Šta je novo?

A1 optički internet

Da li je box ATV,tj a li ima GP za instaliranje drugih aplikacija?Cini mi se da niko do sad nije pisao o njemu. Ono sto sam video na netu u okolnim zemljama je da je u pitanju neki ZTE sa ATV.Moze li neka slika boxa?

Da li je box ATV,tj a li ima GP za instaliranje drugih aplikacija?Cini mi se da niko do sad nije pisao o njemu. Ono sto sam video na netu u okolnim zemljama je da je u pitanju neki ZTE sa ATV.Moze li neka slika boxa?
Ima Play, ali nisam koristio dalje od XploreTV aplikacije. Jeste ZTE i mislim da piše RichMedia Box

To je valjda ovaj.

Ako sam dobro pročitao s uputstva, naziv modela je ZTE ZXV10 B866V2F02 RichMedia Box.

Koliko vidim, to je praktično isti model kao Yettelov za Hipernet.

Zdravo,strefio me je problem.

Uveo sam A1 optiku i uzeo Duo Plus. Kad su uveli, aktuelni internet je još bio MTS i tako je instalirana XploreTV aplikacija na Android TV i normalni je radila. Takodje je postavljen i podešen njihov Android Box, takodje radio. Tako je bilo dva dana.

Juče prebacim sa MTS na A1 - premestim LAN kabl iz rutera u ruter i podesim ga - i sad XploreTV ne radi nigde sem na tom Android Box. Na TV, aplikacija traži restart u nedogled, a na računaru, sa bilo kojim brauzerom, je crna slika za bilo koji kanal. Pisao sam A1, ali dok čekam odgovor, da li neko zna gde je problem?
Prebacih nazad na MTS ruter - sve radi. Vratim na A1 - više ne radi ni ABox...

@RazbojNick Jesi siguran da si LAN kabal ubacio u jedan od LAN portova na A1 modemu/ruteru? Pokušaj se spojiti na wifi koji šalje taj A1 ruter pa vidi imaš li net? Ako na wifi sa A1 modema/rutera imaš net, onda, ili nisi povezao LAN kabal na odgovarajući LAN port ili odgovarajući LAN port na ruteru/modemu nije konfigurisan za IPTV.
Ovo je sve ovako, što mi pada na pamet...

@RazbojNick Jesi siguran da si LAN kabal ubacio u jedan od LAN portova na A1 modemu/ruteru? Pokušaj se spojiti na wifi koji šalje taj A1 ruter pa vidi imaš li net? Ako na wifi sa A1 modema/rutera imaš net, onda, ili nisi povezao LAN kabal na odgovarajući LAN port ili odgovarajući LAN port na ruteru/modemu nije konfigurisan za IPTV.
Ovo je sve ovako, što mi pada na pamet...
Intrernet nije nikad sporan i radi (web, mail, teams, git,...).

Ne radi TV čim se koristi internet sa A1.

Isteklo vreme za edit.

Ne radi prijava na Moj A1 portal, bilo preko sajta, bilo preko mobilne aplikacije. Probao sam i preko 4G Yettel i isto je: "Sadržaj trenutno nije dostupan. Molimo te da pokušaš malo kasnije."

Jesi pokusao da pozoves tehnicku podrsku, mozda je problem do njih?

Au, čoveče... Bila su 4 razgovora danas i na kraju mi spominju da može da bude problem za TV i računar što internet veza prolazi kroz moj ruter i svič, ali to isto nekim čudom nije problem sa njihov Android Box koji je identično spojen i pušta Tv kanale preko XploreTV aplikacije, iste koja je na mom televizoru i na koju sam prijavljen na identičan način.

Što, opet, ne objašnjava zašto njihovi porrtali web.xploretv.rs i a1.rs/moja1 ne rade na njihovom internetu, a rade na MTS optici, kao i to što Moj A1 aplikacija za mobilni ne radi ni preko njih samih, ni preko Yettel 4G (ne može login).

@RazbojNick deluje mi da je neka čudna DNS mutljavina.

Probaj sa DNS serverima koje ti A1 dodeli da vidiš u developer tools / network odakle vuče resurse, a da onda uradiš DNS lookup za te host-ove.

Kad to uradiš, probaj sa 3rd party DNS-ovima...

Nešto me navodi na ovaj pravac razmišljanja.

Ideja je da možda:
  • A1 Xplore TV sa drugih provajdera vuče strimove preko javnih IP adresa iz A1 data centra.
  • A1 Xplore TV sa A1 interneta vuče strimove sa internih IP adresa da bi uštedili ogroman protok na CGNAT mašinama, te da je A1 rešio da blokira strimove sa javnih IP adresa kada pristupaš kroz A1 net.
Evo i dokaza. Preko A1 4G uz njihov DNS dobijam internu adresu. (prvi ping)
Kada se povežem na VPN kući (mts optika) dobijam javnu IP adresu (drugi ping)

Screenshot_20250624-180022_ConnectBot.png

Podesi DNS na TV-u na A1 DNS pa probaj. Tu je zvrčka.

Poslednja izmena:
Pokrenuti ISP u 2025. bez IPv6 podrške od starta je suludo i potpuno finansijski neisplativo toliko da moraš da "budžiš" ovakva "rešenja".

My 50 cents.

@poglavicas
Nema DNS servera, niti mi je A1 dodelio neke posebne. Sav saobraćaj ide preko mog ličnog rutera i jedno se menja da li je kabl u A1 ili MTS ruteru, oboma je isključen DHCP.
Jednostavno ne može da bude da ceo internet normalno funkcioniše, a da baš njihovi portali ne rade samo na njihovoj infrastrukturi (a na tudjoj rade). Kao i da TV radi na jednom uredjaju potpuno jednako povezanom kao i ostali, a na preostalim da ima problema.
Na mobilnom nemam Private DNS, proverio sam, pa opet ne radi Moj A1 aplikacija ni preko Jetela.

@poglavicas
Nema DNS servera, niti mi je A1 dodelio neke posebne. Sav saobraćaj ide preko mog ličnog rutera i jedno se menja da li je kabl u A1 ili MTS ruteru, oboma je isključen DHCP.
Jednostavno ne može da bude da ceo internet normalno funkcioniše, a da baš njihovi portali ne rade samo na njihovoj infrastrukturi (a na tudjoj rade). Kao i da TV radi na jednom uredjaju potpuno jednako povezanom kao i ostali, a na preostalim da ima problema.
Na mobilnom nemam Private DNS, proverio sam, pa opet ne radi Moj A1 aplikacija ni preko Jetela.
Da li si probao da vratiš ruter na fabrička podešavanja i da sa default podešavanjima isprobao app I stb?
Šta si sve podešavao na njihovom ruteru?

Isključio sam DHCP i promenio privatni adresni opseg, jer pre toga nije bilo interneta. Isključio sam i Wifi, ali to nema uticaja...

EDIT: Sad tek vidim @poglavicas edit gore, pa ću da probam

Nisi imao internet na A1 optici?

Hmm,mislio sam da predjem na A1 optiku posto imam odlicnu ponudu. U celoj ovoj temi samo par kolega ima uslugu i vidim da se zale. Imam jos mesec dana da razmislim dok mi ne iste mts UO. Ako cu da imam net sa stalnim prekidima i pored silnih meseci po dinar-tesko da cu ga uzeti u ozbiljno razmatranje,pogotovu kad yettel opet nudi 24*50%

Pregledao sam podešavanja A1 Android Box. Nema posebno postavljenog DNS, ali ima modifikacija na sistemskom nivou. Ne mogu da tvrdim i budem siguran da to čini razliku, ali NEŠTO postoji što mu omogućava da XploreTV aplikacija uspešno radi, čak i kroz dodatnu ne-A1 opremu.
Na A1 ruteru sam uključio WiFi i DHCP, povezao telefon i tek onda je i tu XploreTV aplikacija proradila. Do tada je saopštavala da nema internet veze, bez obzira koji drugi izvor interneta da je korišćen...
Veb strane moj A1 i web.xploretv.rs rade isključivo preko direktne veze na A1 ruter.

Sumirano:
  • Samo A1 Android Box može da pušta TV bez direktne veze sa A1 ruterom
  • A1 servisi nisu dostupni kada uredjaji nisu neposredno povezani sa A1 ruterom
  • Internet radi bez problema, sa izuzetkom A1 servisa koji zahtevaju login.

Opcija koju mi A1 predlaže jeste Bridge režim i PPPoE + VLAN, za šta nema tehničkih mogućnosti.
TV bi se rešio sa još jednim Android Boxom, ali to je doplatna opcija.

Tako da, eto, za one koji imaju svoju mrežu u domu i žele da uvode A1 optički internet, da znaju šta da očekuju.

Očigledno da postoji problem kod a1 sa serverima, do skoro sa a1 ip adresom nije moglo da se priatupi a1 hrvatskom sajtu, a1 hrvatskoj aplikaciji dok sa vpn funkcioniše (probao madjarsku, nemačku, kanadu). Ja izneo to u temi pripejd u Srbiji, rekoše ljudi štite tako interese firme...

Ali koji DNS je defaultni u A1 ruteru?

@RazbojNick koliko sam ja razumeo:
  • Ti koristiš double NAT situaciju
  • A1 ruter ti se kači na A1, tu si ugasio DHCP i wifi
  • Tvoj ruter je povezan na A1 ruter i ima podešenu WAN stranu tako da koristi A1 ruter

Ako je tako, da li možeš da pogledaš koje adrese DNS servera dobija A1 ruter od strane provajdera?

Kad to vidiš, upiši u svoj ruter baš te IP adrese DNS servera. Nakon toga probaj sve A1 aplikacije.

Upisao sam sve zatečene DNS u pihole i do sada sam primetio da ne radi jedino web.xploretv.rs. na bilo kom brauzeru: Na derivatima Hroma, nema slike, kao što je bilo ranije, a na Firefox otvaranje sajta tajmautuje . Isto je i na Moj A1 stranici FF, dok u Hromovima radi.
Aplikacije na tv i mobilnom rade, ali očito je da ukupna situacija nije potpuna.

EDIT: Ne bi trebalo da imam double NAT. Isključio sam A1 DHCP i postavio statičku adresu za moj ruter.

Poslednja izmena:
Upisao sam sve zatečene DNS u pihole i do sada sam primetio da ne radi jedino web.xploretv.rs. na bilo kom brauzeru: Na derivatima Hroma, nema slike, kao što je bilo ranije, a na Firefox otvaranje sajta tajmautuje . Isto je i na Moj A1 stranici FF, dok u Hromovima radi.
Aplikacije na tv i mobilnom rade, ali očito je da ukupna situacija nije potpuna.

EDIT: Ne bi trebalo da imam double NAT. Isključio sam A1 DHCP i postavio statičku adresu za moj ruter.
Da bi se izbegao dvostruki NAT, A1 ruter bi trebalo postaviti u bridge mod.

Ili drugi ruter prebaciti u access point mod. Sve dok postoje dva rutera (jedan iza drugog) na mrezi to je dupli nat, bez obzira na DHCP.

Edit, mozda je relevatno, ja sam imao na a1 vikend net-u (mobilni internet), slicnu problematiku sa a1 online servisima.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno