Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Pa isti je sistem, samo se razlikuje sta se cita konkretno.

Umesto da se cita tag, i neki njegov serijski kod, citaju se tablice i preko tablica ide naplata.

A sto se tice tablica, po zakonu je svako obavezan da ih cisti i cini vidljivim.

Pa nije isti način čitanja, sa takom čitaš preko neke (pretpostavljam) RF frekvencije, za tablicu ide kamera i prepoznavanje.

Није, с обзиром да таг систем није умрежен у Европи. Овако се региструју таблице и онда се пролази брже.
Проблем остаје читање таблица ако су прљаве, рецимо зими када пада снег.

Негде сам прочитао да ако систем не региструје аутомобил (нпр. не очита таблице јер су биле прљаве), биће остављен период од пар дана да се возач сам пријави и плати (нпр. путем неке апликације).

Zar tag nije laksa i brza varijanta? Cemu ovo?
Prvo ...ne kupujes tag. Drugo , lakse je samo skinuti aplikaciju i piči. Tako će većina ljudi uraditi , nego procedura kupovine , unosenje raznih podataka i čuda. Pa onda, gdje da stavim tag , na koji nosač i slično. I ono najbitnije. U aplikaciju mozes da unesss nekoliko tablica. I svi koriste kredit koji imas na računu. Tako da je nepotrebno prebacivanje uredjaja iz auta u auto. Nisu ovo sad neke "bitne" i teške stvari. Ali po meni mnogo laksi način. Takodje važi 10% popusta prilikom online dopune.

Tag uzmem jednom i nula briga. Ne zaustavljam se, ne gledam nista, samo vozim. Da li je stvarno nekome problem da zalepi tag?
10% popusta je validan razlog ali nece ni to doveka. I na tag su davali u startu. Iskreno, ne vidim neki realnu prednost, zavisim od telefona, aplikacije... Nisam impresioniran.

Takođe, važna stavka je i da moraš da razmišljaš o tome koliko imaš kredita, da dopunjavaš, itd. Sa tagom (kako je to trend u poslednje vreme), samo povežeš karticu i vozi. Takođe, vidimo da se povezuju okolni operatori, pa će sve moći sa jednim tagom da se prođe. Ja lično imam naš, hr i gr tag, ali eto na hrvatskom imam možda 35e, na grčkom 15, pare mi stoje bez nekog razloga. Nisu ne znam kakve pare, ali da je tada moglo da se uveže sa karticom, bilo bi još bolje.

Takođe, važna stavka je i da moraš da razmišljaš o tome koliko imaš kredita, da dopunjavaš, itd. Sa tagom (kako je to trend u poslednje vreme), samo povežeš karticu i vozi. Takođe, vidimo da se povezuju okolni operatori, pa će sve moći sa jednim tagom da se prođe. Ja lično imam naš, hr i gr tag, ali eto na hrvatskom imam možda 35e, na grčkom 15, pare mi stoje bez nekog razloga. Nisu ne znam kakve pare, ali da je tada moglo da se uveže sa karticom, bilo bi još bolje.
Sto se tiče vezivanja kartice sa aplikacijom , paradoks je da se ni CG tag jos ne moze uvezati. Po najavama očekuje se vrlo brzo za obje stavke. I za Tag i za aplikaciju.

Плаћање може да се реши припејд/постпејд и за таг и за апликацију, то што су тагови тренутно припејд је јер су тако одабрали. Предност тага је сигурнија детекција проласка (поменути снег, блато и сл. што може прекрити таблице), мада и детекција таблица функционише јако добро, Норвежани годинама имају наплатне станице без рампи где се пролази са 80 на сат и до сад ми се није десило ниједном да нисам добио рачун (и сад кад имам таг, а и пре тога где су скенирали таблице).

Tag uzmem jednom i nula briga. Ne zaustavljam se, ne gledam nista, samo vozim. Da li je stvarno nekome problem da zalepi tag?
10% popusta je validan razlog ali nece ni to doveka. I na tag su davali u startu. Iskreno, ne vidim neki realnu prednost, zavisim od telefona, aplikacije... Nisam impresioniran.
Tag uzmeš jednom i nula briga dok mu baterija ne crkne, u sred povratka sa odmora, negde pre Atine... Ako koristiš više vozila, ili kupi više tagova, ili prebacuj svaki put kad menjaš kola...
Ovako, jednom povežeš tablice u aplikaciji, jednom uneseš broj platne kartice i to je to... Ne treba ti aplikacija/telefon dok prolaziš kroz rampu.
Pozdrav

PA ne bi trebalo. Sistem bi trebao biti bar toliko "inteligentan" da duple naplate isključi.

Rampa ti se nece otvoriti dok ti ne ocita tablicu i kraj price kao i sada kada tag nece da ocita (desilo mi se par puta) rampa stoji i to je to.

Нема рампе.

Pa da valjda je to zamisao, nema rampi.

Ima kamera samo, slika tablice i skida sa povezane kartice.

Tablice nije tesko slikati pri vecim brzinama, a tag ocitati jeste.

I, šta kad ti kamera ne prepozna tablicu? Kako će da te "uhvate"?

dok nisam imao tag, na onom ekranu kod rampe je ispisivao tablice, ili na onoj kartici koja se uzima i desavalo mi se cesto da mi ne ocita tabloce kako treba

I, šta kad ti kamera ne prepozna tablicu? Kako će da te "uhvate"?
Isto kao i kada voziš bez tablica. Prosleđuje se policiji na dalju obradu, s tim da se ostavi neki period da se sam prijaviš i platiš putarinu. Za nas to i dalje zvuči kao naučna fantastika i verujem da bi bilo pametnjakovića koji bi da zahebu sistem. Ovo sve prati i novo zakonodavstvo pa su penali poprilično veliki.

Pa kod nas je postojala fora da ne plaćaš putarinu do pre par godina. Dođeš na rampu i kažeš nemam pare. Popuniš neki papir i posle čekaš da zastari.

Нема полиција везе са тим, наплата посебно за странце је велики проблем, ЕУ је коначно почела ово да доводи у ред и да дели податке о власницима возила на нивоу ЕУ. У Норвешкој је наплата путарина за странце била на нивоу од око 60%. Румуни нпр. традиционално не плаћају ни паркинг ни путарине.

Policija dostavlja podatke o vlasniku vozila. Nisam mislio da će da ih vija putevima zbog toga.

Pa nije ovo nista novo. Dosta parkinga radi na ovom principu ucitavanja tablica.

Exactly i zaista se često dešava da neko mora da kuca karticu, da bi se rampa podigla. Najčešće je zbog toga što su prilazi tim rampama loše projektovani/realizovani i zato što ljudi zabiju haubu u rampu Ili stanu ukoso, ali i kada poznajem rampu, dešava mi se da je ne podigne, već moram da skeniram kod. Retko, ali se dešava.

Mozda cu morati da pomeram letovanje za drugu polovinu septembra, dajte neki predlog za Grčku da je ok u to doba. Sarti mozda, ili negde na Sitoniji? Znam da je rizik da moze da bude hladno, al ***

Baci pogled na temp vode ako ti je to bitno:

Čini mi se da je toplije nego sad u junu kad smo bili na Tasosu, a tamo je bila sasvim ok

Možda Vrachos ili neko drugo mestašce na Jonskoj obali. Tako smo supruga i ja otkrili taj deo Grčke pre nekoliko godina - bili u poslednjoj dekadi septembra. Manja gužva, a prijatna temperatura mora. Jonsko more se sporije greje, ali i sporije hladi.

Bili smo u Pargi pre dosta godina, uhvatili smo kraj avgusta i početak septembra, bilo je ok, mada se kod mene stvari me njaju iz sata u sat, možda ipak odemo na Pelješac kako je bilo planirano

Mozda cu morati da pomeram letovanje za drugu polovinu septembra, dajte neki predlog za Grčku da je ok u to doba. Sarti mozda, ili negde na Sitoniji? Znam da je rizik da moze da bude hladno, al ***
Ja bih u drugoj polovini septembra isao samo na Krit, sve ostalo je rizik veliki.

Ja ove godine prvi put idem krajem avgusta u Grčku, tačnije u Pargu. Do sada uvek je bilo ili jul ili početak avgusta. Bojim se da nisam okasnio malo, ali tako je moralo.

Nazad
Vrh Dno