Šta je novo?

Gde ste poslednji put bili na odmoru i kada ?

Koga interesuje, evo par stručnih preporuka (farmaceut sam, pa valjda znam šta pišem).
Kad idete sa malim detetom na odmor, bolje je pokušati da se eventualni problem sa letnjim prolivom prevenira.

Primarni savet: detetu davati svaki dan simbiotik preventivno. Simbiotik je kombinacija prebiotika i probiotika (da ne idem naširoko, tražite u apoteci simbiotik).

Uvek poneti dovoljno nekog sredstva za suzbijanje akutnog stanja. Može ovog gore što je jimmy preporučio, ima dosta odličnih alternativa (npr. Smecta), a može i aktivni ugalj. Dejstvo je idemtično kod svih - apsorbens, vezuje toksine, bakterije, sve ono što iritira creva. Smecta može od nulte godine, dakle, bebironi.

Antibiotici nikako, samo će da potamane i to malo korisnih bakterija koje naseljavaju creva.

Poneti i neki elektrolit za nadoknadu, jer kod male dece proliv može da napravi opasan nedostatak, čak i da ugrozi život.

I na kraju, sve se ovo dobija preko prljavih ruku, zato higijena i nema brige.

Deca su mi velika ali lajk za post.

Aktivni ugalj ako je akutno, a što se tiče najboljeg prirodnog sredstva za sve vrste stomačnih problema to je "Slippery Elm". Ne znam kako se zove na našem. Ovo vam govori neko ko nema više žučnu kesu i ko je probao sve što postoji na ovom svetu otprilike priodno i sinteticki i ko je konstatno imao problema sa određenom hranom😉

Svaka dalja rasprava o opštim zdravstvenim problemima na ovoj temi, ide ban.

Konkretan zdravstveni problem je recimo vakcine za putovanja u zemlje gde postoji rizik od malarije ili koji probiotic za gore pomenuti Egipat i slično.

Trenutno na Saliari (mermerna plaža), Tasos. Valja do 10h posle toga kao javni bazen u Karačiju. Kasnije je naišao neki lik sa malim gliserom, istovario dva džaka nekih pomija i pobegao. Bukvalno usrao plažu da 2 sata nije moglo da se uđe u vodu. Kafedžijska konkurencija sa susedne plaže možda😊. Priobalje je lepo, plaža je meh. Bila bi i plaža super da je u Grčku stigao izum pod imenom grabulja. Održavanje 0. Ja letujem 15 godina na ovom ostrvu i nikada nisam hteo da idem na ovakva mesta jer sam znao šta da očekujem, ali žena mi izburgijala jer koleginice i mreže...

Iskreno, ko nije bio, ne vredi akanja ljudstva ni mehanizacije kroz 2x4km staza i bogaza.

Ja sam prosle godine bio na severu prvi put za svojih preko deset godina letovanja u Grckoj. Sitonija. Nije mi legla, ne svidja mi se. A kada bih se vratio, to bi bilo mesto Ormos Panagias celo letovanje plus mozda Koviou.

Ove godine sam resio da dam drugu sansu severu i izabrao Tasos. Jos smo tamo. Prelepo ostrvo. Mnogo mi je lepa priroda i milina za voznju. Plaze su vrhunske i lepse mi nego Sitonija. Ali opet mi je ceo utisak bezveze. Otisli smo u sezoni i bas me nervira guzva. Nakrcali su bezobrazno lezaljke svuda. Mrzim sto sedimo jedam na drugom. Naravno bezali smo od guzvi i nasli dobre stekove i uzivali.

Mermerna me nece ni videti :D

Golden je odlicna zbog velicina a pesak je perverzija bas.

Jeste sezona, ocekivao sam guzvu ali nije ovako ajde da ne racunam Krit zbog velicine ali na Kefi npr.

Inace mislim da je jagnjetina mnogo precenjena ovde. Dobra jeste ali ni prici npr Metsovu, Mrzencima ili nama.

Ali ostrvo gde bih se rado vratio opet. Samo negde u junu.

Tasos je zaista prelep. Planiram da sledeće godine u junu odemo porodično, ako uspem da pronađem povoljan smeštaj za nas petoro. Poslednji put sam bio tamo pre sedam godina, tada sa devojkom, danas suprugom, i zaista smo se divno proveli. Obišli smo gotovo celo ostrvo i svakog dana uživali na drugoj plaži.

Što se tiče jagnjetine, slažem se s tobom – možda jeste malo precenjena i izvikana, ali daleko od toga da je loša, naročito ako se proba u Teologosu.

Od plaža, na mene su najveći utisak ostavile Tripiti i Golden Beach. Kom bih god preporučio put na Tasos, svakako bih mu savetovao da obiđe i manastir Svetog Arhangela Mihaila – mesto koje ostavlja snažan utisak.

Sever Grčke je već unazad 20 godina potpuna kršina za letovanje, zato ga tzv. ''zapadnjaci'' i zaobilaze poslednjih 2 decenije. Džaba što su taj Halkidiki i Tasos tako lepi ako se u njih sjati nekoliko miliona turista u periodu jun-septembar.. Prema zvaničnim podacima grčke vlade oblast oko Soluna je najposećenija (6 miliona turista tokom letnje sezone !), odmah iza Atine sa okolinom (11 miliona turista), Situacija nije ništa bolja ni na nekim grčkim ostrvima na jugu, jer je Instagram/Youtube revolucija uništila i ove poslednje oaze mira u Grčkoj. Jedino što je još podnošljivo su sever i zapad Peloponeza i poneko malo grčko ostrvo na jugu, koje broji manje od 1000 stanovnika.

Samo nemojte Tasos krajem avgusta, ume da bude meduza koliko hoćeš. Istina je da je i ovde postalo sve pretrpano. Paradise beach je dobra jer ima baš dosta mesta za lični mobilijar. Jedino što i tu akaš kola niz gudure. Sama plaža je široka i duboka, plićak je malo duži i često ima velikih talasa pa je za decu fešta. Mesta stvarno koliko hoćeš i nema osećaja prenatrpanosti. Doći malo ranije zbog parkinga, ali to važi za sve plaže ovde.

Preporučio bih i malenu plažu Notos (2km od mesta Potos). Ujutru je raj, kasnije bude malo više ljudi ali ne toliko da iritira. Ono što ume da iritira je je minibar koji je instaliran na plaži i koji vuče struju sa spoljašnjeg agregata. Podigli su ga i zabašurili u brdo ali klepetanje se ipak malo čuje. Maskiraju ga gej trens muzikom u istovetnom ritmu. Ležaljke nisu skupe ko hoće tako. Nema toaleta pa ume da bude drame oko nužde #2😊. Kratka kozja staza do nje pa je bolje bez mališana.

Bogami, ove godine sam primetio dosta nemaca, baš na Sitoniji. Neki dolaze tu preko 30 godina - našli su neki još uvek "netaknut" kutak i ne menjaju.
Ima Sitonija još uvek finih mesta, samo se treba potruditi.
Pozdrav

Bogami, ove godine sam primetio dosta nemaca, baš na Sitoniji. Neki dolaze tu preko 30 godina - našli su neki još uvek "netaknut" kutak i ne menjaju.
Ipak su Nemci i ostali ''zapadnjaci'' poprilična anomalija, a ne pravilo, u tom delu Grčke, ne verujem da ih ima više od 2% u odnosu na ukupan broj turista u tom delu (turisti iz Srbije, Makedonije, Rumunije, Bugarske, Slovačke, Poljske i Mađarske čine više od 90% turista u severnoj Grčkoj).

Ima Sitonija još uvek finih mesta, samo se treba potruditi.
Kad u Toroniju, koji ima 3 kuće sve ukupno, beach bar traži 70€ za ležaljke, onda mi je sve jasno :)

Sitoniju sam obišao uzduž i popreko pre desetak godina, zamalo da ostanem u onom "Gradu duhova", otvorio bih štand sa pljeskavicama da se nisam izvukao :ROFLMAO:

Ovo danas nema veze sa tim periodom od pre 10 godina, ali nije samo Sitonija - svuda je tako, nažalost...

Bio sam u Potosu ove godine i onako, nisam nesto specijalno oduševljen ostrvom ali jeste lepo, to stoji. Bio sam i na lepšim mestima. Do mermerne plaže i nazad sam polomio oba prednja stabilizatora.. Izdržalo je do kuće nekako.. Na Aliki plažu bih voleo da se vratim, mada i tu je haos za parking.

Bio sam ja na Sitoniji i pre 17 godina, i naravno da se promenilo na gore - uglavnom kao i svugde drugde. Ali opet - prošle godine, doduše druga polovina juna, žena i ja sami na plaži na hotelskim ležaljkama ceo dan. Ove godine drugi smeštaj, nikad više od 10 ljudi na plaži. Zato kažem - ima na Sitoniji još dobrih mesta...
Pozdrav

Svaka dalja rasprava o opštim zdravstvenim problemima na ovoj temi, ide ban.

Konkretan zdravstveni problem je recimo vakcine za putovanja u zemlje gde postoji rizik od malarije ili koji probiotic za gore pomenuti Egipat i slično.

Odustalo se od warn-ova vidim, masa veterana popila ban. Efikasne vakcine za malariju nema, zemlje gde ima malarije uglavnom ima i žute groznice i zato se zahteva od putnika da se vakcinišu protiv žute groznice pre dolaska. Mislio sam tako da putujem u Keniju, ali me je isprepadala moja frizerka (iz Ugande inače), pa sam rešio da se manem ćorava posla.

Tasos, Limenas.

Prvi put na Tasosu, fino ostrvo. Obišao 4-5 najpoznatijih plaža ali ona u centru grada i više nego dovoljna. Kristalno čista voda, pesak, dobra usluga. Lepo je posetiti i druge plaže da ne bude dosadno, ali nijedna ne pruža ništa specijalno.
Uveče je živ grad, mali, ali može da se prošeta i sedne negde na večeru.

Tako da preporuka za Tasos i Limenas. :)

Meni je legla Astrida. Ona mala plaza posle Psili Amosa.

A nikad nije bilo guzve. Pola plaze drzi jedan bar (jako ljubazan stariji gospodin) a druga polovina slobodna.

IMG-20250717-WA0013(1).jpg

Ja sam na Tasosu (Potos) bio 2021 (avgust) i 2023 (jul), guzvi nikad nije bilo (barem ne za moj pojam guzve) i uvek ima dovoljno mesta. Mozda na nekim manjim plazama ali na ovim velikim ima prostora koliko hoces.

Uz to ima plaza za svaciji ukus, od sljunkara do peska kao prah.

Mi smo evo za 3 godine, 2 puta bili na Tasosu. Golden Beach, oba puta isti smestaj sa super lokacijom, dvoristem i parking mestom. Omiljena plaza nam je Psili Amos i nije nam tesko da vozimo 70km u oba pravca pa skoro svaki dan. Golden Beach, je super mesto, ima svega, dosta dobrih taverni, prodavnica ( doduse prilicno skuplje nego u Limenasu ). Letovali smo u junu i tacno se oseti veca guzva od ~20og a bogami i vise temperature... Ove godine smo se 21og vratili u Bg ali dobismo info da su taverne a i beach barovi prilicno digli cene nakon tog datuma.

Potos mi je vasar bukvalno, osecaj kao u poznatijim mestima na Kasandri recimo... Limenas mi vec ima neki lepsi duh, iako je i tamo bila prilicna guzva vec polovinom juna.

Bio sam na Tasosu-Limenas pre 15 godina. Bila je neka kafana, bar na plazi, drzali su ljudi iz Nisa. Ne znam dal se nesto promenilo danas...

Jeste ok, ali Jonsko more je meni broj 1.

Prilozi

• Screenshot_20250722_163038_Gallery.jpg
    Screenshot_20250722_163038_Gallery.jpg
    259.2 KB · Pregleda: 48
Dobro je, nije napisao Bosanski jer bi mu već neko skočio na gajbi :D

Vratio se sa Tasosa - Golden Beach pre 4 dana. Na severnom delu plaže (od kampa naviše) nema gužve, najveća zauzetost ležaljki je bila manja od 40%, inače u sred dana oko 30%, posle ručka ispod 20%, to mi se nikada do sada nije desilo u GR. Nema gužve ni uveče u restoranima / kafićima. Ali zato u Limenasu katastrofa, svaka stolica u svakom restoranu je zauzeta, na nekim mestima ljudi čekaju u redu - kao na vašaru, uludo potrošeno vreme. Cene ležaljki na Golden Beach uglavnom 15-20 EUR. Najviše gostiju iz RO i BG, naših dosta manje.

Prošle godine bio na Tasosu, Limenas i odlično se proveo. Nismo nešto obilazili plaže, uglavnom smo bili na gradskoj koja je odlična i nema prevelike gužve. Jednostavno ne volim sunce a ni ono mene 🤣 Posetili smo Golden beach i La scala, valjda sam pogodio naziv. Gradić je odličan i svakome bih preporučio.
Inače vidim da vas dosta ne voli sever Grčke, pa me zanima koja je razlika između severa i juga? I dajte neke predloge mesta na jugu da imam u planu za naredne godine.
Bio sam na Tasosu-Limenas pre 15 godina. Bila je neka kafana, bar na plazi, drzali su ljudi iz Nisa. Ne znam dal se nesto promenilo danas...

Jeste ok, ali Jonsko more je meni broj 1.
Postoji i dalje beach bar na plaži, čini mi se da se zove Aqua. Drži je naša žena iz Niša i konobari znaju srpski.

Inače vidim da vas dosta ne voli sever Grčke, pa me zanima koja je razlika između severa i juga? I dajte neke predloge mesta na jugu da imam u planu za naredne godine.
Ne znam za Jug, ja ti preporučujem da istražuješ ostrva na zapadu :) : Krf, Lefkada, Kefalonija... od mesta na kopnu na toj strani meni je najlepše bilo u Pargi. E, da... od južnijih mesta lepo je bilo na Skiathos-u, ali malo smara relativno duga vožnja trajektom od Volosa do tamo. Ko ide avionom nema tih "problema".

Poslednja izmena:
Paros je ove godine proglaseno za najlepse ostrvo na svetu od strane nekog poznatog travel magazina. Pa ako si raspolozen da ides daleko na jug, eto predloga.

Ja sam bio na vise ostrva u Grckoj, trudim se da svake godine idem na drugo ostrvo, a opet da to bude nasem budzetu prihvatljivo. Ako ti kupanje nije prioritet, moj ti je predlog grad Mirina na Lemnosu.

Mene čeka dogodine Skiatos. Živ nisam za put. Moracu avionom, nema trika da vozim toliko, plus trajekt..

Ukratko, zbog strukture samih turista, sever više ima ''Balkanski'' vibe + istočno Evropski vibe, a jug, pa čak i zapad (Jonsko more) potpuno suprotno od toga.

Nevezano za strukturu samih turista, Kikladi i Dodekanezi jednostavno imaju taj duh prave Grčke, naselja su u plavo-belom stilu, brdovita, crkve su u skroz belom stilu, ogoljeno zemljište i nisko rastinje (ja baš tako volim) kao u južnoj Kaliforniji. Neuporedivo više istorijskih spomenika i lokaliteta može da se vidi nego na severu (kako iz antičke Grčke, tako i iz Vizantijskog i Mletačkog doba). S druge strane i letovališta na Jonskom moru su u samom vrhu, jer što se samog mora tiče, Jonsko more je br. 1 po meni u Grčkoj (osim Jonskog mora na zapadu Peloponeza, tamo je skrnavo). Na jugu Egeja imaš barem 50 ostrva na kojima možeš da letuješ, treba izbegavati ova najposećenija (Mikonos, Santorini npr.). Krit je kontinent za sebe. Jeste da ga tokom leta poseti 5 miliona turista, ali je velik i ima mesta za sve.

Ja sam bio dva puta na Kritu u ovom slicnom periodu. Mnogo turista ali previse mesta.

Inace bih se tamo preselio da zivim bez razmisljanja. Krit je zemlja za sebe. Drugi nacin zivota i toliko lep. Opusteniji su. A tek priroda. Raj na zemlji. Nisko rastinje, masline, sume, kanjoni, plaze i planina sa snegom. Sve.

Tamo je dosta popularno da se obilazi mimo plaza. Pogledajte samo Samaria George (kanjon), njegovu duzinu i izgled, ogroman broj turista ide na pesacenje po ovom vremenu.

Isli smo kolima iz Beograda dve godine za redom. Jedno od najlepsih putovanja ikada u zivotu a mnogo ih je bilo. I bas zato sto.je bilo kolima. Podelili na istok - Hanju kao bazu, zapad - kod Agios Nikolaosa). Obisli mnogo. Bas mnogo km.

Place mi se sta su nam uradili posle korone ili sta je bilo vec. Kakve sam smestaje nalazio i imao. Za 500e kuca sa bazenom za 4 odrasle osobe na 12 nocenja...pa time nadoknadis cenu trajekta. A ovo sada. Uzas.

Nazad
Vrh Dno