Šta je novo?

Tablet Koji E-reader (e-rider) uzeti?

MAXTOR 369

Poznat
Učlanjen(a)
05.04.2021
Poena
25
Pozdrav svima!
Želio bih kupiti uređaj za čitanje (E-rider) pdf fajlova, Word i HTML dokumenata.
Volio bih da je ekran što prirodniji realnom papiru, da ne predstavlja zamaranje za oči bez obzira da li se čita u zatvorenom prostoru ili vani. Takođe, vrlo mi je bitna težina, da uređaj bude što laganiji. Da bude jednostavan za upotrebu i pregled dokmenata koji se nalaze u njemu. Da li je dovoljna veličina ekrana od 6" inča. Nekako mi se optimalnim čini 7" ekran. Pošto živim u manjem mjestu nisam imao priliku susretati se sa ovakvim uređajima pa nemam tu vrstu iskustva da kažem da li mi se neki dopada ili ne.
Nebitno mi je da li uređaj može 12 ili 1.520 metara pod vodu, jer ga neću nositi u kadu ili na plažu.
Budžet za kupovinu je oko 250 Evra.
Na ovom linku sam našao solidan izbor, ali ne znam koji je najbolji izbor:

Koje su suštinske razlike između ovih uređaja:

060000061

Svaki savjet je dobrodošao.

Isto, stigla pre nekoliko dana.

Opa, zaoštrava se Amazonova borba protiv uklanjanja DRM zaštite sa kupljenih knjiga 😂😂😂
Ameri ima da odlepe 😆

Dobro mesto za kupovinu knjiga bez DRM-a.
https://www.smashwords.com/
Hteo sam skoro da kupim neku knjigu, ali su me odbili jer nisam iz DE (Thalia) i FR (Vivlio). Na kraju našao ovaj Smashwords. Kupi, skini, prebaci na svoj e-reader, i obećaj da nećeš deliti dalje.

Funkcioniše. U jednom prozoru otvoriš knjigu, a u drugom neki file explorer, na primer EX File Manager, pa pronađeš fasciklu Root > data > data > rs.laguna.edenbooks > cache. Tu se nalazi knjiga, npr. 1234_567_secured.epub. Držiš malo duže da je selektuješ i ispod će se pojaviti opcije. Ideš na More > Copy to i izabereš gde želiš da je sačuvaš, Dropbox, Google Drive, PC.
Znam da je prošlo godinu dana od ovog posta, ali da li možeš molim te da vidiš da li ti ovo još uvek radi.
Jer, ja kod mene nemam cashe folder, već samo files/books folder u kom je enkriptovan file. Knjiga mi je otvorena.

Kakvi su ovi novi kindle? Uzeo bih majci za rodjendan. Sad ima neki sto sam joj uzeo pre 5+ godina, tada placen 130e sa kp. Jel su ovi novi nesto bolji ili je sve to isto? Dao bih 200-300e. Vidim da ih sad ima i kod nas legalno, kao i da su se i drugi proizvodjaci ukljucili

Ja moj e-reader koristim više od 10 godina, najjeftiniji sa osveteljenjem koji je tada postojao (oko 100€ čini mi se). Jedino što je baterija malo oslabila. Verovatno su noviji bolji, ali dok ovaj radi, nemam razlog za zamenu.

Ja koristim boox page 7, pre toga kindle Papirwhite. Boox je android i mnogo mi je bolji nego Kindle. Ako te zanima proguglaj, imaš testove na youtube, a kod na se prodaje na KP.

Izvinjavam se ako je bilo negde - ja ne nađoh - da li se može na neki način vidjeti opis (comments) za knjige na Kindle PW 12th iz 2024. godine?
Bilo koji osim dodavanjem na početku knjige.

@shamanNS hvala na odgovoru - ponadao sam se da možda novi firmware tako važnu stavku donosi ali ništa od toga.
Tek sam kupio Kindle pa me strah od JB - koliko je to sada sugurno, tj. koliko je rizično ako možda znaš ?

Ja sam svaki moj Kindle (počevši od Kindle 3 / Kindle Keyboard) jailbreak-ovao. A od druge kupovina nisam ni kupovao novi model dok ne znam da postoji jailbreak metoda za taj novi firmware 😂😂

Ja sa samim jailbreak procedurama nikad nisam uspeo da "brick"-ujem Kindle. I tek sa Paperwhite 11 / PW5 mi se prvi put desilo sa 2 različita primerka da su posle zaglavili u "bootloop" i da im sad nema spasa. Jedan posle 10-11 dana od kupovine (i jailbreak-a koji sam uradio isti dan 😁😁), drugi posle nekih godinu i po dana a treći primerak je živ i dalje posle nekih 17 meseci korišćenja.

Ti za početak proveri na kom ti je firmware taj tvoj jer ako je već na 5.18.1 ili 5.18.2 svakako ne možeš da jailbreaking-uješ to trenutno. Novi "exploit" koji radi na 5.18.x postoji i uskoro će biti "beta testiran" a "public release" se očekuje "do kraja godine".
Lik je prijavio propust Amazon-u pa čeka od njih da dobije zeleno svetlo ( = čeka da puste firmware update koji taj propust rešava) i čeka da dobije pare Amazona 😂😂😂

@shamanNS
Koliko sam primetio iz drugih diskusija, vrlo si stručan za ovu materiju, pa me zanima jedna stvar.
Nosim se mišlju da uzmem kindle pw 12 (2024) od 7 inča (ako se ne varam), i osim knjiga primarna stvar bi mi bili stripovi, isključivo Bonelli. Zamorno mi je postalo da ih čitam preko kompa i po onome što sam pronašao mislim da bi ovaj uređaj zadovoljio moje potrebe, jeste da kindle ne prepoznaje cbr/cbz ali ima alat KCC za konvert u pdf (ili MOBI/AZW3).

Malo sam diskutovao i sa ChatGPT i dobijam odgovore da baš i ne može, neće slova biti čitljiva (dosta sitna), jer na kindle nema zoom (mislim se i da ima, ne treba mi ako bih morao to da radim), da bih kroz dalju diskusiju došli do zaključka da je prikaz Bonelli stripova na kindle savršen, jer će tu A5 stranicu da rasterizuje na manjem ekranu (e tu je kvaka). Odradio mi je jednu sliku ali nije prikaz kao da je na ekranu od 7 inča, već koliko dozvoljava sama chat platforma, odnosno manja za po par centimetara po visini i širini i sa tim dodatim centimetrima mislim da ne deluje loše. Da li si možda imao priliku da probaš neki strip iz Bonelli palete kakav bi bio za čitanje?

@banexbanex Moj stav je uvek bio da eInk čitači nisu za čitanje stripova i manga. Čak i da imaš čitač da dovoljno velikim ekranom pa da si time rešio problema potrebe za zumiranjem (što nećeš postići ni sa 7" ekranom, i dalje je to premalo) opet ti ostaje problem ghosting-a / ostataka delova prethodno fotke sa prethodne stranice stripa i to koooliko je refresh eInk display sporiji od LCD display.

Stvar je prosta: eInk tehnologija je dizajnirana za jednu jedinu stvar: statičan prikaz nekog zida texta. U skladu sa tim i radi i sve mane te tehnologije u tom scenariju korišćenja minimalno dolaze do izražaja. Čim se javi potreba za čestim refresh / redraw sadržaja na ekranu i skrolovanjem na sve 4 strane te mane iskaču u prvi plan, plus što tad i sa drugom najvećom prednošću tih uređaja ( trajanje baterije) možeš takođe da se praviš.
Ti uređaji ne traju nedeljama između 2 punjenja zbog velikog kapaciteta baterije već što prosečnom korisniku po 2-3 minuta stoji statičan prikaz koji ne troši bateriju uopšte.

Kao što eInk nije za browser upotrebu po meni nije ni za čitanje stripova.

U zavisnosti od očekivanja korisnika i strpljenja korisnika ali i samog softvera koji koristiš za čitanje (npr da li program / čitač nudi "gesture" za ručno okidanje "full refresh" ekrana) sveukupno iskustvo će nekome biti prihvatljivo a nekome totalno neprihvatljivo.

Jedino je sigurno i objektivno: klasični tableti daleko bolje odrađuju posao čitanja stripova.

Ja ti svakako nisam neko ko često čita stripove na bilo čemu tako da moj stav ako hoćeš uzmi sa rezervom.
Ja sam na mom PW5 ( = Paperwhite 11th gen) pročitao "Bone" comic kao prvu i poslednju stvar tog tipa koju sam čitao na tom uređaju.
To je bilo pristojno / "good enough" iskustvo, spram tipa stripa.

phoney-bone-and-death-1.jpg

Možda ti je bolja ideja da ovde u temi potražiš ranije komentare nekoliko ljudi koji su kupili tablete iz TCL NXTPAPER serije i pitaš njih za savete i dugoročna iskustva.

Iako su i to za mene lično to manje-više samo "ultra mat" tableti.

Poslednja izmena:
Ja sam se vala načitao mangi na Kobo Libri i nije mi ništa falilo. Istina ne bi škodio veći ekran ali i kad kupiš mangu u knjižari nije preterano velika...

Meni lično ne smeta ghosting, nekako ga doživljavam kao kad sam bio klinac pa su stampali stripove na onom raspalom papiru kao toalet papir pa se providi druga strana kad čitaš :ROFLMAO:.

Zato je prijatan osećaj kad gledam u E-ink ekran nemerljiv i potire sve ostale "mane".

Klasični stripovi u boji su neka druga priča...

Nazad
Vrh Dno