Proday
Uticajan
- Učlanjen(a)
- 02.01.2005
- Poena
- 1,805
Posle otprilike godinu dana prizeljkivanja, konacno u mojim rukama...i jos par dana dok sam priveo kraju projekat na kome radimo pa konacno imam vremena malo da se i "poigram" novim laptopom. Zao mi je sto u Americi dolazi u najjacoj izvedbi sa 32gb rama i 4060 grafikom, ali sta je tu je...iz moga iskustva, 4070 nije vise od 7-15% bolja i to samo u pojedinim situacijama.
Odradio samo osnovno, sistem, par programa i igara pa nemam nesto posebno rezultata kao inace ali podelicu par slika cisto da se vidi osnovno, mada se vec gotovo sve zna o ovom procesoru 185H i grafici 4060.
Rekao bih da je ovo nesto izmedju predhodnih Asus G16 i Legion 7i modela koje sam imao, odnosno izvuceno najbolje iz oba sveta (daleko od toga da nema stvari koje mi se ne dopadaju ili mi ne nedostaju).
Sam laptop je odlicnog kvaliteta. Metalna konstrukcija, sve utegnuto i adekvatno sklopljeno. Nema krckanja, pucketanja. Trackpad ogroman (ali bukvalno ogroman; mislim da je nesto veci cak i od onog na G16), tih i precizan. Tastatura uobicajeno odlicna za lenovo, mada bih prednost dao legionu 7i zbog nesto vecih tastera (mozda se samo tripujem), ali sa druge strane kvalitetniji, imaju neki kao gumirani finish, ne znam kako bih to opisao. Meni je ogromna prednost sto ima i numpad (mada je malo stisnut u poredjenju sa ostatkom dugmica) i sto je trackpad pomeren u levo. Kod zephyrusa me je npr do ludila dovodilo sto kad kucam sat konstantno zulja po podlozi posto je malo vise da kazem ruke moralo da bude fizicki na samom kucistu. Samo kuciste, iako metalno, pod opterecenjem primetno hladnije od onog na legionu i asusu (na g16 sam se bukvalno opekao jednom prilikom). Zvuk ventilatora (dva komada, zephyrus imao 3), prilicno tisi i umereniji. Sa druge strane G16 je mogao da radi u nekom silent mogu potpuno silent (0 rpm fanovi), ovde to nije slucaj.
Mini LED ekran prelep, bez losih piksela, osvetljenje top. Cak i bez HDR-a primetno svetliji od predhodna dva. Paljenjem HDR-a se situacija sa osvetljenjem jos drasticno popravlja, ali onda nazalost pocinje i blooming da se primecuje. Ono sto mi je daleko bitnije je sto siva nije onako "zrnasta" kao na Asusu i ostalim OLED opcijama. Ekran je osetljiv na dodir (ne shvatam poentu ovoga na laptopu nikad, ali ok valjda neko i to koristi), ali ne podrzava unos preko olovke (samim tim jos gore). Ono sto je meni bitno, ekran se otvara skroz flat odnosno do 180 stepeni, tako da mogu uvece da stavim laptop na stomak dok lezim u krevetu i gledam film npr. Sa druge strane, tezina od 2100+ grama postaje primetna vrlo brzo.
Zvuk nikad bolji na laptopu, nemam vise asus g16 ali ako nije bolji onda je rame uz rame sa pomenutim. Web cam takodje odlicna (5mpx). Najsire vidno polje na istoj koje sam ikada video na laptopu, windows hello radi impresivno i trenutacno.
Mogao bi da hvalim spravu ihaj ali cu umesto toga ukratko da navedem nedostatke onako kako ih ja vidim (nekima to mozda i nisu)...
Sve u svemu, kada bi mogao da rasklopim sva tri laptopa, i od njih sastavim jedan, e to bi bila idealna masina kontam. Ovo je samo najblize savrsenstvu.
Ako vas sta dodatno zanima, tu sam.
Odradio samo osnovno, sistem, par programa i igara pa nemam nesto posebno rezultata kao inace ali podelicu par slika cisto da se vidi osnovno, mada se vec gotovo sve zna o ovom procesoru 185H i grafici 4060.
Rekao bih da je ovo nesto izmedju predhodnih Asus G16 i Legion 7i modela koje sam imao, odnosno izvuceno najbolje iz oba sveta (daleko od toga da nema stvari koje mi se ne dopadaju ili mi ne nedostaju).
Sam laptop je odlicnog kvaliteta. Metalna konstrukcija, sve utegnuto i adekvatno sklopljeno. Nema krckanja, pucketanja. Trackpad ogroman (ali bukvalno ogroman; mislim da je nesto veci cak i od onog na G16), tih i precizan. Tastatura uobicajeno odlicna za lenovo, mada bih prednost dao legionu 7i zbog nesto vecih tastera (mozda se samo tripujem), ali sa druge strane kvalitetniji, imaju neki kao gumirani finish, ne znam kako bih to opisao. Meni je ogromna prednost sto ima i numpad (mada je malo stisnut u poredjenju sa ostatkom dugmica) i sto je trackpad pomeren u levo. Kod zephyrusa me je npr do ludila dovodilo sto kad kucam sat konstantno zulja po podlozi posto je malo vise da kazem ruke moralo da bude fizicki na samom kucistu. Samo kuciste, iako metalno, pod opterecenjem primetno hladnije od onog na legionu i asusu (na g16 sam se bukvalno opekao jednom prilikom). Zvuk ventilatora (dva komada, zephyrus imao 3), prilicno tisi i umereniji. Sa druge strane G16 je mogao da radi u nekom silent mogu potpuno silent (0 rpm fanovi), ovde to nije slucaj.
Mini LED ekran prelep, bez losih piksela, osvetljenje top. Cak i bez HDR-a primetno svetliji od predhodna dva. Paljenjem HDR-a se situacija sa osvetljenjem jos drasticno popravlja, ali onda nazalost pocinje i blooming da se primecuje. Ono sto mi je daleko bitnije je sto siva nije onako "zrnasta" kao na Asusu i ostalim OLED opcijama. Ekran je osetljiv na dodir (ne shvatam poentu ovoga na laptopu nikad, ali ok valjda neko i to koristi), ali ne podrzava unos preko olovke (samim tim jos gore). Ono sto je meni bitno, ekran se otvara skroz flat odnosno do 180 stepeni, tako da mogu uvece da stavim laptop na stomak dok lezim u krevetu i gledam film npr. Sa druge strane, tezina od 2100+ grama postaje primetna vrlo brzo.
Zvuk nikad bolji na laptopu, nemam vise asus g16 ali ako nije bolji onda je rame uz rame sa pomenutim. Web cam takodje odlicna (5mpx). Najsire vidno polje na istoj koje sam ikada video na laptopu, windows hello radi impresivno i trenutacno.
Mogao bi da hvalim spravu ihaj ali cu umesto toga ukratko da navedem nedostatke onako kako ih ja vidim (nekima to mozda i nisu)...
- CPU 185H, ni tamo ni vamo...generacija pre 14700HX (i 14900) dosta bolja sa performansama (tipa 25k vs 19k u cinebench r23). Sa druge strane, procesor stedljiviji, manje se greje (generalno ali i on zabode do 100 kada se potera nesto da optereti max isti) sa tim da mu dosta duze vremena treba da dodje do te tacke za razliku od 14700 ili Hx 370 Amd-a).
- Autonomija prosek, ocekivao sam bolji battery life ali ajd, srecom pa laptop gotovo nikad ne koristim van sobe gde imam uvek dostupan lenovo 140 ili 170W. Doduse i G16 sa Amd-om koji sam imao, iako je po mnogima na prvom mestu sa autonomijom, meni nije nista posebno (tipa ispod 5h). Ja stvarno ne znam sta ljudi "rade" sa laptopom pa dobiju 15+. Zao mi sto nisu stavili 99.9WAh bateriju kao legion sto ima.
- Vec pomenuta tezina, odnosno vise problem prilikom dizanja i prenosenja. Nema dole onaj rubber feet celom duzinom pa kada ga hvatam sa strane gde je trackpad (tu je tanji laptop jel), posto je od metala nekako imam utisak da ce svakog momenta da mi ispadne iz ruke.
- Nedostatak citaca otiska prsta. Ma koliko kamera bila brza i "pouzdana" to sto je dovoljno da stisnem start tugme i odem po kafu a doceka me spreman win za rad je neprocenjivo.
- pomenuto start dugme, koje je em sa strane em ocajnog kvaliteta koliko vidim po netu. Sreca pa se laptop pali prostim otvaranjem "lid"-a i gasi na shut down, tako da potrebe za stiskanjem istog nemam nikada.
- zalemljeni ram i wifi kartica. Wifi cak nije ni najnovije generacije za razliku od g16.
- 3200x2000 ekran pa jos i prilicno Glossy. Doduse ovo je i prednost i mana, kako za koga (za mene mana). Ono sto nije ok je sto sa ovom gen 9 serijom, prebacivanjem sa sRGB - AdobeRGB - P3 u Vantige se apsolutno nista ne desava. Kazu da je to na ranijoj generaciji radilo odlicno i da su dolazili predefinisani i kalibrisani profili. Ovo mogu i da potvrdim na Asusu da je odlicno odradjeno. Naravno, skinuo sam hardverski kalibrisan P3 sa notebookcheck, ali sam ubrzo skontao da sam "bolestan" i da mi prepucane boje mnogo vise i lepse deluju. Naravno, laptop ne upotrebljavam u pro svrhe montaze i obrade fotografije. Vezano za ekran i pomenuti blooming kada se upali HDR a ima dosta kontrasnih scena. OLED nema problem sa ovim, pa cak ni asusovi mini LED ekrani posto imaju opciju menjanja single/multi zone, sto ovde nije slucaj kontam.
- Tastatura ima samo white osvetljenje. Ista se podesava u vise nivoa i automatika odlicno radi ali eto nije per key rgb sto nekome moze biti bitno (mada yoga nije nikad ni bila gaming masina).
- Skidanje poklopca pozadi. Verovatno laptop koji sam najteze ikad otvorio (moralo se ubaciti dodatnih 2TB da ne skuplja prasinu). Na revievima izgleda lako (sto generalno i jeste) ali ima neke dve zabice na sredini koje su toliko cvrsto stisnute da sam se konstantno plasio da ne iskrivim dno dok skidam...naravno nisam znao sa cime se borim, sad kad znam sta i gde drzi mnogo je lakse. Ovo sam imao i na legion 7i, ali je kod njega bila samo jedna na sredini.
- Ekran nema g-sync i koliko sam skontao po recenzijama online, svi portovi za video idu preko integruse. Nema klasican Mux Swich.
- punjac od samo 170W za koji kazu da tera bateriju u minus kada se optereti full laptop. Sa druge strane, podrzava punjenje od 140W preko usb-c sa lenovo punjacem.
Sve u svemu, kada bi mogao da rasklopim sva tri laptopa, i od njih sastavim jedan, e to bi bila idealna masina kontam. Ovo je samo najblize savrsenstvu.
Ako vas sta dodatno zanima, tu sam.