Šta je novo?

Čime ovo da krimpujem?

gmlale

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2003
Poena
630
Moja oprema  
Mobilni telefon
063626864
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozvao me drugar da u novom stanu nakrimpujem kablove. Ima ukupno četri kabla koji izlaze na mestu gde bi trebao da bude ruter i svaki vodi u do utp utičnice u zidu u drugoj prostoriji. Probao sak sa konektorima RJ45 CAT 6 shielded ali žice su jednostavno predebele. Drugi problem je što nisam siguran da li je u zidu kod rasporeda žica poštovan standard rasporeda žica.

Prilozi

• IMG_20250520_183749.jpg
    IMG_20250520_183749.jpg
    46.1 KB · Pregleda: 94
  • IMG_20250520_182959.jpg
    IMG_20250520_182959.jpg
    93.1 KB · Pregleda: 95
Ako si mislio na muški RJ45, to neće ići jer su instalacioni kablovi punog preseka, kako si i sam primetio - predebeli. Stavi keystone module na kraj i onda odatle dalje vodiš običnim patch kablom dalje šta treba.

Što se tiče rasporeda žica, ne bi trebalo da pravi problem da li je 568A ili 568B raspored, danas uglavnom switchevi prepoznaju automatski kako je povezano. Ja bih vezao na 568B i isprobao da li radi, ako radi, crva nije ni bilo. :)

Ako si mislio na muški RJ45, to neće ići jer su instalacioni kablovi punog preseka, kako si i sam primetio - predebeli. Stavi keystone module na kraj i onda odatle dalje vodiš običnim patch kablom dalje šta treba.

Što se tiče rasporeda žica, ne bi trebalo da pravi problem da li je 568A ili 568B raspored, danas uglavnom switchevi prepoznaju automatski kako je povezano. Ja bih vezao na 568B i isprobao da li radi, ako radi, crva nije ni bilo. :)
Ma nisam siguran da su uopšte poštovali raspored, izvukao sam modul iz zidne utičnice ali nisam mogao da provalim. Jedino na oba kraja da stavim ponovo. Pretpostavljam da mi treba kategorija 6 keystone modula?

Gledajući samo modul, teško ćeš zaključiti bez da ga otvaraš, sečeš vezicu itd, verovatno i nemaš test alatljiku neku da ti kaže sa druge strane koji je raspored. Kao što rekoh, ja bih samo ovu drugu stranu nabacio na 568B pa ako radi - super, ako ne radi, onda nju samo ponovo i to ti je to. 50% šanse da uspe iz prve. :D

Pa samo rastavi taj postojeci modul sto si izvadio, ne vidi se na fotografiji kakav je to tacno modul, ali je to obicno za montazu bez alata, tako da mozes da prespojis zice kako hoces (raspored isti kao na drugoj strani zice/modula).

To ga već svodi vezivanje 2 modula i rastavljanje jednog, moj predlog je bio čisto da minimizuje cimanje - poveže taj jedan koji treba pa vidi, ako ne radi, onda svakako mora da preveže i ovaj uslikani. Mada se slažem i za Marfija... 😆

Svakako nije nikakva drama i da se rasturi i poveže, ima dovoljno (možda i previše) stripovane žice... skoro sam baš radio menjanje keystone modula gde je bilo knap kabla iz zida i za prethodni pa nije baš bilo prijatno iskustvo zameniti 6 utičnica...

Ako ne radi znači da utičnice - moduli nisu povezani kako treba. Ako nemaš kabl tetstrer sa testom mapiranja provodnika onda samo otvaranje i pregled gde je greška.
U svim modulima sa strane su obojene oznake za raspored žica po 568A i B rasporedu i na oba kraja mora da se stavi isti.
Inače ima i konektora koji se krimpuju na kablove svih kategorija (5, 6, 7 i 8) i ja ih redovno koristim u kućnim instalacijama sa malim kutijama gde nema prostora za utičnice i pečeve.

Alternativno resenje: drugar je posekao jedan nakrimpovani utp kabal i spojio žice sa tog kabla na ovaj kabal punog preseka, proverio i sve je proradilo. Očigledno je na zidnim utičnicama ispoštovan redosled žica po B standardu. Sve je to ponovio na preostala tri kabla i sve radi. Nisu mu se kupovali keystone moduli jer nije bio siguran da su majstori povezali zidne utičnice kako treba. Mene su učili da ovakve stvari ne radim ali njemu radi posao.

if it ain't broken, don't fix it... ali opet... ja sam moje keystone module menjao jer sam prvo stavio unshielded (obični cat6 Aling conel) keystone module pa sam naknadno nabavio shielded i izmenjao i na patch panelu i na utičnicama, ima nas raznih. :LOL: Kao i kod onog nekog kolege što ima raspar memorijske module, imao bih otok mozga da znam da mi je u zidu utp kome je uvrnuto 8 žica na instalacioni kabl... iako radi. Mada i to je pitanje radi, ali kako + da li će u nekom trenutku staviti 2.5 ili 10Gbit opremu i češati se što brljavi... a mogao je odmah da kupi kršten keystone i odradi kako treba, par stotina dinara po utičnici. Što i dalje može, barem sad zna koji je raspored žica i da je sve urađeno kako treba, ne vidim izgovor da ostavi tako skarabuženo. :confused:

Nazad
Vrh Dno