Šta je novo?

Kampovanje 2023..... Sator, Kamp prikolica, Kamper....

Evo i ja da uklljucim u temu. Ove godine smo prvi put porodicno kampovali na Sitoniji u Armenistisu . Imam sator Arpenaz 4.1 F&B iz dekatlona.
Bili smo u periodu od 1 do 8 juna. Kamp je bio solidno popunjen za vikend jer je bio neki praznik, dobili smo parcelu u zoni 700 koja je dosta udaljena od prodavnica i restorana, ali blizu plaze i dosta je mirnija . Zona nam se mnogo svidela. Parcela je bila u polu hladu, deo satora je bio na suncu recimo od 9 ujutru pa do 3 popodne posle je ceo u hladu. Kamp je bio cist i sve pohvale.
Mogli smo da budemo u satoru do jedno 9 ujutru posle toga nam je bilo dosta vruce, noci su bile hladne i za spavanje odlicne. Iskreno ne znam da li bih izdrzao u avgustu ako su noci vrele.
Za kuvanje sam kupio Nurgaz reso za kartusama od 227 grama, i jedna kartusa izdrzi vise od 1 sata, uspeo sam da skuvam vise kafa, pastu u 2 litra vode, i przio jaja par puta pre nego se ispraznila, boca jedna je kostala 390 dinara.

Imam taj najjeftiniji rešo u koji idu te male plave kartuše, ali nestabilan je i nije zgodan za kuvanje. A tamo kuvamo kao i kod kuće, pa je nekad zgodno 2 ringle imati istovremeno. Od drugova smo pozajmili bili rešo u koji ide kao sprej kartuša (cilindričan oblik, dugačka). On je oblika običnog rešoa, nizak, širok, stabilan, ali je problem taj oblik kartuše koju je mogu naći svuda. Nosimo set posuđa i kome ima jedna osrednja šerpa, i dva tiganja, veći i manji

Idealno sam mislio neku veću bocu, 1-2kg plina da ima, pa da dokupim ako zatreba. Na AE viđam dosta gorionika koji imaju crevo koje se nakači na bocu, a oni samostalni stoje, probaću da okačim neku sliku. Mi kuvamo svaki dan, eventualno nekad podgrejemo nešto od prethodnog dana, i roštilj raspaljujem isto tako skoro svaki dan.

Prilozi

• Screenshot_20250624-205712.png
    Screenshot_20250624-205712.png
    450.3 KB · Pregleda: 18
Imaš kod nas tih "sprej" boca koliko hoćeš i napisa čovek gore da je skoro 400din a koristi se i za brenere koji se nabodu na bočicu (npr brener za flambiranje). Evo nadjoh kakva je bočica https://gasiks.rs/proizvod/gasni-patron-el-gaz-227-gr/.
Ovde na veliko koriste turske rešoe jer su najjeftiniji a taj što si okačio je predvidjen za boce od 5 i 10kg, nemaš boce od 1kg. Standardne su boce od 2 i 3 kg i na njih se direktno šrafi rešo (izlaz je odozgo a ventil sa strane) i boce od 5 i 10kg gde ide regulator pritiska (ona budža na kraju creva) i na boci je izlaz sa strane a ventil odozgo.
Malo prelistah i kod nas imaš kemperov rešo ali ne znam šta im znači komlet, da li ide i crevo sa regulatorom. https://www.okov.rs/sr/proizvodi/plinski-reso-sa-3-stope-kemper.
Pogledaj cene tih rešoa u Italiji, verovatno je jeftinije a ujedno možda postoji mogućnost i kaucirati bocu za plin da ne vucaraš. Ostaje ti rešo a za dalje se snalaziš za bocu.

Ako ideš u Italiju, pretpostavljam da ćeš proći kroz Sloveniju. Pogledaj na ceneje.si šta ima u Sloveniji, tražiš "štedilnik kampiranje".
Pozdrav

@daxyco

Da li misliš na nešto ovakvo:

Plus 2 ili 3kg boca:

Ne zaboravi obavezan i regulator pritiska i crevo...

Generalno, pogledaj šta sve ima ovaj Gasiks na sajtu.

Vi ste u šatoru ili imate prikolicu?

Poslednja izmena:
Gasiks je ok, uzeo sam tamo EL GAZ kartuse i rade posao... Imam gorionik iz Decathlona MT500 i prilicno je stedljiv. Potrosio sam jednu kartusu od 230g i na pola sam ove od 500g za 3 godine odlazaka u grcku (5x) gde se svako jutro kuva kafa + pravi dorucak

Pa meni se čini da nema tu neke razlike u potrošnji, koliko odvrneš gorionik, toliko gasa se troši. Ne verujem da može da se desi da gas curi a da ne sagori. Jedina razlika može da bude koliko maksimalno gasa može da sagori na sat vremena, odnosno da ne može dovoljno da se smanji vatra i da zato troši više. Generalno ne bih preveliki gorionik baš zbog toga.

Pogledaću gasiks. Da li ove narandžaste boce mogu da se pune na pumpama? Da li je taj gas "prljaviji" od gasa u kartušama? Ovakvu bocu smo imali ranije kod kuće, možda malo veću, deluje poprilično veliko, ne znam da li bih to teglio sa sobom.

@rafiki idemo kroz sloveniju ali verovatno noću. Odmor za sada deluje da će biti negde na severu Italije noć ili dve, pa nastavljamo dalje. Gledam da kupim ovde i ponesem, ne smem da dođem u situaciju da stignem u kamp a nemam sve što mi treba, makar za prvih dan-dva, pa da se tamo snalazim.

@NShappy u šatoru smo (poprilično velikom), ovaj put verovatno i bicikle nosimo sa sobom. S tim u vezi, da li je neko prevozio bicikl na krovu auta sa dečijim sedištem? Mislim da postoji mogućnost da se iskrivi na većim brzinama, a poprilično je kabasto sedište da ga smeštam u auto.

Razlika izmedju boca od 2 i 3 kg i boca od 5 i 10kg je što je na manjim bocama unutrašnji navoj za kačenje potrošača dok je na većim spoljašnji navoj koji odgovara priključku regulatora pritiska. Regulator pritiska služi da zaštiti rešo i crevo od prevelikog pritiska jer mu je radni pritisak mnogo manji od pritiska u boci i lako bude leti se u nebo kao naslov nekog filma.
Evo kako izgleda rešo za boce od 2 i 3kg https://gasiks.rs/proizvod/kamp-reso-nurgaz-22cm-sa-ventilom/

Vidim da nema 'leba od poručivanja sa interneta (AE). Pozvaću ovaj Gasiks da se raspitam, deluje da imaju baš svašta pa ću da potražim savet.

Tako sam i ja gledao i gledao i na kraju uzeo onaj sa sprej bocama jeste skuplje ali za prvi put mi bilo lakse. Posto sam skontao da boce od 2 i 3kg nisu iste kao one od 5kg, bas kao sto je kolega obljasnio gore. A do juce sam mislio da su sve iste, jos imam neki iz lidla pica pekac na plin, nisam ga ni raspakovao i pise na njemu samo boce od 5kg i 11kg( sta god bilo) i cudio sam se sto ne mogu manje ali to je zbog nacina povezivanja. I jos tamo pise tipa propan boce ali kod nas su sve velike boce iste mesavine sta dobijes dobijes ali moze da radi.

@daxyco
Pitam za šator, jel onda već veća boca i plinski šporet i sve tako to, bude baš veliki teret...

Boca postoji i od 2kg. Nešto je manja.

Za punjenje, raspitaj u Gasiksu, imaju sve informacije.
Ili najbolje da uzmeš tu standardnu bocu od 2 ili 3kg od NIS-a, te kod njih puniš ili menjas:

Za šator pitam, možda vam je vreme da pređete na kamp prikolicu?
Uz njih uglavnom ide vrlo ozbiljan plinski šporet. I nema problema sa pakovanjem.
:p

Slao sam mail NIS-u i zena me zvala u roku od 30 minuta iz NISa i kaze gospodine mi imamo samo velike boce trenutno vec duze nemamo te manje, i kaze raspitala sam se imate radnju kod bogoslovije oni prodaju manje boce( verovatno gasiks). Bio sam prijatno izenadjen da me iz NISa neko zove i jos vrlo ljubazno mi sve obljasni i posavetuje.

A u kampu sam video par ovakvih slicnih boca: https://gasko.rs/collections/kompozitne-plinske-boce/products/kompozitna-plinska-boca-5kg i deluju dosta lepse od klasicnih boca, da li one mogu da se pune normalno kod nas ne znam.

@fruit23 Hvala na ovom linku, stvarno izgleda lepše, i ohrabruje to što garantuje da ne može da eksplodira. Za ove "standardne" boce piše da ne smeju da budu na preko 50C, što je malo preblizu očekivanim temperaturama, u autu može biti sigurno 40C, pa i više, ako stoji na suncu.

@NShappy Istraživao sam i za to, najpre sam razmišljao da zakupim mesto za celu sezonu u nekom kampu u Grčkoj gde se može relativno lako doći, na prvom mestu mislim na Armenistis jer je najopremljeniji. Pa da se porodično dole smenjujemo celo leto. Ako nekoga zanima evo je računica:

Zakup mesta je 2300e, ali se dobije vaučer na 500e za potrošnju u prodavnici i/ili restoranu (dakle 1800e je zakup). U zakup je uključeno 5 odraslih osoba koje navodiš prilikom zakupa i oni mogu provesti neograničeno vreme u kampu. Ako dolazi neko ko nije na tom spisku plaća cenu po osobi (zakup mesta je već plaćen), dakle plaća oko 10e po danu, što je džabe iskreno. Da kupim kamp kućicu polovnu i da je "renoviram", sredim izolaciju, ubacim nameštaj koji treba (sto, stolice, tendu, klimu, itd.), zajedno sa ovim zakupom za prvu godinu, izađe me oko 10 hiljada. Dodatni problem je što nemam kuku, to mi je još oko 1000e trošak, a nisam nikad ni vozio prikolicu. Kasnije ima varijanta i da ti dole stoji kamp kućica a da ti je dovuku tamo gde tražiš, plaćaš godišnje neku cifru za parking i dodatno po dovozu i odvozu. Kada bih imao sa kim da podelim trošak, za sledeću godinu bih sigurno odlučio da uložim pare. Gledao bih bar mesec dana da provedem tamo, plus neki produženi vikend i sl. Sezona tamo traje skoro 4 meseca tako da mislim da može da se isplati fino. A u kućicu ubaciš sve što ti ikad može zatrebati, bicikle, projektor, platno... Bio bi to prvi put da idem na kampovanje a da mi je prtljag samo u gepeku :).

To je već preozbiljan komfor, nije nerealno da krajem sezone krenem da razgledam pa da probam nešto da napravim, možda i u sopstvenoj režiji da se malo zanimam preko zime.

Hm!

Dakle, postaviš kućicu, bilo ko da dođe (sem tvojih 5 najbližih koji su uključeni u osnovnu cenu) doplaćuje još samo 10€ po osobi dnevno?!?
Zvuči odlično...

Evo sad sam pogledao, nije 10 nego 9e u najskupljem delu sezone. Van toga je još jeftinije. Sa drugarima koje smo upoznali pre više godina baš tamo, a viđamo se baš često, sam pričao o tome i njima je zanimljivo, ali nismo još došli do toga da zagrizemo. Najveći problem je kako se dogovoriti kada ko može da koristi. Ima tu još komplikacija, treba to čistiti, održavati, a niko se neće time baviti kao osoba čija je kućica. Pokušavam i zeta da ubedim, ali on ima druge troškove u planu.

Stvarno neverovatno, ali mi deluje da je bas tesko da se dobije mesto u Armenistisu bas kukaju ljudi za mesta tamo u sezoni , mada ja sa satorom nisam imao problem, mada i nije bila sezona. Cak sam se i pitao koje su cene posto nisam video na sajtu, a video sam da ima grka koji su tamo po celu sezonu.

Pa to se direktno dogovara sa menadžmentom, nema te ponude zvanično. Tamo sam bio nekoliko puta i previše je postalo komercijalizovano, krcato bude, ali njih pominjem jer je maltene najpoznatiji kamp na sitoniji uz talatu (u srbiji makar). Drugo, za "manje iskusne" kampere, armenistis je i dalje odličan (osim gužvi) jer stvarno ima sve što može da ti zatreba, uz odličnu plažu, pa bi se ljudi lakše odlučili da dođu u kamp (makar to bilo i u kućici a ne u šatoru) u takvom kampu nego u nekom manjem. Recimo da bih možda i svoju sestru mogao da ubedim da dođe tu :)

Da, Amrenistis je pun kamp mesta koja su očigledno zauzeta celu sezonu.
Vidi se da su tu celo leto, po tome kako su se namestili.
Ja b' rek'o da su 99% takvih baš Grci.

Da pojednostavim manje boce nemaju ugradjen ventil dok veće imaju i zato imaju i onu kragnu na vrhu da zaštiti ventil a i različiti su prečnici priključaka.
Prvo razmisliš koliko ti gasa treba za jedno kampovanje pa kreneš prvo sa izborom da li će biti boca ili neka druga dopuna pa tek onda ideš dalje.
PS: Naši ljudi su snalažljivi kao i devedesetih kada su se punili i upaljači za jednokratnu upotrebu, postoje i reduciri za punjenje bočica od 220g i jeste ulaganje u početku ali posle kod komšije koji ima bocu pa napuniš desetak komada i platiš mu par litara i miran si ali ti treba regulator pritiska sa podešavanjem da ne preteraš sa pritiskom u bočici.

Al ste se raspisali, a ja u Thalatti na plaži...

Dakle, boca ima starih Nisovih , Lifamovih, od 2,3,5 kg. Pune se na divljaka, kod onih što rade kućnu dostavu plina i na ponekoj pumpi. Ako treba info gde u okolini NS, pitaj me. Kg plina je oko 1.7l. Postoje i adapteri "sa svega na sve", znači da koristiš opremu namenjenu velikim bocama sa regulatorom na malim bocama sa unutrašnjim navojem. Kao i obratno. Mala privreda, ali ok, od mesinga, sa gumicama. Mislim da se na KP oglašavaju prodavci iz Pazove i BG pa potraži.
Koliko vidim, za tebe bi bio idealan rešo-roštilj koji je nekad pravio Cramer, posle Dometic a sada identičan model pravi Campingaz, trenutni model je Pueblo, ali pod svim ovim brendovima može da se pojavi u oglasima. Ceo stane u kofer poput aktovke.
Link
Na KP često bude, ja imam fetiš, pa kupim kad naleti. Jedan sam, roštilj sa grilom, 3 ringle i punom bocom od 5kg dobio za 30e.
Neobično je da roštilj peče od gore, treba malo više vremena, ali ne gori mast, čistije bude.
Btw, imam i ja viška boce od 2 i 3kg, stoje bzv, mogu da idu po simboličnoj ceni

Tamo sam bio nekoliko puta i previše je postalo komercijalizovano, krcato bude
Kampovi na Sitoniji postaju previše popularni i traženi. Sreli smo ovde poznanike koji su u decembru , uz muku, rezervisali smeštaj za sredinu juna. Za nas kampere, nije još problem ali postaje. Nikako da se odvažimo da obiđemo malo olimpijsku regiju. Ima dosta kampova, plaže su ok, uređenost nije na nivou ovih što ih pominjemo, ali su dosta manje popularni, za celogodišnji zakup pogotovo. Na forumima ima nekih recenzija, ali ništa sveže

BIo sam za prvi maj u Olimpijskoj regiji i mogu ti reci da nista od toga ne moze ni da prismrdi Talati... Ima li bugara u kampu? Ja krecem sad u petak u Talatu, drugi put ove godine...
razmisljao sam da odem do Peloponeza, nasao sam par interesantnih, ali za sada se nisam odlucio...

Ako mislite na regiiju oko planine Olimp, u pitanju je olimpska regija, ne olimpijska.

Kakvo crno teranje maka na konac kada kolegi skreneš pažnju da se predeo kod planine Olimp u turističko/geografskom smislu naziva olimpskim a ne olimpijskim.

To što se širi predeo administrativno naziva PIeria apsolutno ne utiče na činjenicu da su turistička mesta i kampovi u podnožju planine Olimp, olimpska regija a ne olimpijska.

Moje najbolje letovanje ikada, 2020. Godina, u onih par dana kada se moglo ući u Gr smo uspeli, spustili se na Elafonisos. 20 dana savršenstva. Sad baš gledamo da odaberemo kamp i potvrdimo datume (Italija), za nas troje 15 dana oko 1300e, baš je postalo dranje.

Ima. Bugari i mi 95%
uf, nije mi bas drago.. pre mesec dana dosle 3 porodice zajedno, dernjanje na plazi...
A 2023. skoro da ih nije bilo... neverovanto.

disclaimer: ne smatram da su svi bugari takvi, ali ove godine u kampu ih bas ima i glasni su...

Nazad
Vrh Dno