Šta je novo?

Internet bez mobilne mreže

dalek

Čuven
Učlanjen(a)
16.01.2002
Poena
630
Potreban mi je što mobilniji internet za prenos videa sa terena gde nema mobilne mreže. Postoji li još nešto pored starlink koji nije još uvek zvanično u Srbiji?
Mo-e da bude i neka što mobilnija varijanta radio stanica koje mogu da prenesu neke veće bitske brzine, cena nije presudni faktor.

Koliko mobilna?

Tebi bi trebao satelitski internet svakako, ali nešto što postoji još pre Starlink-a... Ne znam da li to možeš da nađeš u slobodnoj prodaji, ali znam da ima i viđao sam to davno kod jednog kablovskog operatera kada su tek ušli kod nas da pokrivaju okolne gradove i sela... Kao koferče je, to je sve što znam i ima isto antenu i vezu. Mene isto zanima šta danas ima tog tipa, a da može da posluži.

Klasican sat net nikako nije praktican. Da jeste, ne bi bilo Starlinka.
@dalek onda jedino preko familije/poznanika da uzmes Starlink u inostranstvu.

Imaš i provajdere satelitske telefonije, Thuraya, napr.
Ali mislim da ti je jednostavnije, verovatno i jeftinije, da odeš preko i kupiš Starlink.
Pozdrav

Verovatno čovek ima razloz zašto ne želi Starlink... Zato je i hteo alternativu. :)

Potreban mi je što mobilniji internet za prenos videa sa terena gde nema mobilne mreže. Postoji li još nešto pored starlink koji nije još uvek zvanično u Srbiji?
Mo-e da bude i neka što mobilnija varijanta radio stanica koje mogu da prenesu neke veće bitske brzine, cena nije presudni faktor.
zavisi na kom podrucju ti treba i koja brzina prenosa podataka.
ako uzmes kartice od sva tri operatera kod nas, nema bas puno mesta gde nema nikakvog signala. postoje i (sve manje) lokalni wifi provajderi. prenos podataka preko radio stanica je moguc ali je brzina mala, dovoljna tek za mejlove i slicno. ako bas nema nista drugo, starlink je verovatno jedino prakticno komercijalno resenje.

Verovatno čovek ima razloz zašto ne želi Starlink... Zato je i hteo alternativu. :)
Alternative za brzi internet naročito u pokretu na području gde nema LTE-a, a naročito za video streaming, jednostavno nema. Starlink možeš i na 60km/h da koristiš.

Ili starlink ili ozbiljne usmerene LTE antene (ali to previše zavisi od konkretne lokacije) i nikako ne radi u pokretu. Samo kad si "stacionaran". E sad za strim treba par Mbps uploada, za šta ti treba bar pristojan 4G, a to je opet problematično.

Po meni:
1. Starlink
2. ...
3. ...
4. ...
5. Usmerene LTE antene
.......
20. TooWay satelitski net

Postoji i Eutelsat satelitski internet, ali je preskup, a naročito za profesionalne svrhe je oprema gabaritna i ne tako jednostavna, ali cenim da ima svoju svrhu upravo za te namene (uživo TV prenos na nepristupačnim mestima).

Nazad
Vrh Dno