Šta je novo?

Misteriozni, dupli Wi-Fi simbol na Android telefonima nije greška, već ubrzava internet konekciju

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Dvokanalno-ubrzanje-Wi-Fi-mreze-Android.webp

Misteriozni, dupli Wi-Fi simbol na Android telefonima nije greška, već ubrzava internet konekciju​

Novi, dupli Wi-Fi simbol na Android telefonima zapravo nije problem u najavi, već korisna opcija koja povećava brzinu i stabilnost internet veze

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/...a-nije-greska-vec-ubrzava-internet-konekciju/

Nisam ovo viđao do sada. Meni u firmi piše pored ikonice WiFi broj 6 što označava brži net, to jest protokol. E, sada ne znam da li je to isto kao ovo?

^Nije to...
Ima na MIUI 14 recimo, u settingsu kucajte "dual band" ako telefon podrzava.
Opcija je "dual band wi-fi speed boost".

Kvaziparalelizam!
Ovo realno nema praktičnu primenu za široke narodne mase, zato je i toliko popularno.

Imam pitanje za vas koji imate ovu mogućnost na telefonu. Ako se uključi dupli WIFI, baterija sa troši brže. Da li vam se baterija i puni brže kada je uključen dupli WIFI? Bitna mi je brzina punjenja baterejije, pa bih kupio telefon sa ovom mogućnošću, ali bih je koristio prvenstveno za punjenje.

@vlayza koliko znam wifi nema veze sa punjenjem baterije. Ako ti je uključena opcija fast u podešavanju baterije, on će puniti brže. Ako je ugašena, svakako će puniti sporije i ako ova opcija na wifi utiče na tok punjenja. Ali koliko znam, ni akda je hotspot aktivan baterija se ne puni brže...

@vlayza koliko znam wifi nema veze sa punjenjem baterije. Ako ti je uključena opcija fast u podešavanju baterije, on će puniti brže. Ako je ugašena, svakako će puniti sporije i ako ova opcija na wifi utiče na tok punjenja. Ali koliko znam, ni akda je hotspot aktivan baterija se ne puni brže...
Mislim da se čovek šalio...

@FULLSOUND šalio ili ne, dobio je tačan odgovor. :D

Kvaziparalelizam!
Ovo realno nema praktičnu primenu za široke narodne mase, zato je i toliko popularno.
Da, ima prakticnu primenu u izuzetno malo slucajeva,
kada imas pristup wifi mrezama sa 2 razlicita ISP-a.
Tada mozes da imas veci protok nego sto ti tvoj home ISP omogucava..
Hmmm, sada razmisljam, mozda nije losa fora ako si na selu... pa 5GHz ti nestane kada setas kroz plac, a 2.4GHz i dalje radi...?
(a pride imas i smart uredjaje koji rade na uglavnom 2.4..., pa si razdvojio SSID-e...)
Ko je probao neka javi :)

Poslednja izmena:
Ako se dobro secam, meni se to aktiviralo na kucnom modemu koji ima 2.4 i 5G, a prijavljen sam na oba (Honor Magic5). Mada nije ni imalo potreba, brzina mi je zadovoljavajuca...

Tada mozes da imas veci protok nego sto ti tvoj home ISP omogucava..
Hmmm, sada razmisljam, mozda nije losa fora ako si na selu... pa 5GHz ti nestane kada setas kroz plac, a 2.4GHz i dalje radi...?
(a pride imas i smart uredjaje koji rade na uglavnom 2.4..., pa si razdvojio SSID-e...)
Ko je probao neka javi :)
Nisam istraživao, al' mislim da je teško da radi to kako treba. U svakom slučaju mislim da je to totalo neupotrebljiva opcija za svakodnevnu upotrebu i ozbiljnije korišćenje.

Nisam istraživao, al' mislim da je teško da radi to kako treba. U svakom slučaju mislim da je to totalo neupotrebljiva opcija za svakodnevnu upotrebu i ozbiljnije korišćenje.
To radi super na WiFi 7 uređajima koji podržavaju MLO. Da li vam to treba? Apsolutno ne.

Xiaomi telefoni to imaju od vajkada. Funkcija nije loša, ne utiče na brzinu koliko na stabilnost signala WiFi mreže. Takođe, ima i dodatno (pomoćno ili potpuno) ubrzanje pomoću mobilnog interneta kao i prebacivanje između mreža u zavisnosti od toga koja je najbolja u tom momentu. Zna da vuče bateriju ali ništa drastično. Koristim Xiaomi 15, ali poslednja 3 Xiaomi uređaja su imala ovo, a trenutni uređaj podržava Wi-Fi 7.
Screenshot_2025-08-18-06-52-56-155_com.android.settings-edit.pngScreenshot_2025-08-18-06-53-21-712_com.android.chrome-edit.png

Nazad
Vrh Dno