Šta je novo?

Coil whine GPU-a, VRM ploče, napajanja ili nešto drugo?

pmb

Poštovan
Učlanjen(a)
03.06.2016
Poena
95
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 7950x + Arctic III 360
Matična ploča
MSI B650 MAG Tomahawk Wifi
RAM
2x32GB Kingston DDR5 6000MHz
GPU
MSI RTX 3090
Storage
1TB KC3000 + Crucial m.2 500 2HDD od po 4TB (WD RED i Blue)
Zvuk
Microlab Solo 6c+S.M.S.L SU-1 DAC
PSU
FSP Hydro PTM PRO 1350W
Kućište
Lian Li Lancool 216 argb
Monitor
AOC 31.5" Q3279vwf
Miš & tastatura
najobičnija Logitech+ Redragon miš
Ostale periferije
LogiC270 Epson L386
Laptop
Lenovo
Mobilni telefon
Google Pixel 7a
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav ekipo,

Imam jedan problem koji me muči pa bih voleo da čujem vaša iskustva i savete.

Pre par dana sam uzeo Gigabyte RTX 5090 Aorus Master i generalno sam prezadovoljan karticom. Testirao sam je u Furmarku na 2K rezoluciji sa 8x MSAA desetak minuta pod full opterećenjem - ništa ne pišti, sve radi kako treba.

E sad, pošto karticu primarno koristim za deep learning i AI, primetio sam čudan problem. Kada pokrenem TensorRT workload - sve ok, nema coil whine-a ni transient spike-ova. Ali čim prebacim na DirectML sa ONNX Runtime-om za neke baš zahtevne diffusion modele, kreće pištanje. Nekad samo jednom tokom obrade, nekad kontinuirano.

Prvo sam pomislio da su ventilatori (znate oni Gigabyte zero fan mode), ali proverio sam u Afterburneru sa različitim fan krivama - kada ih naglo podignem na max, nema nikakvog dodatnog zvuka.

Napajanje mi je novo - Hydro PTM PRO 1350W sa 12V-2x6 konektorom. Eco mode je isključen. I evo što je najčudnije - kada približim uho pozadi kod napajanja, čini mi se da zvuk dolazi odatle, mada nisam 100% siguran jer nisam hteo da otvaram kućište dok radi.

Inače, sa prethodnom grafikom (RTX 5090 MSI Vanguard) se isto dešavalo povremeno pri jakom stresu sa istim napajanjem. Tu sam vratio iz drugih razloga.

Testirao sam i CPU sa Prime95 - hlađenje radi perfektno, tu nema problema. Probao sam i drugi kabl i drugi konektor na napajanju (ima dva) - ista priča.

Pitanja:

1. Kako da budem siguran da li je napajanje ili grafika krivac?
  2. Da li da probam eco mode na napajanju? Hoće li davati 600W i biti dovoljno?
  3. Postoji li neki specifičan test za napajanje?
  4. Da li je ovo uopšte razlog za brigu ili je normalno za ovakve workload-ove?

Hvala unapred na savetima!

Bilo kakav predlog? da li da snimim klip sa ovim transient spajkovima - coil whine-om pa da okačim?
Najiskrenije se nikad nisam susrećao sa ovim.

Da li smetnje može da pojača i stariji usb 2.0 audio interfejs sa fantomskih napajanjem uključenim i starijim Microlab zvučnicima koji su tik do kućišta?
Pogledao sam par klipova na youtube ali svi imaju kontninuirani zvuk zujanja. To kod mene nije slučaj. Samo zacvili na delić sekunde pa se posle nekog vremena opet čuje opet na kratko.

Na 6. sekundi videa. yt .
Mnogi su na redditu opisivali zvuk ventilatora i kačili snimke ali ja taj problem nemam. Samo ovo kratak piskav klik. Ponekad se ponovi par puta pa radi normalno, a nekad ga ne čujem.
Na istom skupu podataka i težini treninga nekad se javi nekad ne. Traje manje od pola sekunde, samo to što je iritantan.
Da li da probam sa Silent režimom grafičke ili eco modom na napajanju?

A evo i snimka u radu pod najjačim konstantnim opterećenjem, na 15-20 sekundi se čuju ovi piskavi klikovi.
Da li je ovo Coil whine grafičke ili je nešto drugo u pitanju? Ništa ne zuji ventilatori lepo rade.
Nisam se susretao sa ovime nikada!
Ako može neki savet?? Počinje da me iritira i ne mogu stalno slušalice da nosim kada sam za kompom.
Mogu da vratim grafiku na reklamaciju, ali onda sam bez GPU 10-20 dana sigurno...

Hvala

Prilozi

• noise.mp3
    2.9 MB
Nije coil wine, to je do napajanja. Davno sam imao jedno novo jeftinije napajanje upario sa RX580 i pri punom opterćenju ispuštalo je ovakve zvukove. Reklamirao ga i prihvatili

ovo napajanje je novo, a da je jeftino, hm... 33k RSD je iznelo
Pa, kako najsigurniji da budem, napajanje sam u jednoj a grafiku u drugoj firmi uzeo...
Da iscimam nekog servisera da to pogleda i detektuje?

99% zvuk iz napajanja. Ako nemaš od koga da pozajmiš naruči novo napajanje online pa isprobaj. Možeš ga vratiti za 14 dana. Ako nema kliktanja znaš šta je uzrok...

Onda pošalji svoje na reklamaciju - možda ne uvaže tako da je kocka ali nema druge. Ja nisam imao nikakve simptome kvara osim tog kliktanja (to sam i naveo na zahtevu) i odobrili su mi, ali to je bio neki falcon/igmax neki krš za 50ak evra tako da je pitanje da li je detaljno testirano

Pretraži po YT psu clicking/ticking sound pa uporedi

• Like
Reagovanja: pmb
Ja imam isto takvo napajanje, i menii je napajanje u semi-passive mode, taj zvuk (kliktanje) cujem samo kad se upali ventilator odnosno kada opterecenje predje 30%, posle toga se vise ne cuje.

Nazad
Vrh Dno