Šta je novo?

Maske, futrole, stakla i ostala dodatna oprema za iPhone

Ako hoces sporo punjenje uzmi onaj apple 5w punjac od pre x godina i miran si, bitno da imas original kabl. Eto spomenuse i IKEA oni imaju MFI sertifikat tako da moze i to.
Anker moze za 15ak evra da se uzme na ali.

Inace koga interesuje, pitaka ima trenutno jaka snizenja za starije modele, za 15 pro max je case 25$, 14 pro 18& itd

Trenutni Realme punim sa 67W, baš bi mi bilo srozavanje da spadnem na 5W. 😅

Probaću prvo sa Xiaomijem od 20W, on će verovatno puniti nekih 10-15W. Ne znam kako Apple reguliše svoja punjenja tj. temperature, mislim da 20W ne bi trebalo da se smatra temperaturno agresivnom brzinom, ne znam... Znam samo da ovi BBK telefoni važe za neprevaziđene kada je tehnologija punjenja u pitanju s obzirom da sav termalni teret punjenja delegiraju na punjače a telefon praktično ladan.

Ma ne brigam da su Xiaomi ili Realme loši punjači, nego pretpostavljam da ne mogu da postignu max 20W brzinu punjenja?
Koliko znam, telefoni kada se pune sa punjačima koji ne podržavaju njihov standard onda defaultuju brzinu na neki minimum, tipa 10W ili 15W?
ikea 30w puni apple kao originalni 20w istestriano

Ok, hvala. Stvarno mi je otkrovenje da su im punjači na glasu po ceni koja bi kod nekih drugih no name punjača bila požarni alarm. 😃

Jedino gledam ove Anker, privlačni mi zbog veličine, ko kocka šećera naspram recimo ove Realme mrcine.

Anker je vrlo kvalitetan i njihovi kablovi, baterije, punjači su izuzteno dobri.

A nema nekog kompromisa zarad ove kompaktnosti?
Tipa gledam ovaj Anker 511 Nano 3, to je ta modernija GaN tehnologija, jel?

Moram i ja da pohvalim Anker.
Čak sledeće godine, Bože zdravlja, u ovo vreme kad budem uzeo 17 PM vrlo verovatno ću uzeti Ankerov kabal i adapter a ne Appleov.

Ako može i meni savet pošto kupujem prvi iPhone u životu, pa oko izbora punjača...
iPhone 16 pro max se brzo puni na do 45W, dok se 15 i stariji pune do 25W. Dakle, svaki punjac ove snage dace sa originalnim kablom ili kvalitetnim usb-c kablom isti rezultat, uzeo ti 100W ili recimo 25W ako imas 15 pro. Apple nema problem da se koriste bilo koji sertifikovani USB Power Delivery (USB-PD) za sve telefone: link.
Tako da ako vec nisi kupio, kupis ono sto ti odgovara, imajuci u vidu da ces adapter koristiti i kasnije, sa novijim uredjajem/ima, dobro je imati to u vidu. Takodje, nepisano je pravilo da je tezi onaj koji je jaci, tako da ako ces cesto da ga nosis, ne ides preko onoga sto je idealno za tvoj telefon. Ako ce stajati u sobi 99% vremena, uzmes sto jaci koji mozes, neces pogresiti u sustini.
Na svakom punjacu deklarisano je koje snage i amperaze koriste, slobodno pogledas na dno i procitas, ako pise 45W+, nema potrebe da kupujes bilo sta novo. Ukoliko su 15W ili manje, licno bih preporucio da prednjes na jaci, da se ne bi punjac konstantno pregrevao. Manje vise sva zvucna imena imaju kvalitetne punjace, koji god izaberes bice ok.

Ne znam kako Apple reguliše svoja punjenja tj. temperature, mislim da 20W ne bi trebalo da se smatra temperaturno agresivnom brzinom, ne znam... Znam samo da ovi BBK telefoni važe za neprevaziđene kada je tehnologija punjenja u pitanju s obzirom da sav termalni teret punjenja delegiraju na punjače a telefon praktično ladan.
Previse brinete za uredjaj ili bar bateriju koju cete za 2 do maksimum 3 godine zameniti drugom. Brzo ili sporo punjenje, isti djavo. Sporim punjenjem smanjili ste temperaturu uredjaja, a isto bi ste dobili i da ste ga izvadili iz nekog zagusljivog case-a. Drzanje u hladnoj sobi bice vise nego dovoljno da ne postoji razlika izmedju sporog i brzog punjenja. Najveci problem je tu kod bezicnog punjenja, koji ima mnogo gubitaka koji se ispoljava u visokoj temperaturi i generalno zagreva ceo uredjaj sto mu onda smanjuje zivotni vek komponenti. Dovoljno je normalno koristiti telefon, puniti ga kad treba punjacem koji je deklarisan za njega i to je to. Svaka baterija ce pre ili kasnije propasti, a jako malo se tu moze uraditi da se na to utice. Kad dodje vreme da se zameni baterija ili uredjaj - to je to. Dok su ranije bile baterije u telefonima koje su se vadile, niko nikad nije ovako brinuo o zdravlju baterije, napravise od ovoga kvazi nauka.

Nevezano za ovo pitanje, moram da dodam da sam primetio ljude koji se hvale da koriste telefon nesto kao uvek izmedju 20 i 80%, pa burazeru, tebi je ta baterija onda ocito prevelika, cim si ti zrtvovao 40-50% njenog kapaciteta. I kaze traje mu duplo duze... da, jer je projektovana za odredjen broj ciklusa, nekom je to 350 po godini, tebi za to treba duplo vise, pa ti zato prividno baterija traje duze, a sustina je ista, samo si kupio telefon sa baterijom koja je vise od onog sto ti treba... eto moja dva centa na tu temu. Opustite se i uvivajte u novim uredjajima, kome nije jasno nek uzme neku nokia-u od pre 20-30 godina i nek uporedi koliko se otislo daleko sa tehnologijom i mogucnostima :)

Prihvatam ispravku, nemam ga, taj deo sam naposao po secanju, ali ne menja sustinu ostatka poruke, pozdrav :)

Potvrdjujem za ovaj Anker.

Nego u cemu je fora sa grejanjem, nekada se telefon usija a nekada je mlak kada punjenje pocne sa istog levela, npr 40%?

Ikein punjac ga bas greje na primer.

Shvatam da je temperaturna zastita za sam punjac, a ne za telefon, ili?

Kad sam spominjao da izbegavate te jeftine Ikea i slične punjače, napadoše me pojedinci da ne znam o čemu pišem, kao sve je to isto...
Ili original Apple ili nešto kvalitetno poput Ankera (sad ima dobar izbor Ankera kod nas sa fiskalnim)...

Pa Ikea je najsigurnija u smislu da nece da se zapali, jer je rigorozno sertifikovana.

Inace i ovaj anker gore ume fino da podgreje telefon.

Ima neka fora definitivno, a verujem da je to sto su u stanju da dosta brzo pune bateriju. Mozda je i do kablova, ne znam.

IKEA punjač puni optimalno zapravo čim greje telefon jer ako je telefon zagrejan to znači da uz pomoć datog punjača dostiže i održava maksimum brzine punjenja u datoj etapi.

Neki drugi punjač, ukoliko ima rigoroznije pragove svojih termala, on zarad svoje temperature će možda kompenzovati brzinu punjenja pa će telefon samim time ostati hladniji.

Telefon je svakako taj koji drži "glavnu reč" koji uzima shodno svojim mogućnostima i temperaturi u datom trenutku. Punjač opet može imati manje ili više sofisticirani vlastiti temperaturni monitoring, pa iako telefon može da primi više punjač će ipak raditi u domenu svojih temperaturnih proračuna.

Inace i ovaj anker gore ume fino da podgreje telefon.

Meni deluje da solidno manje greje od originala, pričam za Gan charger 😃

IKEA punjač puni optimalno zapravo čim greje telefon jer ako je telefon zagrejan to znači da uz pomoć datog punjača dostiže i održava maksimum brzine punjenja u datoj etapi.

Neki drugi punjač, ukoliko ima rigoroznije pragove svojih termala, on zarad svoje temperature će možda kompenzovati brzinu punjenja pa će telefon samim time ostati hladniji.

Nisam siguran da to što se prilično greje greje znači da isključivo tad dostiže maksimum.
IKEA ima punjače i kablove koji su MFI sertifikovani, ali to ne znači da je taj punjač kvalitetan kao original ili već navedeni Anker ili kvalitetan punjač nekog android telefona 😃

Telefon je svakako taj koji drži "glavnu reč" koji uzima shodno svojim mogućnostima

Tačno da telefon uzima koliko mu treba, ako dati punjač to može da isporuči, ali neki ga jednostavno više greju iz nekog razloga, a to definitivno nije dobro ni za jedan uređaj, a time ni za bateriju. Ovo sve pričam ako posmatramo identične uslove, tačnije, da se telefon ne koristi dok se puni.

Bila je pre 20$ sto se opet isplati ako uzmes masku za 15-20$.
Ne mozes izbeci osim ako nemas negde nekog gde ne naplacuju dostavu.

koristim ova 2 i za ipad i za iphone.
sto se brzine tice, merio sam (isti kabal) i brze mi puni sa apple nego ankerom. nije neka prevelika razlika ali mi je interesantno jer su oba 12w

Prilozi

• Screenshot 2025-05-30 230814.png
    Screenshot 2025-05-30 230814.png
    138.5 KB · Pregleda: 35
  • Screenshot 2025-05-30 230652.png
    Screenshot 2025-05-30 230652.png
    147.9 KB · Pregleda: 33
Pošto naručujem Spigen Liquid Air koja mi je omiljena maskica ikada, da li preporučujete Spigen Ez Fit staklo? Ja stakla inače ne koristim ali rado bih sad stavio na iPhone pošto planiram da ga duže koristim...
Jel stvarno lako instaliranje ovih stakala sa ovim alatom za instalaciju?

Pošto naručujem Spigen Liquid Air koja mi je omiljena maskica ikada, da li preporučujete Spigen Ez Fit staklo? Ja stakla inače ne koristim ali rado bih sad stavio na iPhone pošto planiram da ga duže koristim...
Ja sam za 16 pro max uzeo spigen ez fit (2 stakla) i spigen rugged armor magfit, ruba ekrana ni nema :). Zajedno leze super na mobitelu. Na 14 pro maxu sam imao zastitno staklo sa alija, esg ono, i bilo je super osim sto se pod nekim kutem vidjelo da se kao “prelama” odsjaj na njemu.

Ok, hvala drugari! Nikad stakla nisam koristio a za Spigen čuh da je top.

A odakle vi naručujete? Ako se sećam iStyle ih je imao ranije... Vidim ima ih po KP ali ne znam je l' postoje šanse da su neke kopije. Ili da pazarim sa spigen sajta.

EDIT: Da li je spigen.pl legit? Cene i poštarina prilično manje.

Postavljanje stakla sa tim alatom za instalaciju je super lako i super precizno, u delić milimetra, bez mehurića i za nekoliko sekundi... Nedavno sam postavio jedno na 16PM. Na KP navodno ima kopija Spigena, ne znam koliko je istina.

Nazad
Vrh Dno