Šta je novo?

MTS - SBB - Yettel - Supernova - Orion - Ostali provajderi (Generalna diskusija i poređenje usluga)

Kog provajdera koristite?

• Ukupno glasača
    248
ljudi, ovo baš i nije kupus tema. nastavi li se tako, tema će biti 🔐

u vezi A1 optike, odgovori su već dati u temi za A1 optiku

@misko1965 vidi u odgovarajućim temama

Да ли више оператера могу да деле оптичко влакно и кад је начин доделе интернет адреса дхцп?

Да ли више оператера могу да деле оптичко влакно и кад је начин доделе интернет адреса дхцп?
Naravno da da, svaki provajder može imati dodeljen VLAN. To radi i na VDSL (PTM), DOCSIS i xPON pristupu. Jedino nije moguće na ADSL (ATM) pristupu.

Kod mene je trenutno provucen samo odvratni MTS opticki cable......Pre neki dan sam pricao sa A1 i receno mi je da bez obzira sto oni koriste tu gde jesam MTS infrastrukturu oni mugu da pruze uslugu TVa odnosno programa koji A1 bira.....MTS se tu nista ne pita. Znam da deluje neverovatno, ali svidja mi se ideja :)

… pa da, ali ne može bez interneta… svakako, kako je u pitanju MTS optika, imaš mogućnost da uzmeš A1, Yunet, Yettel internet…

Ovo nije skroz tacno. A1 ne mozes da uzmes preko MTS-a ako imaju u planu da uvedu u tu zgradu A1 optiku uskro. Tako su bar meni rekli. Ja hteo odmah, oni mi rekose da tek oko 1.11 kada udju u zgradu

… pa da, ali ne može bez interneta… svakako, kako je u pitanju MTS optika, imaš mogućnost da uzmeš A1, Yunet, Yettel internet…
burazer u Mirijevu u zgradi gde ima MTS optike (komsije neke godinama koriste) ne moze Yettel, kazu nema tehnickih mogucnosti

I kod mene je isto, MTS optika je tu. Yetel kaze nema tehnickih mogucnosti, a A1 kaze naravno da moze :).... e sad ko je tu lud i zasto, nemam pojma.

Pisano vise puta. Zavisi kako optika dolazi u zgradu. Iz nekog razloga ne moze yettel ako optika ne ide podzemno,ili bese obrnuto?

Kod mene u zgradi imam vip (optika zasebno kabl) yettel (optika preko mts) sbb (optika zaseban kabl) mts (optika zaseban kabl) orion (optika zaseban kabl) ako vam znači ovaj info nešto.

Pisano vise puta. Zavisi kako optika dolazi u zgradu. Iz nekog razloga ne moze yettel ako optika ne ide podzemno,ili bese obrnuto?
Da, kod mene u KG mts optika ide podzemno, a Supernova optika ide nadzemno preko bandera. Yettel može samo gde je mts optika.

Ja sam kod MTS na optici i ne bi ih menjao za sada. Jedan prekid godišnje se desio do sada uveče od 12 do 12:30AM verovatno usled ažuriranja servera. Ping je stabilan i dobar, kao i signal optike do centrale koja je blizu. Na ove druge u zgradi se žale ali koliko sam video najviše na Orion. Oni imaju navodno duplo veće brzine i odnos down/up 1:2, ali u praksi nije tako, jer se brzina deli na osnovu povezanih uređaja na mreži gde nisam video da to navode na flajerima i kada nude uslugu na vratima. :D

Deli se po portovima na modemu. Drugar je uzeo protok od 2.5gb i kada je povezao, nije imao 2.5gb na jednom portu, nego 6.2mb. Nema veze da li si priključio uređaj na taj port ili ne. Zato kod njih idu na flajeru neke abnormalne brzine, što je i meni bilo čudno, a vamo nigde ne piše da dele brzinu i da ti nemaš ustvari 2.5gb. :D

U kom smislu? Kao je brzina npr. 1 Gb/s, ali na nivou zgrade ili slično? To ne zvuči baš regularno.
Orion ti da na koriscenje ruter koji ima 4x1Gbit eth portova i recimo ako uzmes paket 4.5/1 oni ti kazu "eto imas 4x1Gbit na ruteru i imas jos 0.5Gbit preko wifi i to ti je 4.5Gbit paket"

Vrh Dno