Šta je novo?

Laptop Best Buy - Kupovina laptopova u 2025 i koje laptopove izbegavati?

Koji laptop kupiti?

Zekovic

Slavan
Učlanjen(a)
29.06.2017
Poena
225
Gledam po oglasima polovne laptopove 12 generacije za 300 evra ima skroz korektno ocuvanih , 12 generacija je izasla pre 3 godine dakle 2022 godine da li ici na to recimo i5 1235U ili Ryzen 5700U?

Gledao sam za 300 evra neko je skoro bacio na oglas hp 250 g10 sa i5 1334 za 32.000 na kp, ali 8gb i 256 to m je malo, ovi lenovo ideapad 3 sa ryzen su mi sumnjivi bojim se da nije zalemljena memorija 12gb i slično mada su većina tih modela iz 2022.

Mane lenovo ideapad 3 su da nema type c punjenje i osvetljenje tastature. Kućušte je za low budget korisnike.

Gledao sam za 300 evra neko je skoro bacio na oglas hp 250 g10 sa i5 1334 za 32.000 na kp, ali 8gb i 256 to m je malo, ovi lenovo ideapad 3 sa ryzen su mi sumnjivi bojim se da nije zalemljena memorija 12gb i slično mada su većina tih modela iz 2022.

Mane lenovo ideapad 3 su da nema type c punjenje i osvetljenje tastature. Kućušte je za low budget korisnike.
oko 300 eu gledam i ja

Treba proveriti konkretan model sto se tice IPS ekrana.Izgleda da su poceli u IdealPad 1 IPS da ugradjuju.I jos nesto tastatura je HU,mada to nije neki problem.320e nije puno.

Na AMD Ryzen 5700U Ideapad 3 graficka uzima 2.2GB ali mozes u biosu da namestis 1GB ili 512GB , ne znam kako je kod Intela ali Ideapad 3 nije los ja imam 17.3 inca sa ryzen 5700u sarke su cvrste , kvalitet izrade solidan , 10 srafova drzi donji poklopac.(jedan sakriven ispod zlatne folije) , Baterija mi traje pri maksimalnom osvetljenju 1 sat i 50 minuta a wear level mi je 11% , sad ne znam jel zamenska , meni je IPS panel , taj model je malo stariji 2021-2022 godiste verovatno , nemam nesto mnogo opcija u biosu , za boot pomeras slajder sa f5 i f6 i stavljas koji ce ti biti bootabilan uredjaj da li usb ili ssd , zasto ne uzmes nesto bolje za 55.000 recimo ovo? https://www.eponuda.com/poslovni-la...usb-c-dp-numpad-47wh-1-62kg-dos-cena-28517699

Treba proveriti konkretan model sto se tice IPS ekrana.Izgleda da su poceli u IdealPad 1 IPS da ugradjuju.I jos nesto tastatura je HU,mada to nije neki problem.320e nije puno.
За 320 евра то је најнижи квалитет IPS екрана. Дакле питање колико има варијација од примерка до примерка (IPS glow и слично).
Већи проблем тако јефтиних лаптопова је танка и слаба израда и лоше хлађење.
Или има добро хлађење а лошу израду. Или обрнуто.
Требало би избегавати све тако јефтине лаптопове.

Da li vredi ovo?
AMD ти је бржи за тај новац. Да ли питаш за процесор или како мислиш да ли ваља ?
Лаптоп има оне малецке батерије од 38 W, мање се не производе.
То Интел поједе за час.
AMD мање троши батерију а и бржи је кад нешто затреба.
Ideapad избацује сваке године нове моделе, треба да претражиш сајтове и прочиташ нешто за тај модел који теби треба.
Na AMD Ryzen 5700U Ideapad 3 graficka uzima 2.2GB ali mozes u biosu da namestis 1GB ili 512GB , ne znam kako je kod Intela ali Ideapad 3 nije los ja imam 17.3 inca sa ryzen 5700u sarke su cvrste , kvalitet izrade solidan , 10 srafova drzi donji poklopac.(jedan sakriven ispod zlatne folije) , Baterija mi traje pri maksimalnom osvetljenju 1 sat i 50 minuta a wear level mi je 11% , sad ne znam jel zamenska , meni je IPS panel , taj model je malo stariji 2021-2022 godiste verovatno , nemam nesto mnogo opcija u biosu , za boot pomeras slajder sa f5 i f6 i stavljas koji ce ti biti bootabilan uredjaj da li usb ili ssd , zasto ne uzmes nesto bolje za 55.000 recimo ovo? https://www.eponuda.com/poslovni-la...usb-c-dp-numpad-47wh-1-62kg-dos-cena-28517699
Tреба чувати батерију, мени после више од две године коришћења лаптопа батерија око 8% wear level.

Oво је бољи процесор, што не пробаш ово ?

Батерија је солидног капацитета а и AMD je процесор.

Poslednja izmena:
Да ли питаш за процесор или како мислиш да ли ваља ?

Па требао би ми лаптоп за свакодневну употребу, нет, писање, пројектор... тренутно имам acer-ов es1-512, поприлично споро (пентиум н серија, 4гб рам итд), па бих нешто новије. Свеједно ми је са процесором, нећу играти на њему, имам десктоп за то :)

Па требао би ми лаптоп за свакодневну употребу, нет, писање, пројектор... тренутно имам acer-ов es1-512, поприлично споро (пентиум н серија, 4гб рам итд), па бих нешто новије. Свеједно ми је са процесором, нећу играти на њему, имам десктоп за то :)
Препоручујем ти да свратиш до Комтрејда. Има много угашених лаптопова, можеш видети како иде квалитет израде.
Екрани су у принципу слаби.
Једино што би ти требао неки додатак за пуњење јер се модернији лаптопови пуне преко Усб Ц што се лако развали честим искључивањем и укључивањем.

Evo mene u novoj temi :)

Posto sam odlozio kupovinu prosle godine, sada je bas postalo kriticno i moram sto pre kupiti nov laptop.

U obzir dolaze Amazon i Best Buy, najbitnije mi je da ekran nije krs i nista ispod 15.6". Igrice ne igram, ali bih voleo da bez problema pokrenem npr. Premiere Pro.
Posto se uzima na duze staze, znam da ne treba ici ispod AMD Ryzen 7 ili Intel i7, i barem 16GB ram memorije.
Budzet je oko 1000 dolara, pa slobodno predlozite ako ima nesto zanimljivo.

To je OK budzet, jer tradicionalno je najjaca konkurencija u USA u segmantu do 1000 dolara, tu ima dobrih modela.
Meni licno se svidja HP Elitebook, izgleda vrhunski, kvalitet izrade i trajnost su odlicni, ali morao bi da vidis za tip i kvalitet ekrana

@Diamond
imaš li da predložiš model sa tim procesorom u tom cenovnom opsegu?
Нема га, прелази тај ценовни ранг, мислим да је око 90.000 најјефтинији. Шта год да се набави проверите како лаптоп ради под оптерећењем. Ако се много прегрева није добро. Нисам сигуран, чини ми се да су ти проблеми мало решени код 8845.Свакако проверите кад узмете како ради и добро га намучите и тестирајте

nije rekao pre već nakon nabavke tj. kupovine

Kako da ga izmucim pre kupovine? Ozbiljno pitam. U radnji?
У радњама је упаљен обично само један лаптоп и то од нпр. 120.000 динара. Други су угашени и не могу се упалити.
Већина фирми и нема физичке радње већ набавља робу из магацина или од увозника.
Ако и има радњу, мале фирме не држе упаљене лаптопове у радњи.

A ovi novi amd AI procesori kao ? Ryzen AI 350 ? Gledam neki lenovo yogu za "poneti"

@isnogood ok su mada su to sve starija arhitektura, prakticno samo preimenovani proslogodisnji procesori. Tek 370HX (i iznad brojevi) su novija zen 5 arhitektura. Da se razumemo odlicni su to sve porcesori i nema greske sa njima, mada ako ti vise od 32gb rama nije neophodno, licno bi isao na neki 258V intel.

nije rekao pre već nakon nabavke tj. kupovine
Obicno ni ne mora da se radi neki stres test da bi se videlo kako radi, dovoljno je upaliti i pustitu youtube, ako procesor pocne tj ventilator da radi, laptop je krs.
A i ne razumem zasto da se radi taj test opterecenja nakon kupovine? jer ako laptop radi, samo se "pregreva" ,nije razlog da radnja treba da ga zameni.

@Proday ni jedan u gigatronu :(
a Intel Core Ultra 5 125U vs AMD Ryzen AI 5 340 ?
intel je 10k jeftiniji 89 vs 100k neka yoga 7 gledam danas sutra uzmem amd ima u NS za odma.
Konktrtno:
LENOVO Yoga 7 2-in-1 14IML9 U5/16/1TB 83DJ00B6YA
vs
LENOVO Yoga 7 2-in-1 14AKP10 R AI 5 340/16/512GB

Skontao da je akcija josh 2 dana pa reko da ne jurim svuda gigatron kad daje tih 25% bude "ok" cena a u ns je radnja.

То је стари модел. Погледао бих са 8845HS процесором.
To mi je izvan cenovnog ranga.

Našao sam ovako nešto, procesor je noviji, ali ne znam kakva su generalno iskustva sa intelovim procesorima:

Našao sam ovako nešto, procesor je noviji, ali ne znam kakva su generalno iskustva sa intelovim procesorima:
AMD je боља куповина. Овде би само платио име Интел а добио би мање перформансе него код Ryzen-a.
Ryzen je oд Zen 2 па на даље пун погодак јер боље штеди батерију, Интел више једе ресурсе.

То је старији модел, сачекај неко снижење.
Ryzen AI су новији модели али то не рачунам, па једино ако можеш да се стрпиш до неког снижења.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno