Šta je novo?

Grejanje na pelet

Ako ti je prostor koji greješ dobro izolovan, ne bi trebalo da bude problema za tih nekoliko sati potencijalne restikcije. Kod mene u kući od 22h do 05h kada ne grejem temperatura padne za 3 stepena a u zavisnosti od spoljne temperature preko dana kotao ne radi neprestano ceo dan. Ili ga ja ugasim sam po potrebi ili se ugasi sam kad postigne temperaturu. Kada ima struje podigne se temperatura vode da malo više zagreje prostor i opet ponavljam, ako je prostor dobro izolovan, ne bi trebalo da toliko padne temperatura dok struja dodje.
 
I šta je onda država postigla sa ograničenjem cene peleta? Sada ga nigde nema 😑😑😑😑
 
^ sve ide u izvoz
 
to moram da priznam da mi nije palo na pamet da ce da urade :D
doktorski!
 
Ima jos prostora za manevar, naplata utovara i istovara palete.
 
Pa vidim da se pisalo na vestima ali sa nasima se nikad ne zna. Vidim i da sad ne prodaju pelet i ako ga imaju, ista fora kao sa secerom, ogranice cenu robe koja nema rok trajanja, pa normalno da ce da bude nestasica.
 
Monopol, jednostavno i kad im država zabrani izvoz i postavi cenu oni jednostavno neće da prodaju dok se ne skinu blokade.
 
^ po meni to nema logike, pelet se pravi od otpada drveta. Okoraka, piljevine, granje…. Ima i drveta ali ne koriste tačno 3.5m cistog drveta. Prijatelj koji vozi pelet iz Hrvatske za Srbiju (Spačvanski) video je celu proizvodnju i kaze da imaju razveden sistem cevi kao usisivači koji vuku sa svih strana piljevinu do mašine koja pravi pelet. Ako bas prave od cistog drveta onda sigurno im cene moraju biti 370€ da bi zaradili po današnjim cenama drva.
 
Nije da "ih" branim, ali mnogi proizvode od zdrave drvne mase. E, sad što koriste svako drvo koje im padne pod ruku, a ovamo kažu bukov, jelin, hrastov ili šta god, to je drugo.
 
Teško je odvojiti u proizvodnom procesu ostatke po vrstama drveta. Obično se imenuje po vrsi drveta koja preovlađuje u ukupnoj masi. Ne zaboravite, proizvođači peleta plaćaju industrijsku struju koja je znatno skuplja, a i radnici više neće da rade za 300 eura mesečno. Na to dodajte i skok svih ostalih troškova i eto je nova cena. Ne branim nikoga, ali zna se ko je pokrenuo talas poskupljenja.
 
Zvao ja jednog prodavca - tona jeste 38.000 ali prevoz po paleti 6000din :D

To je upravo ono što sam napisao na prethodnoj strani, manipulisaće cenom kroz dodatne troškove kao što to rade saloni nameštaja. Prošle ili pretprošle godine forma ideale dostavu nameštaja do 15km nije naplaćivala i montaža je bila besplatna, sada je dostava 2000 dinara a montaža je 6% od vrednosti kupljenog nameštaja.
 
Dobra stvar u trenutnoj situaciji, disacemo cistiji vazduh, uglja nema najverovatnije ga nece ni biti. Opet drvo koje ce se najverovatnije vise koristiti ove zime nije toliki zagadjivac kao ugalj.
Sto se tice peleta, trebalo bi da je osnova, piljeva, otpad, ali zbog velike potraznje ide i celo drvo na zalost. Opet moje pitanje sotaje zasto se neubace biljni ostaci sa oranica?
U mom selu je pre 10-12 godina jedan pravio pelet, izvozio sve za Grcku, osnova mu je bila bukva, stalno je imao kamione bukve u dvoristu, stims to ono nije bila prva klasa drveta. Koju je ono prasinu i buku pravilo, dve godine smo pokusavali da ga isteramo.
 
nece me niko ubediti da je normalno da pelet kosta 38000 dinara, i jos satro zabranjen izvoz...
pelet nije nikakv visokotehnoloski proizvod.

Bolje da se preorijentisu na uvoz ako su nesposobni da ga proizvedu po normalnoj ceni.

Sa ovom cenom neko treba brzo da se obogati, jer nije normalno da neko spali mesecno 400eur u kotlu
 
nece me niko ubediti da je normalno da pelet kosta 38000 dinara, i jos satro zabranjen izvoz...
pelet nije nikakv visokotehnoloski proizvod.

Bolje da se preorijentisu na uvoz ako su nesposobni da ga proizvedu po normalnoj ceni.

Sa ovom cenom neko treba brzo da se obogati, jer nije normalno da neko spali mesecno 400eur u kotlu
Niko ga i dalje nece prodati ispod 400e. Pitao cisto inform, kazu nema po toj ceni od 38k, moze za 400e al da me ne prijavis😢

Neko pomenu da je metar drva 12000....ok da vidimo to kako izgledantaj metar. Moj matori otišao da kupi drva na drvari jelte de se i kupuju. To je bio Maj mesec i drva koštala 8000 kubni metar. Inače mala napomena, prodavci koji vama prodaju drva kupuju u šumi metar po ceno od 5000 dinara ali ne kubni već prostorni! Jedan prostorni metar ima 1.8 metara kubnih, gisto naslaganih oblica.
Šta rade svi preprodavci: seku te oblice u takozvane cepanice i tako dobijaju dodatnih metar vazduha na 10 metara, zatim tako ređaju da tu dobiju još metar dva, naravno nikada vam neće prodati suva drva već mokra i tu vam opet maznu bar pola metra do metar dok se na osuše.
Da uzmemo mog matorog kao staru školu grejanja na drva, jelte. Kad su doneli sedam metara kao sečeno i cepano on sav srećan ali već pri istovaru pita ih zašto nisu cepali a ni kažu: vidite, to su cepanice koje su sečene i lepo stanu u kotao za centralno grejanje. Ja se lepo nasmejem, da to vam je verovatno standard, kaže jeste. A ja mu kažem a što nda ne cepate!? Ovo ne može da uđe u kotao ovo je ipak veliko. On se upeca pa kaže: znate kad se osuši onda se smanji obim pa uđe na vratanca. A j mu kažem, da....tačno ali onda drva ne treba da prodajete kad su mokra nego suva jer im se sušenjem smanjuje obim, još ću inspekciju da vam zovem. Video sa kim ima posla pa otirčali u kamion i bukvalno gas i pobegli.
Kažem matorom ne brini pomoćiću vam ali samo ako mi daš reč da više nikada nećeš da kupiš drva, dao je reč. Elem epilog, drva se osušila, iscepali, uneli složili i šta mislite koliko složenog ima? Od kupljenih 7 metara ima 5! Znači za 7 metara sam dao 55000 a dobio 5, još tada ospalo da je metar 10000, a tek sad!?! Pa ti vidi bajo moj koje su to lopine. Kupe kubni metar drva za 3000 a prodaju za 15000(realnh) i kukaju kako nemaju zaradu. Lopine su to, tako da pelet je još i poštena priča, ipak tu na količinu ne može da drpi neznam koliko. A od drva bežite......
Tacno, dosta kradu na drva. Ali i kod peleta sam primetio pumo dzakova da bilo prasine, dal od tezine ili sta vec, pa se zapusi, tj ukoci ona puz u kotlu, zablokira... Pa onda o prcentu smole, i bukve da ne pricamo. Muva se i tu bas... Samo inverer, sto vise komada i cepaj i ne gasi. Druge nam nema.
 
...koje gorivo ide u benzinski agregat monofazni 3.3 kv?
 
95
 
^ setili se u septembru da ovo urade
 
Alo bre ljudi nije normalno da cena peleta bude i 38,000 (320€). Kakva crna stabilizacija tržista. Stabilizacijom bi smatrao da je pelet otišao 10-15% u odnosu na prošlu godinu i da sada bude oko 220€ a ne 320€. Ovo je na delu nečija alavost i to je to. Nema razloga da toliko košta. Sa drvima isto tako.
 
Za one koji nisu primetili živimo u nenormalnom vremenu, cene svih energenata su otišle u nebo u celoj Evropi.
 
Ako su hteli da stabilizuju tržište treba da uvoze pelet ako su nesposobni da ga jeftinije proizvedu

Ne verujem da je igde skuplje nego kod nas
 
Nazad
Vrh Dno