Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Hteo bi da postavim cevi i struju za klimu pre fasade,cevi sam kupio samo je ostalo da postavim struju za spoljnu jedinicu.Interesuje me koji kabel se vodi na spoljnu jedinicu,citao sam da treba 4x1,5mm² ali nepise da li ide licnasti ili pun presek.Postavicu 12ku inverter klimu.
 
Pozdrav svima. Uskoro se selim u kucu pa mi je potrebna pomoc oko odabira klime za potrebe grejanja. U pitanju je kuca, strukture prizemlje + sprat, gde je samo prizemlje u funkciji i samo ono i treba da se greje. Kuca je gradjena sedamdesetih i nivo prizemlja je oko 70ak cm iznad nivoa zemlje. Nema podruma ispod kuce, osim u delu gde je stepeniste za sprat posto je to verovatno naknadno radjeno. Zidovi su suplji blok sa izolacijom (mislim da je 5cm stiropor). Prozori su novi, PVC Salamander sa 4s staklom i argonom. Ploca iznad prizemlja je trenutno neizolovana, ali posto potkrovlje svakako nece biti u upotrebi jos par godina, planiram da stavim izolaciju 10cm staklene vune na samu plocu (ili neka druga ideja). Krov iznad je potpuno neizolovan.

Klima bi bila postavljena u dnevnoj sobi, na slici obelezeno crvenom i ideja mi je da zagreva dnevnu i da neki deo toplote prelazi u trpezariju sa kuhinjom. Decja nece biti u upotrebi jos par godina, tako da za sada nema potrebe da se greje. Spavacu planiram da grejem koriscenjem TA peci ili eventualno nekog manjeg invertera nekad kasnije. Buduci da je dnevna okrenuta ka jugu-jugozapadu, a i svakako mi je na istoku komsija na metar od kuce, zbog buke i performansi, stavio bih spoljnu jedinicu na juznom zidu dnevne. Da li bi to uopste napravilo neku razliku?
Sta je preporuka za 12-icu do nekih 600-700e?
Burazer je uzeo Fujitsu LUCA prosle godine i za sada je zadovoljan, ali ona je, koliko vidim malo skuplja, a i ne znam da li je i dalje dobar izbor?
Fujitsu Luca je još uvek aktuelna što se tiče odnosa uloženo dobijeno.Kod tebe je problematično to koliko bi toplote otišlo kroz vrata u hodnik pa u još jednu prostoriju kuhinju.Možda je bolje da prvo poradiš na izolaciji pa kasnije klima.Stavio bi klimu u manju prostoriju pa bi pokušao da greješ veću prostoriju kroz hodnik a znamo da je osobina toplog vazduha da ide na gore.Ako ne postoji drugi način grejanja osim ovoga što si zamislio na inverter ne bi bilo loše da u kuhinju sa trpezarijom ideš na Fujitsu LLCE12 ima je za 60k dinara ili 63k.Dnevnu dogrevaj na TA peć ili neko gorivo koje ti je dostupno.Kod tebe je na prvom mestu izolacija pa grejanje mada stvarna situacija ponekad nameće sama neka rešenje kako kad.Ova klima LLCE12 je odlična ume da zavrti kompresor kad je hladno uopšte ga ne štedi i greje sa 3kw na -15 tako da za tu cenu koliko košta je ok a uz sve to ima kulturu rada i dobru modulaciju.Ako imaš još nekih pitanja ili predloga u vezi sa ovom temom slobodno piši tu smo da pomognemo.
 
Kod tebe je na prvom mestu izolacija pa grejanje mada stvarna situacija ponekad nameće sama neka rešenje kako kad.
Ne znam na sta si mislio, sta bih jos mogao da uradim osim da izolujem plocu sa gornje strane, sto cu svakako da uradim? Prozori su sad dobri, spoljna izolacija postoji i odradjena je fasada. Znam da je petica stiropora malo, ali stavljanje deblje izolacije trenutno nije opcija, jer renoviram ceo sprat da ga pre svega osposobim za zivot :)

Znaci, mislis da je bolja opcija, umesto ove jedne u dnevnoj, da stavim jednu u kuhinju? Ne znam, meni nekako ima vise smisla da grejem ovu sobu gde ce non stop biti neko. Kuhinja ce se ugrejati malo kada se bude koristila.
A sto se tice pozicije spoljne jedinice, jel ima smisla da ide na juzni zid ili nece to da pravi neku razliku?
 
Spoljna jedinica ide gde je najbolje zbog dužine instalacije 3 metra je minimalna ako ide leđa na leđa može da se mota iza spoljašnje jedinice.Što se tiče prostorija stavi klimu u onu koja je prioritetnija tebi.Ja grejem i kuhinju teško da može da se ugreje samo od upotrebe štednjaka kuvanja itd.
 
Hteo bi da postavim cevi i struju za klimu pre fasade,cevi sam kupio samo je ostalo da postavim struju za spoljnu jedinicu.Interesuje me koji kabel se vodi na spoljnu jedinicu,citao sam da treba 4x1,5mm² ali nepise da li ide licnasti ili pun presek.Postavicu 12ku inverter klimu.
Za vezu između jedinica Ide 4x1.5 al stavi 5x1.5 za svaki slučaj, trebaće ti i 3x1.5 za napajanje koje se na inverter klimama izvlači sa spoljne jedinice. Trožilni licnast a petožilni možeš koji god
 
Jedno malo glupo pitanje.
Može li se vanjska jedinica postaviti u zatvorenu prostoriju - garažu?
Koji su nedostatci takve ugradnje?
Planirao sam nekada zalijepiti malo veću garažu uz kuću. Trenutno mi pozicija vanjske jedinice nije na odgovarajućem mjestu. Na višoj poziciji je od unutrašnje jedinice, tako da imam dva crijeva za kondenzat.
 
Vanjska jedinica ide vani. Zato sto energiju crpi iz vanjskog zraka. Bilo je par sto su mislili da su zahebali fiziku i stavljali u zatvorene prostore pa je bilo kuku lele i premjestanja poslije
 
Molim za preporuku:

  • Klime invertor za hladjenje/grejanje.
  • Garsonjera (20m2), otvoreni plan, PVC stolarija, izolacija stiropor 5cm.
  • Budzet do 650eur.
 
Za tvoju Garsonjeru bi odgovarala klima Fujitsu KMCC12 cena je negde 73k dinara.Spada u novije modele ima dobru modulaciju i kulturu rada.Ovaj model moguće je povezati na WI FI ali treba proveriti dostupnost modula.
 
Pazario sam VOX inverter klimu nedavno i stvarno dobro hladi/greje, ali imam primedbu na majstore, koji su to montirali.
Umesto da stave taj minimum od 3m dužine cevi, oni su stavili nekih 2.5m.
Ja nisam bio kući, a nisam ni očekivao takav nemar, pa me zanima da li će se klima pokvariti ili lošije raditi i može li se naknadno tu nešto uradti da sve bude po PS-u ?
Garancija je inače 5 godina, ali ako mi opet pošalju ove levake, ne garantujem da ih neću prebiti ako se pojave.
 
Izgleda da domaćin mora da bude prisutan kad mu montiraju klimu i da bude upoznat sa svim detaljima oko pravilne ugradnje.Ne bi trebalo tako da bude ali izgleda da mora.Koliko ima takvih primera koji počinju,nisam bio kod kuće a majstori montirali ili kod kuće bili roditelji itd.Činjenica je da se klime ugrađuju masovno zbog cene struje i problema sa drugim energentima.Sa druge strane postoje i odlični majstori profesionalci od zanata kod kojih nema nikakvih propusta.Sad pitanje je na koje ćemo da naletimo na dobre ili loše.
 
Pazario sam VOX inverter klimu nedavno i stvarno dobro hladi/greje, ali imam primedbu na majstore, koji su to montirali.
Umesto da stave taj minimum od 3m dužine cevi, oni su stavili nekih 2.5m.
Ja nisam bio kući, a nisam ni očekivao takav nemar, pa me zanima da li će se klima pokvariti ili lošije raditi i može li se naknadno tu nešto uradti da sve bude po PS-u ?
Garancija je inače 5 godina, ali ako mi opet pošalju ove levake, ne garantujem da ih neću prebiti ako se pojave.
Sve je to ok...ne brini i vozi :)...
 
@proleter pisao sam na drugoj temi i tamo postavio pitanje u vezi klime, ali posto sam promenio misljnje i odlucio se sa kmcc a vidim da je pominjes jel moze malo blize informacije o istoj, kako modulira na grejanju/hladjenju - dakle kakva je sa potrosnjom, koliko je bucna itd.
Ja u kuci trenutno imam Bergen berg12qb-G19 (Gree) od pre 2-3 god i prezadovoljan sam i grejanjem i hladjenjem a i potrosnjom i modulacijom. Istu ne mogu da nadjem, g-tech je bila jedna od solucija, medjutim i on se izgleda ne moze naci, muse - vecina ima losa iskustva, i na kraju sam se odlucio za Fujicu KMCC (ne bih isao na modele sa 410a).
 
Fujitsu KMCC12 odlično modulira na grejanju ima minimalnu modulaciju ispod 150w a u režimu hlađenja ide ispod100w.Imaju neki članovi foruma KMTA pa mogu da ti kažu utiske o radu klime.Mislim da je razlika između KMT i KMC u tome što ova druga ima konekciju na WI FI i zemlji proizvodnje.Može da se proveri.
 
Za one koji se dvoume izmedju Fujitsu LT i Mitsubishi LN (ako ima takvih :) ) da napisem svoje vidjenje, mozda nekome bude od koristi.
1) Opsti utisci: LN ima nekoliko klasa bolju plastiku unutrasnje jedinice od LT-a, prosle godine mi se zubcanik na LT-u polomio koji podize poklopac, tako da smo morali da ga menjamo. Imao sam do skoro staru Fujitsu klimu (ASY12RSE, made in Japan), staru 25 godina, LT je po kvalitetu izrade puno losija od te klime, dok je LN u rangu te stare klime. Skoro da nema krckanja plastike i nikada ne osecam smrad iz unutrasnje jedinice kada startujem hladjenje, dok LT ume da smrducka cesto. Spoljna LN je mnogo tisa od LT i deluje da radi mnogo ugladjenije. Na LT moze da se cuje kompresor kako se zalece, narocito tokom defrosta, sto ume da nervira nocu.
2) Hladjenje: Obe klime prilicno lepo rade posao, sto je bilo ocekivano. Ono sto mi se ne svidja kod LT-a je sto imam osecaj da mi cesto klima duva za vrat tokom hladjenja, posto prilicno lose usmerava vazduh, dok stara Fujitsu i LN to rade odlicno. Posebno sto mi se svidja kod LN-a je Indirect opcija koja stvarno lepo radi i stvarno nikada ne osecam da klima duva direktno na mene (pogotovu sto radim u toj sobi gde je klima), jedino kada se pomeram po sobi, pa dok prodje nekoliko minuta dok me ona detektuje. Ono sto cesto radim je kada dostigne temperaturu, upalim Indirect mode + Silent i klima se bukvalno ne primecuje da radi, a u sobi je prijatno (dodje mu kao wind-free :) )
3) Grejanje. Za moje potrebe obe lepo vrse posao, jedino sto je snaga koju LT ima puno veca nego LN. LN me nervira sto izmedju 3. i 4. brine ventilatora ima velike razlike, 3 crtice na velikim minusima su preslabe da lepo zagreju prostor od oko 35 kvadrata (posto ona greje i jednu spavacu sobu), dok 4 crtice prave mnogo veliku promaju i nije prijatno da se sedi u toj prostoriji tada. Kada se stavi na auto fan, tacno se primeti da radi na nekoj brzini izmedju 3 i 4, medjutim kada dostigne temperaturu ona smanji tu brzinu, tako da mi to nikako ne odgovara. LN ima kratke i casce defroste, dok na LTu za moj ukus dugo traju, mada su puno su redji.

U principu, obe klime su top, samo sto po meni LT deluje kao srednja klasa uredjaja u poredjenju sa LN-om. (Mada i to cena pokazuje :) ) Ako vas interesuje jos nesto, slobodno pitajte, rad sam da odgovorim :)
 
Sveze ugradjena nova Hisense klima a spoljna jedinica zvrnda.
Da li je to normalno?
 
Sveze ugradjena nova Hisense klima a spoljna jedinica zvrnda.
Da li je to normalno?
Pa naravno da nije, ko vam je ugradjivao za gušu....kod mene su momci tako dobro odradili posao da ne poveruje čovek. Čuje se samo šum ventilatora. Doduše ne znam koji model klime ste kupili.
 
Zdravo,

Zanima me prelazak sa plinskog na grijanje inverter klimom.

Trenutne specifikacije objekta i postojeceg grijnog sistema:
  • Stan povrsine 68 m2 na drugom spratu, u zgradi/objektu od tri stana iste povrsine. Ovaj stan je jedini u koristenju.
  • U stanu je instalirano etazno grijanje na plin (Vaillant bojler i radijatori nepoznate marke).
  • U dnevnom boravku, povrsine cca 24 m2, instalirana je Daikin klima uredjaj oznake ftxb35c2v1b. Uredjaj je inicijalno instaliran radi rashladjivanja u ljetnim periodima.
  • Stolarija je PVC sa dvoslojnim staklom.
  • Objekat je izoliran fasadom od stiropora 8 cm (mozda i deblje, nisam siguran)

Razlozi za promjenu grijnog sistema:
- Usteda troskova grijanja. Cijena plina je u prosloj grijnoj sezoni, nakon ukidanja subvencije znacajno je porasla. Mjesecni racuni za plin u najhladnijim mjesecima prelazili su 300,00 KM (150 eur).

Zanimalo bi me vase misljenje o slijedecem:
  • Koji uredjaj preporucujete do iznosa KM 2.500,00 (1.200 eur)?
  • Da li postoji kvalitetno rjesenje ispod navedenog iznosa odnosno ispod KM 2.500,00 (1.250 eur)?
  • Hisense Fresh Master HiNano kosta cca 1.500,00 KM (750 eur). Zbog cega ovaj uredjaj nije optimalan/kvalitetan u odnosu na skuplje uredjaje tipa Daikin, Mitsubishi, Toshiba i sl.? (Ili jeste?)
  • Da li je neophodno traziti uredjaje koji imaju mogucnost grijanja do - 20 celzijusa s obzirom da su zime sve hladnije i vec su biljezeni minusi preko -15 celzijusa?

Ovo je ugrubo skica rasporeda:

Screenshot_20220630-184748_Word.jpg
 
Daikin greje 24 kvadrata.Koje bi prostorije želeo da greješ na inverter.Za 1200e mislim da možeš da kupiš dve 09 klime.
 
Za tvoju Garsonjeru bi odgovarala klima Fujitsu KMCC12 cena je negde 73k dinara.Spada u novije modele ima dobru modulaciju i kulturu rada.Ovaj model moguće je povezati na WI FI ali treba proveriti dostupnost modula.

Hvala na tvom vremenu i predlozenom modelu.

Da li je to 12btu (predvidjen za 35m2) prejak za garsonjeru do 20m2?

  • otvoreni plan kuhinja/dn.soba/sp.soba (15m2)
  • kupatilo (5m2)
 
Nije prejaka zato što ta klima KMCC12 odlično modulira znači može da radi na maloj snazi kompresora.Jedino treba naći dobro mesto za montažu unutrašnje jedinice i to je to.
 
Jel ima neko iskustva sa ovim modelom:

Tesla TT35XC1-12410B

Treba nam da ohladimo spavacu sobu, eventualno dogrejemo malo u prelaznom periodu, kada centralno grejanje ne funkcionise...
 
Dodjate par 1000 za vox iva 5 6 7
 
Daikin greje 24 kvadrata.Koje bi prostorije želeo da greješ na inverter.Za 1200e mislim da možeš da kupiš dve 09 klime.

Jos spavacu i dječiju. Razmisljam da su tri dovoljne i da pokriju hodnik.

E mislio sam i jednu veliku u dnevnu a postojecu daikin prebacit u djeciju.

Ili je bolje jos 2 manje?
Jel bolje ganjat daikin mitsubishi fujicu ili mogu gledat ovu hisense? Ova hisense mi nekako zaninljiva milion funkcija i jos bitnije reklamiraju -22 stepena za grijanje.
 
Taj Daikin bi trebalo da može da greje tih 24 kvadrata.Izgleda da si ga koristio samo za dogrevanje pa i ne znaš da li može ili ne da zagreje tu prostoriju.Znači sad imamo jednu nepoznatu da li Daikin može ili ne.U ove dve prostorije bi mogle devetke.Što se tiče Hisense klime imaju je neki članovi foruma pa mogu da ti kažu koliku površinu greju i kako radi.
 
6500din a mestu gde sam gledao. Ali inverter klima za 55e doplate koju ceo forum hvali spram neceg sto skoro niko na forumu ne bi ni probao. Montaza klime ce biti jedno 100e. I onda to ispadne ni 10% vrednosti pronekta
 
Zdravo svima,

Da li moze pomoc koju klimu kupiti za prostor od 45m2 niski su plafoni, ima dnevna soba i spavaca soba koje bi bile primarne za Hladjenje.

Cenovni rang do 80k sa ugradnjom.

I da li neko moze da preporuci servis za ugradnju?

Evo i skica prostora.
 

Prilozi

  • IMG_20220701_163225.jpg
    IMG_20220701_163225.jpg
    90.3 KB · Pregleda: 23
Nazad
Vrh Dno