Šta je novo?

Hardver (Branded) tower PC ali da može i grafička da se doda

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

jaksa

Odeljenje za zaštitu naroda
Super Moderator
Učlanjen(a)
04.06.2002
Poena
985
Pokušavam da napravim budžet frendli rešenje u vidu desktop PC koji bi poslužio kao fajl server za kućne potrebe(bez streamovanja) pa me zanima ima li branded konfiguracija za 150-200e koje su sa solidnim kućištem i napajanjem ali i da može da se mimo ovog budžeta doda neka grafika koja bi npr mogla da pokrene MS Flight simulator 2020? TPM 2.0 obavezno.
Svaka preporuka je dobrodošla, hvala unapred.

Poslednja izmena:
Microsoft Flight Simulator 2020 Recommended Requirements
CPU: Intel Core i5-8400 or AMD Ryzen 5 1500X or better
RAM: 16 GB
VIDEO CARD: Radeon RX 590 or GeForce GTX 970
DEDICATED VIDEO RAM: 4096 MB

Za oko 200€ moze da se nadje brend konfiguracija sa i5-8500/16GB/1TB SSD/RX570

Za bilo kakav polovni server uvek mi je preporuka da se iskoristi neki Xeon CPU.
Više jezgara, veći L3 za manje novca.
Sada ih ima baš raznolikih i jeftinih.
Vredi potražiti.

Na primer, za server bi nešto ovako:

Poslednja izmena:
Ima svačega na AE, uzimao sam sa nižom voltažom i nižim taktom par E3 ---- v3,
nije sve u ceni. Nekada se isplati dati par €, nekada ne.

Xeon stop. To treba da mi stoji u spavaćoj sobi i da bude tiho i relativno malo (može tower, može HP elitedesk onaj koji stoji vertikalno, horizontalni je mali) a da može da primi grafičku i 3,5" diskove.

npr ovo:
plus neka grafička.

@jaksa

Posto je brendirano napajanje 500W i ima fabricki 6+8 konektor - moze bez problema da izdrzi RX580 ( TDP 150W )
ali svakako proveri da li se ploca i kartica slazu.
Bude slucajeva da su te brend masine izbirljive 😵‍💫

Za sistem i instalacije bih stavio SSD 512GB , plus HDD 2 ili vise TB

Odlican je ovaj HP Z2 G4, ali probaj da nadjes model sa 650w napajanjem (ima ih u varijantama 250w/500w/650w). Sa ovim jacin napajanjem moze da se potera RTX 3070/3080 sto je vec vise nego ok za FS 2020. Navodno na modelu od 500w moze da se potera RTX 3060.

Mislim da ipak neću ići na njega, ne znam ima li TPM 2.0 a ne bih da se zakucam na win 10, ne trguje mi se sa dilerima itd...
Mnogo sam izbirljiv postao :)

Kako vam izgleda ovaj ?
Ima raid.

Radio sam davno ovo, ali sa mašinom koju sam imao. U pitanju je bila radna stanica (Xeon) HP pojačana sa 16 GB RAM a i SSD om. Naravno grafička nije mogla da stane unutra Nitro rx 580 8gb . Malo sam sekao kućićte da izvučem estender. Napravio sam kavez za grafičku i napajanje jer nije moglo da radi sa originalim od radne stanice. Imao sam neko LC. Nije bilo lepo, ali je radilo. Radi i danas "negde" :D Sada imaš i eksterna kućišta (Thunderbolt) kao na primer Razer Core X - Mercury. Imaš i Kineske verzije na Alliju ali tu sam ograničen sa znanjem o kvalitetu. One mogu da se kače i na laptop.

Odlican racunar, ali imaj u vidu da je TDP ovog procesora 140w i verovatno je malo glasniji kuler. Grafika je u rangu GTX 1060 ili za nijansu slabija pa nije za neka jaca podesavanja u FS 2020. Sto se tice procesora FS preferira visi radni takt procesora, mozda ti je bolja varijanta da sam sastavis neku masinu baziranu na Intelovom i5-10600k procesoru (i kod njega je visok TDP) ili mozda i7 7700/8700.

Nazad
Vrh Dno