Šta je novo?

Mikrotik VPN

everton

Slavan
Učlanjen(a)
11.06.2005
Poruke
729
Poena
345
Moja oprema  
CPU & Cooler
I5 10400F, EKWB Quantum Velocity
Matična ploča
Asrock B460-ITX
RAM
Kingston HyperX 16GB 2666MHz CL13
GPU
ASUS EKWB RTX 3070
Storage
Kingston KC3000 1Tb NVMe, 1TB Toshiba
Zvuk
Altec Lancing ATP3, Razer Kraken TE
PSU
Chieftec CSN450W SFX 80+ gold
Kućište
Lian LI A4 H2O
Monitor
Dell 27' HGF
Miš & tastatura
HyperX, Red Dragon Vara
Posle zamene SBB rutera (ip adresa je ostala ista) ne radi VPN koji je bio konfigurisan na Mikrotiku, internet radi. U pitanju je PPTP protokol, na sbb ruteru je omogucen vpn passtrough konkretno PPTP passtrough da li je potrebno jos nešto uraditi?
Da li je potrebno ponovo podesti VPN interfejs na Mikrotiku?
Problem je sto se ne znaju kredencijali za logovanje na mikrotik taj. ko je konfigurisao ruter vise ne radi i nije mu moguce pristupiti.
Znam je neminovna solucija na kraju fabricki reset i da se to iskonfigurise ponovo, verovatno podignuti i OpenVPN umesto PPTP-a. ali bih to odgodio u koliko je moguce.
 
Verovatno moras na SBB ruteru da prosledis TCP port 1723 ka Mikrotiku. Ovo vazi pod uslovom da je BSS uredjaj u router modu. Ili da aktiviras DMZ na SBB ruteru ka Mikrotiku. Da li znas verziju RouterOS-a na Mikrotiku?
 
Jeste u routher modu. Razlog što ranije nisam je što sam negde pročitao da PPTP passtrough na neki način to automatski uradi.
Ne znam tačno verziju u pitanju je CRS125-24G-1S-2HnD-IN poslednja verzija je 7.14.3 ali mislim da to niko nije updejtovao tako da je neka verzija pre toga.
Probaću jos da otvorim PPTP port i aktiviram DMZ ako ne pomogne moraće reset.
 
Taj model Mikrotika je switch, mada se moze koristiti i kao ruter, ali njegov CPU nije bas snazan za rutiranje. Proveri preko Winbox-a koja je tacno verzija RouterOS-a i ako je starija od 6.42 moze da se sazna password.
 
U pravu si, jako čudan izbor uredjaja mada mislim da ga je sam SBB ugradjivao s obzirom da je zaveden pod nazivom Biz_net_pro a i njma su se obracali za dodavanje VPN korisnika dok je SBB jos to radio.
Brzinu na speedtest-u koju sam dobio je samo 70/70Mbps, dok je 700/70 kada se nakacim na SBB-ov router.

Verzija je 6.47 :( na žalost, jer sam već pripremio Python winbox exploit skriptu kao što si spomenuo.

I proradio je VPN nakon sto sam otvorio PPTP port tako da im je za sad to što su i imali.

Definitivno im je potrebna rekonstrukcija mreze, ubaciti jedan router/firewall/VPN a ovaj mikrotik ostaviti samo kao switch kao sto je prventsveno i namenjen za tu funkciju.

@blueyu hvala!
 
Nabavi jedan malo ozbiljniji Mikrotik sa ARM procesorom i sa RouterOS v.7 imas mnogo dobar Wireguard VPN. Ako ti treba pomoc ili neki savet, posalji PM.
 
Vrh Dno