Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Na vašu preporuku, rešio sam da odustanem od kapsula i uzmem običan.

U razgovoru sa prodavcem preporučio mi je ovaj (GORENJE Aparat za espresso kafu GFACM20S ) kao opciju koja ima mlin i pored toga neki DeLonghi u istom cenovnom rangu ali bez mlina.

Sta uzeti, Gorenje sa mlinom ili DeLonghi bez?

Pogledaj obavezno i Melitta Solo na KP (imas novu za 298 e). Ja je imam na vikendici, odlican aparat, mali, kompaktan. Jednom prilikom kad sam pricao sa serviserom aparata, rekao mi je da je Melitta jedan od najboljih brendova za automatike, dok recimo za popularne opcije poput Philipsa npr, kaze da su bas losi, pogotovu ovi novi modeli.

Uvek bih dao prednost mlinu odvojeno. Gorenje tek ne poznajem kakve aparate za kafu prave, ne verujem da bih se usudio.

Šta piju bez vode? :D

Ma mimuju, kao bajaju ketlerom iznad vode :D
Ili to ili se sprdaju na ovaj način:

Lance Hedrick pokrenuo taj talas sa videom gde prikazuje nešto slično, što zahteva da se voda sipa preko kašike da se smanji agitacija dna s kafom.

Iskreno, probao sam, prvo mi se svidelo, onda svaki naredni put je bilo užasno, nedovoljno ekstraktovano - zavisi i od kafe sigurno, ali mislim da svi ovi veliki YT likovi prosto... ne prave dobre recepte :D Ili koriste mlinove od par hiljada dolara koji im omogućavaju fleksibilnost koju mi smrtnici nemamo.

Ne znam u kom je "statusu" vaša supruga ali generalno je preporučljivo da porodilje koje još uvek doje, piju samo decaf jer kofein može preći u mleko.
Dojilja je, ali pije jednu kafu dnevno, ostale su joj decaf.
Ono što ja smatram manama Lelit Anne, sam navedeo u nekom postu pre 20+ stranica.
Ako je nemoguce naci dobru korpu osim double dose IMS, to mi deluje kao ogroman problem, inace bi mi Anna mozda i bila prvi pik.
Takodje, zanima me da li sam dobro razumeo vreme pripreme. Aparat se zagreva 15ak minuta, onda se pravi kafa, sto uzima neko vreme, i onda mora ponovo da se ceka za mleko? Ne znam da li Chatgpt ima neki zbun, ispadne da za kapucino treba 30min sa Annom... Da ne govorimo o tom redu velicine, rekao bih da brzina nije faktor, ali ispada da je brzina poprilicno bitan faktor sada, voleo bih da mogu u 10 min da spakujem komplet kafu ako je ikako moguce, cak i kapucino. To daje Bambino koliko sam skontao, zbog toga sto nema klasican bojler, ali sve sto nije "klasicno" me automatski plasi kada se prica o dugotrajnosti, popravljivosti, kvalitetu itd. Obicno bih voleo sve sto klasicnije.
Trenutno imam Lelit Elisabet (došla iz DE po jako lepoj ceni, zato ti i pominjem).
Taj aparat mi se jako dopada, ali ako bih racunao trenutnu cenu u DE, oko 1200 eur, i recimo red velicine 800 eur za mlin, to bi tacno bilo u zoni budzeta u koju ne bih zeleo da udjem trenutno. Pre neki dan sam razmatrao kupovinu veceg auta kada sam dobio bebu, jer troje vrata nije zgodno, i kako ne zelim trenutno u to da ulazem. I nekako bi mi bilo kontraintuitivno da dam 2k za setap za kafu, jer sam tek izasao iz renoviranja stana. Inace da nisam iscedjen na max, taj budzet bi mi odgovarao. Sada bih voleo da za 1000-1200 spakujem i aparat i mlin.

^ Za Lelit Annu ili Anita (Anna + integrisan Fred mlin) da bi napravio kapucino, treba ti oko 15 minuta. Proces ide ovako:

1. Ukljucis aparat, zakacis portafilter za grupu i sacekas 10 minuta da se sve lepo zagreje.
2. Napravis kaficu i onda prebacis na steam mod. Temperatura se jako brzo zagreje za stimovanje, maksimalno 2 minuta.

Za budzet 1000-1200 e bih sigurno isao na nov Lelit Victoria (875e) i verovatno polovan Eureka Mignon Specialita (340e).

Ne mozes da pogresis sa ovim setup-om. : )

@mstojanov

Dodao bi još jedak korak koji iziskuje dodatno vreme a to je pražnjenje bojlera i priprema za novi napitak ili gašenje aparata.

@belka
Kod svih aparata sa jednim bojlerom, prvo se pripremi espresso a zatim prekidač prebaci u steam mode. Trebaće mu minut dva da postigne 120+C i nakon toga se stimuje mleko.
Nakon završetka, se ispusti para da izbaci ostatke mleka iz steamera ali i iz bojlera ako se ne planira novo stimovanje ili je potrebno iznova napraviti espresso uz uključenje pumpe da upumpa vodu čime se istovremeno hladi i voda u bojleru.
Nakon što samo voda počne da izlazi, gasi se pumpa i ostavi još par sekundi da izbaci preostali vazduh i onda se prebacuje u espresso mod kada grejač radi samo do setovane vrednosti (92-93C po defaultu i preporučenom za medium roast kafu).
Tek nakon toga se može krenuti sa pravjenjem nove espresso kafe ili gašenje aparata.

Anna ima 57mm korpu i za nju sam našao samo dva kvalitetna IMS sita, single ne mogu da koristim pa moram da koristim double dose.

Steamer mi je baš nezgodan i takav isti sa jednom rupom ima i daleko bolja Victoria mada sam video da nju moduju steamerom sa Elizabete sa dve rupe.

Iz drugog ugla, ja ne bih trošio 15 min na kafu, niti trošio 1000+€ u aparaturu. Moj ritual pravljenja kafe traje recimo tri minuta (Bambino Plus i Fellow Opus), kafa je medium roast blend od arabika, sveže. Kapućino ne pijem, ali pije supruga, Bambino sam muti penu, tako da ni tu nema nekog trošenja vremena, dok Opus melje moju kafu, njoj se pena sprema sama. 5-6 minuta, naše kafe gotove.

Najveću razliku svakako pravi koliko je kafa dobra i sveža.

Uživam u kafi, a ne planiram nikad da investiram planinu para i vremena. Ritualčić, ne ritual. :D

A kakva su iskustva sa polovnim budžetskim aparatima kao što su Melitta Solo za nezahtevne korisnike?
Recimo, 3-4 šoljice espresa dnevno, bez namere da se nešto previše unosim u detalje i rituala oko pripreme, ali, na primer, da kafa bude makar malo pristojnija od ove iz kapsula. Ima ih povoljnih dosta po oglasima remontovanih, pa ako bi izguralo par godina umerenog korišćenja bez niekih ulaganja i cimanja, meni je to bolja opcija nego duplo skuplja nova mašina koja možda neće biti iskorišćena u potpunosti. Ako, naravno, iskustva govore da se ništa ne zapušava, ne curi i sl. u najvećem broju slučajeva.

Ako je nemoguce naci dobru korpu osim double dose IMS, to mi deluje kao ogroman problem, inace bi mi Anna mozda i bila prvi pik.
Jedna dobra je dovoljna... :)
Mislim da ima i neka Ascaso 57mm sa ravnim zidovima. Ali je izbor ograničen.
Takodje, zanima me da li sam dobro razumeo vreme pripreme. Aparat se zagreva 15ak minuta, onda se pravi kafa, sto uzima neko vreme, i onda mora ponovo da se ceka za mleko? Ne znam da li Chatgpt ima neki zbun, ispadne da za kapucino treba 30min sa Annom... Da ne govorimo o tom redu velicine, rekao bih da brzina nije faktor, ali ispada da je brzina poprilicno bitan faktor sada, voleo bih da mogu u 10 min da spakujem komplet kafu ako je ikako moguce, cak i kapucino. To daje Bambino koliko sam skontao, zbog toga sto nema klasican bojler, ali sve sto nije "klasicno" me automatski plasi kada se prica o dugotrajnosti, popravljivosti, kvalitetu itd. Obicno bih voleo sve sto klasicnije.
Ne ulaziti u priču sa manuelnim aparatima ukoliko se nema barem malo vremena. Meni je na Gaggia-i trebalo oko 15 min za dva kapućina od trenutka paljenja aparata (relativno brzo se zagreva). Prvo 2 dupla espressa pa mleko za oba odjednom, ispiranje kašike, aparata, brisanje... Elisabet se duže greje ali nije strašno. Prvo je upalim pa se "umivam". Može se rešiti automatskom (pametnom) utičnicom, pa te kada se probudiš čeka zagrejan aparat. 30 min za Anna-u mi deluje previše, ali očekuj min oko 20 od trenutka paljenja aparata.

Taj aparat mi se jako dopada, ali ako bih racunao trenutnu cenu u DE, oko 1200 eur, i recimo red velicine 800 eur za mlin, to bi tacno bilo u zoni budzeta u koju ne bih zeleo da udjem trenutno. Pre neki dan sam razmatrao kupovinu veceg auta kada sam dobio bebu, jer troje vrata nije zgodno, i kako ne zelim trenutno u to da ulazem. I nekako bi mi bilo kontraintuitivno da dam 2k za setap za kafu, jer sam tek izasao iz renoviranja stana. Inace da nisam iscedjen na max, taj budzet bi mi odgovarao. Sada bih voleo da za 1000-1200 spakujem i aparat i mlin.
Cena je oko 1.050€ 1.100€ u DE, ali iz svega navedenog nije ti vreme za veliko ulaganje u ovaj sport :)
(beba i 3v ne idu nikako, ali da ne širimo temu).

Steamer mi je baš nezgodan i takav isti sa jednom rupom ima i daleko bolja Victoria mada sam video da nju moduju steamerom sa Elizabete sa dve rupe.
Zanimljivo, ja sam na Gaggia-i namerno promenio na vrh sa 1 rupom da bih mogao malo duže da stimujem. Verovatno je namerno stavljena jer omogućava slabiji protok usled manjeg bojlera (300ml, kod Elisabeth je 600m za paru). Vrh se lako odvije i zameni.

Između Ane i Viktorije, birao bih Anu :) Imam Viktoriju pa na osnovu toga mogu reći da sam samo dao više para za džaba, kao ajde ima preinfuziju, 58mm portafilter, a na kraju ispade suštinski da mi ne znače te stvari toliko jer preinfuzija nije ništa posebno na ovoj mašini, a najviše od svega me nervira što ne mogu lako da smanjim pritisak na 9bara jer zahteva da rastavim celu mašinu da bih to odradio, i usput rizikujem da uništim taj mesingani deo koji se odvrće.
Takođe me razočarao i štap za paru, ima jednu rupu samo i daleko je inferiorniji čak i od štapa na GCP koja je mašina duplo jeftinija od Viktorije.
Dakle, ako neko već ima budžet od 900e, bolje je da doda još 100-200 i kupi neku mašinu koja rešava sve ove probleme.

1755703846871.jpeg

Turkaja.

Zamirisa na neko davno vreme dok je i kod nas bila od kafe. :D

Pozdrav, treba mi savet jer nisam baš upoznat sa espreso aparatima a čitajući ovde vidim da uglavnom imate dobre uređaje.
Nisam redovan kafaroš ali kupio bih aparat za povremeni espreso (za mlevenu kafu) u nekom nižem rangu i ako može neki glas razuma da prelomim.

- Prvi na listi mi je Beko CEP 5304 X, 15 bara, 1600w, link

- Zotrix BR-42, 20 bara, 1200w, link

- Gorenje ESCM 15 DBK, 15 bara, 1100w, link

- ECG ESP 20101, 20 bara, 1000w, link

Između Ane i Viktorije, birao bih Anu :)
"Ko uzme, kajaće se. Ko ne uzme kajaće se" :)
a najviše od svega me nervira što ne mogu lako da smanjim pritisak na 9bara jer zahteva da rastavim celu mašinu da bih to odradio, i usput rizikujem da uništim taj mesingani deo koji se odvrće.
Prilično glup potez Lelit-a da forsira veći pritisak na ovom modelu.
Takođe me razočarao i štap za paru, ima jednu rupu samo i daleko je inferiorniji čak i od štapa na GCP koja je mašina duplo jeftinija od Viktorije.
Iskreno, nisam imao dodira sa GCP-om ali gledajući specifikacije sumnjam da je bolji od Lelit Anne i Viktorije.
Kapacitet bojlera je 80ak ml kod starijeg GCP-a i oko 110ml kod E24 dok je kod Anne 250ml a kod Victorije 300ml.
Drastično veći kapacitet, fabrički PID, duži period izbacivanja temperaturno stabilne vode i pare, te bi krajnji ishod trebao biti bolji kod Lelit grupe.
Dakle, ako neko već ima budžet od 900e, bolje je da doda još 100-200 i kupi neku mašinu koja rešava sve ove probleme.
Ne treba zaboraviti da velik udeo u pravljenju dobre kafe igra i dobar mlin i da kupovinom boljeg aparata a jefinog mlina, neće dobiti bolju kafu.
Uvek treba naći neki balans i kompromis što, istina, nekada može biti jako težak posao :).

Pozdrav, treba mi savet jer nisam baš upoznat sa espreso aparatima a čitajući ovde vidim da uglavnom imate dobre uređaje.
Nisam redovan kafaroš ali kupio bih aparat za povremeni espreso (za mlevenu kafu) u nekom nižem rangu i ako može neki glas razuma da prelomim.

Ja sam skoro postavio slično pitanje i dobio sam savet da uzmem De Longhi, i to sam i poslušao, konkretno De Longhi Dedica model.
Ne znam samo da li ti je to možda malo izvan budžeta (20k).

Pogledaj u onoj velikoj radnji na G.... Imas na njihovom sajtu da izlistas Outlet ponudu (listaj pocetnu stranu skroz do dole). Imaju dosta kafe aparate po nizim cenama, pa mozda ti nesto zapadne za oko.

Људи купио сам Breville Barista Pro. Тотални сам почетник, али хоћу да научим. Па ме занима где је најбоље да купујем кафу и где могу да купим геџете за апарат? Хвала.

Gedžeti na aliexpressu (ili temu, uglavnom imaju iste stvari za te jeftinije sitnice, ja sam tamper sa oprugom uzeo na Temuu, solidan je), kafa je već problematičnija :D
Gledaj šta imaš od kafeterija u blizini pa isprobaj tamo neke kafe.
Ja sam skoro imao sreće sa Indijana.rs kafama, iako su ranije bile često hit or miss.
coffeeroastingman.rs nudi fin izbor ali često zna da bude preskup za tek ok kafu.
Koppa coffee - ranije sam ih redovno obilazio, u poslednje vreme su i oni digli cene a kvalitet otišao dole.
Fuka ima dobre kafe, naručiti preko coffeebaazar sajta: https://coffeebazaar.rs/kafa

Uzeo sam sa Temua Puck screenu sa magnetom za vađenje. Veoma slabo i puk ima malo metala pa magnet jedva drži.

Da li je neko kupio puk i da magnet drži dobro?

Sa AliE odličan. Koristim svakodnevno na Bambino.

Na Vivi neki najjeftiniji mogući od 2mm sa AliE, onaj debeli mrežasti.

Poručih i ja ovu Di Grano espresso da probam,valjda neću dobiti ciglu u paketu 😃 reklama na FB im je pomalo jeziva 😀

Prilozi

• Screenshot_20250826_173842_Facebook.jpg
    Screenshot_20250826_173842_Facebook.jpg
    59.3 KB · Pregleda: 37
Meni licno ocajna kafa, kupio je kad je bila 1000 dinara i besplatna dostava. No naravno svako ima drugaciji ukus.

Vrh Dno