Ja se uopšte ne slažem sa takvim mišljenjem. Pre svega jer da je "realan" kurs eurs toliki, to bi značilo da po 117.5 ne možeš da kupiš ni 50 eurocenti a ne ceo eur kao što možeš u ovom ttenutku.
Kao kad bi smo rekli da je cena unce zlata od oko 3400usd nerealna (ne hvatajte se da li je 3300 ili 3400, I nije bitno za priču) nego ttrba da bude 7000.
Realna je ona cena po kojoj nesto moze da se kupi ili proda.
Isto kao i za stanove, kola,hranu, grafičku kartu...
NBS trenutno ne vrši prodaju deviza u značajnom obimu radi održavanja kursa (zapravo su devizne rezerve nešto porasle u poslednjih par meseci) te je kurs na ovom nivou u ovom trenutku toliki kolika je ponuda i potražnja na deviznom tržištu.
Pitanje odakle takav odnos je druga stvar i može se objasniti prilivom stranih investicija, doznakama, zaduzivanjem na stranom tržištu kapitala (što znači netto priliv deviza u Srbiju) i slično.
Ja tvrdim da je za sve nas mnogo bitniji stabilan kurs nego neka devalvacija koja bi imala za cilj tačno šta? Devalvacija bi samo napravila haos na tržištu, značajno povećala inflaciju sa sadašnjih "4.5%" (pod navodnike jer svi znamo da je ona veća od zvanično merene), dovela do dramatičnog pada kupovne moći stanovništva, urušila kalkulaciju svakog proizvođača koji kupuje sirovine iz inostranstva (dskle SVAKI koji ne proizvodi hleb) i proizvod plasira kod nas, poskupela svaki proizvod koji ide u srbiju za preko 100% i spirala tako kreće u nedogled.
Ko bi profitirao? Isključivo država jer bi unutrašnji dug u dinarima (kad se prevede u eur psritet) se prepolovio u nekoliko meseci, nominalni fiskalni prihodi budžeta bi se povećali jer veće cene na koje idu pdv i druge dažbine. Plus mešetari I monopolisti čije su pozicije na tržištu zagarantovane.
Mi ostali bi grcali u necemu što većina prisutnih nije videla osim u pričama a to su hiperinfalcija, totalna finansijska nesigurnost na nedeljnom nivou, and masovna zatvaranja randih mesta.
Uspešno bi preživeli isključivo freelanceri koji rade za strance i naplaćuju u devizama te oni koje izdržava neko iz inostranstva.
I ovi što kupuju zlato da bi se obogatili, što jedva čekaju skok u svemirske visine cene zlata, kao da je to uopšte nešto dobro za društvo a ne znak da ekonomija planete ide u tri lepe...