Šta je novo?

Softverskih resenja - racunarska virtuelizacija

uksonlu_nis1

Zapažen
Učlanjen(a)
10.06.2025
Poena
2
Dobar dan svima :)

Spremam zavrsni rad na temu softverskih resenja iz predmeta racunarska virtuelizacija.

S obzirom da takvih programa ne postoji puno, bukvalno nisam pametan kako da sve to sklopim u 40-50 stranica koliko moj mentor trazi.

Zato i pitanje - da li je mozda nekada neko radio ovakvu temu za svoj zavrsni rad, pa da zeli da to podeli sa mnom, ili ako bar neko ima neki PDF dokument sa objasnjenjem malo duzim sta koji softver moze i generalno kakav je?

Placam rucak to nije problem nikakav!

Puno hvala!

Pa posao ti ja bas olaksan ako ne postoji mnogo. Vmware, xen, proxmox i virtualbox. mozes i HyperV ali koga on zanima :D
Ja bih se fokusirao kako radi jedan, a onda i poredjenje kako ostali rade ukratko. Time bi sigurno popunio te stranice.

Evo da ti kažem moje iskustvo sa maturskim radom na temu 3d štampača. Mislio sam da ću jedva da skupim, ideja je bila da opišem način rada svih vrsta štampača i plašio sam se da neću imati dovoljno strana. Dok sam završio, morao sam toliko da sečem da to više nije bio isti rad. Mogao sam lagano da napišem po jedan veliki rad za svaku vrstu posebno, a i više od toga.
@ness1602 nije pomenuo esxi recimo, a prilično sam siguran da ih ima još poprilično koji nisu toliko široko rasprostranjeni.
Rekao bih i da se truenas i unraid smatraju hipervizorima. Nisam razumeo da li pod temom smatraš samo virtuelizaciju fizičkih mašina ili generalno virtuelizaciju u svetu računara.

Vrlo je jednostavno za napuniti.
počneš sa informativnim opisom šta je tema rada i šta je virtuelizacija.
Baciš se malo i na istoriju i napredak.
Napraviš klasifikaciju i objasniš svaku klasifikaciju.
Napišeš koji softver spada pod koju klasifikaciju i opštu funkcionalnost svakog i poređenja u funkcionalnosti, prednosti i mana.
Onda kreneš softvere pojedinačno u sitna crevca sa njihovim mogućnostima i kreiraš primere.
Dodatno ubaciš opseg primene i razloge za to po industrijama i slično.

BTW, lista izvora ne može da bude samo 2-3 članka sa wikipedie.
Sigurno su ljudi pisali knjige na te teme, nađi PDFove, slobodno piratske, to nije bitno za referencu. Odatle lako možeš izvući šeme i grafike koji su ti potrebni, dokle god svaka slika ima referencu.

Ljudi hvala puno na odgovorima!

@

momsab mislis da smem da stavljam screenshotove/slike u zavrsnom radu?​

Nazad
Vrh Dno