Šta je novo?

Zvučnici, mikseta, pojačalo za event lokaciju

vanjakin

Zapažen
Učlanjen(a)
22.06.2025
Poena
1
Pozdrav ljudi,

Nov sam na forumu, ortak koji je audiofil me je posavetovao da se konsultujem s ljudima ovde da nađem neki konkretan predlog, što iz poznavanja materije ljudi ovde, što iz ličnih iskustava.

Planiram da otvorim lokal za žurke na otvorenom, van grada, i treba mi oprema koja bi zadovoljila otvoren prostor dimenzija ~ 20x30m.
Nije neophodno da bude u svakom ćošku pokrivenost bude slična, već da snaga u kvalitet budu solidni (kao za telefone što je pravilo godinama bilo za Xiaomi za odnos cene i kvaliteta npr).

Da li imate neki predlog za zvučnike, nove ili polovne (savetuju mi polovne, dok posao ne krene, pa ću lako zameniti startne), da li mi treba i subvufer uz to, kao i broj zvučnika, pojačalo i miksetu, da sve u paketu šljaka kako treba.

Zanima me potencijalno koje brendove da gledam, koje da izbegavam.

Cilj mi je da ne bude astronomska investicija, jer tek ulazim u posao, a da ljudi (čitaj pijani) budu zadovoljni.

Unapred hvala na odgovoru i lep dan vam svima želim :)

Možda ne bi bilo loše, ako će se uopšte neko uhvatiti da ti pomaže ovde, da si makar napisao kakva vrsta muzike će se puštati u tom klubu? Ne treba ti ista oprema za narodnjake, tehno, haus, rok, chill...

Možda ne bi bilo loše, ako će se uopšte neko uhvatiti da ti pomaže ovde, da si makar napisao kakva vrsta muzike će se puštati u tom klubu? Ne treba ti ista oprema za narodnjake, tehno, haus, rok, chill...
Uglavnom neki tuc-tuc, a i domaća. Idem logikom da ne mogu da pretpostavim šta današnji klinci slušaju na osamnaestim rođendanima, osim nekih klasika i savremenih bube, jale i ostalih kvazi-muzičara.
Rok bih puštao za svoju dušu, ali u suštini all-around mi treba, kao što rekoh cena/kvalitet odnos, ništa vanserijsko, skupo itd.

20x30 metara je veliki prostor za otvoreno. Koji nivo glasnoce je potrebno da se dobije - da li kao da si na koncertu/svirci ili kao da si sa drustvom poneo zvucnik na prvi maj?
Da li ce postojati bina ili centralno mesto ili ne?

20x30 metara je veliki prostor za otvoreno. Koji nivo glasnoce je potrebno da se dobije - da li kao da si na koncertu/svirci ili kao da si sa drustvom poneo zvucnik na prvi maj?
Da li ce postojati bina ili centralno mesto ili ne?
Neće biti bine, ali biće lokacije gde bi mogao biti DJ ili Bend. Glasnoća kao na žurci, ne može baš da bude žurka na otvorenom uz snagu zvučnika kao s društvom za prvi maj, ali nije bitno da bude kao na svirci nekoj da ljudi ne mogu da komuniciraju.

Ajmo ovako. Najisplatljivije je polovno zbog cene, to naravno kasnije neces menjati jer sve dok radi neces davati novac za drugo. Popravka profesionalne opreme se takodje uspesno radi pa budi siguran da ces dugo vremena koristiti to sto budes kupio sada. Kako god okrenuo, nece biti jefitno previse da znas.
Od marki gledaj RCF, ElectroVoice, Dynacord, FBT, HK, Yamaha, JBL. KV2 necu da spominjem jer ti je to mozda prejako cak i da uzmes najmanji paket po meni. Ali tu racunaj jedno 20000eur za polovan sistem.
Za tvoj prostor bih gledao 4 bina sa 18" ili 2x15" drajverima, 4 satelita sa po 1x15" ili 2x12" primera radi Dynacord VL 212.
Snagase mozes LabGruppen kopije koje se valjaju za po nekih 1000-1500eur po oglasima, dosta muzicara i rentera ih koriste, dobri su neces pogresiti. Takodje aktivni sistemi su mozda jos bolji, RCF Art serija je kod muzicara skoro pa postala standard.

Imas sada da kupis i manje poznate brendove, cene su pristupacne ali imaj u vidu da se takva oprema posle jako tesko prodaje i da ne drzi cenu. Kvalitet necu komentarisati jer kad je novo imaces svakako garanciju dve godine na tu opremu.

Najbolje je da opremu kupis kompletno, ima po oglasima rentera ili bendova koji menjaju opremu.

Ovo gore sto sam ti napisao je okvirno, to moze znatno uticati u zavisnosti od odabira opreme. Moja neka procena je da ti u tom prostoru neces imati vise od 250 ljudi.

Savetovao bih ti da mozda prve organizacije radis za rentiranom opremom. To je trosak od 100-250eur, zavisno gde se nalazis. Tu ces ujedno videti sta bi ti najbolje odgovaralo ali ces imati i vremena

Ajmo ovako. Najisplatljivije je polovno zbog cene, to naravno kasnije neces menjati jer sve dok radi neces davati novac za drugo. Popravka profesionalne opreme se takodje uspesno radi pa budi siguran da ces dugo vremena koristiti to sto budes kupio sada. Kako god okrenuo, nece biti jefitno previse da znas.
Od marki gledaj RCF, ElectroVoice, Dynacord, FBT, HK, Yamaha, JBL. KV2 necu da spominjem jer ti je to mozda prejako cak i da uzmes najmanji paket po meni. Ali tu racunaj jedno 20000eur za polovan sistem.
Za tvoj prostor bih gledao 4 bina sa 18" ili 2x15" drajverima, 4 satelita sa po 1x15" ili 2x12" primera radi Dynacord VL 212.
Snagase mozes LabGruppen kopije koje se valjaju za po nekih 1000-1500eur po oglasima, dosta muzicara i rentera ih koriste, dobri su neces pogresiti. Takodje aktivni sistemi su mozda jos bolji, RCF Art serija je kod muzicara skoro pa postala standard.

Imas sada da kupis i manje poznate brendove, cene su pristupacne ali imaj u vidu da se takva oprema posle jako tesko prodaje i da ne drzi cenu. Kvalitet necu komentarisati jer kad je novo imaces svakako garanciju dve godine na tu opremu.

Najbolje je da opremu kupis kompletno, ima po oglasima rentera ili bendova koji menjaju opremu.

Ovo gore sto sam ti napisao je okvirno, to moze znatno uticati u zavisnosti od odabira opreme. Moja neka procena je da ti u tom prostoru neces imati vise od 250 ljudi.

Savetovao bih ti da mozda prve organizacije radis za rentiranom opremom. To je trosak od 100-250eur, zavisno gde se nalazis. Tu ces ujedno videti sta bi ti najbolje odgovaralo ali ces imati i vremena
Ne znam jesmo li se razumeli dobro ili sam zaista promašio forum.

20k za opremu da dam nisam ni blizu, niti mi treba profesionalna oprema. Gledam pasivne i aktivne kutije polovne od 150-300e, a nove oko 500-600. U Player-u su mi dali ponudu za dva brutalna nova Kineza, budžet miksetu s blututom i pojačalo od 1600-2000e, u zavisnosti od kombinacije miksete i pojačala, i to mi je okej cena, ali se bliski ljudi koji se malo bolje razumeju u to od mene ne slažu da treba uzeti Kineza, pa još novog.

Ima li poente pitati šta može polovni da se skrpi za 1200-1500e ili da odem do radnje i završim prvo što mi završava posao?

20k evra je overkill u svakog pogledu za ovo što meni treba, s obzirom da sam na samom početku, tj. predaleko od uspešnog biznisa u koji treba ulagati novac.

U potpunosti sam te razumeo, zato sam i napisao sve sto sam napisao.

Za 1500eur tesko da ces naci nesto sto ce biti kako treba. Po meni moraces bar jedno 4000-5000eur da odvojis za polovnu opremu da je kako treba. Player ima i dobru i losiju opremu, tu treba biti po meni obraziv, npr. Mackie sistem koje nude u paketima meni ne piju vodu po specifikacijama. Naravno bolje Mackie kutije isto kod njih kostaju po pola tog celog sistema.

Sto se manje poznatih brendova tice mozes uraditi sledece:
4 pasivne kutije 15"+1" po 250eur = 1000eur.
4 pasivna bina 18" po 300eur = 1200eur
pojacalo 700-1000eur
mikseta 250-300eur
kablovi, stalaci - 200eur
Ovo je onako najgrublje moguce napisano.

@dopuna: Cisto da bi imao predstavu o cenama, jedna dobra RCF Art aktivna kutija je 700-1200eur, jedna VL212 polovna je pa i 2000eur.

Nazad
Vrh Dno