Šta je novo?

Orion Telekom (nije tema za Orion TV aplikaciju)

Ja sam pitao da li koriste uopste, mozda sam lose formulisao pitanje.
Ovo sto si ti odgovorio mi tek nije jano.
Da uprostim ako imam MTS optiku jel moze Orion da mi ponudi/pruzi uslugu?
Kao sto radi Yette, A1 itd

Ovde se vidi da se firme Orion Telekom d.o.o., Orion Telekom Tim d.o.o. i Orion Telekom Wifi d.o.o. spajaju u jednu - Orion Telekom Wifi d.o.o. firmu koja se pominje u kontekstu komisije za zaštitu konkurencije u smislu koncentracije sa Telekom Srbija a.d. tj, ovo deluje kao prvi korak u kupovini Oriona od strane Telekoma.

Pisao sam pre dva dana o tome.

Imovina ove tri firme se spaja u jednu (Orion Telekom Wifi d.o.o.) a ta firma se pominje u kod Makedonske KZK u kontekstu koncentracije (spajanja) sa Telekomom Srbije.
Ovde:

Iako je informacija iz Makedonske KZK, apsolutno se odnosi na spajanje u Srbiji i oni samo daju svoje mišljenje na uticaj na Makedonsko tržište jet Telekom Srbija posluje i tamo.

Naša KZK ćuti i pravi se "mrtva", na sajtu u odeljku Koncentracije poslednja objava je postavljena 14.06.2024.

Pozdrav svima, kakvo vam je iskustvo sa gpon light, i hipersonic net 650/150? Imam neku ponudu koju razmatram, bio sam u Orionu dve godine i za svo to vreme jednom je mesec dana bilo konstantnih problema, ostalo vreme je bilo OK (nemam infrastrukturu za optiku). Kad se pogorša vreme, da li ima prekida? Da li razmatrati optiku od MTSa? Ova ponuda iz Oriona mi je maltene duplo jeftinija.

Pozdrav svima, kakvo vam je iskustvo sa gpon light, i hipersonic net 650/150? Imam neku ponudu koju razmatram, bio sam u Orionu dve godine i za svo to vreme jednom je mesec dana bilo konstantnih problema, ostalo vreme je bilo OK (nemam infrastrukturu za optiku). Kad se pogorša vreme, da li ima prekida? Da li razmatrati optiku od MTSa? Ova ponuda iz Oriona mi je maltene duplo jeftinija.
Ja bi uvek pre birao orion iskreno.

Orion I'm stabilan net i odličnu sliku. Mnogo bolju od mts iris. Ali su I'm set top boxevi slabi I mnogo manji izbor kanala.

znači sad će i kod mene doći telekom sa optikom pošto je orion dobio dozvolu a ovi ih kupuju
do skoro nisam imao ništa a sad i a1 i telekom

Meni su nejasni njihovi paketi odnosno brsine date u njima.
Hypersonic 4,5Gb/s a pod info kaze 2.5Gb/s? Supersonic 2Gb/s pod info kaze 450Mb/s?
Jel neko ima ove pakete i koja je brzina?

Orion Telekom ima četiri načina realizacije usluge:
  • "Optika metro" XGPON preko single mode optičkog vlakna koji dozvoljava brzine do 9952Mbps/2488Mbps po vlaknu (za ~50ak korisnika)
  • "Optika city" GPON preko single mode optičkog vlakna koji dozvoljava brzone do 2488Mbps/1244Mbps po vlaknu (za ~50ak korisnika)
  • "Optika hybrid" nije optika već 60GHz point-to-point veza između stambenih zgrada gde u zgradi korisnika imaju ukupno 960Mbps/960Mbps za celu zgradu
  • "Premium WiFi" nije optika već 5/6GHz point-to-multipoint veza do pojedinačnih korisnika gde za sve korisnike na jednoj sektor anteni imaju ukupno 960Mbps/960Mbps
Za "optika metro" i "optika city" je ponuda od 1/0.5Gbps, 2/0.75Gbps i 4.5/1.0Gbps (naravno u "optika city" zadnji paket je 2.5/1.0Gbps).
Za "optika hybrid" i "premium wifi" je pounda od 250/60Mbps, 450/100Mbps i 650/150Mbps

Hvala na obimnom objasnjenju, gde i dalje nije jasno koliko dobija korisnik na kraju.
Ako imam optiku i uslove da li je ostvarljiva brzina 4.5GB/s ili 2.5Gb/s?
Kao sto MTS nudi 1Gb/s i toliko i imam u paketu 1000/500.

Ako imaš metro optiku od 4,5 Gb/s, imaš 4x po 1 Gb/s preko LAN portova i ostatak na Wi-Fi, tako računaju da pružaju navedenu brzinu. Veću brzinu od toga možeš da dobiješ samo ako uzmeš onaj neki Supersonic paket od 10 Gb/s uz koji daju i 10 Gb/s ruter. Ako dobiješ Wi-Fi 6 ruter i na njega zakačiš Wi-Fi 6 uređaj, u idealnim uslovima možeš da izvučeš preko 1 Gb/s i preko Wi-Fi.
Kao sto MTS nudi 1Gb/s i toliko i imam u paketu 1000/500.
Koliko košta ta brzina u MTS-u? Ja metro optiku 4,5 / 1 Gb/s kod Oriona plaćam 1670 RSD.

Neznam kolko je samo Net ja placam Box4 Zlatni 3750din/m.
Jel ti daje tu brzinu od 4.5Gb/s, ja bih uzeo 2.5Gb/s posto nemam opremu za vise ako je stvarno toliko.

znači sad će i kod mene doći telekom sa optikom pošto je orion dobio dozvolu a ovi ih kupuju
do skoro nisam imao ništa a sad i a1 i telekom
Ne znači / neće.
gde i dalje nije jasno koliko dobija korisnik na kraju
Koji god pravi optički paket uzeo (osim onog od 10 Gbps) imaćeš max 1 Gbps po uređaju jer ruteri koje daju imaju 1 Gbps ethernet portove. Džabe što ti imaš mrežne kartice koje podržavaju 2.5 Gbps, ruter nema.

= da bi "povukao" svih 4.5 iz paketa treba istovremeno da pustiš 4 uređaja povezana žično i 5. da povežeš bežično.

Tako da osim ako ti ne treba i ne znači eto što veći upload uzimanje bilo kod od skupljih paketa je bacanje para.

Ne znači / neće.

Koji god pravi optički paket uzeo (osim onog od 10 Gbps) imaćeš max 1 Gbps po uređaju jer ruteri koje daju imaju 1 Gbps ethernet portove. Džabe što ti imaš mrežne kartice koje podržavaju 2.5 Gbps, ruter nema.

= da bi "povukao" svih 4.5 iz paketa treba istovremeno da pustiš 4 uređaja povezana žično i 5. da povežeš bežično.

Tako da osim ako ti ne treba i ne znači eto što veći upload uzimanje bilo kod od skupljih paketa je bacanje para.U pravu si da ruter ima 4x1Gb
U pravu si da ruteri imaju gigabitne portove i tacno brzina ce se deliti na uredjaje sa tih portova.
Moj Asus ima 2.5Gb Wan i 2.5Gb Lan port pored ona 4 gigabitna.
Tako da ja mogu da povezem moj komp koji ima 2.5Gb Lan port na ruter i da dobijem tu brzinu teoretski.
Zato i pitam jel isporucuju to sto reklamraju.

Znaci Orion ruter ima sam propusnost 1Gb, misio sam ako ga bacim u bridge da samo propusta signal ali onda nema svrhe.
Sta im znace onda ove brzine ako njihova oprema ne podrzava.
Ta prica da ce se deliti signal na 4porta ne pije vodu, sta ako ja hocu tu max brzinu na jednom uredjaju.
Hvala na pojasnjenju svakako.

jedino ako imaju opticke terminale za vece brzine od 1Gbps, pa da prikljucis svoj router. Moj ide do 5,4Gbps, ali su mi dali terminal od 1 Gbps jer mi zadovoljava paket.

Predlozili su mi Premium paket od 10Gb, jedino je to moguce sve drugo je 1Gb pa puta 4porta.

Onda 1Gb/s optika dok se kod svih ne poveca brzina jednog dana.
Nije da mi treba samo me zanimalo.

@dj90 Zato što MTS ponudu Box paketa ne nude ni preko Supernova optičke mreže a to su kupili pre sto godina.
Niti preko ne-MTS optičke mreže mogu da se koriste Yettel, Yunet, A1.

Sve što Telekom kupi tretira kao maćeha, kao korisnike drugog reda. Bitna im je cena da se svuda izjednači a kvalitet usluge i podrške ih baš zabole.

Ako ih Telekom kupi, kad-tad će prestati sa Orion paketima o početi da pružaju njihove usluge kao što su uradili sa svim provajderima koje su kupili. Telekom nudi usluge kroz dva brenda: mts i supernova:
  • mts usluga se zasniva na infrastrukturi koja je pravljena za DSL (ADSL, VDSL) te je proširena na xPON (optičku) mrežu, gde se:
    • Live TV usluga (i za DSL i za PON) pruža preko IP multicast servisa,
    • Internet usluga pruža preko PPPoE protokola
  • supernova usluga se zasniva na (kopernikus-ovoj) HFC (koaksijalnoj) / xPON (optičkoj) mreži, gde se:
    • Live TV (i u HFC i u PON mreži) usluga pruža preko DVB-C servisa.
    • Internet usluga pruža bez PPPoE protokola
  • orion se ne uklapa ni u jedno ni u drugo:
    • Live TV se pruža preko obične internet veze (OTT)
    • Internet usluga se pruža bez PPPoE protokola
Promenu načina pristupa internetu je moguće izvesti udaljeno bez potrebe da se dolazi kod svakog korisnika.
Promenu načina pružanja TV usluge nije moguće izvesti udaljeno, osim* (napisaću u nastavku).

Telekom testira novu move platformu (jedno vreme su je reklamirali i za mts korisnike, a jednu varijantu koriste za supernova korisnike) koja treba da bude OTT usluga (ako ja lepo razumem), te bi se ta platforma uklopila sa načinom pružanja usluge kod orion korisnika, a ott je moguće implementirati i za "supernova" i za "mts" korisnike, pa i za bivše orion korisnike.

meni bitno da radi lepo a na koji način ne zanima me toliko, bitno mi je takođe da bude 4u1 paket
pošto orion nije ni došao možda sprovedu baš svoju infrastrukturu

evo male preporuke za orion...
06.06. raskinuo sam ugovor zbog promene programske šeme, na papiru piše da nema dugovanja. u julu mi isporučuju račun za jun mesec. znači, izbacuju n1 iz programske šeme večeras za ujutro, a hoće da im platim trideset dana otkaznog roka bez isporučene usluge. pa mislim stvaaaaaaarno

Prilozi

• IMG_20250930_123021.jpg
    IMG_20250930_123021.jpg
    171.9 KB · Pregleda: 57
Koji kriminal... Mislim da nema otkaznog roka u tvom slučaju koliko sam čitao ovde od ljudi koji su u sličnoj situaciji raskidali ugovore. Ovo je verovatno ako prođe prođe, javiće se valjda neko ko je direktno rešio ovakvu situaciju.

ma da, ovi uopšte nisu izvršitelji nego kao neki uterivači, po sistemu app. vidim da su povezani sa nemanjom aleksićem iz novog sada...

evo male preporuke za orion...
06.06. raskinuo sam ugovor zbog promene programske šeme, na papiru piše da nema dugovanja. u julu mi isporučuju račun za jun mesec. znači, izbacuju n1 iz programske šeme večeras za ujutro, a hoće da im platim trideset dana otkaznog roka bez isporučene usluge. pa mislim stvaaaaaaarno
Ja sam isti slučaj imao sa sbb pre 5 godina, malo me proganjali par puta, oterao ih u tri lepe... Posle nekog vremena zovu iz sbb nude svoje usluge, e rekoh vi meni tako, a sad nudite vase usluge, hvala nikad više...

Nazad
Vrh Dno