Šta je novo?

Seagate ST1000LM048

bora81

Slavan
Učlanjen(a)
03.07.2010
Poena
330
Pozdrav drugari,Pre oko tacno godinu dana je kupljen disk Seagate ST1000LM048 od 1 TB 2.5 inca za laptop.Znaci nov u radnji sa fiskalnim.I problem je sledeci.Disk se vidi u windows 10 kao i particija sa podacima.HDD sentinel cita da je disk 100% health i ne prijavljuje bed sektore.Ali, disk se povremeno gubi i nestaje.Kad krenem da kopiram nesto sa diska da odradim back up nece da iskopira skoro pa nista.Probao sam iz total commander-a , windows explorera i nece.Probao sa recovery programima R-studio , DMDE Professional Edition, Power Data Recovery, recovery my files , disk drill i manje vise slicna prica.R-studio i DMDE krenu da citaju i onda izbacuju error da su sektori necistljivi.Nesto i ocita ali veci deo ne.Disk znam da je neispravan i ide na reklamaciju.Ne pise nigde da je refurbished.Jel ima neke pomoci da se izvuku podaci sa njega ovako u kucnoj radinosti ili je jedina opcija reklamacija i profici poput help diska i sl.

Jesi li ga probao negde van laptopa, recimo u eksternoj fioci ili na desktopu? Meni se to dešava sa par hardova kad ih stavim u stari (dosta korišćen) docking station. Nekad rade super, a nekad prekidaju, pa se brzo vrate. Hardovi su skroz ispravni i rade bez problema kad se zakače na dobre SATA kablove.

Izvadio sam ga iz laptopa i ubacio u hdd rack.Jedino ga nisam kacio na desktop na sata kablove.I da.Seagate tools mi izbacuje failed na short testu.

Probaj na kablove, ako imaš nešto bitno da prebaciš, pa na reklamaciju. Nije nemoguće da SMART kaže da je ok, a da je neki od parametara loš, jer nije još prešao kritičnu vrednost.
Zakači SMART vrednosti, pa će možda neko da vidi potencijalni problem.

seagate smart.png
A ovo mi je izbacio minut nakon pokretanja disk geniusa :

Read Sector Error! Disk: HD3:ST1000LM048-2E7172(932GB) From Sector: 0. 1 Sector(s) Total. (Err:23 Data error (cyclic redundancy check).)
Read Sector Error! Disk: HD3:ST1000LM048-2E7172(932GB) From Sector: 1. 1 Sector(s) Total. (Err:23 Data error (cyclic redundancy check).)
Read Sector Error! Disk: HD3:ST1000LM048-2E7172(932GB) From Sector: 2. 1 Sector(s) Total. (Err:23 Data error (cyclic redundancy check).)
Read Sector Error! Disk: HD3:ST1000LM048-2E7172(932GB) From Sector: 3. 1 Sector(s) Total. (Err:23 Data error (cyclic redundancy check).)

То су јефтини дискови танког квалитета. Ако не може да прође short test, то је то. Враћај у продавницу и тражи паре назад

Ma hocu da ga vratim.Samo sam mislio da spasim podatke ako moze.A sto se tice diska slazem se da je Seagate smece.Sto je najgore nije bio ni jeftin.Ali da je bio i najeftiniji ili najskuplji ne bi ga uzeo nikad da nisam bio prinudjen.Zvao sam 150 oglasa na kp i firme koje sam nasao preko neta.Jedini 2.5 inca od 1 TB u tom momentu bio je Seagate.Toshibu niko nigde nije imao na stanju.A WD je bio ali neki refurbished model.I to je bilo to.I bas kazem sestri tad da ne bi da joj uzimam Seagate jer ih ne volim kao brend.I dzaba kad nije bilo izbora.Svakako ovo je najgori Seagate koji sam imao ikada.Na mom starom laptopu su mi 2 komada zamenili u garanciji a 3 je bio Toshiba.Tako da kod 2.5 inca uvek biram Hitachi ili Toshiba pre Seagate ili WD.Ali opet kazem dzaba kad nije bilo nigde nista.......

Po parametrima deluje sve ok za Seagate HDD. Imam par komada raznih modela i svi imaju dosta Read i Seek Error Rate grešaka, ali se to kod Seagate-a nešto drugačije računa, pa u suštini nije ništa kritično.
Koristim dosta dugo ST1000LM035-1RK172 sa sličnim parametrima i imao sam problem da u laptopu nije uopšte radio, a na kablu bez problema, pa probaj još tu varijantu za izvlačenje podataka.

Radi se o cuvenoj Rosewood seriji diskova. To sto se pokazuje je pokazatelj da jedna glava slabie cita. Nema tu pomoci, potrebno je specijalizovanim alatom ugasiti sve pozadinske procese, i onda pristupiti kloniranju, Svako dalje pokusavanje rada sa diskom prvo ce da dovede do ostecenja tzv Media Casha a onda i totalnog otkazivanja glave, uz mogucnost grebanja.
Sve u svemu dosta tanko od tankog diska, ali nista cudno za Sigejt, do sada su uspeli da naprave katastrofe ali su opet nekako zivi....verovatno politika.

Da , apsolutno se slazem 100% da je Seagate najgore djubre.Sto je najgore znao sam ali na zalost nisam imao izbora.Izbor je bio WD refurbished vs Seagate.Mislim da mi je cak lik iz trim racunari nudio da iscupa iz externog hdd-a neki Toshiba ako se ne varam.I ja budala hocu necu i nisam prihvatio.Sad mi je zao sto sam ga kupovao.Jer kazem opet imao sam 2 komada na starom laptopu i resio sam problem sa hard diskovima tako sto mi je tadasnji ewe servis ubacio Toshiba umesto Seagate.To mi je nauk da sledeci put kad znam da nesto ne treba da radim da ne radim.Zao mi je samo podataka.Za disk manje vise nije problem jer ce morati da vrate 100% kes posto je u garanciji.Nista , necu vise nista prckati.Dacu joj savet da nosi kod cika experata ako hoce.Ako nece onda moze da se pozdravi sa podacima.Hvala svima na savetima i korisnim info.

daleko je Toshiba od dobrog diska...ali sve jedo. Normano crkavanje je 3-5% u garantom roku. Sve elektronike....isto je i za diskove.

daleko je Toshiba od dobrog diska...ali sve jedo. Normano crkavanje je 3-5% u garantom roku. Sve elektronike....isto je i za diskove.

Sa ovim se vec ne slazem.Prema recenziji jednog renomiranog servisa za hdd a takodje i na dosta stranih sajtova sam procitao - Toshiba je ubedljivo najkvalitetniji brend za hard diskove.Inace radim servis 14 godina i nagledao sam se crkavanja WD diskova svih boja.Najvise su crkavali green i blue ali bogami bilo je i crnih.Ostale boje sam retko naletao tako da oko toga se ogradjujem u smislu mog iskustva.Ali moje neko iskustvo se apsolutno slaze sa recenzijom tog servisa.A to je da je Toshiba br1 pa onda Hitachi pa WD pa Seagate.Mozda se neko ne slaze sa time i prihvatam i to misljenje.Ali kod laptopova sam se nagledao crknutih Seagate i WD bas dosta.I pre xx godina sam kupio Seagate baracuda od 1 TB jer je tad bio najbrzi disk.I radio je dosta i onda je krenuo da izbacuje bed sektore.I posto sam inace ljubitelj WD diskova i njih sam koristio cim je cuvenih Maxtor prekinuo da pravi diskove odlucim se da uzmem WD.I nije radio ni 1 minut.

Dosao je pokvaren iz Comtrade sa xx bed sektora.Imam i sliku health diska.I tad krenem da kopam po netu i nadjem taj tekst tog servisa.I pocnem da razmisljam i skontam da se slazem sa njima i da je kod mene bila ista prica.Ali ja nisam obracao na to paznju jer sam bio u fazonu WD je mama za diskove.I posle toga kad su vratili kes iz Comtrade uzeo sam Toshiba od 2 TB i eno ga radi i dan danas.Drugaru sam isto uzeo za masinu - radi i njemu.Imam jedan externi od 1 TB koji je Toshiba u kucistu Verbatim - radi i on.U sustini radi mi i WD green od pre 15 godina.I jos jedan externi WD od 320 gb isto radi.Ali opet kazem kad sve saberem i oduzmem WD se iz mog iskustva i nije pokazao kao kvalitetan brend.Posebno tu mislim na blue seriju za koju mogu 100% da kazem da je losija od Toshibe.Hitachi je sporac i krlja dosta kad radi.Ali i on je dolazio sa najmanje kvarova.Ali Toshiba je definitivno dobar brend za hdd.Posebno za 2.5 inca.

Nazad
Vrh Dno