Šta je novo?

Laptop posle upgrade-a memorije sa 16GB na 24GB pokazuje da Ryzen 5700U ima 4 jezgra umesto 8.

Zekovic

Slavan
Učlanjen(a)
29.06.2017
Poena
225
Laptop Cepter Cloud kineski za Skandinavsko trziste posle upgrade-a sa 16GB na 24GB pokazuje da moj Ryzen 5700U ima 4 jezgra umesto 8 jezgra , naravno u biosu nema nikakva opcija da se to resi.

Screenshot 2025-06-18 161721.png

k.png

Poslednja izmena:
Izvadi taj štap memorije što si stavio (ili ko god) pa vidi jel se vratio na 8 jezgara? Mada ja sa slike vidim 8 logical procesors

Treba da pise 8/16 na task manager tako je i pisalo pre nego sto sam ubacio hynix 8gb modul

Evo chat gpt sta kaze

Šta je fallback režim (u kontekstu BIOS-a, CPU-a, RAM-a)?​

Fallback režim znači rezervni, sigurnosni režim rada koji BIOS ili operativni sistem automatski aktivira kada:

• detektuju nešto "čudno" u hardveru
  • nisu sigurni da nova konfiguracija (RAM, CPU, periferije) može da radi stabilno
  • žele da smanje rizik od zamrzavanja sistema, grešaka ili nestabilnosti

🧠 Kako izgleda u praksi?​

Kada BIOS ne može da inicijalizuje ceo sistem kako treba, može da uradi nešto od sledećeg:

KomponentaFallback ponašanje
CPUKoristi manje jezgara, niži takt, isključi SMT (hyperthreading)
RAMSmanji frekvenciju (npr. sa 3200 na 2666 MHz), deaktivira dual-channel
GPURadi bez hardverske akceleracije (u software režimu)
BIOSOnemogući Turbo Boost, C-stanja, ili čak smanji TDP

Nemas svakako dual channel ako je 16+8Gb RAM, verovatno se tu zaglupio. Vrati BIOS na fabricke postavke i vidi sta se desava.

Ma resetovao sam bios , ovaj modul Microfrom 8GB 3200mhz sto sam dao 10 evra za njega sa Sk hynix cipom u njemu izgleda pravi probleme , videcu da ga izvadim , ali nesto ne verujem da bi mi na 32GB rama radio na 8 jezgra u dual chanelu. Moguce je da ne moze vise od 16GB barem ako hocu 8 jezgra :)

Sticice ce mi do ponedeljka nvme od 1tb pa da ne otvaram 3 puta laptop , kad stigne otvoricu ponovo i videcu ovaj modul od 8GB sta sa njim , ali verovatno ploca i bios brljave , aida prijavljuje da je ovaj modul od 8GB 2025 napravljen ispravan je on 100%. ploca je Power International AS prvi put cujem za nju , laptop je Cepter CCLOUD15R716. To su ipak kineske ploce kao tipa Clevo i slicno nigde na internetu nije ni pisalo da moze 24GB to sam ja na svoju ruku mada evo vec nedelju dana lepo radi ali sa 4 jezgra haha.

Pokreni msconfig.exe i klikni na tab Boot, pa Advanced options i vidi da li je štiklirano Number of processors. Treba da bude odštiklirano. Zna windows da pobrljavi i ograniči broj jezgara, iz nekog ludog razloga.

Stavljao sam i tu 8 jezgra ne pomaze , default je ugaseno.

Ne mogu da nadjem Cr2032 jedino ako nije ispod tastature ili je negde sakrivena , sutra cu da otvaram laptop , inace imam 5 novih baterija cr2032 skoro sam kupio bas sam hteo da menjam posto kada ispraznim bateriju na 0% i ugasi se on ne pamti vreme dok ne udje u windows 11 i azuira , ovako kad ne praznim bateriju pamti.

Izlazio je plavi ekran u GTA v i izvadio sam ovaj MicroFrom 8GB 3200mhz SODIMM i sad pise 8 jezgra i ne izlazi plavi ekran , ili ne moze 24GB rama ili ne valja ovaj modul.

Ako si uzeo sa Temu tu memoriju, onda je jasno gde je problem.

Nepoznat proizvodjac laptopova + random memorija, sta ocekujes drugo.

Memorija je proizvedena ove godine piše na aida64 , pre bih rekao da se ne slažu memorije ili je problem u kineskoj ploči.

Probao sam samo tu od 8GB pise 8 jezgra i normalno radi znaci koflikt memorija je u pitanju ili ploca. Cim ubacim u paru pise 4 jezgra.
Ubaci Crucial меморију да би се добро упарила са фабричким RAM-om.
На колико ради фабрички RAM ? Провери брзину рада кад оставиш само један штап меморије

Da je fabricki bilo bi dobro nego je lik ubacio Shenzhen Wodposit Tech. WPBH32D408SWM-16GB

I sta opet da pise 4 jezgra ako kupim 2 x 16GB i posle moram da prodajem i tih 32GB i ovih 8GB Microform , gubljenje vremena.

Kakva je razlika u. radu,kad pise 4 ili 8 jezgra?Jel uspori?

Ne uspori ali izlazi plavi ekran kad igram gta v i nece da dodeljuje memoriju grafickoj za igrice. Ovako joj sad dodeli 8GB automatski. page fault in nonpaged area izlazi.

I sta opet da pise 4 jezgra ako kupim 2 x 16GB i posle moram da prodajem i tih 32GB i ovih 8GB Microform , gubljenje vremena.
Не.
Ако не ради вратиш меморије и узмеш паре.
Не мораш ништа да продајеш, на сваку нову робу имаш 14 дана право на раскид уговора.
99% да ће нови пар да ради.
Ne na bazzar.rs imas 1500 dinara
Могао си да је вратиш и узмеш паре назад у првих 14 дана.

Tvrdis da nema veze sto je kineska ploča koja nema podršku za bios , to jedino u avgustu da probam kao avanturu 2x 16GB Sodimm recimo Kingston ili neku proverenu marku 3200mhz pošto sad prozore treba da radim.🤣 Mogu i kod nekog lika da odnesem laptop i probam ionako sam razdrndo srafove.

Tvrdis da nema veze sto je kineska ploča koja nema podršku za bios , to jedino u avgustu da probam kao avanturu 2x 16GB Sodimm recimo Kingston ili neku proverenu marku 3200mhz pošto sad prozore treba da radim.🤣 Mogu i kod nekog lika da odnesem laptop i probam ionako sam razdrndo srafove.
Увек су се куповали упарени китови.
Распар ни на десктопу не ради нормално.
Твоја је грешка што си узимао распар меморије.
Гледај на меморије као на етикете. Нико не прави меморије већ је све то Samsung/Hynix. Са етикетом.
Било који пар ће ти радити. Ако узмеш пребрзо, плоча ће прочитати и повући као спорије. И то је то.
Тешко ће неко имати два пара да ти позајми. Данас се један леми за плочу а други уграђује.
Ne na bazzar.rs imas 1500 dinara
Могао си да је вратиш и узмеш паре назад у првих 14 дана.
Evo chat gpt sta kaze

Šta je fallback režim (u kontekstu BIOS-a, CPU-a, RAM-a)?​

Fallback režim znači rezervni, sigurnosni režim rada koji BIOS ili operativni sistem automatski aktivira kada:

• detektuju nešto "čudno" u hardveru
  • nisu sigurni da nova konfiguracija (RAM, CPU, periferije) može da radi stabilno
  • žele da smanje rizik od zamrzavanja sistema, grešaka ili nestabilnosti

🧠 Kako izgleda u praksi?​

Kada BIOS ne može da inicijalizuje ceo sistem kako treba, može da uradi nešto od sledećeg:

KomponentaFallback ponašanje
CPUKoristi manje jezgara, niži takt, isključi SMT (hyperthreading)
RAMSmanji frekvenciju (npr. sa 3200 na 2666 MHz), deaktivira dual-channel
GPURadi bez hardverske akceleracije (u software režimu)
BIOSOnemogući Turbo Boost, C-stanja, ili čak smanji TDP
Ово њесра даје генеричке одговоре. Који ничему не служе. Бољи је јутјуб / reddit претрага од овог. Нађеш човека са истим птоблемом и прочиташ решење

Ma videcu za memorije ne gori mi pod nogama , nego kako da zamenim cr0232 bateriju nema je nigde otvarao sam laptop ne mogu da nadjem da nije ispod tastature , mislio sam da je ona zuta ali nema ni nje , da nema neki kondenzator umesto cr2032?

батерија нема никакве везе са твојим проблемом и чачкање неће ништа решити-
такође, поправка од нетехничког особља, без предзнања о конкретном моделу, је углавном рецепт за тоталну штету.

дуал канал на амд 5000 серији захтева пажљиво упаривање, и тражи сингле ранк модуле за рад са 2+ штапа со-димм меморије.
то је 99% узрок проблема који имаш (не ради SMT).

могуће је и да је на плочи залемљена извесна количина рама, највероватније целих 16гб.
да би то утврдио, скриншотуј CPU-Z , таб SPD, и ту лепо провери, модул по модул (memory slot selection поље).
могао би и овде да окачиш скриншотове, за сваки присутан модул појединачно.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno