Steep learning curve me trenutno odbija od Nix-a, jer je sve manje slobodnog vremena. Ali kad pogledam sopstvene skripte, .bashrc fajlove i ostale gluposti koje mi se dešavaju sa Arch-om, polako i ja naginjem ka Nix-u. Sa druge strane, FreeBSD me toliko dobro služi da konstantno postavljam sebi pitanje da li uopše ostajati na Linuxu.Veruj mi, kada sam video kako moje konfiguracione skripte za Tumbleweed rastu, došao sam do sličnog zaključka.![]()
Ti izgleda ne kapiraš šta je Nix, koja mu je svrha, i zašto je takav kakav jeste. Ti ne kapiraš da u moru Linux distroa koji su manje - više svi isti, Nix je nešto novo, nešto unikatno i osvežavajuće. Ali ne krivim te, its a skill issue.Nix kao koncept je... mislim meni se to ne dopada, ništa slično. Kada vidim hešovane nazive foldera, svaki svoje ostrvo... mislim samo smo trebali biti malo više pedatni i nagodljivi ne bi nam trebalo to ali eto... i to je opcija kome treba. Najgluplje od svega je što furaju neki njihov skript jezik koji se nigde drugo ne koristi, obest na maks. Uostalom čemu to pored Ansible playbooka koji radi svuda i faktički je isto to samo bez izolovanih aplikacija što forsira NixOS?
Bolje da otvoriš posebnu temu za to.Meni zapravo treba info, pošto sam ispao iz štosa kada su neke stvari u pitanju.
Wayland, XWayland, Xorg... ta priča, ispao iz štosa pre x godina. Gde se stiglo s tim?
Imam ovako, ovaj divni CachyOS i na njemu hyprland (ML4W Dotfiles, nemam ja vremena za custom rice...), i hoću VNC server da dižem.
Wayland sesija naravno, e sad jel taj wayland VNC samo za terminal ili može i sa gnome/qt aplikacijama da radi?
Probao sa Plasma, video da ne može, ali jel može sa dolphinom iz hyprelanda da radi?
Jel ima neki VNC server koji može ovo i šta su mi alternative za GUI sa udaljene lokacije u Waylandu?
Plazma je uvek bila, i biće nestabilna. Tako je od verzije 5.x.x.I dal je realno da Plasma na pola ciklusa (valjda, 6.4 je, trebalo bi da je mature) i dalje pucketa random sama od sebe?
Ništa bitno ne puca ali i dalje posle nekog perioda neaktivnosti zateknem x poruka da se ovo/ono ugasilo samo od sebe, kako bre ni posle 10 godina to ne mogu da reše.
Toga nema u gnome...
Nisam se mnogo igrao sa temom udaljenog GUI pristupa, od skora sam tek prešao na Wayland. Isprobao sam samo ugrađeni RDP server u KDE-u + RDP klijent i to mogu da ti potvrdim da radi.Nix kao koncept je... mislim meni se to ne dopada, ništa slično. Kada vidim hešovane nazive foldera, svaki svoje ostrvo... mislim samo smo trebali biti malo više pedatni i nagodljivi ne bi nam trebalo to ali eto... i to je opcija kome treba. Najgluplje od svega je što furaju neki njihov skript jezik koji se nigde drugo ne koristi, obest na maks. Uostalom čemu to pored Ansible playbooka koji radi svuda i faktički je isto to samo bez izolovanih aplikacija što forsira NixOS?
Meni zapravo treba info, pošto sam ispao iz štosa kada su neke stvari u pitanju.
Wayland, XWayland, Xorg... ta priča, ispao iz štosa pre x godina. Gde se stiglo s tim?
Imam ovako, ovaj divni CachyOS i na njemu hyprland (ML4W Dotfiles, nemam ja vremena za custom rice...), i hoću VNC server da dižem.
Wayland sesija naravno, e sad jel taj wayland VNC samo za terminal ili može i sa gnome/qt aplikacijama da radi?
Probao sa Plasma, video da ne može, ali jel može sa dolphinom iz hyprelanda da radi?
Jel ima neki VNC server koji može ovo i šta su mi alternative za GUI sa udaljene lokacije u Waylandu?
I dal je realno da Plasma na pola ciklusa (valjda, 6.4 je, trebalo bi da je mature) i dalje pucketa random sama od sebe?
Ništa bitno ne puca ali i dalje posle nekog perioda neaktivnosti zateknem x poruka da se ovo/ono ugasilo samo od sebe, kako bre ni posle 10 godina to ne mogu da reše.
Toga nema u gnome...
Za remote desktop sesiju na Hyprland, Wayvnc bi trebalo da radi posao (pošto je Hyprland wl-roots baziran):Hvala ti puno na informacijama.
Nažalost, Plasmu sam probao na poslednjem Manjaru, video da pucka pa batalio.
Sada sam na CachyOS i hypreland, i tu pokušavam da omogućim VNC server preko Waylanda.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari