Šta je novo?

Klima za hladjenje prizemlja iz hodnika

Drobor

Poznat
Učlanjen(a)
20.09.2020
Poena
45
Pozdrav. Znam da nije idealno resenje da se postavi klima u hodniku, ali takav mi je raspored kuce da bih morao nekoliko klima da stavim. Plus klimu bih koristio samo dok su toplotni talasi u toku, tj tropske noci. Kad su nocne temperature ispod 20, kucu rashladim otvaranjem prozora nocu.
Kuca je izolovana stiropor 8cm i pvc prozori.
Prizemlje je 72 kvadrata. Klima bi se nalazila gde je crvena tufna, iznad ulaznih vrata.

Klima mi ne treba da radi ceo dan i da rashladi prostor na 20 stepeni.
Najvise me zanima potrosnja struje. Koja klima bi se najbolje pokazala tu za ovaj prostor?

Prilozi

• Screenshot_20250628_091507_Drive.jpg
    Screenshot_20250628_091507_Drive.jpg
    110.1 KB · Pregleda: 74
Klimu mozes lepo staviti ovde, kakav hodnik... :rolleyes:
20250628_091507_.jpg

Vidis na crnim linijama sto predstavljaju zidove soba gde se nalaze otvori, tj vrata soba. Tu kad bi stavio klimu udarao bi vazuh u zid sobe

Pozdrav. Znam da nije idealno resenje da se postavi klima u hodniku, ali takav mi je raspored kuce da bih morao nekoliko klima da stavim.
Probacu da ne zvucim kao da pametujem, te cu podeliti licno iskustvo. U kuci u kojoj sam odrastao smo pre 20+ stavili 18-icu klimu na "centralno stratesko mesto" da hladi sve. Naravno, postigli smo da je taj hodnik hladan i da u njemu uvek intenzivno duva klima do granice neprijatnosti kada se prolazi, ostale prostorije, kako koja. Nemoguce je bilo da se nadje idealno resenje da u svakom slucaju/sobi/hodniku bude dobro.
Proslo leto sam ugradio jos 2 inverter 9k btu uredjaja, direktno u sobe, staru klimu ostavio (ziva i zdrava, ipak necemu sluzi) i sada je moguce mnooooogo preciznije kontrolisanje temperature, kultura rada je neuporedivo bolja u smislu da klime po sobama u odrzavanju rade pitomo. Racunica za struju se nije promenila, makar ne da se primeti.

Sada da pamtujem :D U prvoj recenici si sve vec rekao, nije idealno resenje i neces biti srecan.

Probacu da ne zvucim kao da pametujem, te cu podeliti licno iskustvo. U kuci u kojoj sam odrastao smo pre 20+ stavili 18-icu klimu na "centralno stratesko mesto" da hladi sve. Naravno, postigli smo da je taj hodnik hladan i da u njemu uvek intenzivno duva klima do granice neprijatnosti kada se prolazi, ostale prostorije, kako koja. Nemoguce je bilo da se nadje idealno resenje da u svakom slucaju/sobi/hodniku bude dobro.
Proslo leto sam ugradio jos 2 inverter 9k btu uredjaja, direktno u sobe, staru klimu ostavio (ziva i zdrava, ipak necemu sluzi) i sada je moguce mnooooogo preciznije kontrolisanje temperature, kultura rada je neuporedivo bolja u smislu da klime po sobama u odrzavanju rade pitomo. Racunica za struju se nije promenila, makar ne da se primeti.

Sada da pamtujem :D U prvoj recenici si sve vec rekao, nije idealno resenje i neces biti srecan.
Hvala na odgovoru. Koje devetke si stavio (koji model)? Staru 18-ku i dalje palis uporedo sa devetkama ili nju vise ne koristis?

Hvala na odgovoru. Koje devetke si stavio (koji model)? Staru 18-ku i dalje palis uporedo sa devetkama ili nju vise ne koristis?
Nema na cemu, drago mi je da ti sluzi odgovor. :)
Uzeh Hisense HiComfort 9k klime, namerno iste jer mogu obe kroz istu aplikaciju da podesavam. Postavljenje su u sobe od nekih 9m2 i 13m2 ovako napamet.
Sto se tice samog koriscenja, ima dosta do ljudskog faktora i navika. :) Ali, da, desilo se da se stara 18-ica mnogo manje koristi. Tu je da ubrza hladjenje ako je sve bilo iskljuceno i prostorije su se zagrejale. Kada se postigne zeljena temperatura, ona se iskljuci i to je to.
Glavna poenta je da su sada sobe u kojima su 9-ke sada prijatne za boravak, klime mogu pitomo da rade, ukupni komfor je veci.

Vidis na crnim linijama sto predstavljaju zidove soba gde se nalaze otvori, tj vrata soba. Tu kad bi stavio klimu udarao bi vazuh u zid sobe
Los ti je crtež, nisam primetio vrata i nisi obeležio koja je koja soba.

stavi u sobu 22.32 da duva u vrata,
nadam se da je to dnevna soba.

U svakom slučaju staviti u najveću sobu da duva u vrata prema drugim prostorijama nikako u hodnik

Los ti je crtež, nisam primetio vrata i nisi obeležio koja je koja soba.

stavi u sobu 22.32 da duva u vrata,
nadam se da je to dnevna soba.

U svakom slučaju staviti u najveću sobu da duva u vrata prema drugim prostorijama nikako u hodnik
Jeste. Crtez je pravljen kad je prepravljano grejanje. Napravio sam novi crtez. Ulazna vrata u kucu su na levoj strani u sredini hodnika.
Jos jedan minus je sto u hodniku imam stepenice koje vode na sprat. Ali opet hladan vazduh se zadrzava dole. Svestan sam da ce hodnik biti leden a sobe mlake.

Iznad dnevne i spavace imam terasu (obelezena crvenom bojom). Mozda nju mogu iskoristiti da stavim spoljnje jedinice na nju, znaci da bakarne cevi idu iznad unutrasnih jedinica. A kondez creva da probusim kroz zid u oluke koji se nalaze na coskovima kuce. Ako stavim manje klime onda bih verovatno mogao i da se grejem na njih.
Koje preporucujes klime za sobe da nisko moduliraju i da nisu japanci (preskupo)

U hodniku sam hteo staviti hisense energy pro x (60 000 din)

Prilozi

• Screenshot_20250701_171551_magicplan.jpg
    Screenshot_20250701_171551_magicplan.jpg
    76.3 KB · Pregleda: 39
Skroz drugacija slika....

pa odlicno samo si to "stepeniste" zaboravio :sneaky:

nemas ovde puno opcija,
klima u hodniku sa ovim stepenistem nikakvog smisla nema.

kao sto rekoh, stavi u dnevnu sobu da duva na vrata,
to ce biti dovoljno za dnevnu sobu i da dovoljno pokrije spavacu sobu.

za kuhinju mora posebna klima, koju bi takodje trebalo usmeriti da duva ka vratima.

Spoljnja jedinici na terasi je losa ideja ako se grejes na klimu,
bolje da kondenz ne ide po terasi, mada ona tebi verovatno nije prolazna.

Skroz drugacija slika....

pa odlicno samo si to "stepeniste" zaboravio :sneaky:

nemas ovde puno opcija,
klima u hodniku sa ovim stepenistem nikakvog smisla nema.

kao sto rekoh, stavi u dnevnu sobu da duva na vrata,
to ce biti dovoljno za dnevnu sobu i da dovoljno pokrije spavacu sobu.

za kuhinju mora posebna klima, koju bi takodje trebalo usmeriti da duva ka vratima.

Spoljnja jedinici na terasi je losa ideja ako se grejes na klimu,
bolje da kondenz ne ide po terasi, mada ona tebi verovatno nije prolazna.
Na terasu izadjem jednom godisnje da je ocistim. Da li preporucujes za tu sobu hisense energy pro x ili da idem na neku slabiju? Kad vec stavljam u sobe klime onda bih se jednog dana mogao grejati na njih. (Sad sam na peletu). Mislim da sam video da energy pro x ne moze ispod 0.5 kw da smanji.?

Male su to sobe, a ne mozes previse racunati na strujanje vazduha tako da mozes uzeti koja ti se svidja,
jer ce bolje biti sa 2 manje klime da pokrijes taj prostor, nego sa jednom jakom.

Uzmi jednu postavi da duva na vrata iz dnevne sobe i videces koliko to ima uticaja na prostor kuhinje, pa ako treba jos jedna stavi je u kuhinju, za spavacu sobu ti sigurno nece trebati nista.

Nazad
Vrh Dno