Šta je novo?

Aku testera (ubodna ili cirkular)?

Sirius9

Slavan
Učlanjen(a)
09.09.2007
Poena
495
Hteo bi da uzmem neku baterijsku testeru za povremene raznorazne projekte gde je potrebno iseći neku varijantu drva (daska, letva, iverica, MDF isl. max 30mm debljine) eventualno ponekad (retko) neki metal.
Nisam planirao nikakve obimne projekte već nešto tipa polica za cveće, stolica, "kafe" stočić... Opredelio sam se za aku alat kako bi mogao da ga ponesem ako je potrebno na licu mesta nešto odraditi a da se ne vuče produžni kabl ili traži od nekog "struja". U pitanju bi bila neka jeftinija opcija jer mi ništa profi ne treba pošto se neće koristiti tako često, pomalo naginjem ka Parkside što zbog cene a i zato što već imam aku bušilicu i 20V bateriju za nju pa bi možda mogao da posluži i za testeru ali nije problem ni neki drugi brend uzeti samo da nije ono tipa 20K din...

Ono što me interesuje je da li bi radije izabrali ubodnu testeru ili cirkular?

Prednost ubodne je što lakše mogu da se izvedu krive linije, dok cirkular može lepše da izvede sečenje pod uglom a i kad se seče u pravoj liniji rez dosta bolje ispadne.
🤷‍♂️

Ja sam za slične povremene potrebe upravo uzeo ubodnu testeru, i to baš Parkside, sa istim razlogom kao i ti, već imam baterije i punjače za njihov 20V sistem.

Sad fora sa Parkside ubodnim testerama(crnim) je u tome što sem poslednje verzije, NI JEDNA nije htela da drži prav rez po lenjiru(po firungu).

Ova poslednja verzija je to popravila i sad može i to. Bila je na akciji od 2.juna možeš proveriti da li je negde ostao neki primerak(nije toliko tražena roba kao crne brusilice i šrafilice), prethodni modeli su za izbegavanje ako ti treba savršeno prav rez po lenjiru.

Ако је само један алат онда дефинитивно убодна тестера јер се са њом у сваком случају раде детаљи који не могу са циркуларом. Уз тестерице са финим зубима је и рез далеко “чистији”. Најбоље је наравно имати обе алатке, за батеријски алат гледај систем, тј. кад већ купујеш размишљај да ли је то марка/тип коју желиш проширивати новим алатима. Кад имаш батерије и пуњач, појединачне алатке се лако додају, а и цена је пуно нижа од куповине комплета са батеријама.

Definitivno je univerzalnija ubodna testera.
Za kratke rezove može i iz ruke, a bolje urađene ubodne mogu pravo i uz firung(većina skupljih/profi a vidimo da i neke hoby varijante kao ova poslednja Parkside mogu isto to).

Ubedljivo najveći argument protiv cirkularnih testera je bezbednost, za nas koji nismo majstori.
To je najveći razlog zašto sam uzeo ubodnu. Mnogo se lakše koristi, i mnoooogo je manja šansa da sebi nešto otfikarim dok majstorišem.
Sa cirklularnim(potopnim testerama) treba znati raditi, i jako su opasne za nekoga ko ne zna šta radi(recimo ja)... Ko zna, njemu je svejedno, imaće obe. Jako, ali jako je opasna cirkularna testera ko nije iskusan.

Za te stvari što si naumio da izradjuješ koju god alatku da kupiš spremi i džambo rolnu finog brusnog papira jer ne verujem da imaš nameru da uzimaš rende.
Ubodna je namenjena za nepravilne rezove, skraćivanje i uzdužno sečenje gde nije bitan ravan rez, cirkular je za ravne rezove ali da bi to uradio moraš da imaš i vodjicu.
I ubodna i cirkular koriste različite listove za svaki materijal a negde čak moraju i dva lista za isti materijal u zavisnosti od smera sečenja.

Zahvaljujem na predlozima i obarzloženjima,
Pogledaću baš ovu Parkside koju pominjeta samo ako bi neko mogao da pusti oznaku modela ili sliku, ne vidim na Lidlovom sajntu ništa tranutno od Parkside alata a Lidl mi nije baš blizu.

Uzeo bi ja i jedno i drugo ali nažalost živim u stanu i nema baš puno mesta za "radionicu" tako da silom prilika jedan alat će morati da radi sve inače bi bilo super imati i cirkular jer je kod njega "postprocesing" manji, ne mora toliko da se šmirgla i ispravljaju sitni nedostaci. Ubodna hoće nekad da se iskrivi u materijalu ako se seče nešto "debelo", sa gornje strane rez izgleda kao da je ravan ali kad razdvojiš materijal vidiš da je unutra pobegla recimo ako je puno drvo pa možda ima čvorova isl. ali dobro moraću s tim da se borim, sporije sečenje i biće ok, svakako ne namereavam da otvorim stolarsku radionicu :D

Što se šmirglanja tiče takođe mi je na šoping listi aku vibraciona brusilica, nešto poput Bosch GSS 18V, gledao sam da bude mala i praktična, da ne pravi 200 db buke, mislim da Parkside nema ništa u tom rangu.

Za stolariju ide tračna brusilica a sa vibracionom možeš da ideš uz pamučni valjčić u farbare.

Bosch je svakako bolji i kvalitetniji alat, to bez razmišljanja. Ukoliko misliš na ovu vibracionu brusilicu
Screenshot_20250614-131333.pngScreenshot_20250614-131347.png
Postoji Baš takav alat Parkside, PMSA 20-Li.
Takođe postoji i slična aku šlajferica ali nije toliko mutifunkcionalna kao ovaj gore navedeni, zove se PAEX 20-Li, koju ja imam i zadovoljan sam njom.
E sad ne znam u kom si gradu, u većim gradovima ima puno Lidl radnji, pa bude alata kojima je prošla ponuda (za tu nedelju) pa se provozaš po gradu i nađeš u nekoj ako je ostalo.

To je ubedljivo najveća mana Parkside alata, ne možeš ih kupiti kad ti hoćeš, prosto tako je.

Ali postoji jedno nepisano pravilo, pogledaš Lidl kataloge u EU, i obično nedelju-dve kasnije kod nas bude identična ponuda alata...zašto ovo pričam....pa zbog ovog kataloga koji je upravo u ovom trenutku aktuelan u EU:
Lidl francuska

Ovaj katalog je bikvalno kao izmišljen za tebe.
Šta je ubedljivo najveća prednost Parkside alata?
Uzmeš sve alate koji ti trebaju plus baterije, potrošni pribor, i još poneki alat koji ti baš i nev treba po ceni one jedne Bosch vibracione brusilice bez baterije...

I da, ostao sam ti dužan model ubodne koja je bašbdobra od Parkside, u pitanju je ppstda 20-li a1.
To ne znači da druge ne valjaju, već što se tiče njihovih ubodnih iz crne serije, samo taj poslednji model može savršeno ravan rez po lenjiru(što baš i nije namena ubodne, ali eto može i to)

Elem, za svaki njihov alat možeš pogledati recenzije na Youtube, jer uvek se prvo pojavi u nekoj od Eu zemalja pre nego što mi imamo priliku da kupimo, i do tada bude brdo testova.
Ne treba izbegavati ni zeleni alat, naprotiv nekada je baš on super ocenjen i dobar, samo je nešto slabijih performansi, ali svakako završava posao.

Za stolariju ide tračna brusilica a sa vibracionom možeš da ideš uz pamučni valjčić u farbare.
Znam da je tračna daleko efikasnija ali je problem što nije baš za stan, bučna je poprilično i pravi puno prašine,

@Dzigilibonglica

Da, baš tu Bosch brusilicu sam pikirao, privuklo me što je mala i tiha ali cena... paprena.
Zahvaljujem na svim detaljima, stavljam u wišlistu PMSA 20-Li i ubodnu PPSTDA 20-Li A1
Gledao sam neko vreme i recenzije na YT-u, nego nije baš lako tu proceniti šta je ok u datom cenovnom rangu. Ako je komparacijski video, ne znaš koliko su ljudi pristrasni.
Zaključio sam da posle gledanja gomile recenzija, (jer kad pogledaš jednu dobiješ u predlozima još 10 recenzija pa pogledaš još neku i posle 2 sata skontaš da si promašio skretanje za Albukerki :D) uvek se pomerim ka skupljim alatima. Sve u svemu ove dve mašinice što si predložio će biti odlične, čekam sad da se pojave u lidlu pa da pazarim.
Lidl je kod mene baš pain za obići pogotovo ako nemaš auto, kao ja, a i mrsko mi da idem, od 4 puta koliko sam bio da uzmem akcijski proizvod 3 puta sam se vratio praznih ruku jer nisu imali ono što sam tražio, izdvojim sat vremena, cimam se da odem i onda ništa ne uradim.
Ovo sa katalozima je dobra fora, hvala, pratim (y)

Nazad
Vrh Dno