Šta je novo?

Asus TUF RX 9060 XT 16GB coil whine

m1k1

Cenjen
Učlanjen(a)
07.07.2019
Poena
165
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 9700X / BE QUIET! Dark Rock 5
Matična ploča
ASUS ROG STRIX X870-F GAMING WIFI
RAM
CORSAIR 32GB Vengeance RGB DDR5 6000MHz CL30
GPU
ASUS TUF Gaming Radeon RX 9060 XT 16GB OC
Storage
2x SAMSUNG 1TB 990 PRO M.2
PSU
CORSAIR RM750x 750W PCIe5
Kućište
CORSAIR FRAME 4000D Black + 3xBE QUIET! Silent Wings 4 120mm PWM high-speed + 3xBE QUIET! Silent Wings 4 140mm PWM high-speed
Monitor
DELL U2724D
Miš & tastatura
Pulsar Xlite V2 Mini Wireless, Pulsar ParaSpeed Cordura Mousepad XL, Keychron K8 Pro (Gateron G Pro Brown)
Mobilni telefon
Apple iPhone 16 Teal 128GB
Pametni uređaji
Apple Watch 6 40mm, Apple Airpods Pro (1st generation)
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Zdravo svima,

Imam problem sa coil whine-om na mojoj novoj grafičkoj Asus TUF RX 9060 XT 16GB.
U igrama koje daju visoki FPS (npr. Valorant), pojavljuje se jako neprijatan zvuk, pištanje i zavijanje koje dolazi iz same grafičke.

Testirao sam sledeće: U Valorantu, kada zaključam FPS na 144, coil whine je prisutan ali blaži (ne čuje se). Kada stavim unlimited FPS i mrdam mišem, zvuk postaje izražen i konstantan. U drugim igrama kao što je Tom Clancy’s The Division 2, coil whine se ne javlja, pretpostavljam jer je FPS znatno niži.

Locked FPS (ne čuje se):

Unlimited (pišti, zavija):

Da li postoji neko pouzdano rešenje da se coil whine umanji? Da li vredi pokušati sa reklamacijom kod prodavca ili to ne pokriva garancija? Da li je neko imao slična iskustva sa ovom ili sličnim RX 9060 XT modelima?

Hvala unapred.

Не постоји. Пробај да рекламираш, закон о заштити потрошача, 14 дана од онлајн куповине... Имаш право на поврат средстава БЕЗ ОБРАЗЛОЖЕЊА. Кукај, вришти...моли

Ja sam pre oko dve godine kupio Sapphire RX 6700XT i imala je dosta slican coil whine. To ne bi bio toliki problem da mi u ETS2 nije pocela izbacivati zelene artefakte. Posto sam je porucio online vratio sam graficku posle nekoliko dana i vracen mi je novac. U pitanju je bio BC Group tj. sada Big Bang. Od iste prodavnice sam porucio PowerColor RX 6800 Fighter koja je isto u startu imala coil whine, tisi od prethodne kartice. Posto ona nije imala artefakte i pokazala se odlicno u tih 14 dana odlucio sam da je zadrzim. Posle 2 godine coil whine je postao skoro neprimetan i moras bas da se priblizis da bi ga cuo, a negde ga ni nema sto zavisi od igrice.

U zavisnosti od igrice coil whine kod mene je na pocetku bio:

ETS2 Max Grafika pri 144 FPS-a - coil whine je bio jak kod obe graficke, a prilikom menjanja polozaja kamere tako bi se menjao i fps, a ujedno i zvuk coil whine-a . Posle 2 godine je jedva primetan na RX 6800 Fighter.

CSGO / CS2 Max Grafika 220+ FPS-a - coil whine je bio skoro neprimetan sto je slucaj i danas.

Indie igre 500+ FPS-a coil whine ne postoji.

Igrice poput Hogwarts Legacy, GTA V, RDR2 na max grafici imaju ili jako tih ili nikakav coil whine.

Coil Whine je generalno postojao i na starijim karticama ali je razvojem samih grafickih doslo do povecane potrosnje i frekvencija sto je doprinelo vecim oscilacijama koje proizvode vibracije u zavojnicama. To je nesto na sta se ne obraca toliko paznje u proizvodnji. Kad sam kupovao graficku izbegavao sam Asus, ne zato sto nisu kvalitetni vec zato sto sam naleteo na mnogo komentara kako imaju jak coil whine. Ista je situacija i kod Sapphire, PowerColor, XFX ili AMD / Nvidia. Pre 2 godine jedino sam dobijao pozitivan utisak za Gigabyte graficke u vezi coil whine-a, ali nisam kupio graficku od tog brenda tako da ne znam sa sigurnoscu da li je to istina ili ne. To sve zavisi od toga koji je brend i serija grafickih, sad na primer Gigabyte moze da nema ali i da bude najgori po pitanju coil whine-a, nikad se ne zna.

Ono sto ti mozes da uradis je:

1. Igraj PC nekoliko sati vise dana na razlicitim varijacijama FPS-a (uglavnom gde je najglasnija), pokusaj sa drugim igricama kako bi video da li graficka ima slicno ponasanje,
2. Vrati graficku, naruci drugu i nadaj se da nema ili je tisi coil whine,
3. Jednostavno pokusaj da zaboravis na to ukoliko sve funkcionise, ogranici FPS da bude isti ili malo veci (ako imas frame dropove) od brzine osvezavanja monitora.

Saljem ti moje prepiske pa ih prelistaj, mozda ti nesto pomogne.

Чуло се цвиљење када се оптерети на Sapphire RX570 Pulse са напајањем Corsair HX620W, касније са јачим напајањем Seasonic Platinum 1000W престало. Сада ради на Thermaltake Toughpower 630W без цвиљења. Претпостављам да је проблем мало струје тј могућност одржања напона при већем оптерећењу.

Vrlo moguće da je i do napajanja ili neke druge komponente, ali je glupo da sad menja deo po deo dok ne reši problem, a pitanje je da li će se uopšte i rešiti ili je graficka jednostavno takva. On ima sasvim korektno napajanje za RX 9060 XT.

Poslednja izmena:
Grafika je takva.
Ali postoji mogucnost kad se promeni psu da se promeni frekvencija pa je neceš čuti.
Uglavnom svaka karta dok prolazi struja kroz namotaje vibrira,stvar je u frekvenciji za ljudsko uho,u kojem opsegu se to dešava deli nas od toga da li cemo čuti ili ne.
To ne podleže garanciji,karta je ispravna.

Hvala svima na odgovorima! 😊

Samo bih napomenuo da grafička karta ima fizički prekidač za Quiet i Performance mod. Kada sam sastavljao računar, odmah sam ga prebacio na Quiet mod, jer sam želeo da bude tiša i da izbegnem coil whine. Naime, kod stare RX 580 Nitro, u Performance modu se javljao coil whine, dok u Quiet modu nije bilo nikakvih zvukova.

Da li možda ima smisla da je prebacim sada u Performance mod, čisto da vidim kako se ponaša?

Grafičku nisam kupio online, uzeo sam je direktno u prodavnici (Monitor) i ima 3 godine garancije.

Do sada nisam imao nikakvih problema sa artefaktima ili bilo kakvim neobičnim ponašanjem. Radi stabilno i kako treba.

Napajanje iskreno ne bih menjao, jer je vrlo kvalitetno. Ima zero fan mod i potpuno je nečujno.

Najradije bih, kao što je @Lucic predložio, probao da je testiram neko vreme u igrama. Možda se coil whine smanji posle malo “razrade”. Ako ne, cap-ovaću FPS u Valorantu na 120 (monitor mi je 120Hz) i to je to. U krajnjem slučaju, ako se problem pogorša u budućnosti, tu je garancija.

Što se tiče tog “prženja”, da li je bolje da pustim Valorant sa unlimited FPS-om, ili da testiram sa nečim kao što je FurMark? Šta vi preporučujete? :)

Probaj prebaciti u performance mod, mada verovatno će se ponašati slično. Eventualno ce mozda veci obrtaji ventilatora smanjiti zvuk coil whine-a.
Ja imam fizički prekidač za BIOS. Jedan je normalan, a drugi je overclockovan mod i dosta se slično ponaša po pitanju coil whine-a.
Testiraj i jedno i drugo. Prvo vidi kako se ponasa u FurMark-u, pa onda pusti da radi u Valorantu sa unlimited FPS-om. Meni je u startu bio tih coil whine u FurMark-u.

Za coil whine postoji univerzalno i besplatno rešenje: navikni se i nakon nekog vremena ni ne čuješ, još ako imaš slušalice, odvrni i no problemo :cool:
U poslednje vreme je coil whine dosta rasprostranjen tako da zamena kartice ili kupovina druge opet ima dobru šansu da se ponovi isto....

Nazad
Vrh Dno