Šta je novo?

Klima za spavacu/radnu sobu - 15m2

Vred Idenozi

Zapažen
Učlanjen(a)
16.11.2023
Poena
15
Pozdrav društvo!

Soba ima 15 m2, plafon visok 2.57. Balkonska vrata su PVC, a ulazna vrata su obična drvena. Dupli kamen ukoliko se ne varam, ili dupli blok zid.

Soba je spavaća ali i radna.

Klima je jedini izvor grijanja zimi. Zime su nekada hladne, ali veoma, veoma rijetko ispod -10.

Da li 12ica, ili manja? Svaka preporuka znaci.

Volio bih jeftinije da prođem, ali budžet može do 550 eura otprilike.

9tka sasvim dovoljna. Pricam iz sopstvenog iskustva. Do 550 evrica imas izbor inverter kilima kakav hoces.

Ja sam to odradio jos pre 15 godina, tada nije ni bilo Inverter klima. Trosim LG koji i dan danas radi savrseno. Servis na svake 2 godine i miran sam.
Ali svakako za tu kvadraturu sa 9 nemas problem.

Većina mi kaže 12icu, iako po veličini prostorije devetka se uklapa.

zato sto vecina novih 12-tica su ustvari 9-ke

Vecina 12ica su zapravo 9ke, ako je to neizolovano gledaj Hisense Energy SE (KA35XR0E), Vivax 12CH35AERi+, Vox IMA12, mozda TCL TPG31.

Vivax Aeri+ 12 na ananasu sa sve dostavom uz kupon od 5000 43.789rsd ja uzeo prosle nedelje sto je skroz dobra cena

Ocigledno da razni proizvodjaci koriste razne metode :)
Jesen 2024 kupio sa TCL inverter 12icu koja hladi i greje sobu od 24m2 bez greske. Kostala je negde oko 45.000.

Jos kad bi znali kakva je soba i koji TCL, tesko da je onaj megapopularni XA73I.

Ne znam nasta mislis, ali soba je gotovo kvadrat, visina plafona 2,60. Za model TCLa cu da ostanem duzan, ne secam se. Da dodam da ima i WI-FI.

Na izolaciju, broj spoljasnjih zidova, da li je kuca ili stan.

Kuca sa bucmastim zidovima, cenim da je pristojna izlolacija. 2 spoljna zida.

Vecina 12ica su zapravo 9ke, ako je to neizolovano gledaj Hisense Energy SE (KA35XR0E), Vivax 12CH35AERi+, Vox IMA12, mozda TCL TPG31.
U 15m2 ima da prdi i najjeftinija klima, bilo izolacije ili ne. Samo ne treba da ganja Hisense zbog visoke modulacije, a i Vox takodje. Od ponudjenih najbolji vivax ili tcl

Ima da prdi ali koliko ce da trosi? Ako nema izolacije nema ni niske modulacije.

15m2 je u pitanju, ne 55. To zagreje uljani radijator sa 3 rebra kamo li klima!

Uljani radijator u 15m2 bez izolacije ima da potrosi 15kWh dnevno.

Da, zato ce klima u istom tom prostoru da potrosi duplo manje.

Neka ce duplo a neka i 3-4 puta manje, zato i jeste pitanje koju uzeti.

Zato biraš onu koja može niže da modulira jer je mali prostor. Ne treba tu neka astronomska snaga da bi se zagrejalo 15m2

Modulacija je komfor a ne efikasnost. Ne daju sve istu kolicinu toplote, jedna ce za 1kW toplote da potrosi 300W a neka druga 600W.

Covece da li si realan, prelivas iz supljeg u prazno. Bolje da moze da modulira nize kada zatreba nego da se pali i gasi. U tom prostoru ce svaka jeftina klima dobro obaviti posao, pogotovo vivax aeri ili neki tcl.

Stavi u neizolovanih 15m2 AERI (ili nesto slicno) i stavi onaj popularni jeftini TCL XA73IFS od 7/20kg i gledaj kako TCL trosi daleko vise od AERI. I obrnuto, stavi TCL TPG31 i neki AEFI, AEGI ili koji je najgori VIvax. Potrosnja zavisi od toplotnih gubitaka objekta, da li ugreje pa ugasi ili modulira je stvar komfora.

Jos kad bi znali da na grejanju posao radi SJ,koja je spolja na hladnoci.😉A tu je jos 300 stvari koje uticu na rad i potrosnju struje.

Stavi u neizolovanih 15m2 AERI (ili nesto slicno) i stavi onaj popularni jeftini TCL XA73IFS od 7/20kg i gledaj kako TCL trosi daleko vise od AERI. I obrnuto, stavi TCL TPG31 i neki AEFI, AEGI ili koji je najgori VIvax. Potrosnja zavisi od toplotnih gubitaka objekta, da li ugreje pa ugasi ili modulira je stvar komfora.
Pisao sam ranije. Ljudi uspeju da greju sa XA41 modelom nekih 40m2 neizolovanih sve dok temp ne padne ispod nule. To je 40!!!! kvadrata, ne 15

Nazad
Vrh Dno