Šta je novo?

Ulaganje u plemenite metale [bez diskusije o kriptovalutama]

xaxaxa, koja alibi izjava. Dakle, "većina građana nema para pa im se ne bi svidelo da ukinemo PDV ovim buržujima što bi da kupe nekakvo zlato".

xaxaxa, koja alibi izjava. Dakle, "većina građana nema para pa im se ne bi svidelo da ukinemo PDV ovim buržujima što bi da kupe nekakvo zlato".
Investiciono zlato nije luksuz. To je zaštita od inflacije – koja najviše pogađa upravo siromašne.
Srbija i EU odavno su oslobodile investiciono zlato PDV-a, upravo kako bi omogućile građanima da očuvaju vrijednost svoje štednje.
U BiH – štednja u zlatu se kažnjava porezom od 17%. A inflacija nam jede plate i penzije. U zadnjih 5 godina realna inflacija je preko 50%, što znači da oni koji su zaštekali prije 5 godina 1000 KM, danas taj novac realno vrijedi 500 KM.

Ali ista ta vlast, koja se tobože brine za siromašne, aktivno gura otvaranje rudnika litijuma u Loparama, na Majevici uprkos protivljenju naroda i opasnosti po zdravlje i prirodu.

Dakle, zlato je "elitizam", a litijum u zemlji sirotinje – "razvoj"?

Ne, ovo nije briga za narod. Ovo je fiskalni oportunizam, uz dozu cinizma

Gde je najbolje kupiti mali i veliki dukat franc? Da je 100% legalna i sigurna kupovina

Рецимо у Tavex-u, ја сам тамо куповао?
Ја сам из БГ па сам лично ишао код њих.

Gde je najbolje kupiti mali i veliki dukat franc? Da je 100% legalna i sigurna kupovina
Tavex je okay, ali kontam da i ostali registrovani dileri prodaju original zlatnik…mislim, nije niko lud da valja fejkove, izgubi klijentelu iz odmah, pročulo bi se to.

Ja sam "pretplatnik" u Gold-u, u Gospodara Vučića godinama. Ozbiljni i profesionalni.

Srebro na 36$, najvise od 2012. godine!

I dalje mi je najpotcjenjenija imovina koja ce i dalje da raste mjereno u papirnatim valutama koje svakodnevno gube kupovnu moc. Ocekujem da ce srebro da smanjuje omjer prema zlatu koji je istorijski najcesce iznosio 1/6-15, zavisno od vremena i mjesta.

Srebro na 36$, najvise od 2012. godine!

I dalje mi je najpotcjenjenija imovina koja ce i dalje da raste mjereno u papirnatim valutama koje svakodnevno gube kupovnu moc. Ocekujem da ce srebro da smanjuje omjer prema zlatu koji je istorijski najcesce iznosio 1/6-15, zavisno od vremena i mjesta.
Tacno, ali na srebro se placa pdv. Da bi ostvario pozitivnu 0 na srebru (znaci da nista ne zaradis) cena srebra treba da skoci minimum 50%. Da nema pdv-a ne bih razmisljao da udjem u srebro....

Teško da će srebro dugi niz godina (decenija) da bude u odnosu manjem od 1:50, realnije 1:80, a i to će biti uspeh. To što se vadi iz rude u odnosu 1:7 , što je nekada bio odnos 1:15 u USA, sve to jeste, ali ne deluje da ćemo se skoro vatiti na te proporcije. Ko zna, u starom Egiptu, odnos je bio 1:2.5, ali se umiralo od kvarnog zuba. NeDajBože da se taj odnos približi ovim "prirodnim", vraćamo mi ovde u priču bašte, potok sa čistom vodom i slične kataklizmične scenarije. Ako bude struje. :)

A onda dalje redom - plus PDV, plus je tržište malo i ljudi više vole zlato, plus hoće srebro da potamni vremenom pa mora da se čuva mnogo bolje nego zlato (nije čisto srebro lako očistiti a da se ne ošteti), o prostoru koje zauzima da ne govorim... Trenutno ako neko kupi 100 unci srebrnjaka, to je 3kg i 100 grama, vrednost danas oko 4.500€ (pišem ugrubo). Za isti novac možeš da kupiš otprilike 1.5 unci zlata, a to je oko 45 grama. Zamisli da srebro ode +120% u roku od pet godina, što je (opet otprilike) isto kao zlato u prethodnih 5 godina. Pa dodaj i 20% više (PDV da "častimo" u dobit da bi bio "na nuli"). Zarada oko 4.500€, čuvaš kući 3kg, gledaš šta ćeš i kako posle. Kažu ljudi često "srebro je kusur od zlata, možeš da platiš džak krompira". Da, u USA je početkom XX veka srebro (nešto niže čistoće) bilo realan novac (novčići), danas se zove junk silver, više ima numizmatičku vrednost nego realnu. Tamo, odakle dolaze ovakve "ideje" postoji sećanje da je metal = novac, ovde kod nas "kusur" pre može da bude litar rakije ili dobar komad slanine. :)

Ah, ima još. Činjenica da srebro nije samo monetarni nego i (više) industrijski metal. Ima priča da nove baterije za el. vozila koje koriste srebro traju duže, da je sve to bolje ... verovatno jeste, ali to srebro iz baterija će da se reciklira skoro 100%. Slično će biti i sa solarnim panelima i ostalim el. komponentama. Otud velika tražnja koja gura cenu naviše, ali otud i manipulacija cenom, jer ne možeš da prodaš bateriju za auto danas po ceni "x", a onda za par godina "5*x".

Ja na srebro gledam otprilike kao neki intermedijar između zlata i bakra, baš kao što su poređane sportske medalje. Svi upućeniji u temu kažu da udeo srebra u ličnom portfoliju plemenitih metala treba da bude 10-20%. I to je opet USA, oni nemaju pdv, EU (+mi) smo tužna priča.

Favorit sam platine, kao alternativnog metala, a i to pre kao neki kuriozitet, a ne prava investicija. Zato "pozitivno mrzim" :) onog člana koji je uspešno nabavio jednu uncu kada sam ja i hteo, ali nema niko, kod nas jedino da je vadimo iz katalizatora (a i to su odavno poskidali). Od kada platina je bila oko 950 $/oz do danas kada je 1150$/oz, taman eto taj pdv da se skine. A nije to bilo tako davno, ima još vremena da to bude lep plus.

Da zaključim - da, moj lični stav je da treba imati srebro, nekada se rizik dosta isplati na duže staze, ali dobro treba proceniti sve ove aspekte gore. Mnogi parametri tačno ukazuju da srebro treba da odleti u orbitu, čak po nekim predviđanjima i da ide x3 tj. preko 100$ i više u odnosu na sadašnju cenu, ali verovatnoća da se to desi u nekom realnom periodu je "detalj" koji svima kvari lepe online tekstove. I za zlato je teško predvideti koliko i kada, za srebro je to (skoro) nemoguće. Prateći razna zvučna imena koja se "razumeju" u srebro, godinama unazad ispada da svi imaju kristalnu kuglu, ali da ta kugla ima isti problem kao i moja - ne radi.

Na veliku žalost, kad su plemeniti metali u pitanju, kod nas je najbolje ulagati u inv. zlato, sve ostalo su "ekstremni sportovi".

Izrael napao Iran, ode tozla uzbrdo.

Ako Iranci zatvore hormuski moreuz ili se uniste naftna polja u cijelom tom podrucju, nafta lako moze otici na 150-200$ za barel. To znaci poskupljenje nafte u maloprodaji od 60-70%, poskupljenja vecine robe od 5-10 posto, a politicari bi ocekivano mogli pojacati stampanje novca i time izazvati jos veci val inflacije, obezvrijedivsi fiat valute u inflaciji od 10 - 20%, sto smo vec vidjeli u korona godinama.

I zlato u takvoj situaciji je cuvar imovine i moze ici samo gore u fiat valuti.

Ne zaletati se mnogo sa zaključcima. Zlato je taman posle dugo divljanja ušlo u novu akumulaciju, koja mu itekako treba. Imamo i jedan jako retko sretan klin u RSI. Sve sugeriše da je cena htela malo da odmori, zato su i alternativni plemeniti metali skočili jer nije bilo akcije u zlatu, ali da vidimo hoće li geopolitika promeniti situaciju.

Screenshot from 2025-06-15 14-00-03.png

Šok na tržištu nafte je ono što obično provocira početak ekonomske krize koju sam ja očekivao odavno, ali se nije odigrala. Teoretski, yield curve inversion ima još fore do oktobra da pokrene recesiju, ali treba biti svestan da ovaj odličan indikator može i da omane, nešto ćemu se nikako nisam nadao.

Obrni-okreni, da pada neće sigurno, kako bude krenuo da se zahuhtava rat na Bliskom istoku, a koliko vidim niko ne gasi požar, svi dolivaju ulje na vatru.
Na kraju, videćemo u ponoć prvi indikator stanja kad se otvori berza na istoku, hoće li da krene napad na $3.500 ili će ostati tu negde između $3.400-3.500.

Vratila se cena nazad, kao što sam i očekivao. Nastupio je zamor tržišta, ovde bi normalno došla korekcija, ali zlato je ušlo u ono što ja zovem "BTC mode" koji ne dopušta korekciju. Cena u bull marketima se normalno kreće po šemi rast, korekcija, rast, korekcija. E, BTC bi obično u bull marketu umesto toga išao rast, sporiji rast, rast, sporiji rast. Ovo mi kaže da su velike šanse da zlato napravi neki svoj moon shot, ali treba strpljenja, ne može u cugu to da izvede.

Da, cena je od druge polovine aprila otprilike do danas u koridoru 3200-3400$/oz sa manjim izletima van ovog opsega. Jul bi trebao da donese (stabilniji) trend promene na plus pa polako ka 4000$ do kraja godine. Igre radi, "gađam" da će za 4. juli (USA praznik) cena biti 3.550$...

P.S. Više ne uzimam ne za ozbiljno, nego za uopšte, one "analitičare" sa LBMA - ne da su promašili, nego bi mene bilo sramota da se više ikada pojavim bilo gde. Respektabilnije izgleda horoskop u trećem oku nego ova ekipa. Ovo su njiova "predviđanja" sa početka godine - https://www.lbma.org.uk/forecast-survey-2025/analysts-forecasts

Da li neko ima iskustva sa takozvanim combi-bar-ovima? Generalno da li je bolje uzeti combi-bar ili standardni ili su pak zlatnici preferirani?

Interesuje me generalno za stednju, a i za ne daj boze.

CombiBar ne možeš da lomiš kao čokoladu već ide komlet kad hoćeš da prodaš. Sa pločicama pojedinačno možeš da dobiješ popust na količinu a što se tiče za ne daj bože dukati su zakon.

Најбоље је узимати по 2 или 5 грама, или дукате, они су 3.49, 3,11. Јесте скупље него 20+ грама по граму али их скупље продаш по граму.
Ако затреба да продаш део не мораш све продавати.

Slab $, zlato se hladi, berza u crvenom…nisam očekivao ovakav razvoj situacije sad kad se zahuhtava kriza na bliskom istoku. Čak je i digitalno tržište u stanju hibernacije, jedino je nafta odletela u nebo, što je logično.…biće zanimljivo.

Poslednja izmena:
Šta znam, kad god je ovakva situacija da se nešto u politici lomi, pa bi moglo i tamo i ovamo, ja volim da kupim malo zlata. Otišao juče da uzmem jedan suveren, ali nije prošao ping test, ostavio sam ga u radnji. Stigla im cena do 700 evra, što sam stavio kao granicu za kupovinu, dvostruka cena od one kad sam krenuo da ih nabavljam.

Tako da ako nekim čudom ne bude pada cena, ja kupovine metala polako privodim kraju. Zlato je u akumulaciji pred novi rast u nekom momentu. Srebro će verovatno u nekom trenutku da poludi, ali ja te špekulativne balone ne volim mnogo, treba tu sreće. Platina je već đipila, kasno je za nove nabavke. To možda u budućnosti otvara prostor za paladijum, zlatno doba popularnosti nakita od paladijuma je bilo tokom drugog svetskog rata, kada je platina kao stratešli bitan metal bila praktično nedostupna.

Znaju izgleda nešto što mi ne znamo. Nema logike, osim ako je ovo sve neka loša predstava na kojoj će se elita obogatiti, više me ništa ne bi čudilo. Verovatno pare beže u naftu.

I ja sam danas hteo da uzmem par 1/4 filharmonija, pogledam, PGSR digao cene, sada je skuplji od Tavex-a koji je pouzdaniji - sačekaću. Ove godine praktično nisam kupio polovinu onoga što sam planirao, ali OK. Vreme je da se sredi i optimizuje finansijski portfolio, i ovo što imam je (mnogo) bolje od nula. Ipak je ovo ovde napredna (ali mala) zajednica, većina ljudi oko mene i dalje je na nivou evro-slamarice, oni hrabriji oroče nešto dinara i to je sve.

Gledam najave da će zlato da ode na 10.000$/oz do 2030, sa cenom srebra se frljalju kao preprodavci ispred pijace, platinu sam tužno odgledao jer nisam uspeo da odem bar do Beča da je nabavim dok je bila ispod 1k$ (a i tu su neka predviđanja da treba izaći na 1.600$/oz). Za sada mi je kredibilan samo jedan izvor koji je tačno predvideo da će cena zlata biti par meseci u rasponu 3.200-3.400$/oz, ali i ćorava koka pogodi neko zrno pa sam svakako oprezan.

Videćemo šta donosi leto ...

Најбоље је узимати по 2 или 5 грама, или дукате, они су 3.49, 3,11. Јесте скупље него 20+ грама по граму али их скупље продаш по граму.
Ако затреба да продаш део не мораш све продавати.
Kod malih gramaza je nepovoljan veliki spread. Jeste da se dobije malo vise po gramu kada se prodaje, ali treba dosta vise da se plati kada se kupuje. Ranije je dobar izbor bio 10 grama, a sada je ok i 5 grama. Tu je spread oko 4%. A kada su se probijali na trzistu, spread na 10g je bio ispod 2%. Kod dukata spread nije mali, ali su popularni, masovni i lako se prodaju. Mada kada se gledaju velika pomeranja cene zlata na trzistu, mali je znacaj ove racunice.
Svako procenjuje za sebe - mislim da nije lose imati i manje i vece gramaze. Pa ako zatreba, prodaju se u skladu sa potrebama.
A ako se desi neki bas ogromni poremecaj, moze vece parce da se otpakuje, lomi na manje komade i povremeno prodaje kao lomljeno po nizoj ceni.
Grafik.png

Spread je obično oko 4-6% za sve vrste investicionog zlata a kao lom je neisplativo ma koliko jeftino kupiš jer je razlika oko 20% pa i više u odnosu na prodajnu cenu. Najzgodnije je ići na pojedinačnu količinu i dobiti rabat.
Bolje kupiti npr. umesto CombiBar 20x1g pojedinačne pločice 4x5g koje su skuplje oko 3%, 2x10g koje je tu negde sa cenom ili jednu 20g koja je jeftinija od CombiBar.

Nešto interesantno se najzad dešava. RSI je neočekivano probio naniže iz klina. Mislim da će zeleni support ipak izdržati, ali ako popusti, eto nama najzad korekcije. Na žalost, ako bude samo flash crash, to je dobro samo za berzansko trejdovanje, pošto cene fizičkog zlata ne padaju brzo.

Capture.JPG

Navodno zbog izjave Trump-a da treba smiriti situaciju na Bliskom Istoku (a on je lično zakuvao).
Mislim da se neće desiti neka žešća korekcija, ali danas bilo šta prognozirati je u domenu staklene kugle.

Naišao sam na jedan zanimljiv post negde na netu, prevodim najvažniju rečenicu:

Kada je cena zlata poslednji put bila fiksirana na 42,2 dolara 1973. godine, deficit SAD je bio oko 458 milijardi dolara. Trenutni deficit je ~36 triliona dolara, što je povećanje od 78,6 puta. Dakle, cena zlata bi trebalo da bude 42 x 78,6 = 3.301,20 dolara, što je fer tržišna cena.

I tu smo negde danas, što nas opet vodi na priču da je najvažniji parametar koji utiče na cenu zlata monetarna situacija u USA, tj. spoljni dug, M2 novčana masa i slične varijable. Ovo sa Iranom, eto, ispade malo jači sparing gde je stradao po koji zub, sve se (za sada) smirilo, pa je sada jasno da su mnogi imali jako dobre informacije, zato je cena i mirovala. Čak se i cena nafte vratila na staro, pre sukoba. Negde sam takođe naišao i na informaciju da je ova "neizvesnost" već bila uključena u cenu, ali opet, to tako i ja mogu da "stručno" napišem, i ako je još podržano nekim šarenim dijagramima, skoro da mogu i da ubedim sam sebe da sam u pravu. Treba pratiti štampanje novca, tj. tempo kojim će spoljni dug rasti. I situaciju sa dolarom, koji je trenutno slab, ali vidim da su zalivske zemlje dobile jasnu poruku da je $$$ i dalje nešto što moraju da koriste kada trguju naftom.

Srebro je neko (= velike bullion banke) malo relaksirao na 36$/oz i za sada smo tu gde smo. A u pozdaini, Kina tiho skladišti sivi metal, kao mrav pred zimu.

Platinu ko je uzeo u aprilu, maju, sada uživa. (y)

deficit SAD je bio oko 458 milijardi dolara. Trenutni deficit je ~36 triliona dolara, što je povećanje od 78,6 puta.
onda je 36 biliona ako je 78,6 puta povećanje
milion milijarda bilion trilion

zanimljivo je da se retko kada uzme u obzir iinflacija, pošto današnji $ vredi manje od ondašnjeg. prema ovom kalkulatoru, ondašnjih (1973. godina) 100$ vredi kao 725$ današnjih.

Poslednja izmena:
onda je 36 biliona ako je 78,6 puta povećanje
milion milijarda bilion trilion

U pravu si, ja sam se držao USA konvencije gde je milion 10^6, bilion 10^9 a trilion 10^12.
Mi se držimo skale gde je milion 10^6, milijarda 10^9 i bilion 10^12, a trilion 10^18
Evo više detalja na wikipediji, da ne opterećujem temu: Names of large numbers

zanimljivo je da se retko kada uzme u obzir iinflacija, pošto današnji $ vredi manje od ondašnjeg. prema ovom kalkulatoru, ondašnjih (1973. godina) 100$ vredi kao 725$ današnjih.

Upravo je to suština, zlato je mnogo manje vredno nego što bi realno trebalo da bude, uzimajući u obzir ne samo infllaciju, već i mnoge druge faktore, prvenstveno globalnu nestabilnost. Kada se ne bi uticalo na cenu zlata kroz "papirno zlato", ko zna koja bi realna cena bila. A tek srebra, dovoljna je zdrava logika koja kaže, ako je unca (~31gr) zlata oko 360.000 RSD, prosto nije razumno da srebrni novčić iste mase košta oko 5500 RSD. Valjda smo zato neki od nas u svemu ovome.

Evo najzad korekcije. Ja se nadam da ćemo videti pravilni 3-step talas bar do sladećeg fib nivoa. Šansa svima za dopunu zlatom. Ja bih uzeo 15 do 80 grama, zavisno kakvu cenu uhvatim.

Capture.JPG

Koliko ceniš da bi bio okay ulaz?
Sad na 2800 ili čekati da ode niže?

Nazad
Vrh Dno