planiraš da je staviš i uz postojeći Amber, ne vidim zašto ne bi držala nisku modulaciju.
Ok, 5cm izolacije naginje ka tanjoj strani, ali opet je imaš :)

Samo da se osvrnem na pitanje o niskoj modulaciji.
Puno vas, trazi klimu koja moze nisko da modulira...i sam sam to hteo, makar jednu takvu u kuci da imam. Zato kupih prosle god. Daikin FTXC35 montirana je u dnevnu, da ne kazem glavnu prostoriju... Evo sada je premestam u spavacu, a na njeno mesto kupujem Amber pro, kao sto vec imam u kuhinji.
Razlog- koliko god mi prijalo kada vidim 200-300w tokom odrzavanja temp. toliko mi ne prija taj prohladni vazduh koji osetim, dok radi u tom rezimu. Jeste, Gree Amber pro ne ide ispod 500w npr. pali se i gasi, ali kada duva, duva TOPLO.
Nama to u kuci jednostavno vise prija. Sto se tice celokupne dnevne/mesecne potrosnje, dodje mu skoro na isto. Ova sa konstantnih 200-300w ili ona 500w pa pauza...mizerna razlika na kraju.
Cisto da imate to u vidu, ako niste osetili rad klime na niskoj modulaciji.
Naravno da ne rade sve isto, ne moze se porediti Hitachi od 1,5k eur niske modulacije i Vox od 350e sa visokom modulacijom.
Smatram da ja imam dva modela slicnih performansi, cene i iskoristivosti, ali totalno drugacijeg nacina rada tj. modulacije.

Samo da se osvrnem na pitanje o niskoj modulaciji.
Puno vas, trazi klimu koja moze nisko da modulira...i sam sam to hteo, makar jednu takvu u kuci da imam. Zato kupih prosle god. Daikin FTXC35 montirana je u dnevnu, da ne kazem glavnu prostoriju... Evo sada je premestam u spavacu, a na njeno mesto kupujem Amber pro, kao sto vec imam u kuhinji.
Razlog- koliko god mi prijalo kada vidim 200-300w tokom odrzavanja temp. toliko mi ne prija taj prohladni vazduh koji osetim, dok radi u tom rezimu. Jeste, Gree Amber pro ne ide ispod 500w npr. pali se i gasi, ali kada duva, duva TOPLO.
Nama to u kuci jednostavno vise prija. Sto se tice celokupne dnevne/mesecne potrosnje, dodje mu skoro na isto. Ova sa konstantnih 200-300w ili ona 500w pa pauza...mizerna razlika na kraju.
Cisto da imate to u vidu, ako niste osetili rad klime na niskoj modulaciji.
Naravno da ne rade sve isto, ne moze se porediti Hitachi od 1,5k eur niske modulacije i Vox od 350e sa visokom modulacijom.
Smatram da ja imam dva modela slicnih performansi, cene i iskoristivosti, ali totalno drugacijeg nacina rada tj. modulacije.
Sličnog sam mišljenja kao i ti.
Mislim da je prijatnije da duva toplo sa prekidima nego da konstantno duva mlako.
Samo ne znam da li ta amber pro ne pravi veliku raziku u temperaturi pali-gasi?
A možda bi i ova sa niskom modulacijom toplije duvala ako bi joj se zadala veća temperatura, ili možda da daljinski određuje temperaturu-i feel?
Razmišljam između modela Gree Amber pro sa višom modulacijom-topliji izduv sa pali gasi, ili Gree Airy sa nižom modulacijom -konstantno mlako, ili možda neka Fujitsu u tom cenovnom rangu?
Voleo bih iskustva Stručnjaka?

Sve zapravo određuju prostor i nešto manje spoljna temperatura, tj. gubici.

Stavi ih u dovoljno veliki prostor (ili manji, a loše izolovan) tj. tamo gde će imati dovoljne gubitke - sve su šanse da se ni Amber neće gasiti, a ni Airy silaziti ispod 500W. ;)

Takođe, prostor koji dozvoljava Airy-ju da siđe ispod ~350W (tek sa manje od toga kreće ka mlakom izduvu), može biti dovoljno veliki da se ne zadržava dugo u tako niskoj modulaciji - kao kod mene konkretno ovih dana, na primeru dole, cca 15-ak minuta mlakog izduva od ~50min ukupnog rada, 12.10.2025, ~11-14C prosečna spoljna, 24C setovana, ~23C drži u dobro izolovanih 37m2 iz dve iste prostorije.
Naravno, slika će biti potpuno drugačija kada zahladni napolju, tj. sa istim podešavanjima u istom prostoru gotovo sigurno neće spuštati na 175W, samim tim ni duvati mlako, a verovatno ni ići on/off (ili značajno ređe).

I ovde prostor, tj. pozicija, visina i okolina klime mogu da naprave veliku razliku. Imali smo baš skoro slučaj člana kome je Clivia stalno išla on/off i mašila sobnu, a krivcem se ispostavila - poveća biljka ispred klime (zbog koje je pregrevala prostor neposredno oko sebe i išla stalno i često on/off).
(ovo pričam generalno, za Amber konkretno će ti odgovoriti neko ko ga poseduje)

A možda bi i ova sa niskom modulacijom toplije duvala ako bi joj se zadala veća temperatura, ili možda da daljinski određuje temperaturu-i feel?
Prvo da (što doduše ne isključuje mogućnost da dostigne zadatu pa opet da se spusti nisko, pogotovo ako je dobra izolacija), drugo vrlo moguće.

U zaključku, koja ti više odgovara zavisi od prostora ugradnje i naravno od toga koliko ti "mlako pirkanje" generalno smeta (jer je pitanje da li će ga uopšte biti u značajnijoj meri u tvom prostoru). Tako da....skica, kvadratura, izolacija (zidovi, plafon, pod), mesto/grad, željena sobna, stan ili kuća....???

Prilozi

• Screenshot_2025-10-12-19-50-43-172_com.tplink.iot.jpg
    Screenshot_2025-10-12-19-50-43-172_com.tplink.iot.jpg
    88.5 KB · Pregleda: 21
Ja sam bas zbog toga stavio japanca u kuhinju / trpezariju i u prelaznom ona odrzava temp svuda. A kinez u dnevnoj koji kad treba ond duva toplo :) E sad ja sam i u spavacoj stavio kineza al nisam zazalio jer moze tiho i kinez da rsdi i odrzava. Jedino kad radi DF mislim da je zemljotres uvek :) :)

Identicno prvo ovo zujanje u kuci kao da polece avion. Onda ovaj udarac koji imas osecaj da ti neko kolima udario u kucu :) :) Sva sreca na Nordic modelu nema Kontrolni kao kod Pro X :(

Poslednja izmena:
Sličnog sam mišljenja kao i ti.
Mislim da je prijatnije da duva toplo sa prekidima nego da konstantno duva mlako.
Razmišljam između modela Gree Amber pro sa višom modulacijom-topliji izduv sa pali gasi, ili Gree Airy sa nižom modulacijom -konstantno mlako, ili možda neka Fujitsu u tom cenovnom rangu?
Voleo bih iskustva Stručnjaka?
Ja sam imao istu dilemu i uzeo Pro. Duva toplo i bila jeftinija 13000

Ma jok to je standard na tim klimama. dve ih imam isto se desava

Vrh Dno