Šta je novo?

Kućna multimedija Najbolji ne-OLED TV?

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?

RazbojNick

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2004
Poena
845
Naslov već kaže dosta toga. Dopuna potrebnih odlika:

• 4K, očito.
  • 43-55" dijagonala (max 130cm širina TV);
  • Što bolji uslovi gledanja (osvetljenje, kontrast, ugao gledanja itd.);
  • Dobar kvalitet izrade, što podrazumeva da model nema česte hardverske defekte i da softver ne baguje i da zahteva svako malo novu verziju koja nešto ispravlja;
  • Smart... bez ovoga nema TV danas, te da preciziram: smisao je da ta "pamet" bude upotrebljiva i da ne mora dodatni stik/box. Nije obavezno, ali bi bilo lepo da ispunjava i ovaj uslov (daljinski i utičnica manje, HDMI port više).

Cena/budžet - da ima smisla u odnosu na ekvivalentan OLED. Ako je razlika 100-200 evra u korist takvog TV, onda ga ne vredi uopšte razmatrati pored OLED.

Pa nemas Bog zna kakav izbor tu. Evenutalno neki high end TCL mini-led ili Samsung QLED...
Ali nije ni to sad nesto jeftinije mnogo, ako i uopste. To je tacno ta fora, stalna dilema. :)
Jedina prednost non OLED-a je sto ne moras da mislis o burn-inu, ako planiras da koristis ekran kao PC monitor ili tako nesto. Ok i veci brightness, ali po meni je i OLED sasvim dovoljno jak + ima bolje uglove gledanja. O gledanju u mraku da ne govorimo.
Za apdejte se smatra plusom kada ih ima redovno, iako i mene smaraju. Iskljucis ih i sta te briga.

Za uglove gledanja moraš ići na IPS panel, što znači da ćeš imati slabiji kontrast nego na VA. Najbolje uzeti sa VA panelom i neki nosač (ako se već mora toliko sa strane gledati) pa da se može TV okrenuti po potrebi. Za hardverske defekte gledaš da ima 5 godina garancije. Kao i komentar iznad preporuka za TCL mini led.

Traži čovek uređaj koji će zameniti smart uređaj i napiše se Hisense, pa to smisla nema, OS koji Hisense distribuira u modelima na EU/OCE tržištima je VidaaOS i apsolutno je osakaćen u poređenju sa Androidom ili WebOSom.
Apsolutno najbolji, po meni, modeli TVa koji se uklapa u tvoje zahteve pri kupovinu su:

Sony KD55X85LAEP - dobar HDR za FALD LED ekran, oko 750 nita van Vivid moda, Android, Chromecast i AirPlay integrisani. Mana: loš kontrast jer IPS panel, nema HDR10+ ako to znači išta i panel je 10bit (8bit+FRC). Ovaj model je IPS koliko znam po podacima dostupnim online, 50" i 85" modeli ove serije su VA i imaju mnogo bolji kontrast ali slabije uglove gledanja.

Samsung QN95C - svetao, odličan za filmove, sport. Mane: TizenOS.

TCL C8XX - C835/C845/C805 - izbor nekako na tebi, svaki ima svoju neku prednost ili manu, bila to veća svetlina pri HDR sadržaju na C845 ili bolji color detalji na C805.

Pre tri dana sam pomogao drugaru oko mini led TCL C805 55 inca. Na nekoj akciji za nesto sitno preko 80k dinara. Po toj ceni dobra kupovina ali za 100k koliko je redovna kao, ja ga ne bih kupio. Imam LG Oled i sto se mene tice ako ne planiras da ga koristis kao monitor dodaj pare i kupi Oled.

Najbolji non-oled dolazi do granice oled cene tako da ćeš tu morati kompromis da praviš. Ako želiš upotrebljiv OS onda samo Tcl & Sony ka druga opcija Samsung ili LG. Uglavnom gledaj mini-led. Da sam na tvom mestu uzeo bih sony oled svejedno i dobio najviše za uloženo. Potraži teme ovde svakodnevno pa sam video sony A80j 55" za 130k.

Držimo se teme, a to je preporuka ne-OLED modela do 55". Ako TV cenom prilazi/prevazilazi OLED model, onda ga ne razmatrajmo.

Suština bi bila: Koji model TV za 700 +- 200 evra (55" OLED počinju sa 1200, zanemarujem 48" philipse), a da nudi dovoljno dobar kvalitet svega? Ne mora / ne treba da mu bude sve vrhunsko, ali mora da bude pouzdano i dovoljno dobro (sa svešću o manama svih tehnologija ekrana i osvetljenja).

Na primer, nepoželjno je: Prestane da reaguje i mora da se isključi iz utičnice; Ima 60Hz panel koji, fol, može da radi 120Hz i to se primeti; Svako malo se wifi diskonektuje ili obustavi protok, jer tako voli; Ne može da pusti tilove sa eksternog diska; Izliže se daljinski u drugoj godini; Model/serija je poznata po Dirty Screen problemu; Zaglupi se kada se koristi HDMI-CEC, a ispravke u firmveru nema; Ima HDMI VRR 120Hz, ALI! samo ako radiš sklekove jezikom dok namiguješ Ekvadorcu iza tebe; Blooming koji ti istopi beonjače kad naidje titl na tamnoj pozadini; i tako dalje, i tako dalje.

Ako ne znate šta da preporučite, i to je u redu. Imam Sony OLED, imam efektivno upokojeni Hisense, imao sam LG sa WebOS 2.0 (meni je je on sasvim ok OS za osnovnu pamet, dok VidaaU nikako nije).

-----------

Dakle, TCL 50/55C805 je jedna preporuka. Čtam malo na r/tcltvs i... onako. Mane postoje, ali mislim da ispunjava zadate kriterijume. Daljinski i stalak mi ipak izlgedaju jeftino, možda je uživo bolje.

A daljinac?

Daljinski je fizički dobar. Mana daljinskog je što je power dugme uvek preko infrareda, ostalo je BT, pa kome je malo zaklonjen prednji deo TV-a recimo soundbarom mora malo da podiže ruku kad se pali gasi :) i da, nekad umesto PG+ pritisnem šugavo dugme za TV (što kod mene koji koristim aplikacije a ne skenirane kanale pokreće wizarda za skeniranje kanala).

Osim toga, TV je stvarno odličan i svima ga preporučujem. Android radi odlično a slika je sjajna. Ja imam 75C805. Ima u TCL temi lepo uputstvo za podešavanje boja i posle toga ide uživanje.

Nazad
Vrh Dno