Hvala obojici na odgovoru.
@Rolle Airbrush i kompresor u vezi kojih sam se raspitivao su u medjuvremenu vec stigli. Pre par dana narucio sam jos jedan isti Airbrush. Jedan ce biti namenjenn samo za prajmovanje a drugi za regularno bojenje nakon prajmovanja.
Sto se Airbrush-a tice, ima komentara ljudi koji ga koriste i koji kazu da kada stigne treba samo... 'iglu' ismirglati tj. ispolirati i onda radi 'savrseno' kako kazu.
Planirao sam da koristim Vallejo boje. Vec imam 4 komada od pre par meseci kada sam hteo neku figuricu da bojim cetkicama. To je bilo moj prvi pokusaj i, iskreno, totalno bezuspesan. Izmasio sam 'linije' do kojih je trebalo obojiti, posto mi cetkica 'previse' skretala van okvira gde je trebala da oboji. Prosto... 'drhte ruke'.

Odstampao sam drzac za figur za ubuduce, ali me sve nekako 'goni' misao da mi treba mikroskop ili neko takvo pomagalo. Verovatno vecina koristi lupu ili naocare. Znam da ce se vremenom ruke 'ispraksovati' pa ce biti stabilnije.
Medjutim, sama nanesena boja mi se nije svidela. Ne boja kao boja, vec kako sam ja to 'odradio'. Verujem da ce aribrush bar neke 'vece' povrsine (kada se ostale izoluju plastelinom i sl). mnogo ravnomernije da nanese boju.
Vallejo boje sam kupio u Gosvortijevoj. Boje nisu bile 'Air' pa se za Airbrush moraju razblazivati. Na savet prodavca uzeo sam i 'thinner' (vallejo) (kao i primer u boci). Thinner mnogo brzo isusuje boju (iako sam stavljao samo 2 kapljice).
Za airbrush se, koliko sam saznao, preporucuje pre 'flow improver' umesto thinner-a. Neki razblazuju vodom, ali neki kazu da je 'flow improver' bolje resenje. Videcu, kada isprobam.
Prilikom kupovine boja, uzeo sam (jer tada nisam ni imao airbrush) Vallejo primer u spreju (28010).
Zanima me tvoj savet kako da 'pazim' tj. odrzavam kompresor da mi duze traje. Na sta da obratim paznju?
Takodje, neki koliko sam razumeo, nakon koriscenja boje, odmah ispiraju airbrush.
Cisto me zanima, koje radnje radis konstantno kako bi sprecio da dodje do zapusenja AirBrush-a? Nesto sto zelim da mi postane rutina. Koji su ispravni koraci?
@TwistedMind Gledao sam skuplje Airbrush-eve, cisto informativno da znam za kasnije. Ako do tog momenta stignem, da zelim 'bolji'. Znam za Harder&Steenbeck i Iwata-u, ali to ce malo da saceka, a i oni imaju vise modela, pa ce trebati odluciti o tome kasnije, ali otom potom. Ovo za sada mi je da se ucim i vidim kako ce mi se sve ovo dopasti.
Zanima me da li koristite neke maske prilikom farbanja figura airbrush-em. Ja mislim da bi to bilo pametno i planirao sam da uzmem neku 3M masku, da mi bude za airbrush, ali i da je imam za eventualno sredjivanje resin figura ako budem jednog dana uzeo Resin Printer. Ali sam se 'zaglavio' oko izbora pravog filtera za 3M masku.