Šta je novo?

Замена оштећеног новца

David.1992

Poštovan
Učlanjen(a)
11.01.2017
Poena
95
Moja oprema  
RAM
16GB DDR4
Storage
240 GB SSD, 1TB HDD
Mobilni telefon
MOTOROLA moto g24 Power 8/256GB Ink Blue
Pristup internetu
  1. ADSL
Поздрав другари.
ml7pzly.jpeg

Да ли је боље да оштећену новчаницу заменим у банци или у управи за трезор? На сајту НБС пише да неки наплаћују провизију за замену па зато питам.

Odneseš u prodavnicu i platiš nešto sa njom. Da, moraju da primaju ovakve novčanice.

Значи страшно.
Банкомат (са којег клијетни неколико банка могу преузети новац) ми је испоручио оштећену новчаницу...

Па да, ако одем у продавницу где ме знају и успешно им "увалим" и када сконтају да је од мене новчаница онда може бити фрке за мене.

Nije uvaljivanje. Dužni su da prime ovako oštećene novčanice, a poslovna banka mora da primi pazar.

Uplati je nazad na račun preko bankomata.

Поздрав другари.
ml7pzly.jpeg

Да ли је боље да оштећену новчаницу заменим у банци или у управи за трезор? На сајту НБС пише да неки наплаћују провизију за замену па зато питам.
U upravi za trezor bi trebalo da može lagano da se zameni bez ikakve provizije.
Ovde fali deo novčanice, nije samo pocepana "do 2cm" koliko je prihvatljivo valjda tako da ne znam zašto bi je neko u radnji primio.

Nije resenje da se uvaljuje dalje nego nosi u banku ili trezor za zamenu. Postanska stedionica valjda nema proviziju (zamenio sam pre koju godinu). Menjacnice ili odbijaju ili imaju neke provizije.

Banke su po propisu obavezne da prihvate ovakve novčanice za zamenu, makar kada su u pitanju dinari. Kod stranih valuta nisu u obavezi. Znači odlazak u bilo koju banku i zamena za novu novčanicu bi trebalo da je lagano rešenje jedino što može da postoji provizija za uslugu.

U svakom slučaju otiđi do svoje banke i traži zamenu i reci da je bankomat izbacio novčanicu u tom stanju. Zameniće ti možda i besplatno jer je to njihov propust.

Malo više o temi, ovde:

Хвала свима на одговорима. Био сам у матичној банци (Поштанска штедионица) да заменим новчаницу. Портир ми је рекао да они у банци то не раде и упутио ме на управу за трезор. Кад могнем отићи ћу тамо да тражим замену.
Uplati je nazad na račun preko bankomata.
Где то могу да урадим? Банкомати поштанске штедионице немају опцију уплате на текући рачун.

Nije resenje da se uvaljuje dalje nego nosi u banku ili trezor za zamenu. Postanska stedionica valjda nema proviziju (zamenio sam pre koju godinu). Menjacnice ili odbijaju ili imaju neke provizije.
Po 11254645 put ponavljam da se ne radi o uvaljivanju. Regularna je procedura da ovakvu dinarsku novčanicu moraju kao sredstvo plaćanja da prihvate svi u Srbiji. X puta sam u lokalnoj prodavnici davao oštećenu novčanicu (i više nego što je ova na fotografilji) uz upozorenje kasiru da je oštećena. Nikada novčanica nije bila odbijena od strane kasira. Od njega i jesam dobio informaciju da moraju da primaju i ovakve novčanice. Naravno da neće primiti ukoliko nedostaje veći deo novčanice, što ov de nije slučaj.

Verovatno nece prihvatiti. Ja peglao, stavljao izmedju knjiga, jok. Slicno ostecenje sam imao, ali bilo je skoro duplo manje.
Raiffeisen bankomati primaju sve živo :) Lično sam više puta ubacivao oštećene novčanice kojima fali deo (manji, veći, svejedno), iscepane, ižvrljane - sve prolazi...

Upravo tako. Bankomati primaju, ali recimo samouslužne autoperionice neće na automatu da prihvate :D

Meni su u intesi zamenili bez pitanja, takodje i u jednoj menjačnici. A možeš da probaš i sa bankomatom

Moj brat je zvao Banku Postansku Stedionicu pre par godina za ostecenu novcanicu , bukvalno su mu prekinuli slusalicu cim su culi.

Хвала свима на одговорима. Био сам у матичној банци (Поштанска штедионица) да заменим новчаницу. Портир ми је рекао да они у банци то не раде и упутио ме на управу за трезор.
Ne znam što slušaš portira. Portir nije stručan da ti odgovori na to pitanje. Ideš na šalter za platni promet, moraju da ti zamene novčanicu. U najgorem slučaju, idi u banku i plati račun ili nešto sa tom novčanicom :) ... apsolutno moraju da je prihvate.

Poslednji put kada sam ja poslušao portira, bankomat mi je zadržao karticu 😂

Na znam kakva je sada situacija, ali svojevremeno (pre 10-15 godina) dok sam morao da se bavim takvim stvarima novčanice kojma je nedostajao deo su morale da se menjaju u upravi za trezor ili u poslovnim bankama uz proviziju.

Šta komplikuješ.Udji u malu radnju,zamoli da ti prime,casti 200-300 dinara.
Ili daj 2500 u menjačnici i kupi 20€.
Kakva uprava za trezor i bakrači,to je 2000.

Na znam kakva je sada situacija, ali svojevremeno (pre 10-15 godina) dok sam morao da se bavim takvim stvarima novčanice kojma je nedostajao deo su morale da se menjaju u upravi za trezor ili u poslovnim bankama uz proviziju.
Upravo tako je billo od '94., pa na dalje...ako fali deo, banka ili SDK... i lako se zavrsi.
Ne znam zaista kako je sad, ali moj ulicni apotekar prima sve anuitete, oprane u ves masini, od tovarne masti zaprljane... pa i da im fali 10-20% papira, moze!
Jer covek veruje u drzavu i NBS, kao i 98% ljudi ovde!

Ja sam svoje ostecene novcanice lepio sa ovim
nevidljiva samolepljiva traka
Zalepim vecinom sa donje strane i uvek prodje u prodavnici bez problema.Neki put zalepim i sa jedne i sa druge strane i skoro da se ne primeti da je uopste lepljeno.
Mrzi me da se cimam i da nosim u trezor,ovo mi je brze resenje.

Moze da se lepi kad ne fali parce sa kineskom providnom trakom a kad fali parce ako spojis vidi se da si zguzvao i skratio novcanicu.

Banke su po propisu obavezne da prihvate ovakve novčanice za zamenu, makar kada su u pitanju dinari. Kod stranih valuta nisu u obavezi. Znači odlazak u bilo koju banku i zamena za novu novčanicu bi trebalo da je lagano rešenje jedino što može da postoji provizija za uslugu.

U svakom slučaju otiđi do svoje banke i traži zamenu i reci da je bankomat izbacio novčanicu u tom stanju. Zameniće ti možda i besplatno jer je to njihov propust.

Malo više o temi, ovde:

Ovo je apsolutno tačno. Mada banke zbog posla "mrzi da to rade". U Trezoru menjaju bez naknade. Bitno je samo da ima više od 51% oštećenja. Može i manje ali tada se piše izjava, a pošteno svakog mrzi to da radi.
mnogo ovde ima pogrešnih komentara. Jedino ispravno je zameniti u banci možda uz proviziju, ili u Trezoru bez. Ko samtra da je ova procesura loša i cimanje, neka piše Tabakovićki.

Skoč traka je zakon ali samo kada je pocepana novčanica, davno je bila premija dok su se za prevoz koristile "pantljičare".
Evo nešta iz juna og
"Kada su u pitanju dinari, poslovne banke su u obavezi da za svaku dinarsku novčanicu koja je oštećena ispune uslove za zamenu. Tom odlukom zamene na licu mesta, tako da građani mogu da zamene dinarsku novčanicu u svakoj ekspozituri poslovne banke u Srbiji", rekao je Milošević i dodao je provizija za zamenu zavisi od politike poslovne banke."
"Zakon ne obavezuje menjačnice da prihvate oštećen novac, ali banke moraju – pod jednim važnim uslovom: da ima više od 50 odsto novčanice."

Шта урадити у овом случају?
1000000962.jpg
Покушао у мењачницама, неколико њих, ништа, неће да је прихвате. Интезин банкомат ми је враћа. Рајфајзенов нисам пробао. Неко рече да он прихвата све. У мењачницама бројачи "не виде" новчаницу. Шта урадити? Да није фалсификат?

ako si iz Jagodine ili okoline ja cu da ti završim, ovako preko sliken ne može da se vidi

Spreda operi sapunom sloj po sloj iz više puta, otpozadi alkoholom naslonjenu na krpi ili peškiru i smanjiće se vidljiva prljavština dovoljno da prođe analizu na bankomatu. Izgleda kao mrlja od kafe.

ako si iz Jagodine ili okoline ja cu da ti završim, ovako preko sliken ne može da se vidi
Нисам, из Бг-а сам. Хвала ти!
Spreda operi sapunom sloj po sloj iz više puta, otpozadi alkoholom naslonjenu na krpi ili peškiru i smanjiće se vidljiva prljavština dovoljno da prođe analizu na bankomatu. Izgleda kao mrlja od kafe.
Не знам да ли сам те добро разумео. Шта је спреда, а шта отпозади? (да извинеш 😁) Шта значи слој по слој?
Новчаницу сам тако добио, нисам је ја умрљавио, не знам од чега је таква.

Шта је спреда, а шта отпозади? (да извинеш 😁)
Lice i naličje 😂
Шта значи слој по слој?
Štroke. Opereš jednom skine se malo pa opet i ode još malo.
Новчаницу сам тако добио, нисам је ја умрљавио, не знам од чега је таква.
Razumem. Dešavalo se i meni da dobijem tako polivene kafom, gažene točkovima (njih naposletku obrišem gumicom za grafitnu olovku)...

Nazad
Vrh Dno