Ako može i meni savet pošto kupujem prvi iPhone u životu, pa oko izbora punjača...
iPhone 16 pro max se brzo puni na do 45W, dok se 15 i stariji pune do 25W. Dakle, svaki punjac ove snage dace sa originalnim kablom ili kvalitetnim usb-c kablom isti rezultat, uzeo ti 100W ili recimo 25W ako imas 15 pro. Apple nema problem da se koriste bilo koji sertifikovani USB Power Delivery (USB-PD) za sve telefone:
link.
Tako da ako vec nisi kupio, kupis ono sto ti odgovara, imajuci u vidu da ces adapter koristiti i kasnije, sa novijim uredjajem/ima, dobro je imati to u vidu. Takodje, nepisano je pravilo da je tezi onaj koji je jaci, tako da ako ces cesto da ga nosis, ne ides preko onoga sto je idealno za tvoj telefon. Ako ce stajati u sobi 99% vremena, uzmes sto jaci koji mozes, neces pogresiti u sustini.
Na svakom punjacu deklarisano je koje snage i amperaze koriste, slobodno pogledas na dno i procitas, ako pise 45W+, nema potrebe da kupujes bilo sta novo. Ukoliko su 15W ili manje, licno bih preporucio da prednjes na jaci, da se ne bi punjac konstantno pregrevao. Manje vise sva zvucna imena imaju kvalitetne punjace, koji god izaberes bice ok.
Ne znam kako Apple reguliše svoja punjenja tj. temperature, mislim da 20W ne bi trebalo da se smatra temperaturno agresivnom brzinom, ne znam... Znam samo da ovi BBK telefoni važe za neprevaziđene kada je tehnologija punjenja u pitanju s obzirom da sav termalni teret punjenja delegiraju na punjače a telefon praktično ladan.
Previse brinete za uredjaj ili bar bateriju koju cete za 2 do maksimum 3 godine zameniti drugom. Brzo ili sporo punjenje, isti djavo. Sporim punjenjem smanjili ste temperaturu uredjaja, a isto bi ste dobili i da ste ga izvadili iz nekog zagusljivog case-a. Drzanje u hladnoj sobi bice vise nego dovoljno da ne postoji razlika izmedju sporog i brzog punjenja. Najveci problem je tu kod bezicnog punjenja, koji ima mnogo gubitaka koji se ispoljava u visokoj temperaturi i generalno zagreva ceo uredjaj sto mu onda smanjuje zivotni vek komponenti. Dovoljno je normalno koristiti telefon, puniti ga kad treba punjacem koji je deklarisan za njega i to je to. Svaka baterija ce pre ili kasnije propasti, a jako malo se tu moze uraditi da se na to utice. Kad dodje vreme da se zameni baterija ili uredjaj - to je to. Dok su ranije bile baterije u telefonima koje su se vadile, niko nikad nije ovako brinuo o zdravlju baterije, napravise od ovoga kvazi nauka.
Nevezano za ovo pitanje, moram da dodam da sam primetio ljude koji se hvale da koriste telefon nesto kao uvek izmedju 20 i 80%, pa burazeru, tebi je ta baterija onda ocito prevelika, cim si ti zrtvovao 40-50% njenog kapaciteta. I kaze traje mu duplo duze... da, jer je projektovana za odredjen broj ciklusa, nekom je to 350 po godini, tebi za to treba duplo vise, pa ti zato prividno baterija traje duze, a sustina je ista, samo si kupio telefon sa baterijom koja je vise od onog sto ti treba... eto moja dva centa na tu temu. Opustite se i uvivajte u novim uredjajima, kome nije jasno nek uzme neku nokia-u od pre 20-30 godina i nek uporedi koliko se otislo daleko sa tehnologijom i mogucnostima