Šta je novo?

Veštačka inteligencija i kritičko razmišljanje: Da li treba da promenite način na koji koristite AI?

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
vestacka-inteligencija-Ai.jpg

Veštačka inteligencija i kritičko razmišljanje: Da li treba da promenite način na koji koristite AI?​

Nova MIT studija, u čijem je fokusu bila veštačka inteligencija, sugeriše da prečesto oslanjanje na alate poput ChatGPT-a može oslabiti vaše mentalne sposobnosti

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-...reba-da-promenite-nacin-na-koji-koristite-ai/

Eh, da je sreće, da je AI prvi kome se prepuštamo i umanjujemo naše mentalne i moždane sposobnosti...
Sa 5 godina života, ja sam množio, sabirao brojeve do 1000. Sa 8 sam mogao da izračunam kog dana je padao neki datum, 25 godina unazad. Pamtio sam 150 telefonskih brojeva napamet i ko zna šta sve još. Sa 13 sam imao pristup prvom računaru. I odmah sam se dohvatio kalkulatora. već sa 20, nisam više znao da saberem tri veća broja napamet, bez kalkulatora. Sa 25, znao sam manje od 50 telefonskih brojeva napamet, jer su bili upisani u telefonu. Još samo pamtim brojeve platnih kartica, jer mi tako lakše. ne mogu da izračunam kog dana je bio neki datum ni dve godine unazad, jer kalendari posvuda... Još uvek pišem bolje od AI. Ako sam se ja predao tehnologijama sa IQ od preko 120, šta će oni manje sposobniji. Ili još gore, zašto bi neko ko sada ima 5 godina morao išta sam? Pa tu mu je AI. Ali, verovatno da kao vrsta nismo bolje ni zaslužili.

Obrišite mu delove memorije i konverzacije na koje ne bi trebalo da se osvrće pa će imati bolje kritičko razmišljanje. Meni se, eto, GPT žali, kako moj stil pisanja ga „navodi“ na složenije „razmišljanje“ da s vremena na vreme dođe do probijanja limita na 4o za kratko vreme, te bi i on „voleo“ da mogu da ga prebacim na 4o-mini za opšta pitanja kada ja to procenim.

Besplatna verzija? Taj limit?

@uji ja sam mu dao uputstva da nikad ne bude neutralan, pa tako ulazimo u ozbiljne dugotrajne rasprave, koje na kraju stvarno donesu neke kvalitetne zaključke. Samo, poražavajuće mi je to, što nemam nijedno ljudsko biće da na taj način sa njim raspravljam. Zbog posla imam plus pretplatu, pa ne probijam ograničenja.

• Like
Reagovanja: uji
Veoma je teško edukovati se kako se koristi GPT sa ograničenjima besplatne verzije. Mora da mu se iz više iteracija cedi mast, da bi dobio to što želiš, a to je meni bilo mučenje, pa sam platio. Vrteo sam dva naloga, kada ubijem jedan, pređem na drugi, ali ne pije to vode. Ovako rasprave ostaju sačuvane i mogu da se nastave neograničeno kad imaš vremena, a to košta 20€.

Besplatna verzija? Taj limit?
Naravno. Kad mi bilo koji LMM bude dao konkretno rešenje kako da od njega imam para ko 💩 onda sam voljan da ga platim, jer smatram da može to ulaganje i da mi vrati. Generativne fotke mi nisu nešto od čega ću se obogatiti, a Sora još uvek nije dostupna, mada već postoje druga rešenja. Za sad ostajem na tome da mi pomažu oko svakodnevnice.

@uji kako misliš da Sora nije dostupnna? Ja je imam kod sebe u svom plaćenom paketu.

@agasoft da nužno sleduje svakom ko ima plaćen paket, ali sada vidim da važi za Plus sa ograničenjima i Pro uz sve funkcionalnosti. Uglavnom, više me zanima animiranje statičnih slika. Za sad imam pristup TikTok Symphony i uveliko radim sa njim. Problem je što sam uslovljen isključivo na vertikalni format. Isprobao sam Runway i Kling, te imaću Kling u vidu nadalje, ali suština je da se svaki LMM slaže što u mom domašaju mi nijedan nije od pomoći, te mi sugerišu eksterne alate, a nude se da mi budu na raspolaganju oko inspiracije za promptove. Takođe, Tiktok Symphony Assistant je još jedan LMM kome šaljem upite da mi generiše skripte za reklamiranje određenih proizvoda i on mi na kraju generiše 4 fotki skica.

Nazad
Vrh Dno