Šta je novo?

Ulaganje u plemenite metale [bez diskusije o kriptovalutama]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za izradu livenog nakita ide mnogo manje vremena i pitanje je kakva je završna obrada dok nakit izradjen plastičnom deformacijom (izvlačenje, kovanje i presovanje) je dosta skuplji jer iziskuje više rada a kreće se sa topljenjem i livenjem u šipku. Što se tiče dukata iz uvoza su i računaj i na PDV.
Postupci obrade i srebra i zlata su isti tako da nema uticaja koja je otkupna cena srebra.

Samo da prenesem svoje utiske kupovine u zlatarama...pre par godina,tacnije od 2019 sam poceo da kupujem male dukate u zlatarama. E sad to i nije problem mislis da je sve u redu zlatara covece...medjutim 2020 ja i kum odemo u firmu zlato moje u Bg i posto oni imaju uredjaj za proveru ponesemo sve dukate koje smo imali da ih proverimo...svi dukati su mi bili odvojeni u plasticnim onim za dukate i obelezeni gde su kupljeni... E sad da skratim... Od 30 dukata u 3 zlatare u razlicitim gradovima kupljeni...u 2 zlatare su bili 7 dukata fals... Kupio sam uredjaj i sad sam miran... Nema fals nema prevare... U Tavex je moj kum kupovao,desilo mu se da je dukat dobar ali sa manjom cistocom zlata,dal sto je star bio ili sta se desilo ne znam...ali nije hteo da prihvati...tako da svuda se mulja...
Ovo je iskustvo za zlatnike?
A pitanje za sve, kako da budem siguran da sam kupio pravo zlato. Plocice 1g, 2g ,5g .. Kada ga uzmem , ono je zapakovano, ako ne unistim pakovanje, unutra moze biti sta god ? Verujem zlatari da me nisu prevarili ?

Ovo je iskustvo za zlatnike?
A pitanje za sve, kako da budem siguran da sam kupio pravo zlato. Plocice 1g, 2g ,5g .. Kada ga uzmem , ono je zapakovano, ako ne unistim pakovanje, unutra moze biti sta god ? Verujem zlatari da me nisu prevarili ?
Da...samo za zlatnike pricam...nisam kupovao plocice...

Oče li ovo zlato da živne malo, šta je bre ovo

A šta bi ti hteo? Da se na zlatu obogatiš nabrzaka?

Kad sam počeo da kupujem zlato, morao sam da čekam tri godine pre nego što je krenulo da raste. A znao sam da u nekom momentu mora, čudio se što još ne kreće, i onda je odjednom eksplodiralo, drugi najbrži rast cene u istoriji, odmah posle balona u zlatu iz 1979. Posle takvog jednog rasta mora da nastupi hlađenje, ali trend je i dalje jasno bullish. Čak nismo mogli da dobijemo ni ljudsku korekciju, već samo ovaj dosadni pit (pullback in time). To je akumulacija koja normalno mora da se odigra posle tolikog rasta. Od krajnjeg vrha smo svakako daleko, zlato ne pravi zaobljene vrhove kao što imamo sada, već oštre šiljke kada je panika na vrhuncu.

Izveštaj za prošlu nedelje, eto živnulo malo. Jestu značajne i geopolitičke nestabilnosti i sve ali je ipak najbitniji US izveštaj o nezaposlenosti, predikcija inflacije, potrošačke preference, kamatne stope, uz pad dolara.
Guvernerka izjavi da je kod nas inflacija 4.5%, veća od projektovane a svedoci smo da je realno mnogo veća. Kurs deviza je nerealan to je svima jasno.
U tom svetlu svako od nas želi da zaštiti svoju imovinu od obezvređenja a ne da zaradi, da ne govorim o ozbiljnim igračima, nekretnine otišle sa 2,5K na 4k/m2 (dobro to je poseban slučaj), da je prosečan auto 20K.
Niko od nas nije u ovome da bi se obogatio preko noći već da zaštiti ušteđevinu (apstrahujem ljude koji kupuju random dukate za poklone, pa nek stoje). U tom svetlu mora se razumeti i mala nervoza jer smo nažalost životom ovde uskraćeni za neke druge opcije, direktna investiranja za berzi (pa čak i eToro) sem preko brokera ovde, i jedino što država forsira je ulaganje u cigle jer joj tako odgovara, a što 60% novogradnje stoji prazno to koga briga.
U tom smislu rast zlata za nas male investitore koji smo uložili dobar deo portfolija, ipak pruža određenu satisfakciju

Ja sam pitao drugara koji je radio kao bankar dobrih 15 godina, a sada je broker...kurs evra u odnosu na dinar je odavno nerealan, a evro žestoko potcenjen. Njegova ocena je da smo od početka poštovali plivajući (realan) kurs evra, on ne bi bio preko 200 RSD sada. Ali, pošto je kurs veštački fiksiran, rekao mi je da je njegova procena da dinar realno trenutno vredi bar 2x više, ako ne i koju desetinu dinara preko....250+ dinara.

Ja se uopšte ne slažem sa takvim mišljenjem. Pre svega jer da je "realan" kurs eurs toliki, to bi značilo da po 117.5 ne možeš da kupiš ni 50 eurocenti a ne ceo eur kao što možeš u ovom ttenutku.
Kao kad bi smo rekli da je cena unce zlata od oko 3400usd nerealna (ne hvatajte se da li je 3300 ili 3400, I nije bitno za priču) nego ttrba da bude 7000.
Realna je ona cena po kojoj nesto moze da se kupi ili proda.
Isto kao i za stanove, kola,hranu, grafičku kartu...

NBS trenutno ne vrši prodaju deviza u značajnom obimu radi održavanja kursa (zapravo su devizne rezerve nešto porasle u poslednjih par meseci) te je kurs na ovom nivou u ovom trenutku toliki kolika je ponuda i potražnja na deviznom tržištu.
Pitanje odakle takav odnos je druga stvar i može se objasniti prilivom stranih investicija, doznakama, zaduzivanjem na stranom tržištu kapitala (što znači netto priliv deviza u Srbiju) i slično.

Ja tvrdim da je za sve nas mnogo bitniji stabilan kurs nego neka devalvacija koja bi imala za cilj tačno šta? Devalvacija bi samo napravila haos na tržištu, značajno povećala inflaciju sa sadašnjih "4.5%" (pod navodnike jer svi znamo da je ona veća od zvanično merene), dovela do dramatičnog pada kupovne moći stanovništva, urušila kalkulaciju svakog proizvođača koji kupuje sirovine iz inostranstva (dskle SVAKI koji ne proizvodi hleb) i proizvod plasira kod nas, poskupela svaki proizvod koji ide u srbiju za preko 100% i spirala tako kreće u nedogled.
Ko bi profitirao? Isključivo država jer bi unutrašnji dug u dinarima (kad se prevede u eur psritet) se prepolovio u nekoliko meseci, nominalni fiskalni prihodi budžeta bi se povećali jer veće cene na koje idu pdv i druge dažbine. Plus mešetari I monopolisti čije su pozicije na tržištu zagarantovane.
Mi ostali bi grcali u necemu što većina prisutnih nije videla osim u pričama a to su hiperinfalcija, totalna finansijska nesigurnost na nedeljnom nivou, and masovna zatvaranja randih mesta.
Uspešno bi preživeli isključivo freelanceri koji rade za strance i naplaćuju u devizama te oni koje izdržava neko iz inostranstva.
I ovi što kupuju zlato da bi se obogatili, što jedva čekaju skok u svemirske visine cene zlata, kao da je to uopšte nešto dobro za društvo a ne znak da ekonomija planete ide u tri lepe...

Da bi ti bilo jasnije zašto je kurs nerealan, napravi jednostavno poređenje.
Kurs evra 2010., cena roba te godine vs. kurs evra 2025., cena roba ove godine. A onda to uporedi sa cenama u EU i videćeš da smo mi u Srbiji držanjem jakog kursa dinara dodatno devalvirali euro.
Kako god, cene u trgovinama su pokazatelj nerealno jakog kursa.
A ovo gore što si napisao je tačno i glavni razlog zašto se drži jak kurs, jer bi puštanjem dizgina sve otišlo nizbrdo. Ali na duge staze ni ovako neće biti dobro, sve će biti sve skuplje i skuplje, do trenutka kad bude toliko skupo da će krenuti značajniji pad potrošnje. I sad je prisutan, ali se rupa popunjava kreditima, dok ima. Kad ih više ne bude, doćiće nam svima glave upumpavanje kreditnog novca u cigle i malter.

edit: Da li znaš da MUP početkom godine nije imao na računi ni banke i ko im je popunio rupu u budžetu za tekuće troškove (plate, otpremnine, jubilarne nagrade,...). Hint: tako je ime jednog od najvećih kompozitora u istoriji čovečanstva.
Kurs čuvaš između ostalog i tako što svim građanima smanjuješ realnu kupovnu moć tokom vremena.
Dosta je toga rađeno samo da bi se očuvao stabilan dinar po svaku cenu.

Poslednja izmena:
Znam ovu pricu za mup ali mi je nekako neverovatna jer po podacima o broju zaposlenih, platama i potrebnim sredsrvima, potreban Iznos prevazilazi godišnji prihod te firme čuvenog kompozitora. Moguće je da su oni doteirsli neki deo nekih troškova, ne bi me ništa čudilo ovde ali u najluđe verzije te priče nisam bio spreman da verujem.

Sto se tiče ostalog, mene zabrinjava što je svuda u svetu neko s ranje "iza ugla". Da su nama finansije kako treba, privreda stabilna itd mi bi trpeli ozbiljne posledice kada kriza u svetu krene da strmoglavljuje sve indikatore, ekonomiju itd.
Posto smo mi sami po sebi u lošoj poziciji (sto bi rekli, nas i povetarac na tržištu ruši) ja sam jako veliki pesimista i ubeđen da kod nas nece da budu ozbiljne posledice nego kataklizma.
Zato sam npr ove nedelje počeo (da, tek sad) da kupujem zlato.kaoo što smo već konstatovali, kao formu bar nekakvog obezbeđenja u slučaju totalne katastrofe.
S tim u vezi, jedina iskrena bojazan je kome prodati neki novčić ako ne daj bože zatreba? Da li će opstati ovi što smo ih pominjali ovde više puta kao trgovci zlatom, kakve mi možemo imati cene u takvoj situaciji, kad je stani-pani? Verujem da to niko ne zna ali prosto takvo pitanje mi se mota po glavi već duže.

Evo očekuje nas jesen sa novim helicopter money za penzionere, medicinare, prosvetu (ko predaje), vojsku, organe, Expo, i da ne nabrajam dalje da mi ne obrišu post. Logično da nije u pitanju privredni rast, da su strane investicije plasirane u iskopavanje ruda, eksploataciju radne snage i resursa a ne u razvoj zemlje. Nije realno ni da neki ćata u državnoj ustanovi na Starom gradu ili NBg ima 1000+ eura i penzioner visoku penziju.
Vratimo se na odlično pitanje. Šta raditi ako ti trgovac isplaćuje dinare na račun ili ruke svejedno u dinarima -jer mora (po zvaničnom kursu od 117 a na ulici dileri devize vize kurs 150-160)?. Šta raditi ako dodje do malog haosa tipa sankcije 90tih ili bombardovanje? Naravno da ti onda Franjo Josip Il Filharmonija čuva glavu, pitajmo ljude iz Sarajeva ili Krajine kako su plaćali bežanje u slobodu, i ovu ekipu iz Ukrajine šta su poneli sa sobom.
Najveći problem što zlato nije tako jednostavno izneti napolje i tu je dijaspora u prednosti.
E ako dodje do velikog raspada i depresije na svetskom nivou onda ti džak brašna najviše vredi, džabe dupleksi po BgH20 i skupa kola.
No nadajmo se da do tog katastrofičnog scenarija ipak neće doći, svakako mislim da plemeniti metal više vredi od hrpe odštampanih bezvrednih papira.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno