Šta je novo?

Zamena fabričkih zvučnika - Škoda Oktavija 3

remark

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2004
Poena
645
Pozdrav svima,

Škoda Oktavija 3 ima solidnu fabričku muziku, u principu sam zadovoljan zvukom koji daje.
Elem, riknuli mi skoro prednji zučnici, iskreno pojma nemam kako, levi krči, kod desnog radi samo visokotonac, možda su klinci pržili, ne znam..

Da li da fabričke zvučnike zamenim nečim ovakvim: https://grtgroup.net/prodaja/hertz-uno-k-165-300w-dvosistemski-zvucnici-165mm-2/

Hoće li to uopšte svirati bolje od originalnih zvučnika, imaju dobru osetljivost 93.5dB, Hertz je koliko znam dobra marka, ...
Ili da ne bacam pare i nađem polovne originalne (fabričke) zvučnike? Oni su sa običnim papirnim membranama i maleckim neodimijumskim magnetom, deluju jadno, ali sviraju prilično dobro, čak i bas je dobar.

Šta mislite, ima li neko iskustva, da je menjao fabričke zvučnike na novijim kolima?

Menjao na dačiji te paprine fabričke isto 165mm, stavljen Focal, definitivno se oseti razlika. Ne nebo i zemlja ali su glasniji, bas ima više mesa, bolje razmem sagovornike pri telefoniranju.
Za Focal sam se odlučio jer ih ima sa fabričkim priključcima i mestima za kačenje na Renault vozila, nisam morao ništa da sečem i prespajam, jurim adapter prsten za vrata...
Hertz sam imao na predhodnim kolima, doduše manja verzija, pristojno svirali ali su posle par godina prsli visokotonci(fizički otpali sa nosača, morao da lepim).

Malo sam istražio ovu tematiku, Rusi su tu najbolji, na forumu drive2.ru

Novije Oktavije 3 uglavnom imaju zvučnike sa kataloškim brojem 5E0035411J, imaju veliki magnet za razliku od starijih serija i dobro sviraju. Ali imaju problem sa smicanjem ili otpadanjem tog magneta. Kada se magnet malo smakne, pritisne zavojnicu i zvučnik više ne može da svira ili zavojnica češe o magnet pa se čuje krčanje. Ovo je izgleda čest problem sa tom serijom zvučnika. Kada se magnet smakne ili otpadne da bi se vratio potreban je specijalan alat za centriranje, može i to da se sredi, ali teško je.

Nisam hteo da kupujem zamenske zvučnike (Hertz, Pioneer, GroundZero,...) jer smatram da jeftinije serije bez pojačala ne bi dale ništa bolji zvuk, a napatio bih se sa montažom, distancerima, odbojnicima, ...

Poručio sam polovne 5E0035411J za Škodu, 40 eur/par. Oko magneta sam zalio epoksidni Bison dvokomponentni lepak i nadam se da više ne može doći do smicanja.

Zvuk je ponovo standardno dobar, ima tu lepog basa, ništa premijum ali sasvim zadovoljavajuće za auto.
bravo2

Prilozi

• Snimak ekrana 2025-08-08 112402.jpg
    Snimak ekrana 2025-08-08 112402.jpg
    402.2 KB · Pregleda: 18
  • Snimak ekrana 2025-08-08 112331.jpg
    Snimak ekrana 2025-08-08 112331.jpg
    292.7 KB · Pregleda: 17
Nazad
Vrh Dno