Šta je novo?

Freelance / Frilensing : banke, porezi, propisi...

Ti si radnik, to nisu autorska prava.
Autorska prava i dobici od kapitala (ne kapitalni dobici, oni generalno moraju biti placeni u zemlji gde je imovina, tipa nekretnina kao obican porez) podlezu withholding tax. To vazi za sve zemlje, evo meni eTrade uzima isto 20% valjda kao nemackom rezidentu za dividende na RSU/ESPP kad postanu moji (accumulated dividends na RSUs idu kao obican income, sto je jos gore).

Ako vam je lakse, u DE je jos gora fora, iako je withholding tax manji iz US, povecava nam nemacki porez pa izadje gore nego Srbija :)

Rojalti program, sve ide preko američkih firmi.

Pred uplatu, svaka od tri firme od moje zarade uzima 30 odsto.

Lepo piše sve.

Zdravo svima.
Polako ulazim u freelance svet, i kako sam racunao sa trenutnom zaradom (oko 2k usd), racunam da bi mi se vise isplatila opcija 2 kao frilenser zbog poreza, dok ne vidim da li ce i kako sve to zaziveti, onda mozda otvorim firmu kao pausalac. Medjutim sada imam neke nedoumice oko poreza i PIO.
Nakon generisanja uplatnice na sajtu i placanja poreza i doprinosa, da li je potrebno jos nesto da uradim, tipa da idem u PIO fond ili tako nesto?
Kako sam razumeo, staz se ne racuna za frilens (tipa da mogu ranije otici u penziju), ali se povecava osnovica za penziju, pa bi nekada (ako je i docekam) ta penzija bila veca.

U radnom sam odnosu u drugoj firmi na neodredjeno, i tu se takodje placaju doprinosi za PIO i zdravstveno, tako da (ako sam dobro razumeo) ne trebam placati doprinose za zdravstveno, samo za PIO.

Sve si dobro razumeo. Ne plaćaš zdravstveno.

Što se penzionog tiče, nisam siguran, reći će ti iskusniji. Svakako poglesaj Croso sajt, tu treba da imaš evidenciju po svakom od dosadašnjih ugovora o radu. Tu treba da se pojave i uplate po FL osnovu. Ako se ne pojave, ideš u PIO.

Rojalti program, sve ide preko američkih firmi.

Pred uplatu, svaka od tri firme od moje zarade uzima 30 odsto.

Lepo piše sve.
Na forumima kada se ne citira, reply se odnosi na post pre njega. Sve lepo pise ;)
Nisam tebi pisao nego posteru direktno pre mog posta ;)

@shotaa91 najbolje uporedi na portalu Frilenseri preko kalkulatora, ali za te prihode te izađe dosta skuplje od paušala. U prvih godinu dana poslovanja, osnovica za doprinose je 50%, u drugoj 80 i trećoj 90. Uslov za ostvarivanje poreske olakšice je da nisi bio preduzetnik 18 meseci pre datuma registracije. Zbog testa samostalnosti, ako nemaš i u Srbiji privredne subjekte sa kojima sarađuješ, poruči i bezbednosni element na ePorezi preko ESF, ubacuj ga u čitač smart kartica, te izdaj i fiskalne pa uplaćuj pazare koji će činiti preko 30% od inostranih frilens prihoda. Sve drugo je mučno i teško dokazivo kako za tebe, tako i poreskog inspektora koji te vodi. S obzirom na to da APR registracija može online i dostava paušalnog rešenja ide isključivo elektronski, računam da ćeš obezbediti kvalifikovani elektronski sertifikat za ličnu kartu.

@shotaa91 najbolje uporedi na portalu Frilenseri preko kalkulatora, ali za te prihode te izađe dosta skuplje od paušala. U prvih godinu dana poslovanja, osnovica za doprinose je 50%, u drugoj 80 i trećoj 90. Uslov za ostvarivanje poreske olakšice je da nisi bio preduzetnik 18 meseci pre datuma registracije. Zbog testa samostalnosti, ako nemaš i u Srbiji privredne subjekte sa kojima sarađuješ, poruči i bezbednosni element na ePorezi preko ESF, ubacuj ga u čitač smart kartica, te izdaj i fiskalne pa uplaćuj pazare koji će činiti preko 30% od inostranih frilens prihoda. Sve drugo je mučno i teško dokazivo kako za tebe, tako i poreskog inspektora koji te vodi. S obzirom na to da APR registracija može online i dostava paušalnog rešenja ide isključivo elektronski, računam da ćeš obezbediti kvalifikovani elektronski sertifikat za ličnu kartu.
Hvala ti puno na savetima.
Za neke od ovih pojmova sam sada prvi put cuo, pa me je to zaintrigiralo da trazim i ucim dalje.
Medjutim, planiram da firmu otvaram tek ako vidim da ovaj posao radi i funkcionise par meseci, a do tada bih placao porez kao frilenser po modelu B.

Samo me zanima, kada ja treba da se prijavim u PIO, jer kako sam procitao na sajtu https://frilenseri.purs.gov.rs, to se ne radi automatski, vec tamo samo platim porez nakon isteka kvartala.
Da li bi trebalo da sacekam da istekne kvartal, pa da nakon toga platim porez i sa tom uplatnicom i ugovorom idem u PIO kako bi mi se upisao staz za te mesece, ili bih trebao da se sto pre prijavim u PIO, jer mi je ugovor sa tim "freelance" poslodavcem vec krenuo i primio sam prvu uplatu od njega?

Placas kao i svi: aprila, jula, oktobra i januara. Ako sacekas da istekne rok za prijavu, onda si u prekrsaju i treba da obracunas jos i kamatu. Staz upisujes tek od aprila sledece godine, za prethodnu godinu.

Poslednja izmena:
Kada ja treba da se prijavim u PIO, jer kako sam procitao na sajtu https://frilenseri.purs.gov.rs, to se ne radi automatski, vec tamo samo platim porez nakon isteka kvartala.
Bilo je reči o tome čini mi se u smislu da je to, ako se ne varam, bilo tako samo na početku, ali neka se javi još neko da obrazloži.
Da li bi trebalo da sacekam da istekne kvartal, pa da nakon toga platim porez i sa tom uplatnicom i ugovorom idem u PIO kako bi mi se upisao staz za te mesece, ili bih trebao da se sto pre prijavim u PIO, jer mi je ugovor sa tim "freelance" poslodavcem vec krenuo i primio sam prvu uplatu od njega?
Sačekaš da istekne kvartal da podneseš poresku prijavu. Važno je da znaš, elektronski se putem portala Frilenseri potpisuje isključivo preko Consent ID aplikacije (parametri se izvlače sa ličnom kartom preko eUprave ili odeš do pošte, odnosno druge zvanične eID lokacije). Alternativno, PP OPO-K prijavu možeš podneti u papiru poreskoj.
Za model A kada je lice osigurano po osnovu rada, novčane naknade ili kao umetnik, do neoporezivog iznosa se automatski prijavljuje to u croso kao vanradni odnos. Za slučaj kada postoji obaveza plaćanja doprinosa nisam u toku kako stoje stvari.

Nazad
Vrh Dno