Šta je novo?

Dobre radne stolice

Nekako mi se čini da je to jedna od onih (mnogobrojnih) tabu tema toliko prisutnih medju srbljima o kojima se ne priča mnogo a kada se pomenu (skoro) svi gledaju u zemljicu crnu ili zvizduću i gledaju gde ptice lete :)

Msm,i ja sam u potrazi za nekom dobrom stolicom,taj Markus prešao u legendu zadnjih godina navodno koliko je dobar,medjutim sad ispade ima problem sa tim elektricitetom ali ni mukajet od ostalih korisnika koji su ga uzdigli u legendu........ne mogu da zamisli da sedim za kompom,a monitor mi se pali i gasi zbog stolice (?!?!)

Jel stvarno elektricitet toliko problematican ili je to uvelicana prica?
To vazi samo za stariji model ili i za ovaj noviji?
U firmi imamo nekoliko Markusa, niko se od kolega ne žali da ga "drma struja"... Doduše nemamo itisone ili tepihe, svi su na parketu/laminatu...

U firmi imamo nekoliko Markusa, niko se od kolega ne žali da ga "drma struja"... Doduše nemamo itisone ili tepihe, svi su na parketu/laminatu...

Nece da drmne struja nego je problem da li taj staticki elektricitet koji nastaje zbog Markusa utice nekako na rad monitora?....da li se npr monitor gasi,trepce ili sta vec?

Sorry, tek sam kasnije ispratio celu problematiku - ne, nema nikakvih problema sa radom monitora, sve OK

Vezano za temu, pošto je extra ponuda, a ima još par komada ganc novih Herman Miller Aerona na kp za praktično upola cene...možda će nekom značiti. Nemam ništa sa tim oglasem, čisto nabasao u potrazi za Embodijem (koji čovek nažalost nema).

meni se taj staticki elektricitet javlja i na nekoj drugoj radnoj stolici (nemam markus)... To nije da monitor treperi stalno, nego se desava kada ustanes sa stolice, cuje se kako pukne elektricitet i monitor se ugasi pa upali to je sekund mozda da se izgubi slika. I to se ne desava stalno... Cak se meni retko desavalo, vise kolegi koji sedi pored mene, na istoj stolici, za istim stolom i istim modelom monitora. I ne desava se svaki put kad ustane...
Imamo drveni parket, bez bilo kakvih pokrivki. Desavalo se i da oba monitora zatrepere. Kako se to njemu desava, meni ne, u potpuno istim uslovima, nije mi jasno... On kada se uhvati za stolicu to pukne varnica...

Ja sam imao Markusa pre dosta godina i sećam se da sam čitao o tom problemu sa monitorima.

Markus je super stolica ako ste disciplinovani da se ne krivite i ne sedite na nogama. Ja sam posle par godina odustao i prešao na Aeron, prodisao sam bukvalno jer sam mogao sve vreme da sedim normalno i da posle nemam bolove ili ukočenost.

Kupio sam Markusa, javljam utiske za par meseci ako prezivim strujne udare :D
Ako se ne javis, razumecemo.
Markus je super stolica ako ste disciplinovani da se ne krivite i ne sedite na nogama. Ja sam posle par godina odustao i prešao na Aeron, prodisao sam bukvalno jer sam mogao sve vreme da sedim normalno i da posle nemam bolove ili ukočenost.
Markus je ni S od super stolice, kako god da sedis. To je prosto stolica koja je dovoljno kvalitetno uradjena da vredi svaki dinar svoje cene i tu se prica zavrsava.
To sto neko nema problema sa njom, vise govori o njemu, nego Markusu :)
Ja sam sedeo 2 godine na kuhinjskoj po 5-6 sati, umor osetio nisam, pa sada kada sedim duze od sat na istoj, radim cucnjeve da se oporavim :)

Rešio sam problem radne stolice kupovinom sedišta sa nekog Renault automobila (Clio ili Megane 3 recimo).
Uzeo sam sedište od suvozača jer se manje haba i koštalo me je 2.000 RSD prošle godine.
Dubinski ga očistio, stavio ispod drvenu podlogu (ostatak od kuhinjske radne ploče. Ofarbao je u crno, pastavio sklopive nogare koje sam sam napravio (potrebno da bi stolica lako menjala visinu zbog simulatora letenja...
I nemam više problema sa leđima iskreno.
Potrebno je doraditimalo detalje da se ne vidi mehanizam sedišta, ali to čeka neke druge stvari pa ću na kraju to odraditi.

Poslednja izmena:
Ako dozvolite slike...

Prve dve slike su iz perioda testiranja kako će izgledati po visini.
Zatim slede detalji sa šarkama (kako je pričvršćeno odozdo da mogu nogare da se preklapaju).
Na kraju su dve slike već gotove stolice (dodao sam kasnije podjednako velike drvene podupirače po horizontali između nogara čisto da se ne bi od moje težine nogare same sklopile :D.

Sve zajedno me je koštalo oko 4.000 RSD - sedište + drvene nogare koje sam uzeo u Uradi sam prodavnici.
Naslon za glavu se sklanja, pa kod korišćenja VR kacige nemam problem. Sedište je u donjem položaju udaljeno od poda 25 cm (moja cenjena pozadina tačnije). U podugnutom položaju je oko 45 cm mislim.
samo sedište može da se pomera još 5 cm gore zbog mehanizma koji poseduje. Ima mogućnost obaranja naslona kao i postavljanja lumbalnog dela sa nekim mehanizmom sa strane (zgodna stvarčica).

Mana, samo jedna - teško je.

Proba.jpg

Proba 2.jpg

Šarke.jpg

Dno.jpg

Podignuto.jpg

Spušteno.jpg

Ja radnu stolicu bez naslona za ruke ne uzimam u razmatranje ni pod razno. Ali, za neku upotrebu kada su obe ruke zauzete 100% vremena, verovatno može.
Pozdrav

ma ovde lako mogu da se dodaju i nasloni za ruke

Šta mislite, da li je ovo dovoljno za reklamaciju? Nedavno je pukao onaj čelični deo odozdo na Markusu i stolica se sada pojačano klati levo desno. Na obe strane je puklo.
IMG_0079.jpeg

Pa nemam pojma. Glupo bi bilo da pukne samo od sebe ako sam je koristio normalno i da to ne spada pod garanciju.

Ništa te ne košta da pokušaš?

Zato sam i pitao post festum, iskreno. :) Probao, i odbijena je reklamacija na osnovu poslatih fotografija. Istina, kažu da mogu da odnesem u prodavnicu na dodatnu proveru što je pitanje koliko mi se isplati s obzirom da nisam iz Bgd. Šta je to što stolici može da se desi a da spada pod garanciju ako to što je pukla ne spada?

ja sam vise puta reklamirao stolicu u ikei jer su propadali plasticni delovi na zvezdi, u koje se ubadao tockic... Svaki put su mi menjali celu stolicu... Tako da probaj, ovo mislim da ce uvaziti 99%

Moze da ode zakljucavanje nagiba kao meni i da ti zamene stolicu.
Inace Markus na akciji, 12.999, do kraja avgusta.

Ako dozvolite slike...

Prve dve slike su iz perioda testiranja kako će izgledati po visini.
Zatim slede detalji sa šarkama (kako je pričvršćeno odozdo da mogu nogare da se preklapaju).
Na kraju su dve slike već gotove stolice (dodao sam kasnije podjednako velike drvene podupirače po horizontali između nogara čisto da se ne bi od moje težine nogare same sklopile :D.

Sve zajedno me je koštalo oko 4.000 RSD - sedište + drvene nogare koje sam uzeo u Uradi sam prodavnici.
Naslon za glavu se sklanja, pa kod korišćenja VR kacige nemam problem. Sedište je u donjem položaju udaljeno od poda 25 cm (moja cenjena pozadina tačnije). U podugnutom položaju je oko 45 cm mislim.
samo sedište može da se pomera još 5 cm gore zbog mehanizma koji poseduje. Ima mogućnost obaranja naslona kao i postavljanja lumbalnog dela sa nekim mehanizmom sa strane (zgodna stvarčica).

Mana, samo jedna - teško je.

Pogledajte prilog 501836

Pogledajte prilog 501837

Pogledajte prilog 501838

Pogledajte prilog 501839

Pogledajte prilog 501840

Pogledajte prilog 501841
Samo još rukohvate da napraviš i nema bolje 😉

Poslednja izmena:
Sto je privremen. u pitanju je soba mog sina koju je on koristio dok nije pošao na studije.
Mene čeka u pripremi dedicated soba za računar/simulatore letenja.

Obzirom da koristim VR (Pico 4 Ultra), sedište će biti u spuštenom položaju jer mi monitor i sam sto nisu potrebni tada (monitor će biti na nekoj pokretnoj ruci ipak). Ali zato su mi bitne pedale za letenje koje prirodno bolje dohvatam kada je sedište dole.

Po pitanju rukonaslona...
Kako su sve kontrole za letenje mojih ruku delo, gledam najbolji način da throttle (ono čudo na stolu gore levo) mogu da spojim levo uz sedište kada je ono dole. Joystick će ići na nosač između nogu.
Rukonasloni mi tada nisu potrebni, čak smetaju. Ali me kopka da ih ipak napravim da budu sklopivi i po potrebi ih samo spustim napred.
Da nije sto malo previsok :D
U položaju kada je sedište maksimalno podignuto, moj maximus gluteus je na 50 cm visine od poda. Kako je sedište blago zavaljeno, butine su još i više za neki cm.
Veruj da je sto tada čak i spušten više nego što je potrebno.

Meni ovakvo sedište završava više stvari: udobno je, ima podršku za lumbalni deo (većina auto sedišta ih danas ima, bar prednja sedišta), ima naslon za glavu, mogu da ga podešavam po visini nogarama koje se preklapaju i tako dobijem brzo sedište za simulator ali i za rad na računaru i pri dužim seansama, lako se održava (mogu da mu nabavim i presvlaku da mu produžim život filcu) i zaista je jeftino.

E sada - opet ću napomenuti manu koja je zaista, zaista velika a to je težina. Meni ne smeta, ali sedište ima oko 15-20 kg ako ne i više!?
Jedva ga podižem ovako sa svim drvetom na njemu a ja baš i nisam lak sa svojih 96 kg.

Poslednja izmena:
@Trajce
Svaka čast na inventivnosti i snalažljivosti. Nema udobnijeg od auto sedišta, možda neke radne fotelje mogu da priđu. Uvek sam se divio ljudima koji mogu na ovim mrežastim stolicama da provedu radno vreme, za mene bi to bilo mučenje

Nisi ti sedeo u kvalitetnoj "mrezastoj" stolici. :)

Ne znam za tvoje konkretno sedište, no neka auto sedišta imaju podesivi naslon za ruku montiran sa strane (Citroen Picasso mi prvi pade na pamet). Možda i na ovo tvoje to može da se montira.
Pozdrav

Nazad
Vrh Dno