Šta je novo?

4k televizor i domaci kanali

Machinery

Poštovan
Učlanjen(a)
19.04.2017
Poena
70
Postovanje svima. Interesuje me iskustvo vas koji imate 4k tv, kako se ponasaju domaci kanali na ovim televizorima? Korisnik sam Mts, pa me zanima da li ce kanali biti dosta losiji za gledanje u odnosu na FHD televizore? Planiram da uzmem neki 4k od 43 inca. Hvala.

ako koristis boks slika ce ti biti krs manje vise sta god da uradis,jer ne skalira TV sliku vec boks,a po pravilu ti boksovi imaju najjeftinije cipsete koji postoje.mozes da probas da smanjis rezoluciju boksa,ugasis deinterlacing i tako da probas da procesuiranje prebacis na TV ali to ce teze da ide.

ne znam tj ne verujem da mts daje cam modul ili kabl,tako da TV dobija izravno sliku i radi ceo posao.tu opet sve zavisi od samog TV-a ali generalno tesko ces naci neki koji nema bar pristojno skaliranje i procesuiranje.ne ocekuj cuda naravno mada ima TV-ova koji mogu skoro cuda da urade sa 576i i generalno oni najjeftiniji voksovi,vivaksi i sl su krajnje limitirani sa opcijama...

Pre 3 meseca su mi uveli kablovsku, set top box imam i opticki internet. Nisam nigde imao priliku da pogledam 4k tv na nasim kanalima...pa me je interesovalo da li ce to biti tako lose za gledanje kao sto sam procitao u nekim komentarima (pisu da je bukvalno lose za gledanje). I jedno glupo pitanje...da li ce nasi kanali na 4k televizorima biti preko celog ekrana bez onih crnih linija kao da je 4:3 format, jer sam procitao komentar jedan gde kaze da mu svi kanali imaju linije na 4k tv-u (mozda je nesto pogresno podeseno u samom tv-u)?

Nema crnih linija, ne treba to da te brine

Kakav je sada kvalitet slike domacih TV Kanala na 4K televizorima koji vrse prijem istih preko ugradjenih DVB-T2 tjunera?

Pitam to jer godinama unazad nemam TV, pa bi da uzmem jedan i zanima me da li vredi uzimati neki 4K ili ipak uzeti FHD, pa cak i HD.

Kanale koje mozes da gledas pomocu DVB-T2 tjunera bolje i da ne gledas :)

Sto se samog ekrana tice, mislim da je sasvim svejedno sta ces uzeti, kvalitet ce biti slican na svakom. Uzmes ono sto ti je najpovoljnije u zeljenoj velicini.

najpre, na DVB-T2 kod nas nema 4K kanala i dalje. dosta kanala je SD. vidi kakva je situacija u ovoj temi

tako da bih ja opušteno išao na 32" HD Ready ako je glavna, i praktično jedina, namena gledanje televizije preko antene

Generalno , u Srbiji ako planiras da gledas domace tv kanale racunaj da nigde neces moci da izvuces kapacitet 4K televizora.Na anteni neces 100% nista jer ona navodno pusta HD kanale ali i to je diskutabilno. STB uredjaji tipa D3 mini od SBB i slicno ti prebace obavezno na 1080p jer uopste 4K nemaju cak ni opciono.Ako hoces preko android box kao npr Xiaomi box tu vec imas opciju za 4K.Jer on zvanicno pusta 4K.Ali ima ono ali.Ako pominjemo MTS i SBB ni jedan ni drugi nemaju 4K kanale.Tj zvanicno 4K kanali su bili sport klub na SBB.Ali samo 1 sport klub koji je pustao formulu 1.Posto je sport klub zvanicno prodat i ne postoji sad ima samo eurosport koji pusta 4K. Ali mislim da pored Arena tesko da iko to gleda.Znaci u prevodu ako koristis TV za gledanje 4K kanala to u Srbiji zaboravi.Sto kaze drug moderator najbolja opcija je ici na manje rezolucije.Jer konkretno kad SD kanal razvuces na moj Grundig od 50 inca slika izgleda mnogo losije nego kod mame na njenom Elit 32 inca gde je rezolucija 720p.Jer ti losu sliku razvuces na vecu rezoluciju i onda je logicno slika i losija.Ispada da je bolje kupovati 1080p televizore za gledanje tv kanala.A 4K jedino ko pusta youtube , stremio i sve ostale app koje pustaju 4k.

Poslednja izmena:
Ima li neko iskustva sa konkretnim modelom/brendom da dobro radi te stvari? Makar bio Fox.

I moj ti je savet da kupis HD Ready.Treci tv kod mene je Vox(HD Ready).Stacioniran je u kuhinji i zakacen na mini D3(SBB).Pet godina radi od jutra do sutra.Jedina zamerka je sto je ton jako los.Ja sam to resio kupovinom audio convertera D/A i preko Usb i Chinca zakacio na mini Hi-Fi i to zvuci mnogo bolje.Posto je taj tv i "setajuci"kada ga zakacim na DVB-T2 slika je blagi uzas.

A šta ako čovek gleda TV sa 4 metra?
Gde da nađe recimo 50" HD ready TV, kada u toj dijagonali nema ni fhd?

A šta ako čovek gleda TV sa 4 metra?
Gde da nađe recimo 50" HD ready TV, kada u toj dijagonali nema ni fhd?
Za optimalno gledanje TV-a sa udaljenosti od 4m ti treba TV od 97"

Nemoj da si bukvalista... Čitaj malo između redova...

odosmo u off-topic.
@bora81 da te ispravim, nije prodat SK nego prava na sportske prenose u određenom regionu.
@magnetic to je za 4K. HD Ready na 32" se gleda sa 3m.
@maxy uzme se 39" HD Ready 😁
@Leckov skuplji modeli televizora imaju dobro skaliranje, ali ni to nije savršeno. navodno Philips modeli sa P5 su poznati po dobrom skaliranju, no taj brend nema više ništa ispod 4K u ponudi, koliko sam upućen

Poslednja izmena:
moja preporuka je da uzmes tv spram velicine sobe odnosno udaljenosti sa koje ces gledati. HDReady je odavno prevazidjen, i minimum je FullHD, mada bi ja isao na 4k zbog gledanja u buducnosti

Nazad
Vrh Dno