Šta je novo?

Buduća 5G mreža...?

Da li svi operateri postavljaju te dodatne antene za 3500MHz ili samo odredjeni?

Istice mi ugovor sa A1 pa me zanima koji operater ce imati najbolju 5G mrezu u Srbiji na osnovu dosadasnjih informacija u vezi opreme i frekvencija.
Uzmeš pripejd , sacekas da pocne 5G, onda kupiš od ostala dva operatera kartice I uporedis ko ima najbolji 5g signal. Sto reče Rafiki oni ce gledati što manje para da uloze a sto vise para da uzmu, a ne nama da ugode. Ja cekam 5g da se malo rastereti 4g , često je na granicama upotrebljivosti. Bench nekad otvara po 10 sekundi.

Ako bude 5G na pripaid-u.

Uzmeš pripejd , sacekas da pocne 5G, onda kupiš od ostala dva operatera kartice I uporedis ko ima najbolji 5g signal. Sto reče Rafiki oni ce gledati što manje para da uloze a sto vise para da uzmu, a ne nama da ugode. Ja cekam 5g da se malo rastereti 4g , često je na granicama upotrebljivosti. Bench nekad otvara po 10 sekundi.
A ko kaze da ce(bar u pocetku) biti omogucen 5G na prepaidu?
Tako je bilo i sa 4G nije ga u pocetku bilo na prepaidu bar sto se Mts tice koliko se secam a i ostali bese nisu davali odmah 4G dok se nije omasovio tj dok nisu poubacivali dosta antena 4G

Mislim da će u slučaju 5Ga da bude od starta dosta dostupniji i da će ga gurati malo agresivnije jer će gledati da što pre rasterete 4G "etar" i ostave ga samo za uređaje koji ne podržavaju 5G jer se 4G u urbanijim sredinama već nego vreme guši u periodima velike gužve, a kako vreme bude prolazilo, sigurno neće biti bolje već samo obrnuto

A ko kaze da ce(bar u pocetku) biti omogucen 5G na prepaidu?
Tako je bilo i sa 4G nije ga u pocetku bilo na prepaidu bar sto se Mts tice koliko se secam a i ostali bese nisu davali odmah 4G dok se nije omasovio tj dok nisu poubacivali dosta antena 4G
Tačno, ali 4g nije kasnio kao 5g već jako dugo zar ne? Što kažu kolege pustice odmah svima da rasteterete 4g mrežu.
Jako mali broj ljudi ima 5g telefone da bi odmah preopteretilo 5g mrežu. Ja tek skoro kupio 5g telefon. Da su 5g pustiti na vreme imao bih 4god i dalje 4g signal. Sirotinja velika , prodaja telefona ocajna , kad nude samsung premium iz S serije platiš 1 dobiješ 2 došlo do kraja. 😄

Tačno, ali 4g nije kasnio kao 5g već jako dugo zar ne? Što kažu kolege pustice odmah svima da rasteterete 4g mrežu.
Jako mali broj ljudi ima 5g telefone da bi odmah preopteretilo 5g mrežu. Ja tek skoro kupio 5g telefon. Da su 5g pustiti na vreme imao bih 4god i dalje 4g signal. Sirotinja velika , prodaja telefona ocajna , kad nude samsung premium iz S serije platiš 1 dobiješ 2 došlo do kraja. 😄
Ne bih se slozio da jako mali broj poseduje 5G telefone. Isti se proizvode vec 6 godina. Ja sam za to vreme promenio 3 telefona i svaki je bio 5G, pocevsi sa Xiaomi 10T Pro.
A prosecan korisnik menja telefone na 2-3 godine…

Da ne bi nasumično licitirali sa brojevima evo poprilično tačnog broja, naime RATEL je 2023. Radio istrazivanje i tada je procenat korisnika koji imaju 5G sposobne telefone bio ~15% ili oko 1.200.000. Po ocekivanom rastu i procenama samih operatera na osnovu podataka sa mreze i prodaje telefona taj broj se danas kreće od 27-30% ili oko 2.300.000 korisnika ( da ne bude zabune ovaj broj se ne odnosi na jedinstvene korisnike već obuhvata i one koji imaju više uredjaja)…

Da dodam procenat za LTE je bio 72% a sada su procene da je 77%… dok je udeo u saobraćaju 89%…

30% 5G ready telefona je i dalje ozbiljna cifra, i više nego dovoljno da se rastereti 4G, plus će taj postotak samo još više da raste vremenom, dok 5G konačno bude krenuo, nije nemoguće da se procenat popne i na 40%

a uglavnom su to (mi koji vec imamo 5g telefon) zahtevniji korisnici, koji trose vise podataka. verovatno nas 30% trosi 80% resursa mreze za prenos podataka.

Mislim da nece, boga mi ima dosta ljudi 5G telefone ja sam bese prvi 5G pre 5 godina imao bese 2020 kad je taj tel i izasao odmah sam ga kupio, a sad od pre 3 god ima i moj klinac koji je tada imao 8 god, tako da mislim da mnogiiiii imaju sad 5G telefone.
Zivi bili pa videli.

Iskreno razmišljam da nemamo 5G uopšte nego da puste 5CC na 100 MHz da bi se rasteretila mreža. Ne vidim nikakvu šansu da 5G bude preopterecen posto ce imati i vise od 100MHz + 4G telefoni na ostatku bandwitha. A garantujem da bi i 4G sam nosio dovoljno podataka na 5CC sa po 20MHz kanalima da svi korisnici komforno mogu da pristupaju mrezi

Добро што нису дали дозволе по прошлогодишњој шеми, онда су доста оставили празно ако сбб касније ипак добије дозволу па су на 700 мегахерца давали само по пет мегахерца, а ни на другим фреквенцијама није било боље. Сад дају све што се у Европи користи за фдд само не дају 1920-1940 јер код нас купују све и свашта па и фикне бежичне телефоне који нису предвиђени за Европу па уместо да раде на 1880-1900 мегахерца раде на 1900-1920 или 1920-1930.

Nazad
Vrh Dno