Šta je novo?

Za ljubitelje analognih satova

mozda im je ostao jos koji :)

Ali svi imaju plastične kvarcne mehanizme od po par USD po komadu, za mass nabavku. Najskuplji su Seiko, Citizen, a i oni su 5-6€ po komadu, za razliku od no-name koji su 2-3.

Kod mojih kuci vec godinama radi neki drveni sat (ili je plastika koja lici na drvo, nisam nikad zagledao) sa tim mehanizmom, samo menjam baterije, mislim da sat ima vec 40 godina...
Ide ona C baterija (veca od AA)

Zidni satovi danas su samo prostija dekoracija prostora, odavno nisu luksuzni komad nameštaja
Naravno, ima i dalje ljudi koji to vole i spremni su da daju veću sumu novca pa se egzotični modeli i dalje prave. Samo cene i takvih ne prelaze nekoliko hiljada $

Eventualno, postoje ti quartz mehanizmi koji klikću na svaku sekundu, ali vidim da su u poslednje vreme clickless, tj bešumni.

Gled'o bih takav...

Imam u kuci stari zidni sad sa klatnom na navijanje,, treba da ga odnesem na popravku.

Podsetite me da ga slikam nekad, interesantan je.

Imam ja dva takva.

Za jedan znam da je iz 30-ih godina prošlog veka. Deda ga se sećao u kući još iz detinjstva...

Nešto vrlo slicno ovom:
IMG_20220305_133027-1152x1536.jpg
Cifer je identičan.

Radio je kod nas u kući do sredine 90-ih, uz možda jedan boravak kod sajdžije.

Sada nam se ne uklapaju nigde u prostor, pa stoje u kutijama.

Tako nesto je i onaj moj, ne znam tacan datum, ali je sigurno 60-70+ god. Lici na ovaj. Slikacu ga kad odem u selo pa cu okaciti

Pozdrav ljudi, uzeo sam ovaj sat pre 2 meseca.

Sat odma na startu nije radio, nosio u servis posle par dana zamenjena baterija. Nakon mesec dana (posto sat nosim samo u spec prilikama), opet primetio da je stao. I sad mi stize poruka da mehanizam treba da se zameni. Sad me zanima, koliki je to problem? Da li onu tu stavljaju tissot orginal mehanizam ili kako? Da li da idem na refundaciju ili da pristanem na zamenu? Bas nemam iskustva sa ovim

Ako odmah u startu nije radio, bilo bi najbolje da si odmah tražio refundaciju.
Al' ajd' sad' šta je tu je.

Zeznuli te sa "...samo zamenimo bateriju..." i odložili te još koji mesec.

Koliko znam, svaki kvarcni mehanizam se specificra koliko struje troši dok radi.
Ako ima neki mehanički ili električni problem, sat radi ali baterija se posisa drastično brže.
A to se ne vidi odmah kada se stavi nova baterije.

Tako da taj mehanizam verovatno ima problem od početka...

Mehanizam će ti gotovo sigurno zameniti originalnim, jer je vrlo teško i komplikovano uklapati druge mehanizme u kućište.
Moguće jeste, ali ne verujem da će se Bomarovi "majstori" bakćati s' time jer zahteva dosta rada...
Dobiće od Tissota novi identičan mehanizam kao reklamaciju. Čak i bolji kvarcni mehanizmi u mass nabavci koštaju siću po komadu.

Kod tebe, obzirom da kao nov sat nije bio ispravan, trebalo bi da tražiš i dobiješ refundaciju.
Ali to onda znači ćeranje sa Bomarom, verbalno nadmudrivanje da mehanizam jeste/nije bio (ne)ispravan odmah iz fabrike (ili bar prilikom prodaje tebi), bla.bla.bla... Reci da ne pristaješ na zamenu mehanizma, insistiraj na refundaciji ili na novom satu, za početak ne popuštaj ni usmeno ni putem elektronske pošta, pa vidi dokle možeš/hoćeš da se ćeraš. Ako ni oni ne popuštaju, nemaš mnogo izbora nego da pristaneš na to što nude.

Poslednja izmena:
Da li je neko imao iskustva sa kupovinom sata u Japanu? Koliko vidim po netu, postoje preporuke za luksuzne brendove jer su navodno jeftiniji nego u Evropi. Meni je nekako bilo logicno da gledam pre svega japanske brendove, postoje modeli Seika i Orienta koji mi se dopadaju. Pisu i da postoje radnje i polovnih i novih satova. Pa me zanimaju utisci iz prve ruke, koje radnje konkretno da se gledaju, i da li se uopste isplati kupovina.

Ako odmah u startu nije radio, bilo bi najbolje da si odmah tražio refundaciju.
...
Kod tebe, obzirom da kao nov sat nije bio ispravan, trebalo bi da tražiš i dobiješ refundaciju.
...
Ako ni oni ne popuštaju, nemaš mnogo izbora nego da pristaneš na to što nude.
Pa ne mora da znači. Dešava se da baterija bude loša. Zašto bi menjao ceo sat, svakako nije osnov za reklamaciju.
E sad, što se tiče reklamacije mehanizma, bez problema se menja i opet ne vidim razlog zašto bi tražio refundaciju. Dobije nov mehanizam sa novom baterijom.
Osim ako se predomislio u vezi sata što je sujektivan faktor.

Trazi ti lepo novi sat, imas pravo na to, a ako nece da ti zamene, trazi povrat novca pa ga uzmi negde drugde.

Nisam se predomislio u vezi sata, cak sta ne bi voleo da menjam. Samo mi taj proces menjanja mehanizma, da li ce biti isti originalan ne uliva previse poverenja pa sam zato pitao ovde. Uz to sam proces otvaranja sata i slicno..
@NShappy zasto bi ti u tom slucaju isao na refundaciju, a ne na zamenu?

Pa ne mora da znači. Dešava se da baterija bude loša. Zašto bi menjao ceo sat, svakako nije osnov za reklamaciju.

Deašava se da jedna baterija bude loša.
Ali nikod-u nov sat odmah nije radio.
Nakon zamene baterije je radio samo dva meseca.
Bomar već nudi zamenu mehanizma.

Teško da je tu problem sa dve baterije jedna za drugom.

@NShappy zasto bi ti u tom slucaju isao na refundaciju, a ne na zamenu?

Pa po nekom zakonu o bla.bla.bla, proizvod odmah neispravan iz prodavnice mora da bude zamenjen ili refundiran.
Popravke su moguće ako kasnije tokom eksploatacije dođe do kvarova.
Dakle, tražio bih refundaciju ili ceo novi sat iz poštovanja prema zakonu, i iz principa.

Ti imaš problem što sada, najmanje dva meseca kasnije, ne možeš zaista dokazati da je mehanizam neispravan od početka.

Na kraju krajeva, ne samo da ne možeš dokazati, već ne možeš ni znati na osnovu pisanija nekog na forumu...
...iako ponašanje sata od momenta kupovine indicira da on ne valja od prvog dana, to ti reko neko na nekom forumu, nije obavezujuće za Bomar, jel?!?
:p

Ćeraj se malo ako imaš volje, pa im onda daj da ga poprave.

Deašava se da jedna baterija bude loša.
Ali nikod-u nov sat odmah nije radio...
Pa i govorim o prvobitnom slučaju. Najpre zamene bateriju jer se retko dešava da mehanizam ne valja (uostalom radio je mesec dana potom). Može da crkne i zbog nekog drugog razloga.
Niko to ne može odmah znati i ne možeš tvrditi da mehanizam nije dobar. Nema to veze sa zakonom o potrošačima već sa zdravim razumom

@nikod
Nema šta da te brine zamena mehanizma, kod velike većine modela je vrlo prosta operacija. Svakako se menja originalnim, sve drugo bi bilo veoma opasno po njih.

Poslednja izmena:
U1 mi deluje malo ofrlje uradjen u odnosu na orginal, ali ovi jednostavniji citadel i slicno nisu losi.

Mali update na moju situaciju, iz bomara mi rekli da mogu da biram povrat novca ili zamena za novi sat. Izabrao sam ovo drugo.. ispali su vise nego korektni. Sad jedino da mi ne uvale taj isti sat sa zamenjenim mehanizmom kao novi 😂 Videcu vec kako ide ta procedura, rekli su do utorka bi trebalo da se resi sve.

Pa i govorim o prvobitnom slučaju. Najpre zamene bateriju jer se retko dešava da mehanizam ne valja (uostalom radio je mesec dana potom). Može da crkne i zbog nekog drugog razloga.
Niko to ne može odmah znati i ne možeš tvrditi da mehanizam nije dobar. Nema to veze sa zakonom o potrošačima već sa zdravim razumom
Da je bila u pitanju baterija morala je prvo da pokaze eol indikator?

Functions:
EOL (battery end-of-life indicator), 30-minutes and 1/10 of a second counters, Central 60-seconds chronograph hand, ADD and SPLIT functions

Mali update na moju situaciju, iz bomara mi rekli da mogu da biram povrat novca ili zamena za novi sat. Izabrao sam ovo drugo.. ispali su vise nego korektni. Sad jedino da mi ne uvale taj isti sat sa zamenjenim mehanizmom kao novi 😂 Videcu vec kako ide ta procedura, rekli su do utorka bi trebalo da se resi sve.
Nemaju nista od toga da ti uvale isti sat

Kako si to zakljucio? Po slikama ne uspevam da nadjem neke prevelike falinke a nema ni nekog review-a...

-Crveni naziv englemaan na vrhu sata mi je deal breaker.
-Crvena kazaljka a i uopšte kazaljke deluju mi jeftino
-Sinn ima 60cliks ballbearing bezel sto je dosta razlicito od 120 clicks racheting bezel.

Ima na yt i reditu review za citadel i defiant.

Meni se dosta svideo flieger b (defiant i pegasus), i svidja mi se narukvica, al nisam siguran da cu i naruciti.

Zdravo narucio sam Casio duro sa sajta greatwatchesuk, otvorio sam mejl cisto da vidis sta se desava sa posiljkom i zatekne me ovo
WhatsApp Image 2025-09-22 at 19.31.50_db6f3ce6.jpg
Zanima me da li se nesto desilo i da li je stvarno posiljka vracena ili je greska u sistemu, tj beleze ovako?

Izvinjavam se sto pisem ovde nije direktno o satu ali imam problem. Prodavac GreatWatches.uk , kojeg su ovde preporucili uopste ne odgovara na mejl, kao sto vidite gore, posiljka ide u pogresnom pravcu. Ne znam sta da radim, da li je neko imao ovakav problem sa dostavom i da li je neko uspeo da kontaktira prodavca i kako?

Meni je sat, oko nove godine, " nestao " u Holandiji.
Takodje sam pisao prodavcu nekoliko mailova ( pristojnih, kulturnih) medjutim nije me udostojio nikakvog odgovora
Isto je bilo i sa kurirskim sluzbama koje su se pojavljivale u Trackingu
Ostao sam i bez novca i bez sata

Zato pre kupovine proverite svaki sajt:

1758726513006.png

Zatim, uvek koristite PayPal ako niste sigurni.

1758726612231.png

Meni je sat, oko nove godine, " nestao " u Holandiji.

da li si naručivao preko

ja sam od njih kupio 4 sata do sada. Sve je o.k. prošlo. Verovatno je sada nešto drugačije. Kao što Mega reče, plaćaj preko pay pal a .

Nazad
Vrh Dno