Šta je novo?

Hardver NAS za konsolidaciju raznih diskova po kući

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

jaksa

Odeljenje za zaštitu naroda
Super Moderator
Učlanjen(a)
04.06.2002
Poena
985
Potreban mi je nas na koji bih prebacio podatne sa raznih diskova koji mi se vuku po fiokama.
Molim vas za preporuku - idealno bi bilo sa 4 bay-a, a može i preporuka za 2x 3,5" diska koje bih stavio u raid 1, ne verujem da bi mi trebalo više od 4TB. Ne mora novo.

ono što nisi naveo jesu tražene funkcionalnosti: da li ti treba samo kao network share, da li ti treba i kao media server, da li ti treba i kao server za kontejnere/virtuelizaciju, itd itd
pretpostavljam da je mali broj korisnika

za diskove WD Red Plus ili Seagate Ironwolf Pro. tj. CMR za NAS

Poslednja izmena:
Potreban mi je nas na koji bih prebacio podatne sa raznih diskova koji mi se vuku po fiokama.
Molim vas za preporuku - idealno bi bilo sa 4 bay-a, a može i preporuka za 2x 3,5" diska koje bih stavio u raid 1, ne verujem da bi mi trebalo više od 4TB. Ne mora novo.
Moja препорука је да узмеш један или два или три највећа од твојих дискова (уколико су 1 или 2 TB) а да остало оставиш за cold storage.
Ако је већина хардова која имаш нпр од 500 гигабајта, не исплати ти се да правиш NAS 4 x 500gb kaд можеш купити један хард са капацитетом од 4 ili 6 TB.
Wd red plus 4 tb, препорука за ново.

Hvala. Namena - Samo kao network share. Vidim sad (tačnije, setio sam se) da bi bilo neophodno da podržava SMB v2 zbog windows kompatibilnosti.

@RingeRaja je dao dobar predlog. što se SMB tiče, savremeni NAS-ovi podržavaju i 3.0, tj. Windows 10 i 11 rade bez frke sa njima.

za dati zahtev mogu da prođu "jeftiniji" modeli sa ARM procesorom. ja bih od brendova išao na QNAP jer je proveren i nije zeznut po pitanju podržanih hard diskova kao što je slučaj sa Synology-jem.

za ~400€ ima TS-433-4G čija se memorija ne može proširiti

Nazad
Vrh Dno