Šta je novo?

Oprema za bojenje 3D modela

Uzmi moje savete sa dobrom dozom rezerve jer sam hobi farbač.
U principu si izabrao ok opremu - gravitacioni pištolj i kompresor sa rezervoarom.
Baš taj kompresor je godinama najzastupljeniji u Srbiji među wargame zajednicom i ako ga malo paziš trajaće ti dugo i lepo će te služiti.

Pištolj deluje ok na papiru, ali nemam iskustva sa tim proizvođačem. Zapravo sam kupio njihov pištolj, i to možda baš identičan model, ali mi stoji u kutiji već mesec dana i nisam stigao uopšte da ga testiram. Verovatno će te za početak dobro služiti.
Ne očekuj Iwata kvalitet, ali za početnika je po meni i više nego ok.

Topao savet je da pogledaš dobro tutorijale oko pripremanja boje za airbrush i kako da lepo očistiš pištolj posle korišćenja. Zapušen pištolj airbrusha je jako velika frustracija i može jako lako da ti pokvari iskustvo do te mere da batališ airbrush kompletno, a lako se zapuši jer se boja brzo suši i uopšte ne mora kompletno da se zapuši da bi ti stvarao velike probleme. Takođe bih za početak gledao da kupujem neke kvalitetnije boje (Vallejo, Citadel, Army Painter npr.) dok se ne ušemiš sa opremom i razblaživanjem boja. Bolje se razblaže, imaju bolje pokrivanje i pigment im je sitniji što znači da će teže zapušiti diznu na pištolju.

Pretpostavljam da nisi iz Srbije čim kačiš linkove sa Amazona, ali ako jesi imaš Airbrush opremu u Alexandar Cosmetics lancu prodavnica, boje imaš u klubu Zmaj (ComputerLand), Balkan Hobby-u u Gosvortijevoj, Conflux-u u Savskoj, Games4You itd. Jeftinije boje iz Arsa bih za početak preskočio dok se malo ne ušemiš sa bojama i opremom.

Takođe računaj da većina gore navedenih boja traži da prajmuješ 3d ištampan model prajmerom kako bi se posle lepo hvatala boja na njih. Ima i izuzetaka npr Molotow boje koje možeš direktno da prskaš na ne prajmovan model a pritom su već razblažene da možeš direktno da ih koristiš. Inkove i kontrast tip boja (Contrast od Citadela, Speed Paint od Army paintera itd) takođe ne moraš da razređuješ ali za njih moraš da imaš prajmovan model.

Taj airbrush ti je otprilike to što možeš da očekuješ u navedenom rangu. Praktično su svi isti.
Odmah planiraj da uložiš bar 100-150eur u airbrush kada se malo ušemiš. Nema poente da ga uzmeš odmah i da ga upropastiš lošim održavanjem dok ne skapiraš kako sve funkcioniše, ali ti neoeco neće biti dugoročna investicija. Polako, ne žuri, to je hobi pa uživaj i napreduj.
Ja sam uzeo pištolj za prajmer jer ima veću diznu i očekivao sam brže pokrivanje, ali to nije slučaj. Mada ja koristim krš kompresor, trenutno nemam prostor za bolje tako da sam parkirao opremu. Prelazim na prajmer u spreju
Airbrush sam uzeo Harder&Steenbeck na osnovu nekih preporuka sa interneta. Sva ograničenja najviše leže u mom iskustvu, više nego u bilo kom komadu alata.

tldr, to je to, uzmi vežbaj se.

Hvala obojici na odgovoru.

@Rolle Airbrush i kompresor u vezi kojih sam se raspitivao su u medjuvremenu vec stigli. Pre par dana narucio sam jos jedan isti Airbrush. Jedan ce biti namenjenn samo za prajmovanje a drugi za regularno bojenje nakon prajmovanja.
Sto se Airbrush-a tice, ima komentara ljudi koji ga koriste i koji kazu da kada stigne treba samo... 'iglu' ismirglati tj. ispolirati i onda radi 'savrseno' kako kazu.

Planirao sam da koristim Vallejo boje. Vec imam 4 komada od pre par meseci kada sam hteo neku figuricu da bojim cetkicama. To je bilo moj prvi pokusaj i, iskreno, totalno bezuspesan. Izmasio sam 'linije' do kojih je trebalo obojiti, posto mi cetkica 'previse' skretala van okvira gde je trebala da oboji. Prosto... 'drhte ruke'. :) Odstampao sam drzac za figur za ubuduce, ali me sve nekako 'goni' misao da mi treba mikroskop ili neko takvo pomagalo. Verovatno vecina koristi lupu ili naocare. Znam da ce se vremenom ruke 'ispraksovati' pa ce biti stabilnije.
Medjutim, sama nanesena boja mi se nije svidela. Ne boja kao boja, vec kako sam ja to 'odradio'. Verujem da ce aribrush bar neke 'vece' povrsine (kada se ostale izoluju plastelinom i sl). mnogo ravnomernije da nanese boju.

Vallejo boje sam kupio u Gosvortijevoj. Boje nisu bile 'Air' pa se za Airbrush moraju razblazivati. Na savet prodavca uzeo sam i 'thinner' (vallejo) (kao i primer u boci). Thinner mnogo brzo isusuje boju (iako sam stavljao samo 2 kapljice).
Za airbrush se, koliko sam saznao, preporucuje pre 'flow improver' umesto thinner-a. Neki razblazuju vodom, ali neki kazu da je 'flow improver' bolje resenje. Videcu, kada isprobam.

Prilikom kupovine boja, uzeo sam (jer tada nisam ni imao airbrush) Vallejo primer u spreju (28010).

Zanima me tvoj savet kako da 'pazim' tj. odrzavam kompresor da mi duze traje. Na sta da obratim paznju?

Takodje, neki koliko sam razumeo, nakon koriscenja boje, odmah ispiraju airbrush.
Cisto me zanima, koje radnje radis konstantno kako bi sprecio da dodje do zapusenja AirBrush-a? Nesto sto zelim da mi postane rutina. Koji su ispravni koraci?

@TwistedMind Gledao sam skuplje Airbrush-eve, cisto informativno da znam za kasnije. Ako do tog momenta stignem, da zelim 'bolji'. Znam za Harder&Steenbeck i Iwata-u, ali to ce malo da saceka, a i oni imaju vise modela, pa ce trebati odluciti o tome kasnije, ali otom potom. Ovo za sada mi je da se ucim i vidim kako ce mi se sve ovo dopasti.

Zanima me da li koristite neke maske prilikom farbanja figura airbrush-em. Ja mislim da bi to bilo pametno i planirao sam da uzmem neku 3M masku, da mi bude za airbrush, ali i da je imam za eventualno sredjivanje resin figura ako budem jednog dana uzeo Resin Printer. Ali sam se 'zaglavio' oko izbora pravog filtera za 3M masku.

Mislim da ti je kn94 sasvim dovoljna za bojenje i za stampac. Ja za stampac ne koristim nista, ali mora da bude u dobro provetrenoj prostoriji. Sada imam zatvorenu terasu pa tamo drzim stampac.
Inace sam par puta radio u sobi i imao sam velike mucnine od rezina. To je bilo davno, mozda su sada rezini skroz drugaciji.
Maska ti nece pomoci ako se miris i isparenja nahvataju po stanu.

A filteri nisu posebna filozofija. Imas slova za slojeve filtera. ABE i ABEK su najstandardniji pa onda neke imaju i P3 dodatak za prasinu. Brojevi oznacavaju nivo. ABEK1 bi morao da bude dovoljan. Ostali filteri su namenski za jednu stvar uglavnom. Razlike u ceni nisu velike, tipa 3k ti je prosek za abek1 i filter sa manje stvari bi opet kostao preko 2000rsd
    • A (Brown): Organic gases and vapors with a boiling point greater than 65°C.

• B (Grey): Inorganic gases and vapors (excluding carbon monoxide).

• E (Yellow): Acid gases and vapors, such as sulfur dioxide and hydrogen chloride.

• K (Green): Ammonia and organic ammonia derivatives.

• 1: Indicates the filter's capacity or class. Class 1 filters typically have a lower capacity than higher classes (e.g., 2 or 3).
    [*]
Imas i usisivace isparenja opput ovog

Ovo je samo primer, sigurno ima i jeftinije. Mozes i sam da napravis

@twister
Dosta stvari si napisao pa ću malo da skačem sa teme na temu.
- Ne treba ti zaseban pištolj za prajmovanje, staviš eventualno veću mlaznicu i odgovarajuću iglu za nju čisto da ti se ne bi zapušavao airbrush mada meni sasvim ok prolazi kroz 0.3.
Po meni je zapravo mnogo lakše prajmovati figure sprejom jer je daleko brzi i jednostavnije. Posle eventualno možeš negde da dodaš pištoljom ako ima nekih zeznutih ćoškova ali uglavnom ih nema. Ako ti je crna podloga ok možeš da potražiš po farbarama crni mat Cosmos sprej, odličan je a tri puta jefitniji od Vallejo-a. Sa belim Cosmosom nisam oduševljen uopšte ali crni je odličan. Samo pazi da dobro promućkaš sprej, da ne prskaš u jednu tačku nego u prolazima i odalji kanticu spreja bar jedno 30-40cm od figura. I naravno prskaš tanak sloj, nemoj da ih zalivaš pa da ubiješ detalje.

- Što je igla bolje ispolirana to vazduh i bolja lepše prelaze preko nje i mlaz je ravnomerniji, finiji i ujednačeniji. Super je ako imaš volje da je dodatno ispoliraš ali za početak radiće ti i ovako bez problema pogotovo budući da si početnik.

- Za farbanje - pa vidi niko se nije rodio naučen i to je nešto što će ti se jako popravljati sa vežbom i protokom vremena. Ja sam imao lupu sa svetlom ali sam je vremenom batalio, imao sam i držač figura ali sam i njega prestao da koristim(mada ga mnogi koriste) - sva ta aparatura mi je značila u jednom trenutku ali sam našao način farbanja i držanja figura koji mi odgovara i nekako mi je to sve postalo višak. Ovim naravno ne želim da kažem da će isti slučaj biti i kod tebe već da ti treba malo iskustva da sam shvatiš šta tebi odgovara i da nađeš udobne poze i načine farbanja.
Za to što pređeš liniju nemoj mnogo da se nerviraš. Dok je još uvek mokro uzmeš četkicu natopljenu običnom vodom i skineš višak do ivice. Takođe slobodno prelazi ivice ako će na tom mestu posle doći druga boja preko nje. Masa ljudi prvim bojama muljavo ofarba deo figure zbog brzine pa onda pazi tim bojama koje zadnje dolaze da budu ok sa ivicama. Računaj da i dosta Vallejo boja dolazi dosta gusto i da ih valja malo razrediti sa vodom pre nanošenja. Meni je zbog toga wet pallet sjajna stvar a i sprečava sušenje boje pa razmisli da napraviš jednu ili kupiš negde već gotovu.

-Ja imam samo par Air boja a i njih sam dobio od druga koji je prodao airbrush jer ga nije više koristio. Sve ostalo su mi klasične boje koje razredim ili inkovi i contrasti koji mogu direktno u pištolj. Ja boje za airbrush ne bih razređivao vodom ako nisi baš totalno novčano ugrožen. Thiner i flow improver kako im i ime kaže su dve različite stvari sa različitom svrhom. Thiner razblažuje boju da bi mogao da je prskaš kroz airbruh a flow improver pomaže da to sve lepo klizi kroz pištolj. Ako bih morao da kupujem samo jedno od tog dvoje uvek bih prvo izabrao thiner. Ne znam baš napamet, imam ve napravljenu kombinaciju, ali možeš da probaš recimo odnos 3 kapljice thinera, 1 kapljica flow imp. i 1 kapljica farbe pa to sve lepo izmešaš u posudi pištolja pre nego što počneš da prskaš. Ovo posle naravno prilagođavaš jer nisu ni sve farbe iste gustine. To što se brzo suši farba i jeste poenta da bi se farba još u vazduhu skoro isušila i lepo lepila na model, što ćeš samo vodom teško postići.
Imaj u vidu da će ti trebati dosta vežbe da postaneš baš precizan sa airbrushom tako da ti je četkica neminovnost. Ja lično sa njih radim velike površine i eventualno neke OSL efekte a sve detalje posle radim četkicom.
Na tvom mestu kao pošetnik bih možda probao da radim sledeće - uradiš zenital prime na figuri ( potrazi na yt npr dana howl tutorijal), pa preko toga prskaš kontrast boje (ne mislim nužno citadelove boje, meni je i army painter speed paint odličan) jer kontrast boje jako vibrantno izgledaju kad se prskaju kroz airbrush i ne moraš da ih razređuješ već direktno prskaš, pa nakon toga detalje uradiš četkicom. Mislim da ćeš ovako jako brzo doći do jako lepi rezultata. Kad već gledaš tutorijale za zenital pogledaj šta je i slap chop.

-Kompresor sa rezervoarom - pa posle svake upotrebe ga naravno isprazniš i u svaka npr dva meseca odvrneš šraf za ispuštanje vode na rezervoaru. Nije to neko čudo tehnike da mu treba mnogo staranja, samo ga pazi kao što se i svaka druga stvar pazi.

-Airbrush pištolj je zamišljen da konstantno radiš sa njim. Ako će praviti pauzu dužu od par minuta odmah ga peri ili bar očisti posudu sa bojom i produvaj običnu (poželjno destilovanu) vodu kroz njega. Boja se brzo suši a jednom kad se zapuši mlaznica jako teško se čisti, često se i menja novom. Najbolje bi bilo da pogledaš neke tutorijale na netu vezano za airbrush, ima dosta tutorijala a i korisnih stvari koje ja ne mogu da ti objasnim ovako preko foruma.
Ako koristiš akrilne boje i ako ti soba nije baš totalno zagušljiva mislim da ti i ne treba maska. Uljane boje isto nisu opasne ali će smrduckati whitespirit, a za enamel boje obavezno maska i provetravanje.

@TwistedMind
Rezini su se jako popravili što se tiče mirisa i mučnina. Krenuo sam sa hobi 3d štampom pre nekih recimo 8 godina i tadašnji rezini i ovi danas su nebo i zemlja po tom pitanju. Imajući to u vidu opet ne bih savetovao držanje štampača u prostoriji koja se dosta koristi i/ili koja nije iole provetrena.

Nazad
Vrh Dno