Šta je novo?

EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU

Koliko vas je ovde cepalo pasoš i podmićivalo carinike? To se rešava na drugi način, a ne tako što ćeš 80% ostalih da maltretiraš.
Veruj mi znam vise njih koji su to radili..

EES i jeste resenje na drugi nacin. Do sada se brojanje dana radilo rucno, preko datuma na pecatu. Sada ce ici automatski i znatno ce ubrzati prolazak preko granice, onda kada se vecina putnika bude evidentirala u sistem..

U praksi se slabo vodilo računa o dužini boravka, izuzev ako im baš zapadneš za oko. Recimo vozači kamiona su sada u ozbiljnom problemu, s obzirom da ih dobar deo ima duži boravak u zemljama EU od maksimalno dozvoljenog. Ako se ovaj problem ne reši, biće ozbiljnih problema u transportu. Isto tako i vozači autobusa.

Videćemo kako će to da im se odrazi na turizam, najviše na Grčku jer neće svako da se maltretira sa tim.

Ма и неће. Народ се цимао и са визама када су биле. Овако нам онда остаје сужен избор земаља за летовање (ЦГ и Албанија) за бус или ауто, остало мора авионом (Турска, Тунис, Египат).

Neće se to značajno osetiti u Grčkoj, osim možda malo manje gužve na severu. Ionaoko gro turista i prihoda dolazi iz EU zemalja.
Pozdrav

Okej, a što onda imamo biometrijske pasoše godinama unazad, koji podatke o otiscima i sliku drže u čipu? Da li stvarno EU prilikom očitavanja pasoša nema te podatke i ne može računarski da sračuna ko je koliko dugo boravio unutar njenih granica?

Колико знам земље ЕУ су појединачно могле ово да проверавају, свака за себе, али није постојао централни систем који би објединио све земље ЕУ.

Iste ili gore procedure su za ulazak u emirate, kinu, japan i vrv jos negde gde nisam bio. Nisam video da je neko dosao na granicu i rekao, a ne ja ipak necu da udjem u zemlju.
Jos jedna od stvari koju cemo preziveti da bi mogli da se malo mrdnemo od ovog ludila ponekad...

U Japan i Emirate si išao avionom, prolazio si kontrolu na aerodromu gde moraš da budeš dva sata ranije pre leta. Mi ovde pričamo o 5km koloni na Evzoniju ili Horgošu ili gde već gde čekaš da svako izađe iza auta da ga slikaju...

Svaki put na ulazu u Grčku (i izlazu) su očitavali pasoš, kako je moguće da sistem ne može da sabere broj dana boravka? Razumem da svaka država ima svoj sistem, al hajde onda i mokraću da dajemo kad idemo kod njih umesto da objedine sistem...

Nemojte da gledate prolaske avionom, tu se neće mnogo toga promeniti.

Čini mi se da sam pre 10 godina pri ulasku u Dohu (Qatar) sa porodicom prošao sve ovo, na aerodromu, dug red, na stopice smo stali gde nas slikaju, ne sećam se otisaka prstiju ali nešto mislim da su bili i oni , manje više prošlo je brzo, za gomilu ljudi koja je stajala u redu da izadje u grad. Beskrajno zabavno je bilo gledajući Pakistance (vrv) u roze čupavim džemperima kao jambolija sa sjajnim lameom 😂 (nisam ni znao šta je lame). Valjda su te boje kod njih šik, ne znam 😁

Poslednja izmena:
Ma kad svaba na aerodromu uzme pasos, ukoliko ti je dosta pecatiran pa si mu nesto kao sumnjiv, pa pocne da ti sabira dane, onako, peske, sto se kaze, napravi red samo takav. I svi se nesto bune, gundjaju, a njega savrseno bas briga. Maksimalno opusten. :D

Na ulasku-izlasku iz EU su nam svakako i do sada skenirali pasoše.
Uopšte mi nije jasno zbog čega još odavno nisu implementirali da se automatski sabiraju dani unutar EU, makar za ove što imaju biometrijske pasoše i nemaju vize?!?

Za EES, i dalje ne piše jasno da li će biometrijska provera osobe biti obavezna za već registrovane pri svakom prelasku? To bi bio horor na automobilskim prelazima.
Može biti da će se biometrija koristiti za automatske obore za ulazak/izlazak (aerodromi npr), dok će na automobilskim prelazima i dalje biti dovoljno pružiti pasoš da policajac uradi scan. Obzirom da smo već u njihovom sistemu, sabiranje dana ide u pozadini. Provera usaglašenosti identiteta osobe sa pasošem je na graničnom policajcu.

ETIAS (jednom u tri godina plaćamo registraciju) buduća je faza i još uvek se ne spominju konkretni datumi.

Ne znam kako će sve da funkcioniše, ali znam da mene uvek najduže proveravaju na graničnom prelazu sa Mađarskom. Carinik gleda pasoš, pa mene, pa kompjuter, pa kuca, pa ponovo gleda mene, pa pasoš, pa opet nešto u aplikaciju upisuje. Poslednji put, kada su uveli ono skeniranje sa sve televizorom, ostao sam zaglavljen 2 minuta u prolazu, dok su ostali prolazili za pola minuta ili brže. Izgledam sasvim obićno, obrijan, kratka kosa, casual ili poslovno obučen, dakle ništa što bi budilo sumnju. Verujem da nisam jedini koji zbunjuje sistem.

To super radi na aerodromima, stanes na onu masinu stavis pasos na sken i onda prodjes na sledeci deo gde gledas u jednu tacku i uslika te kamera. Za minut si prosao. Prolazio sam tako na vise ne EU zemalja, i kod nas.

Koliko sam shvatio cilj ovoga je da nasi pasosi tako rade i na EU prelazima. E sad kako to treba da radi sa kolima stvarno mi nije jasno. Jedino da izadjes iz auta uslikas se pa se vratis, ali tek to bi napravilo guzvu.

Na nekim prelazima npr sa Hrvatskom, policija će imati ručne skenere i foto, pa će ići od auta do auta ako su veliki radovi

Uopšte mi nije jasno zbog čega još odavno nisu implementirali da se automatski sabiraju dani unutar EU, makar za ove što imaju biometrijske pasoše i nemaju vize?!?

Za EES, i dalje ne piše jasno da li će biometrijska provera osobe biti obavezna za već registrovane pri svakom prelasku? To bi bio horor na automobilskim prelazima.
Može biti da će se biometrija koristiti za automatske obore za ulazak/izlazak (aerodromi npr), dok će na automobilskim prelazima i dalje biti dovoljno pružiti pasoš da policajac uradi scan. Obzirom da smo već u njihovom sistemu, sabiranje dana ide u pozadini. Provera usaglašenosti identiteta osobe sa pasošem je na graničnom policajcu.

ETIAS (jednom u tri godina plaćamo registraciju) buduća je faza i još uvek se ne spominju konkretni datumi.
Zato sto sistem nije bio centralizovan, tek sada se pravi jedinstvena baza ( jos jednom napominjem da obratite paznju i na prekrsaje saobracajne)...

Nece biti svaki put potrebno da se skeniraju ljudi sem ako nema nekih problema ili pandur ne proceni da je potrebno da se provere podaci ili identitet osobe...

A to rucno u praksi ako zazivi da slavimo jer ja stvarno ne mogu da zamislim pandure da idu po najvecoj vrucini od kola do kola...

Vrlo verovatno ćemo nakon registracije, moći na automatske prolaze, na aerodromima.
I to će ići vrlo brzo i efikasno, kada se ljudi naviknu.

Problem ostaju automobilski prelazi gde ćemo morati izlaziti iz automobila, svi, sve sa decom, pa na skener, pa nazad u auto.
Ni to nije bas nešto brzo. Ja imam EU pasoš i išao sam par puta na taj automatski prolaz. Ima grešaka, neće svaki put da očita pasoš kad ga prisloniš, cak ni posle nekoliko puta . ali npr odma , ako je slobodan sledeći prolaz očita iz prve. Tako da treba da se i to još sve dobro utegne.

Objašnjeno je da se radi jednom u tri godine... Tj. EU čuva biometrijske podatke tri godine.

Ali džabe ti je to u drumskom saobraćaju. Kolone su ionako velike, ali će u koloni uvek biti dosta onih koji se slikaju prvi put. Iako si se ti slikao pre npr. dve godine, dovoljno da ti uleti ispred tebe kombi koji vozi pola familije sa Kosova za Švajcarsku. Pa, unutra slabo pokretni baba i deda, pa dok im objasne šta treba itd. Par takvih vozila i eto ti totalnog zastoja.
Ili da naprave poseban red gde se daje biometrija, ali niko neće da se cima oko toga, zato što smo mi ispali pametni i ostali izvan EU.

Valjda će biti aplikacija (ne znam kako ćeš dati otiske prsta u app).
U međuvremenu sedi i čekaj.

Zato sto sistem nije bio centralizovan, tek sada se pravi jedinstvena baza ( jos jednom napominjem da obratite paznju i na prekrsaje saobracajne)...

Nece biti svaki put potrebno da se skeniraju ljudi sem ako nema nekih problema ili pandur ne proceni da je potrebno da se provere podaci ili identitet osobe...

A to rucno u praksi ako zazivi da slavimo jer ja stvarno ne mogu da zamislim pandure da idu po najvecoj vrucini od kola do kola...
Morace rucno ili da se izlazi iz kola, tesko da ce ostati da pandur verifikuje identitet a sistem pasos.

Zasto skenira otvoren pasos kad ima RFID? Ili skener radi kao obican skener?

Mnogo lakše bi bilo da postoji sitem gde imaš svoju karticu umesto pasoša ili uz pasoš, kako god.

Dodješ na granicu, ubaciš karticu, aktivira se kamera koja ti snima lice, nakon toga sledeći korak da ostaviš otiske, sistem izvrši proveru i ako je sve u redu, otvaraju ti se vrata.

Mislim da je veliki problem njihovi programeri koji ne mogu to da odrade a plaše se da ubace kineske ili ruske da im završe taj posao. :D

Mnogo lakše bi bilo da postoji sitem gde imaš svoju karticu umesto pasoša ili uz pasoš, kako god.

Dodješ na granicu, ubaciš karticu, aktivira se kamera koja ti snima lice, nakon toga sledeći korak da ostaviš otiske, sistem izvrši proveru i ako je sve u redu, otvaraju ti se vrata.

Mislim da je veliki problem njihovi programeri koji ne mogu to da odrade a plaše se da ubace kineske ili ruske da im završe taj posao. :D

Jeste, baš ništa bez rusa i kineza... Već je veliki rizik zloupotrebe pasoša, pa još uz to da ide i dodatna kartica koji može bilo ko da zloupotrebi.

Zasto skenira otvoren pasos kad ima RFID? Ili skener radi kao obican skener?

U pitanju je double check,
Podaci u RFID mogu relativno lako da se kloniraju, pa se uz čitanje RFID zahteva i optički sken prve strane pasoša.
U toj prvoj strani su implementirane još neke zaštite koje se vrlo teško falsifikuju.

I tako se verifikuje samo pasoš, a ne osoba.

Pa pasoš i jeste RFID kartica. Već sada imaš čak i na BG aerodromu automatske "kapije", gde sam staviš svoj pasoš, sistem skenira pasoš a kamera tebe.
I prolaziš bez kontakta sa živim policajcem. Radi za građane Srbije koji jesu u biometrijskoj bazi.

Ovo postoji već duže vreme kojekude po svetu, ali ako sam dobro razumeo, svaka zemlja pravi svoju bazu biometrijskih podataka o stranim putnicima.
Zato kada prvi put negde ulaziš, radi se biometrija i čuva kao tvoja, u toj zemlji gde si ušao.
Posle možeš ući u tu zemlju kroz samouslužni obor za ulazak.
Svoje građane biometrijski "snime" kada im prave pasoše, kao i kod nas.

Sada EU hoće to da objedini na svim svojim granicama za sve strane državljane, ali ide kilavo jer je EU daleko veći entitet različitih zemalja, plus zemlje koje imaju otvorenu granicu sa EU a nisu EU. Verujem da nije lako objediniti da radi kako treba, odjednom u svim EU zemljama.

Poslednja izmena:
Ja sam zimus bio za Madjarsku autobusom, izadješ iz busa, prodješ kroz onaj kanal gde prvo skeniraš pasoš pa udješ u prostor gde te snima i onda kod službenika i ideš dalje a možda i ne ideš kod službenika, nisam siguran. Ako je to to, onda je svakako brže. Mogu više automobila tj ljudi iz automobila da izadju i da idu 1 po 1.

Čak i da naprave trake za već skenirane, džabe, kad će kolone na auto prelazima, biti daleko pre odvajanja za tu traku.

Otežaće i nama sa EU pasošima, jer će i prilaz već postojećim EU/EEA/CH trakama na granici biti takođe zakrčeni.

Jedina opcije je da se pripremi mobilna aplikacija, preko koje će ljudi moći ranije da ostave biometriju prsta, pa da se onda nasumično odvajaju pojedina vozila, na proveru već unete biometriju.

Jedina opcije je da se pripremi mobilna aplikacija, preko koje će ljudi moći ranije da ostave biometriju prsta, pa da se onda nasumično odvajaju pojedina vozila, na proveru već unete biometriju.
Čini mi se da je i bilo priče o aplikaciji prošlih puta, kada su odlagali primenu EES...

Nazad
Vrh Dno